NOTO 10.10.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Jakie wymagania musi spełniać taka działka (4-6 mieszkań) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 10.10.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 mieć odpowiedni wpis w planie miejscowym (czyli być przeznaczona pod budownictwo wielorodzinne). oprócz tego oczywiscie dojazd, media, odpowiednie nasłonecznienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 10.10.2005 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 mieć odpowiedni wpis w planie miejscowym (czyli być przeznaczona pod budownictwo wielorodzinne). oprócz tego oczywiscie dojazd, media, odpowiednie nasłonecznienie Własnie odpowiedni wpis .... a jak obecnie nie ma planów zabudowy ? Ostatnio widziałem taki dom na dużym osiedlu domków jednorodzinnych. Stał sobie taki duży rodzynek parter+ 2 piętra .... ok. 12x17 m .... czy można przekwalifikować normalną działkę budowlaną jedno na wielorodzinną ... np. na 4 mieszkania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 10.10.2005 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 jak nie ma planow to patrzą w studium zagospodarowania przestrzennego gminy. idź do urzedu i spytaj, zlozysz wniosek o WZ i moze dostaniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 10.10.2005 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 jak nie ma planow to patrzą w studium zagospodarowania przestrzennego gminy. idź do urzedu i spytaj, zlozysz wniosek o WZ i moze dostaniesz ... i może dostaniesz. Ciężkie to jest ? Podejrzewam, że ciezko jest z małymi działkami pod zabudowę wielorodzinną (np. we Wrocławiu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 10.10.2005 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Ogólnie ciężko jest kiedy się chce czegoś nietypowego.Licz się z tym, że urzędnicy ci nie pomogą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 10.10.2005 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Ogólnie ciężko jest kiedy się chce czegoś nietypowego. Licz się z tym, że urzędnicy ci nie pomogą... Te nietypowe to ... budynki 2-3 poziomowe - takie małe kamienice na 4-6 rodzin. Czyżby to aż tak egzotyczne było ? Do tego wystarczy kilkaset metrów działki .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2005 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Niedaleko mojej budowy developer buduje coś takiego: http://www.waszdom.pl/galeria/rys_01.jpg http://www.waszdom.pl jest to 5 budynków na działkach przeznaczonych pod zabudowę szeregową, w każdym jest 2 mieszkania (sprzedawane były także jako całość). Plan na stronie internetowej. Zobacz sobie zdjęcia z budowy - podejrzewam, że koszt to najwyżej 1500/m. Za ile developer to sprzedawał to inna para kaloszy Budynki w których jest wyodrębnione do 2 lokali to zabudowa jednorodzinna... Nie powinno być schodów z pozwoleniem. Działki mają po 270m. U nas plan zagospodarowania pozwala na postawienie budnków o wysokości 1 piętra (do 10m) z możliwością wykorzystania stromego poddasza . Może coś takiego was zainteresuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 11.10.2005 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Pomysł bardzo ciekawy.Czyli na 2 działkach pod bliźniaki mogę wybudować dom z 2 mieszkaniami ... i to legalnie bez żadnych dodatkowych uzgodnień ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 11.10.2005 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Tak. Dom "jednorodzinny" to taki w którym odrębne mieszkania mogą mieć dwie rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.10.2005 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Pomysł bardzo ciekawy. Czyli na 2 działkach pod bliźniaki mogę wybudować dom z 2 mieszkaniami ... i to legalnie bez żadnych dodatkowych uzgodnień ? Na 2 działkach pod bliźniaki/szeregowce mogą być 4 mieszkania bez zabiegania o zmianę kwalifikacji budynku na wielorodzinny, na 3 działkach pod szeregowce - 6 mieszkań itp. Jest to jakiś sposób na życie w kameralnym budynku i z kawałkiem zielonego. Ludzie niedaleko mnie dopiero się wprowadzają, ciekawe jak to "w praniu" będzie działało. Zwłaszcza kwestia dostępu do ogródków, które nie da się ukryć do wielkich nie należą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 11.10.2005 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Pomysł bardzo ciekawy. Czyli na 2 działkach pod bliźniaki mogę wybudować dom z 2 mieszkaniami ... i to legalnie bez żadnych dodatkowych uzgodnień ? Na 2 działkach pod bliźniaki/szeregowce mogą być 4 mieszkania bez zabiegania o zmianę kwalifikacji budynku na wielorodzinny, na 3 działkach pod szeregowce - 6 mieszkań itp. Jest to jakiś sposób na życie w kameralnym budynku i z kawałkiem zielonego. Ludzie niedaleko mnie dopiero się wprowadzają, ciekawe jak to "w praniu" będzie działało. Zwłaszcza kwestia dostępu do ogródków, które nie da się ukryć do wielkich nie należą. Jeszcze tylko taka mała uwaga. Jeżeli mam 3 działki obok siebie pod szeregi to nie mogę wybudować 6 mieszkań na 2 