sceptyk 10.10.2005 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 może pytanie trochę infantylne, ale nie robiłęm tego i nie widziałem jak się to robi chcę ułozyć jako izolacja pozioma podłogi na gruncie w kolejności- chudziak- zagruntowanbie z dysperbitu - papa- folia- stryo fs 20 8 cm- folia- podłogówka- szlichta dzięki za podopowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.10.2005 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 kładasz tak aby zachować zakłady 10-15 cm - ustawiasz rolke i podgrzewasz palnikiem powierzchnię papy - ja się zacznie podtapiać to rozwijasz - na caej długości powinno równomierni sie topić - do rozwijania mozna sobie stworzyć jakieś urządzonko - kijek z poprzeczka lub coś podobnego. Chyba cała filozofia - zreszta na tej stronie powinien być gdzieś zamieszczony poradnik http://www.icopal.pl/icopalpapy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwitek 10.10.2005 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Wygodnie robi się to w dwie osoby: jedna równomiernie i bardzo powoli rozwija rolkę, a druga cały czas grzeje palnikiem. Warstwa papy ma się już prawie topić, jeszcze nie kapać, ale prawie. Musisz poćwiczyć, mnie na początku też szło to powoli, bałem się, żeby nie za bardzo podtopić (za mało podgrzana znowu słabo łapie), ale po chwili można dojść do wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 10.10.2005 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 super, dzięki, tyko jeszcze jedno- czy papę podgrzewa się tylko nad tym odkrytym zakładem, czy na całej powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.10.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 super, dzięki, tyko jeszcze jedno- czy papę podgrzewa się tylko nad tym odkrytym zakładem, czy na całej powierzchni ? Na całej długości rolki tak aby była dobrze zgrzana do powierzchnii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwitek 11.10.2005 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 super, dzięki, tyko jeszcze jedno- czy papę podgrzewa się tylko nad tym odkrytym zakładem, czy na całej powierzchni ? Na całej długości rolki tak aby była dobrze zgrzana do powierzchnii. No w sumie to nie na długości, tylko na szerokości, bo z długości się ją powoli rozwija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 11.10.2005 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Jak zgrzewałem u siebie papę pod wylewki to odpowiedną temperatrurę było po prostu widać. Płomień z palnika normalnie jest niebieski, a gdy lepik osiągał temperaturę "krytyczną" na powierzchni papy zaczynały sie pojawiać żółte płomyczki. Pozostaje tylko poeksperymantować jak szybko rozwijać wtedy papę - wiele zależy od mocy uzytego palnika. Co do powierzchni zgrzewania to najważniejsze są spoiny - dogrzaniem do podłoża bym sie nie przejmował.To nie dach gdzie papie grozi odessanie przez wiatr - tu ważniejsza jest ciągłość izolacji.Na spoinach musi sie pojawić wypływ świeżego lepiku szerokości ok 0,5-1cm - to znak że połączenie jest poprawnie wykonane.Robiłem to sam - naprawdę nie trudne. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.10.2005 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 super, dzięki, tyko jeszcze jedno- czy papę podgrzewa się tylko nad tym odkrytym zakładem, czy na całej powierzchni ? Na całej długości rolki tak aby była dobrze zgrzana do powierzchnii. No w sumie to nie na długości, tylko na szerokości, bo z długości się ją powoli rozwija. Napisałęm na całej długości rolki jak rozwiniesz papę to nie ma rolki więc nie wiem o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eustachy 11.10.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Jeśli chodzi o szerokość, to postąpiłbym tak jak radzi RYDZU. Najważniejszy jest w tym przypadku sam zgrzew. Na przyklejanie całej powierzchni papy szkoda czasu i gazu. Przed przyklejeniem następnego pasa papy dobrze jest papę rozwinąć, dopasować, zwinąć i dopiero zacząć zgrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 11.10.2005 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Pytanie może banalne, ale czy pod podłogówką również wykonuje się izloację z papy? Obiło mi się o uszy, że nie bardzo, ale wolę się upewnić. pozdrawiamGerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 11.10.2005 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 a czy jest sens zgrzewać papę termozgrzewalną na chudziaka? Też będę kładł termozgrzewalną. Ona od spodu ma cienką warstwę foli która sie topi. Skoro to nie dach, to po co niszczyć. zawsze to jakaś dodatkowa izolacja. A zakłady można łaczyć lepikiem. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eustachy 11.10.2005 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Ja bym zgrzał. Ta folia na papie jest bardzo cienka, wystarczy, że przeciągniesz papę o kilka cm i już folia jest pozdzierana. Jak dobrze zgrzejesz masz pewność, że całoś stanowi jednolitą izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 11.10.2005 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 no to teraz już wiem przyjmuję wersję eustachy+rydzu (zapomniałem, że czytałem już gdzieś wypowiedź rydza, że jest to dziecinnie proste) będę zgrzewał tylko na łączeniu- najważniesza jest rzeczywiście ciągłośc, a nie przyleganie całości, przecież przygniecie ją szlichta, dzięki wszystkim za pomoc aha, z tym lepikiem do termizgrzewalnej to chyba niezbyt dobry pomysł, po co masz mieć takie chemikalia pod podłogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 05.05.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Podciągam, bo mam takie głupie pytanie: ta strona z folią idzie na spód czy na wierzch? Logicznie, to na spód bo tak się rozwija. Ale sam nie wiem... po co ta folia, skoro mam ją potraktować palnikiem?? ps. kiedyś na forum widziałem fotkę pokazującą układanie papy termozgrzewalnej (chyba autorem był janzar), ale teraz jak potrzebuje to oczywiście nie mogę znaleźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 05.05.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Podciągam, bo mam takie głupie pytanie: ta strona z folią idzie na spód czy na wierzch? Logicznie, to na spód bo tak się rozwija. Ale sam nie wiem... po co ta folia, skoro mam ją potraktować palnikiem?? ps. kiedyś na forum widziałem fotkę pokazującą układanie papy termozgrzewalnej (chyba autorem był janzar), ale teraz jak potrzebuje to oczywiście nie mogę znaleźć... http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=66617&highlight=zaremba pozdrawiam janzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 08.10.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 zagruntowanie dysperbitem, czyli dysperbit rozrobiony z woda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts