Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zgrzewa się papę termozgrzewalną

sceptyk

Recommended Posts

kładasz tak aby zachować zakłady 10-15 cm - ustawiasz rolke i podgrzewasz palnikiem powierzchnię papy - ja się zacznie podtapiać to rozwijasz - na caej długości powinno równomierni sie topić - do rozwijania mozna sobie stworzyć jakieś urządzonko - kijek z poprzeczka lub coś podobnego. Chyba cała filozofia - zreszta na tej stronie powinien być gdzieś zamieszczony poradnik http://www.icopal.pl/icopalpapy.html

Wygodnie robi się to w dwie osoby: jedna równomiernie i bardzo powoli rozwija rolkę, a druga cały czas grzeje palnikiem. Warstwa papy ma się już prawie topić, jeszcze nie kapać, ale prawie. Musisz poćwiczyć, mnie na początku też szło to powoli, bałem się, żeby nie za bardzo podtopić (za mało podgrzana znowu słabo łapie), ale po chwili można dojść do wprawy.

Jak zgrzewałem u siebie papę pod wylewki to odpowiedną temperatrurę było po prostu widać.

Płomień z palnika normalnie jest niebieski, a gdy lepik osiągał temperaturę "krytyczną"

na powierzchni papy zaczynały sie pojawiać żółte płomyczki. Pozostaje tylko poeksperymantować

jak szybko rozwijać wtedy papę - wiele zależy od mocy uzytego palnika.

Co do powierzchni zgrzewania to najważniejsze są spoiny - dogrzaniem do podłoża bym sie nie przejmował.

To nie dach gdzie papie grozi odessanie przez wiatr - tu ważniejsza jest ciągłość izolacji.

Na spoinach musi sie pojawić wypływ świeżego lepiku szerokości ok 0,5-1cm - to znak że połączenie

jest poprawnie wykonane.

Robiłem to sam - naprawdę nie trudne.

Powodzenia!

super, dzięki, tyko jeszcze jedno- czy papę podgrzewa się tylko nad tym odkrytym zakładem, czy na całej powierzchni :o

? Na całej długości rolki tak aby była dobrze zgrzana do powierzchnii.

No w sumie to nie na długości, tylko na szerokości, bo z długości się ją powoli rozwija. :wink:

Napisałęm na całej długości rolki jak rozwiniesz papę to nie ma rolki więc nie wiem o co chodzi.

Jeśli chodzi o szerokość, to postąpiłbym tak jak radzi RYDZU. Najważniejszy jest w tym przypadku sam zgrzew. Na przyklejanie całej powierzchni papy szkoda czasu i gazu. Przed przyklejeniem następnego pasa papy dobrze jest papę rozwinąć, dopasować, zwinąć i dopiero zacząć zgrzewać.

a czy jest sens zgrzewać papę termozgrzewalną na chudziaka? Też będę kładł termozgrzewalną. Ona od spodu ma cienką warstwę foli która sie topi. Skoro to nie dach, to po co niszczyć. zawsze to jakaś dodatkowa izolacja. A zakłady można łaczyć lepikiem. Co wy na to?

no to teraz już wiem :D :D przyjmuję wersję eustachy+rydzu (zapomniałem, że czytałem już gdzieś wypowiedź rydza, że jest to dziecinnie proste) :wink: będę zgrzewał tylko na łączeniu- najważniesza jest rzeczywiście ciągłośc, a nie przyleganie całości, przecież przygniecie ją szlichta, dzięki wszystkim za pomoc

aha, z tym lepikiem do termizgrzewalnej to chyba niezbyt dobry pomysł, po co masz mieć takie chemikalia pod podłogą

• 6 months później...

Podciągam, bo mam takie głupie pytanie: ta strona z folią idzie na spód czy na wierzch? Logicznie, to na spód bo tak się rozwija. Ale sam nie wiem... po co ta folia, skoro mam ją potraktować palnikiem??

ps. kiedyś na forum widziałem fotkę pokazującą układanie papy termozgrzewalnej (chyba autorem był janzar), ale teraz jak potrzebuje to oczywiście nie mogę znaleźć... :-?

Podciągam, bo mam takie głupie pytanie: ta strona z folią idzie na spód czy na wierzch? Logicznie, to na spód bo tak się rozwija. Ale sam nie wiem... po co ta folia, skoro mam ją potraktować palnikiem??

ps. kiedyś na forum widziałem fotkę pokazującą układanie papy termozgrzewalnej (chyba autorem był janzar), ale teraz jak potrzebuje to oczywiście nie mogę znaleźć... :-?

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=66617&highlight=zaremba

pozdrawiam janzar

• 7 years później...