Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak wieńca w stropie nad piwnicą pomocy!!!!!!!!!!!

Seluch

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

Mam duzy klopot.

Jedna z ekip ktora wykonywala czesciowe podpiwniczenie budynku zapomniala o wiencu a dokladnie zamiast wienca puscili dwa prety fi 12 dookola czesci stropu i przewiazali je do belek stropowych a w drugim pomieszczeniu polozyli jeden pret fi 12 dookola storpu i rowniez polaczyli go z belkami stropowymi ale wienca nie zrobili.

Niestety nie bylo mnie wtedy w polsce a kolo mial uprawnienia budowlane wiec mu zaufalem.

Teraz mam klopot nie wiem co z tym dalej zrobic. Na pozostalej czesci budynku wykonalem juz samodzielnie poprawny wieniec ale nie mam sie jak nawet przewiazac do czesci podpiwniczonej kolesie zalali to wczesniej. Z kuciem kiepsko bo beton twardy.

Jesli ktos ma jakis pomysl to prosze o pomoc.

Fachowo to napewno nie jest, ale kto kiedyś myślał (lata 80) jak teraz o porządnych wieńcach, podciągach, zbrojonych ławach lub fundamentach, kiedyś taki materiał jak cement, stal to był towar deficytowy i tylko ten kto miał znajomości miał to co mu było potrzebne, kupę domów które nie mają dobrze lub wcale zrobionych wieńców stoi do tej pory i ma się dobrze. Z tego co piszesz trzy strony są z wieńcem a ta jedna ma zatopione dwa druty 12 i jak jeszcze beton z grychy będzie się trzymać. To od niedawna zaczeli cudować z prawem budowlanym i ze wszystkimmi wymogami niestety taka jest Polska rzeczywistość robią tak aby wyrwać kasę i tak cienkiego portfela inwestora, niedługo będziemy trzeba pytać o pozwolenie czy można oddychać. Ale najlepiej nich się wypowie na ten temat ktoś z branży budowlanej

Fachowo to napewno nie jest, ale kto kiedyś myślał (lata 80) jak teraz o porządnych wieńcach, podciągach, zbrojonych ławach lub fundamentach, kiedyś taki materiał jak cement, stal to był towar deficytowy i tylko ten kto miał znajomości miał to co mu było potrzebne, kupę domów które nie mają dobrze lub wcale zrobionych wieńców stoi do tej pory i ma się dobrze. Z tego co piszesz trzy strony są z wieńcem a ta jedna ma zatopione dwa druty 12 i jak jeszcze beton z grychy będzie się trzymać. To od niedawna zaczeli cudować z prawem budowlanym i ze wszystkimmi wymogami niestety taka jest Polska rzeczywistość robią tak aby wyrwać kasę i tak cienkiego portfela inwestora, niedługo będziemy trzeba pytać o pozwolenie czy można oddychać. Ale najlepiej nich się wypowie na ten temat ktoś z branży budowlanej

Takich co robia takie knoty powinni eliminować z rynku -ja nie wiem sk.ąd się biorą Ci pseudo budowlańcy chyba z profesji stojak pod budką mieniają na budowlaniec bo ponoć budować każdy potrafi. Sczerze mówiąc jeżeli była umowa to spróbowałbym tą firmę i tego kierownika utopić bo to już mała przesada. Czy będzie się coś dziać to trudno powiedzieć - pownna ta stal ratować sytuacje tylko nie za bardzo wiem w czym ona jest zatopiona - w zaprawie? Tragicznie nie powinno być ale za taką fuszerkę firma powinna wylatywać z rynku.

To od niedawna zaczeli cudować z prawem budowlanym i ze wszystkimmi wymogami niestety taka jest Polska rzeczywistość robią tak aby wyrwać kasę i tak cienkiego portfela inwestora, niedługo będziemy trzeba pytać o pozwolenie czy można oddychać. Ale najlepiej nich się wypowie na ten temat ktoś z branży budowlanej

Co do tego to się nie zgodzę bo bzdura ewidentna.