Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka pod budynek wielorodzinny

NOTO

Recommended Posts

mieć odpowiedni wpis w planie miejscowym (czyli być przeznaczona pod budownictwo wielorodzinne).

oprócz tego oczywiscie dojazd, media, odpowiednie nasłonecznienie

Własnie odpowiedni wpis .... a jak obecnie nie ma planów zabudowy ?

Ostatnio widziałem taki dom na dużym osiedlu domków jednorodzinnych. Stał sobie taki duży rodzynek :)

parter+ 2 piętra .... ok. 12x17 m ....

czy można przekwalifikować normalną działkę budowlaną jedno na wielorodzinną ... np. na 4 mieszkania ?

Niedaleko mojej budowy developer buduje coś takiego:

http://www.waszdom.pl/galeria/rys_01.jpg

http://www.waszdom.pl

jest to 5 budynków na działkach przeznaczonych pod zabudowę szeregową, w każdym jest 2 mieszkania (sprzedawane były także jako całość). Plan na stronie internetowej. Zobacz sobie zdjęcia z budowy - podejrzewam, że koszt to najwyżej 1500/m. Za ile developer to sprzedawał to inna para kaloszy ;)

Budynki w których jest wyodrębnione do 2 lokali to zabudowa jednorodzinna... Nie powinno być schodów z pozwoleniem.

Działki mają po 270m.

U nas plan zagospodarowania pozwala na postawienie budnków o wysokości 1 piętra (do 10m) z możliwością wykorzystania stromego poddasza .

Może coś takiego was zainteresuje...

Pomysł bardzo ciekawy.

Czyli na 2 działkach pod bliźniaki mogę wybudować dom z 2 mieszkaniami ... i to legalnie bez żadnych dodatkowych uzgodnień ?

Na 2 działkach pod bliźniaki/szeregowce mogą być 4 mieszkania bez zabiegania o zmianę kwalifikacji budynku na wielorodzinny, na 3 działkach pod szeregowce - 6 mieszkań itp. Jest to jakiś sposób na życie w kameralnym budynku i z kawałkiem zielonego. Ludzie niedaleko mnie dopiero się wprowadzają, ciekawe jak to "w praniu" będzie działało. Zwłaszcza kwestia dostępu do ogródków, które nie da się ukryć do wielkich nie należą.

Pomysł bardzo ciekawy.

Czyli na 2 działkach pod bliźniaki mogę wybudować dom z 2 mieszkaniami ... i to legalnie bez żadnych dodatkowych uzgodnień ?

Na 2 działkach pod bliźniaki/szeregowce mogą być 4 mieszkania bez zabiegania o zmianę kwalifikacji budynku na wielorodzinny, na 3 działkach pod szeregowce - 6 mieszkań itp. Jest to jakiś sposób na życie w kameralnym budynku i z kawałkiem zielonego. Ludzie niedaleko mnie dopiero się wprowadzają, ciekawe jak to "w praniu" będzie działało. Zwłaszcza kwestia dostępu do ogródków, które nie da się ukryć do wielkich nie należą.

Jeszcze tylko taka mała uwaga.

Jeżeli mam 3 działki obok siebie pod szeregi to nie mogę wybudować 6 mieszkań na 2 działkach z 3 zrobić wspólny ogród .... ?

Czyli 1 działka - 2 mieszkania.

Pomysł bardzo ciekawy.

Jeszcze tylko taka mała uwaga.

Jeżeli mam 3 działki obok siebie pod szeregi to nie mogę wybudować 6 mieszkań na 2 działkach z 3 zrobić wspólny ogród .... ?

Czyli 1 działka - 2 mieszkania.

Dokładnie tak. Chyba, że stać Was na kupienie działeczki tylko na cele ogrodowe ;)

Jeżeli mam 3 działki obok siebie pod szeregi to mogę wybudować 6 mieszkań na 2 działkach a z 3 zrobić wspólny ogród .... ?

Nie, tylko 4 mieszkania w takim przypadku

To jeszcze podrąże temat. Czy te 4 mieszkania muszą być rozbite: 2 mieszkania w całości na jednej działce i 2 na drugiej ?

tzn nie da się zbudować 4 mieszkań - każde mieszkanie to jedna kondygnacja.

Cieżko jest znaleźć działkę wielorodzinną ..

Jeżeli mam 3 działki obok siebie pod szeregi to mogę wybudować 6 mieszkań na 2 działkach a z 3 zrobić wspólny ogród .... ?

Nie, tylko 4 mieszkania w takim przypadku

To jeszcze podrąże temat. Czy te 4 mieszkania muszą być rozbite: 2 mieszkania w całości na jednej działce i 2 na drugiej ?

tzn nie da się zbudować 4 mieszkań - każde mieszkanie to jedna kondygnacja.

Da się - zobacz plan budynku na stronie, którą Ci podałam :o . Tam właśnie 1 mieszkanie=jedna kondygnacja

Da się - zobacz plan budynku na stronie, którą Ci podałam :o . Tam właśnie 1 mieszkanie=jedna kondygnacja

Oglądałem te plany(nawet wydrukowałem do dokładniejszego prZestiudiowania :) ) ... na 1 działce dwa mieszkania - każde na osobnej kondygnacji ze wspólną klatką schodową (nawiasem mówiąc nie wiem jak wchodzi się do drugiego garażu - tylko przez wjazd ?)

Natomiast czy można mając 2 działki obok siebie wybudować dom z 4 mieszkaniami gdzie każde mieszkanie jest nad każdą z działek i zajmuje samo jedną kondygnację ?

Oglądałem te plany(nawet wydrukowałem do dokładniejszego prZestiudiowania :) ) ... na 1 działce dwa mieszkania - każde na osobnej kondygnacji ze wspólną klatką schodową (nawiasem mówiąc nie wiem jak wchodzi się do drugiego garażu - tylko przez wjazd ?)

Natomiast czy można mając 2 działki obok siebie wybudować dom z 4 mieszkaniami gdzie każde mieszkanie jest nad każdą z działek i zajmuje samo jedną kondygnację ?

Jak nie przekroczysz maksymalnej powierzchni zabudowy, to dlaczego nie? Tylko taki dom musiałby być w parterze - czyli razem by to było dosyć rozległe i na małej działce blado widzę taką koncepcje ;)

Dotknąłeś sedna sprawy... Bo nawet jak już się taką znajdzie to kosztuje ona 6-krotnie więcej niż działka pod zabudowę jednorodzinną.

Dlatego najłatwiejszym sposobem obejścia tego durnego przepisu-definicji domu jednorodzinnego jest znalezienie nieco większej działki i zabudowanie jej "zespołem domów jednorodzinnych". Od strony architektonicznej jest to niewątpliwie dużo ładniejsze niż zwykłe szeregówki. Od strony prawnej - da się załatwić. Odległości między budynkami na jednej działce nie reguluje się więc możecie zaplanować dowolny układ. U mnie tak jest - 3 domy na jednej działce. W każdym dwa mieszkania. Nikt nikomu nie zagląda w okna. Jest super.