Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile potracic za przekroczenie terminu ?

kasiontko

Recommended Posts

Ekipa opoznia sie z wykonczeniem domu,od pol roku mniej wiecej co dwa tygodnie jest na budowie awantura - luzdi jest za malo,przychodza czesto

po osmej rano,o 17 sie zbieraja-szef prawdopodobnie oszczedza na pracownikach,dom mial byc zrobiony na koniec maja,jest juz polowa pazdziernika ,wszystko porozgrzebywane,nie mam juz sil....

ile powinnam im potracic z umowionej sumy za takie opoznienia ??

niestety nie zapisalismy tego w umowie,czy jest na to jakies prawo ,czy musze teraz plakac nad swoja glupota i siedziec cicho ???

No właśnie ile?

Ja również nie mam tego w umowie a dekarze opóźniają się już miesiąc. Ale ponieważ mam jasną zasadę - również z Forum - "100% kasy za 100% roboty, 100% jakości i 100% w terminie" - zamierzam im potrącić jakąś część wynagrodzenia. Dowiedzą się o tym oczywiście jak skończą - nie chcę teraz psuć im humoru kiedy już finiszują. Zamierzam zapytać przy rozliczeniu "umawialiśmy się na $$$ w połowie września - ile $$ Pan chce za tę robotę w połowie października?"

Ile? Uznałem że 0,3% dziennie to właściwa kwota - może nawet trochę za niska. Inaczej licząc - za każdy miesiąc opóźnienia tracą 10%. Patrząc że to roboty dekarskie robione na jesieni - chyba jestem zbyt łagodny - 0,5% może ?? Udaje się nam jak do tej pory z pogodą rewelacyjnie - ale to kwestia szczęścia. Całość miała być zamknięta i szczelna do połowy września.