rafal9 10.10.2005 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Czy zwyczajowo tynkuje się kominy w przestrzeni strychu nieużytkowego (przestrzeń nad poddaszem)? Jak to było u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 10.10.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 tak, bo kominiarz tego wymaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 10.10.2005 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 tak, bo kominiarz tego wymaga A co ma do tego kominiarz? Co go może obchodzić obudowa przewodów kominowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 10.10.2005 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Tynkować!Chociażby ze względów p.poż.A inne względy? Jesteś pewien, że komin ma szczelne spoiny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala.M 10.10.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Zawsze, ale to zawsze z uwagi na bezpieczeństwo, nalezy tynkować komin! Po pierwsze co pisze Janusz, nie wiadomo czy są szczelne spoiny, jak i dlatego, że pod wpływem temperatury po latach spoiny moga popękać. Wtedy powstanie tam szparka, przez którą może wydobyć sie iskra. A więc tynkuj, a będziesz się czuć bezpiecznej. Ala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 10.10.2005 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Tynkować bo jest to wymagane przy odbiorach kominiarskich, które są potrzebne do odbioru budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 10.10.2005 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Ok - no to trzeba tynkować.Ale tak sobie myślę, że dokładnie to i tak się tego nie da zrobić, bo przecież jest część komina, której się nie da otynkować, np. ta część pod obróbkami blacharskimi ponad dachem i pomiędzy folią dachową i dachówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 10.10.2005 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Ok - no to trzeba tynkować. Ale tak sobie myślę, że dokładnie to i tak się tego nie da zrobić, bo przecież jest część komina, której się nie da otynkować, np. ta część pod obróbkami blacharskimi ponad dachem i pomiędzy folią dachową i dachówką. Tynkować tynkować nie musi być dokładnie, należy szczelnie zarzucić spoiny z cegłami, a gdzie nie możesz dojść to wciśnij kawał blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 10.10.2005 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Ok - no to trzeba tynkować. Ale tak sobie myślę, że dokładnie to i tak się tego nie da zrobić, bo przecież jest część komina, której się nie da otynkować, np. ta część pod obróbkami blacharskimi ponad dachem i pomiędzy folią dachową i dachówką. Dlatego trzeba to było zrobić PRZED pokryciem dachowym i obróbkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 10.10.2005 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Ok - no to trzeba tynkować. Ale tak sobie myślę, że dokładnie to i tak się tego nie da zrobić, bo przecież jest część komina, której się nie da otynkować, np. ta część pod obróbkami blacharskimi ponad dachem i pomiędzy folią dachową i dachówką. Dlatego trzeba to było zrobić PRZED pokryciem dachowym i obróbkami. No to dopiero teraz o tym mi mówicie? Czy na serio jest to duży problem? No i co teraz zrobić? Przecież przewód spalinowy i dymowy są w odpowiednich rurach więc nawet jakby spoiny były nieszczelne to nic wielkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 10.10.2005 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 U mnie przy odbiorze kominiarz przyczepił się że komin nie był otynkowany. Ględził coś ze musi być i basta.Nie znam się ale tak mówił. A druga rzecz to nie można okładać kominów płytą G-K - źródło - ten sam kominiarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haruś 10.10.2005 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 U mnie kominiarz powiedział,że teraz tego przepisy nie wymagają. Twoja wola. Jak masz w środku kamionkę to powinna wystarczyć do zatrzymania "iskierek". Najlepiej powie Ci to Twój kominiarz,jak przyjdzie na odbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 11.10.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 A kominy systemowe (np. Schiedel) też trzeba tynkować na poddaszu nieużytkowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 11.10.2005 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 A kominy systemowe (np. Schiedel) też trzeba tynkować na poddaszu nieużytkowym? Ja mam Schiedla na nieużytkowym. Nie tynkowany, a obmurowany od stropu do krokwi siporeksem 12 cm, a od krokwi przez dach do czapy komina - klinkierem (obmurowywałem, bo mi siporeks został i nie musialem kombnować z płytą mocowaną między krokwiami). O tynkowaniu nic mi kierownik nie mówił, zresztą jak ma się "wydostać iskierka" przez: a) szczelny wkład ceramiczny b) szczelne pustaki keramzytowe c) szczelny klinkier/siporeks ?? pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts