Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominkowcy

vacus

Recommended Posts

Majka, należysz do nielicznych żon które lubią kominek nie tylko od strony romantycznego popatrzenia w ogień (nie takiego: "kurczę co za program w tej telewizji cały czas pożary pokazują") ale też cały urok "ceremoniału" z tym zwiazanego, ciecie drzewa, układanie itd. Miło mi Cię poznać.

Ad rem. o kosztach mielismy, trzeci sezon ogrzewam kominkiem dom 130 m2 (rozprowadzenie samodzielne na poddasze uzytkowe całre i łazienka na parterze, tylko dwie sypialnie na dole dogrzewane są konwektorami elektrycznymi a łazienka podłogówka .Koszty ogrzewania; 1200 zł rok - drewno do kominka(100 zł/miesiąc) Opłaty za energię elektryczną średniorocznie ok 150 zł/miesiąc, ale jest to koszt dogrzewania j.w., CWU, i całego "bytowania ". Czy to duzo? Chyba nie. Ale jako jedynego źródla ciepła kominka nie polecam. Ja czekam na doprowadzenie gazu ziemnego. Natomiast polecałbym połączenie ogrzewania powietrznego z rozprowadzeniem ciepła z kominka. Źródłem ciepła automatycznie włącznym może być kocioł gazowy (powietrzny), klimatyzator lub inna pompa ciepła. Pozdrawiam.

Majka, to mężczyźni są (i mają być)wygodniccy, kobiety mają być altruistkami...

(Tego rąbania nie ma tak duzo - kawałki grubości uda wkladam w całości) Najwięcej jest cięcia , a najbardziej uciążliwe jest układanie.

Moja zona do drewna opałowego się nie tyka. Ale muszę jej przyznac że gdy wyjeżdżam w delegacje (nawet takie dwutygodniowe) radzi sobie. Ja przed wyjazdem tylko naznosiłem drewna na taras w pobliże wejścia do domu. Nie jest to może estetycznie najlepsze wyjście ale to też "swojski urok" .... ja to nazywam "stylem rustykalnym" za co dostaję burę.

• 10 years później...