działkach z 3 zrobić wspólny ogród .... ? Czyli 1 działka - 2 mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.10.2005 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Pomysł bardzo ciekawy. Czyli na 2 działkach pod bliźniaki mogę wybudować dom z 2 mieszkaniami ... i to legalnie bez żadnych dodatkowych uzgodnień ? Na 2 działkach pod bliźniaki/szeregowce mogą być 4 mieszkania bez zabiegania o zmianę kwalifikacji budynku na wielorodzinny, na 3 działkach pod szeregowce - 6 mieszkań itp. Jest to jakiś sposób na życie w kameralnym budynku i z kawałkiem zielonego. Ludzie niedaleko mnie dopiero się wprowadzają, ciekawe jak to "w praniu" będzie działało. Zwłaszcza kwestia dostępu do ogródków, które nie da się ukryć do wielkich nie należą. Jeszcze tylko taka mała uwaga. Jeżeli mam 3 działki obok siebie pod szeregi to nie mogę wybudować 6 mieszkań na 2 działkach z 3 zrobić wspólny ogród .... ? Czyli 1 działka - 2 mieszkania. Dokładnie tak. Chyba, że stać Was na kupienie działeczki tylko na cele ogrodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 13.10.2005 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Jeżeli mam 3 działki obok siebie pod szeregi to mogę wybudować 6 mieszkań na 2 działkach a z 3 zrobić wspólny ogród .... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.10.2005 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Jeżeli mam 3 działki obok siebie pod szeregi to mogę wybudować 6 mieszkań na 2 działkach a z 3 zrobić wspólny ogród .... ? Nie, tylko 4 mieszkania w takim przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 14.10.2005 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 Jeżeli mam 3 działki obok siebie pod szeregi to mogę wybudować 6 mieszkań na 2 działkach a z 3 zrobić wspólny ogród .... ? Nie, tylko 4 mieszkania w takim przypadku To jeszcze podrąże temat. Czy te 4 mieszkania muszą być rozbite: 2 mieszkania w całości na jednej działce i 2 na drugiej ? tzn nie da się zbudować 4 mieszkań - każde mieszkanie to jedna kondygnacja. Cieżko jest znaleźć działkę wielorodzinną .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.10.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 Jeżeli mam 3 działki obok siebie pod szeregi to mogę wybudować 6 mieszkań na 2 działkach a z 3 zrobić wspólny ogród .... ? Nie, tylko 4 mieszkania w takim przypadku To jeszcze podrąże temat. Czy te 4 mieszkania muszą być rozbite: 2 mieszkania w całości na jednej działce i 2 na drugiej ? tzn nie da się zbudować 4 mieszkań - każde mieszkanie to jedna kondygnacja. Cieżko jest znaleźć działkę wielorodzinną .. Da się - zobacz plan budynku na stronie, którą Ci podałam . Tam właśnie 1 mieszkanie=jedna kondygnacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 14.10.2005 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 Da się - zobacz plan budynku na stronie, którą Ci podałam . Tam właśnie 1 mieszkanie=jedna kondygnacja Oglądałem te plany(nawet wydrukowałem do dokładniejszego prZestiudiowania ) ... na 1 działce dwa mieszkania - każde na osobnej kondygnacji ze wspólną klatką schodową (nawiasem mówiąc nie wiem jak wchodzi się do drugiego garażu - tylko przez wjazd ?) Natomiast czy można mając 2 działki obok siebie wybudować dom z 4 mieszkaniami gdzie każde mieszkanie jest nad każdą z działek i zajmuje samo jedną kondygnację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.10.2005 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 Da się - zobacz plan budynku na stronie, którą Ci podałam . Tam właśnie 1 mieszkanie=jedna kondygnacja Oglądałem te plany(nawet wydrukowałem do dokładniejszego prZestiudiowania ) ... na 1 działce dwa mieszkania - każde na osobnej kondygnacji ze wspólną klatką schodową (nawiasem mówiąc nie wiem jak wchodzi się do drugiego garażu - tylko przez wjazd ?) Natomiast czy można mając 2 działki obok siebie wybudować dom z 4 mieszkaniami gdzie każde mieszkanie jest nad każdą z działek i zajmuje samo jedną kondygnację ? Jak nie przekroczysz maksymalnej powierzchni zabudowy, to dlaczego nie? Tylko taki dom musiałby być w parterze - czyli razem by to było dosyć rozległe i na małej działce blado widzę taką koncepcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 15.10.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2005 Cieżko jest znaleźć działkę wielorodzinną .. Dotknąłeś sedna sprawy... Bo nawet jak już się taką znajdzie to kosztuje ona 6-krotnie więcej niż działka pod zabudowę jednorodzinną. Dlatego najłatwiejszym sposobem obejścia tego durnego przepisu-definicji domu jednorodzinnego jest znalezienie nieco większej działki i zabudowanie jej "zespołem domów jednorodzinnych". Od strony architektonicznej jest to niewątpliwie dużo ładniejsze niż zwykłe szeregówki. Od strony prawnej - da się załatwić. Odległości między budynkami na jednej działce nie reguluje się więc możecie zaplanować dowolny układ. U mnie tak jest - 3 domy na jednej działce. W każdym dwa mieszkania. Nikt nikomu nie zagląda w okna. Jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts