Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VAT w budownictwie

mTom

Recommended Posts

Witam wszystkich. Czy moglibyście mnie oświecić na czym staneło jeżeli chodzi o podwyższenie podatku VAT na materiały budowlane? Czy będą jakieś okresy przejściowe jak w przypadku podatku na nowe mieszkania i usługi budowlane, czy też mamy się przygotować na wyższy VAT od 2004 roku. Dziwnie jakoś ten temat jest sprytnie omijany w trakcie sprawozdań z negocjacji z UE (może jednak ja nie dosłyszałem).

Ale od kiedy? Czy na pewno dopiero od przystąpienia do Unii, czy już od nowego roku, bo mi Pan w US powiedział, że poprzednie rozporządzenie na obniżenie VAT do 7% ma termin do 31.12.2002 i jak nie dostaną nowego, to będzie trzeba stosować stawkę normalną niepreferencyjną, czyli 22%.

Tak mi powiedziano w Urzędzie Skarbowym jakiś miesiąc temu...

Wiecie coś na ten temat?

B

22% VAT na materiały budowlane wejdzie od 01.05 2004 roku. Tak mówią i piszą, ale bardzo rzadko i na końcu. Tak naprawdę spowoduje to podrożenie wszystkich mieszkań i domów o 15%, chyba że bez rachunku.... ale to zupełnieinna historia. To jedna z grubszych porażek w negocjacjach z UE. Ale o tym jakoś cichutko.

Dokopałem się do tego co pisze Rzeczpospolita:

"Polska wynegocjowała VAT na gotowe mieszkania i usługi budowlane na poziomie 7 proc., ale tylko przez 5 lat, do końca 2007 roku. Jednak materiały budowlane zostaną obłożone stawką 22-proc. już w 2004 roku."

Pytanie jest więc czy 22% od początku roku czy od 1.05.2004?

Swoją drogą uważam, że znowu poszerzy się "szara strefa".