Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymeldowanie/zameldowanie - poradźcie

mojave

Recommended Posts

Jestem wlaśnie przed finalizowaniem umowy zakupu domu. Sprawa wyglada tak, że w akcie notaialnym bedzie zapis, ze obecny wlaściciel ma 14 dni na wyprowadzenie sie z domu. No i teraz zastanawiam się, jak z jego wymeldowaniem - on nie chce sie wymeldowac wczesniej bo w ciagu tych 14 dni bedzie z kolei finalizowal drugą umowę - zakupu mieszkania i twierdzi, że musi miec stały adres. Zastanawiam sie czy:

- po pierwsze notariusz może od niego wymagać zaświaczenia, że sie wymeldował i nikt inny nie jest tam zameldowany, bo jak nie to akt nie może byc podpisany

- ewentualne czy mozna jakos to zapisać, że on w ciagu tych 14 dni tez sie pod groźbą jakiegos tam paragrafu czy czegos wymelduje?

Poradxcie mi jak najlepiej taka sytuacje rozwiązac?????

E, tam,

po wymeldowaniu i sprzedaży mieszkania nie byłam zameldowana nigdzie, notariusz przy zakupie wpisał: "oświadcza, że PRZEBYWA...tu podałam adres przebywania" i tyle.

Poza tym między wyprowadzeniem się a wymeldowaniem jest różnica. Poproś, by w akcie był zapis, że wraz z opuszczeniem lokalu były własciciel się wymelduje. Co oczywiście - niestety - jak facet będzie nie w porządku - niczego nie zmieni :evil: Wtedy Ty idziesz do urzędu gminy i wymeldowujesz go w trybie administracyjnym - trwa to ok. miesiąca

Poza tym między wyprowadzeniem się a wymeldowaniem jest różnica. Poproś, by w akcie był zapis, że wraz z opuszczeniem lokalu były własciciel się wymelduje. Co oczywiście - niestety - jak facet będzie nie w porządku - niczego nie zmieni :evil: Wtedy Ty idziesz do urzędu gminy i wymeldowujesz go w trybie administracyjnym - trwa to ok. miesiąca

Dokładnie tak jest. I pamiętaj, nie płać do czasu, kiedy nie dostaniesz kluczy od mieszkania. Znam przypadek, że facet zostawił sobie i klucze i pieniądze za mieszkanie.

Jestem wlaśnie przed finalizowaniem umowy zakupu domu. Sprawa wyglada tak, że w akcie notaialnym bedzie zapis, ze obecny wlaściciel ma 14 dni na wyprowadzenie sie z domu. No i teraz zastanawiam się, jak z jego wymeldowaniem - on nie chce sie wymeldowac wczesniej bo w ciagu tych 14 dni bedzie z kolei finalizowal drugą umowę - zakupu mieszkania i twierdzi, że musi miec stały adres. Zastanawiam sie czy:

- po pierwsze notariusz może od niego wymagać zaświaczenia, że sie wymeldował i nikt inny nie jest tam zameldowany, bo jak nie to akt nie może byc podpisany

- ewentualne czy mozna jakos to zapisać, że on w ciagu tych 14 dni tez sie pod groźbą jakiegos tam paragrafu czy czegos wymelduje?

Poradxcie mi jak najlepiej taka sytuacje rozwiązac?????

W moim przypadku, notariusz zażądał od sprzedających zaświadczenia z biura meldunków, że w lokalu nie jest nikt zameldowany. Oprócz właściciela może przecież być sto innych ludzi zameldowanych i będzicie się później z nimi oraz urzędem droczyć. Nigdy nie kupilibyśmy mieszkania z osobami zameldowanymi. My byliśmy miesiąc bez żadnego meldunku w urzędzie powiedziano nam, że teraz często jest to praktykowane.

brak meldunku jest z pewnością uciążliwy przy załatwianiu czegokolwiek- ale nie jest to twój problem :o masz prawo żądać potwierdzenia wymeldowania (urząd wystawia od razu przy wymeldowaniu)

Jeżeli dotychczasowy właściciel widzi w tym przeszkodę do kolejnej transalcji to niech się zamelduje tymczasowo u rodziny.