Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka pod budynek wielorodzinny

NOTO

Recommended Posts

Cieżko jest znaleźć działkę wielorodzinną ..

Dotknąłeś sedna sprawy... Bo nawet jak już się taką znajdzie to kosztuje ona 6-krotnie więcej niż działka pod zabudowę jednorodzinną.

Dlatego najłatwiejszym sposobem obejścia tego durnego przepisu-definicji domu jednorodzinnego jest znalezienie nieco większej działki i zabudowanie jej "zespołem domów jednorodzinnych". Od strony architektonicznej jest to niewątpliwie dużo ładniejsze niż zwykłe szeregówki. Od strony prawnej - da się załatwić. Odległości między budynkami na jednej działce nie reguluje się więc możecie zaplanować dowolny układ. U mnie tak jest - 3 domy na jednej działce. W każdym dwa mieszkania. Nikt nikomu nie zagląda w okna. Jest super.

Wow ... jeszcze nie mogę załapać jak to wygląda ...

możesz zapodać jakieś zdjęcia lub szkic ?

Natomiast czy można mając 2 działki obok siebie wybudować dom z 4 mieszkaniami gdzie każde mieszkanie jest nad każdą z działek i zajmuje samo jedną kondygnację ?

Jak nie przekroczysz maksymalnej powierzchni zabudowy, to dlaczego nie? Tylko taki dom musiałby być w parterze - czyli razem by to było dosyć rozległe i na małej działce blado widzę taką koncepcje ;)

Miałem na myśli 4 mieszkania po 100m2 w postaci budynku o 4 kondygnacjach o podstawie 10x10 (w uproszczeniu)