Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc!!!

Recommended Posts

Chciałbym fachowej oceny czy posiadając niezbyt zasobny portwelik jestem w stanie postawić taki domek. Na początek nie chciał bym szaleć z poddaszem, żadnych bajerów. Po prostu postawić, otynkować i jakoś zamieszkać na początek. Ile trzeba przeznaczyć pieniążków, czy cena podana przez projektanta może być w jakimś stopniu realna i osiągalna. O to link do strony:

http://www.arkacons.pl/tas/php/projekt.php?pro=4&sszdo=17%2C3&spudo=85&skbdo=110000&styp=210&sgar=78&spiw=81

oj, nie chcę cię zniechęcać, ale to raczej malo prawdopodobne aby się zmieścić w takiej kwocie, nie wiem ile mozesz zrobić sam, za jaką kasę zgodzą się pracować majstry,

ja oceniam ten domeczek na:

- stan surowy /fundamenty, ściany, dach/ to jakieś 50 000 zł

- wykończenie - tak na szybko - to minimum około 60 000 zł

razem oceniam na jakieś 110 - 130 tysięcy, ale nie jestem ekspertem, to jest tylko moja ocena,

Moim skromnym zdaniem nie wyrobisz się. Stan surowy to pewnie jakieś 70-80 tys a potem możesz się wykończyć przy wykończeniówce.

Sorki ale marnie to widzę , pamiętaj jeszcze o kosztach przygotowania terenu do budowy (mam na mysli chociażby doprowadzenie medi, jakaś szopa na materiały itd.

Na własnym przykładzie wiem że kosztorysy podawane przez pracownie projektowe mijają się z rzeczywistością.

Ponadto jest jeszcze coś takiego podsczas budowania że rośnie Ci smaczek na różne "bajerki" gdy wchodzisz w poszczególne etapy budowy np. lepszy piec , podłogówka , więcej punktów elektrycznych itd.

podsumowując moim zdaniem pobudujesz ten domek za jakieś 180 tys ale może warto wystartować, śledzić forum, konsultować i powoli robić.

Bądź dobrej myśli i startuj ! :D :D :D

pzdr

150 tys na gotowo,bez zagospodarowania terenu na działce,płotu i mebli... Bardzo podobny ,ba ,niemal identyczny wybudowała koleżanka pod Poznaniem. Budynek budowała firma od wykopów po wykończeniówkę...Oszczędności na etapie prac- blachodówka zamiast dachówki,okna PCV, drzwi zewn. stalowe, panele tam gdzie to możliwe,bez podłogówki i wodotrysków,kominek bez płaszcza wodnego i DGP.....to tyle pamiętam.

A budynek juz otynkowany z ociepleniem....

Oczywiście, że cena wzięta z kosmosu. Czyli poważnie zaniżona - nie brano pod uwagę nawet prac ziemnych :-( Wogóle to śmieszna jest taka kalkulacja kosztów. Nic o sprzęcie - jak chcesz to zrobić własnymi siłami np: poziomica, kielnia, kastry na zaprawę, betoniarka, pace, klucze do wiązania zbrojenia, taczki, magazynek ( który co jakiś czas będzie wypróżniony przez złodziei ), młotki róznego typu, kątówka do cięcia zbrojenia ... mógłbym tak wyliczać jeszcze sporo.

Podane wyżej nie policzone wydatki to zaledwie mały fragment tego, co cię czeka. Podłaczenie do sieci wodociągowej ( o ile to bedzie możliwe ) - też kosztuje sporo. Podłączenie prądu - dowiesz się :-). Przecież bez tych drobnych spraw, nie ruszysz z budową.

Budynek pokazany na projekcie, jest mały. 7x9 m ot taka prawie połówka. Jest jednak pewne, że nawet najmniejszy a własny - to już dużo !!!

No to teraz sam zadecyduj. Wszystko zależy od lokalizacji. Masz plusa jak widzisz z okna domu budowe. Masz plusa jak masz teren zazbrojony. Masz ogromnego plusa, jak nie spieszno Ci z wprowadzeniem. No i zapomnij o piwku z kolegą, urlopie, kieszonkowym itp :-)

• 2 weeks później...

Sposób w jaki wyliczona jest tak niska kwota podany jest na dole strony z linku. Po prostu twórca tego kosztorysu przyjmował nierealne ceny materiałów. Np beton w zależności od klasy - 105 do 120zł -m3, dachówka karpiówka - 1zł sztuka, drewno konstrukcyjne - 400zł. Gdzie są takie ceny? :roll:

Poza tym co ta cena (68100zł) uwzglednia, a czego nie:

Cena ta uwzględnia:

* wykonanie robót ziemnych, fundamentów, ścian, stropów, schodów, konstrukcji i pokrycia dachu, izolacji, typowej stolarki okiennej i drzwiowej, instalacji elektrycznych i sanitarnych oraz tynków,

* najtańsze materiały budowlane, najtańszy sprzęt budowlany oraz najniższe koszty robocizny,

* wykonawstwo budowy systemem tzw. "półgospodarczym" tzn, że realizację nie zlecamy firmie budowlanej "pod klucz", tylko zatrudniamy brygady robocze do poszczególnych etapów robót (murarzy, cieśli, instalatorów itd.). Zaopatrywanie budowy w materiały budowlane oraz nadzór nad budową leżą w gestii inwestora. Jest to najtańszy i najbardziej rozpowszechniony sposób organizacji budowy w Polsce.

Cena ta nie uwzględnia:

* podatku VAT,

* nietypowych rozwiązań konstrukcyjnych oraz materiałowych,

* elementów i materiałów wykończeniowych oraz wyposażenia,

Czyli brakuje bardzo wielu rzeczy:

- kominów (są aż 3!!!)

- instalacji CO (bo raczej jest skoro tyle kominów)

- podbitki, rynien, cokołu

- posadzek, okładzin scian i podłóg

- wyposażenia łazienek

- malowania ścian i sufitów

- parapetów

- drzwi wewnętrznych

- całej masy innych drobnych rzeczy

PS. W tych wyliczeniach zobaczyłem jeszcze pewną nieprawidłowość.

Na poczatku podany jest koszt budowy domu bez elementów wykończenia i wynosi on 68100zł. W tej kwocie jest robocizna. A na dole jest kalkulator kosztu samych materiałów (po nierealnych cenach) dla stanu surowego otwartego. Po podstawieniu wartości domyślnych (czyli przyjetych pewnie do obliczeń) wychodzi 46400zł. Czyli koszt materiałów na ocieplenie ścian, podłóg, poddasza, na tynki zewnętrzne i wewnętrzne, wylewki na podłoge, na zabudowe poddasza, na instalacje elektryczną i sanitarną, stolarke okienną i drzwiową oraz na koszty wszelkiej robocizny (począwszy od fundamentów) zostaje 21700 zł. Wniosek jest taki, że te ich wyliczenia są nic nie warte.