aśkaszymon2003 10.10.2005 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 co o tym myślicie ? mam okazje do kupienia fajna tania działkę przy lesie fajny staw działka 1000m ale przez róg działki przechodzi linia wysokiego napięcia-wiem że ma byc 15 metrów od tej lini dom ale okazało sie że te słupy są nie uziemione-w z-dzie energetycznym odradzaja ta działkę w powiacie babka mówi że to pole magnetyczne niezdrowe w zakłdzie że więcej szkodliwy jest monitor komputera i co może ktoś mi cos poradzi ma fajny projekt domu z archipelaga mila ale co dalej? a warunki zabudowy dostane w wie a jestem z mińska POMOCY:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evva 10.10.2005 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Aż mnie dreszcz przeszedł...Wiem że są różne zdania na ten temat. Były tu osoby, które wahały się czy linia w odległości 80 metrów od domu to nie za blisko.Z poważnych źródeł wiem, że udowodniono np. wzrost ryzyka zachorowań na białaczkę u dzieci, które mieszkały obok linii wysokiego napięcia lub ich szkoła była tuż obok takich linii. Dorośli podobno są mniej wrażliwi...Zależy jeszcze czy jest to linia 400 KV czy 110. W moim planie zagospodarowania piszę że od 400 KV musi być odległość 43 m, a dla 110 KV - 19 m. A co z uciążliwym "buczeniem", burzami, w trakcie których w słupy będą mogły uderzać pioruny? Może znajdą się osoby, dla których to nie będzie problemem. Ja powiem jednak szczerze - nie wzięłabym takiej działki nawet za 10 % jej wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaco 10.10.2005 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 za darmo też bym nie wziąłszkodliwość linii przeważa nad okazjąradzę się dobrze zastanowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 11.10.2005 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Zrezygnuj- 200 metrów to też mało, by było zdrowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alski 11.10.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Wysokie napięcie to szerokie pojącie , za szerokie . Jakie to napięcie 15 kV , 110 , 400 ? To ważne by odpowiedzieć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 11.10.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Wysokie napięcie to szerokie pojącie , za szerokie . Jakie to napięcie 15 kV , 110 , 400 ? To ważne by odpowiedzieć . i myślisz, że przy 400KV dadzą Mu zgodę na jakąkolwiek budowę? Nawet przy 15KV 200m. to za mało, by było zdrowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 11.10.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Jeśli to linia 15 KV czyli średniego napięcia to nie ma żadnego problemu. Szkodliwe pole elektromagnetyczne ginie i ma wartość praktycznie 0 w odległości 1.5m od przewodu. Taka linia w rogu diałki działa jak piorunochron.Linie wyszokich napięć powyżej 15 kV to już odrębny temat. Nie bałbym się czegoś takiego w takim stopniu jak moi przedmówcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pakodegites 11.10.2005 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 co do szkodliwości to się nie wypowiem bo to jednak jest mocno gdybane. niedawno jacyś ludzie chcieli dochodzić jakichś odszkodowań za to i mimo że przeprowadzili wiele ekspertyz to nic nie wykazali a zwłaszcza bezpośredniego związku między linią wysokiego napięcia a zachorowaniami na jakieś mniej lub bardziej ciekawe choroby. polecę jednak każdemu kto ma na działce słupy (i to niekoniecznie wysokiego napięcia) aby rozważył wystąpienie o odszkodowanie za te słupy i powieżchnię przez nie zajmowaną. jest już odpowiednie orzecznictwo i można jechać (przy okazji dokleję jakiś namiar na to albo opiszę jak to zrobić w nowym temacie bo pewnie będę coś takiego knuć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alski 13.10.2005 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Rafallogi ,prosze nie siej demagogii .Jesli czegoś nie wiesz najpierw sprawdź . Przy 400 kV min. odległośc to 33 m , przy 15 kV 1,9 i 2,9 m ( odległość pozioma ) w zależności od tego czy dach jest łatwo czy trudnodostępny . Linia 15 kV może krzyżować budynek jesli zachowa sie odleglosc 3,6 i 5,1 m przy warunkach j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar Kiejziewicz 13.10.2005 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 polecę jednak każdemu kto ma na działce słupy (i to niekoniecznie wysokiego napięcia) aby rozważył wystąpienie o odszkodowanie za te słupy i powieżchnię przez nie zajmowaną. jest już odpowiednie orzecznictwo i można jechać (przy okazji dokleję jakiś namiar na to albo opiszę jak to zrobić w nowym temacie bo pewnie będę coś takiego knuć) Pakodegites, czy mógłbyś podać namiary na to orzecznictwo sądu? Słyszałem już, że ludzie wygrywają z tymi monopolistami. U mnie na działce stoi taki słup potrójny. Planuję z nimi powalczyć, gdzieś za pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 15.10.2005 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2005 Gorąco odradzam. Na własne życzenie, za ciężką forsę pakowac się w pole elektryczne - chyba przesada. Stąd taka cena rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśkaszymon2003 26.10.2005 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 nie kupiłam tej działki za dużo ryzyka znalazłam fajniesza w okolicach bez żadnych "dodatkowych" przyjemności/HA HA/ dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts