Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dęby - samosiejki - przesadzać ?

robert58

Recommended Posts

Witam,

mam następujący problem - na świeżo zakupionej działce, centralnie w środku planowanego ogrodu rośnie kępka 5 dębów samosiejek (albo dzieci jakiegoś rodzica - stara karpa w ziemi). Ponieważ mają dębczaki ok. 1,8m wysokości i rosną gęsto (ok. 0,5m od siebie) niezbyt widzę przyszłość gromadki.

Pytanie - czy zamiast ścinać "chłopaków" może ich przesadzić ? Keżeli tak, to kiedy - wiosna jesień ? Na co zwrócić uwagę podczas przesadzania ?

Pozdrawiam,

Robert

moja skromna rada:

wyciąć nieboraki w pień prócz 1-2 sztuk, które możnaby próbować przesadzić gdzieś w rogu działki, jak już chcecie dęby jako pamiątkę na starość i pomnik dla wnuków.

jak zostawicie to tylko dębowe liście do sprzątania i żołędzie... łatwo toto nie gnije :evil:

Ja mam dęby, 2 stare ponad 100 lat już muszą zostać i są ładne, było ze 4 ok. 15-20 lat, zostały 2 a i te kiedyś wykoszę bo zbyt blisko jednego z tych starych i domu. są też na ogrodzie takie samosiejki 1,5 m. te wykoszę za 2-3 lata jak mi inne krzaczuny urosną, bo nie chcę łysiny mieć. Jednak mojej przyszłości bym z nimi nie wiązał.

rozmawiałem z leśniczym w sprawie dębów - oto wyrok:

można przesadzać tylko w momencie kiedy opadną liście lub kiedy liści jeszcze nie ma, zabrać jak najwięcej ziemi ... (jak z każdą inną rośliną) obficie podlewać, oznaczyć kierunek pólnocny przed operacją i tak samo wsadzić na strony świata.

opinia leśniczego:

szanse na przyjęcie marne

Ja próbuję

Czy ktoś zna się na dębie czerwonym i jest mi w stanie odpowiedzieć na zadane wyżej pytanie?

Rzuć fotkę.

Teraz to większość liści od brzegu zasycha.

A barwa? Cóż może wcale nie masz dębu z czerwonymi liśćmi? Z dugiej strony rośliny wybarwiające liście czasami kilkakrotnie zmieniają kolor w roku tj. wiosną będą miały oczekiwaną barwę, potem jednak kolor może zanikać lub być mniej intensywny. Duże znaczenie ma stanowisko w którym taka roślina jest posadzona np. w cieniu większość barwnych roślin jest słabiej zabarwionych lub barwa zanika i odwrotnie. Podobno ma znaczenie również pH. Takim klasycznym przykładem reakcji jest hortensja i niebieskie kwiaty.[/code]

Dąb czerwony, posadzony rok temu, przez całe lato miał część liści

żóltych, zamiast zielonych. Niektóre z tych żółtych liści następnie brązowiały na brzegach. Jak jest tego przyczyna?

Żółknięcie i zasychanie (bršzowienie) brzegów liœci to objaw bardzo niespecyficzny. Trzeba napisać coœ więcej tj. które z liœci - stare czy nowe, jak wyglšdajš nerwy na liœciach i wiele innych istotnych informacji. Bo tak to szukamy od spraw niedoborowych lub nadmiarowych (nawożenie) przez choroby do szkodników i nic nie wiadomo.

Poleciłbym sposób na przesadzanie, który zwiększy szanse na przyjęcie się dębów (w moim przypadku powiodło się). Radziłbym w tej chwili podciąć korzenie w pewnej odległości, ale niezbyt daleko od pnia, np. 30-60 cm dokoła drzewek. Przez zimę a może i lato (jeśli możesz czekać) drzewka puszczą drobne korzenie (te które są w głąb ziemi i nie zostały odcięte wyżywią roślinę).

Wtedy dopiero należy dęby przesadzać, wykopując oczywiście szerzej niż podcinaliśmy wcześniej korzenie (drobne przyrosty utrzymają bryłę ziemi i pozwolą na łatwiejsze pobieranie wody i "pokarmu" w nowym miejscu).

Ponieważ mają dębczaki ok. 1,8m wysokości i rosną gęsto...

Pytanie - czy zamiast ścinać "chłopaków" może ich przesadzić ?

Ja przesadzałem 5 dąbków tak do 1 metra wysokości... i cieszę się że się przyjęły z uwagi na rozmiar korzenia... wynosił on ok. połowy wysokości drzewek, długi, nie rozgałęziony...

Tak że w przypadku Twoich dębczaków podejrzewam korzeń ok. 1 metra długości lub nawet więcej... moje dąbki przesadzałem jesienią a listki wypuściły na na następny rok w lipcu...

czy dąbki które przesadzałeś miały jeszcze liście , czy udało ci się wykopać całe drzewko ze wszystkimi korzeniami , i które korzenie są ważniejsze te które idą w głąb ziemi czy te bardziej po powierzchni ....?

Miały liście... próbowałem wykopywać jak najbardziej z korzeniami... wydaje mi się że ten główny, długi korzeń jest ważniejszy choćby z tego względu że tych powierzchniowych jest bardzo niewiele i są rozmiarami niewielkie...

Witam wszystkich,

Dzięki wszystkim za porady - mój plan (dzięki Wam) wygląda następująco

- obecnie czekam na opadnięcie listków

- potem chcę zaorać działkę i tym samym będę miał lepsze podejście do okopania wokół korzeni (niestety wcześniej nie mogłem ale może jeszcze coś się rozrośnie)

- na wiosnę (dąbek ma ponoć więcej siły - chyba ja każdy) oznakuję strony świata i zleję wokół wodą

- potem kopię, kopię, kopię (żeby ten korzeń długi co idzie prosto w ziemię jak najmniej skracać)

- wykopuję całość z jak największą ilością bryły ziemi wokół korzeni (wcześniejsze lanie wody powinno pomóc aby ziemia się nie obsywałą)

- lecę gazem do przygotowanej dziury w nowym miejscu

- i mam kłopot - jak głęboka nowa dziura? tzn posadzenie drzewka na takiej samej głębokości co w oryginale czy trochę reguluję góra-dół? I czym sypnąć do nowej dziury? Albo nic nie sypać?

- podlewam, podlewam, podlewam

- czekam na listki tzn że się przyjeło

- wspominam zapach ogniska z obumarłego dąbka lub daję znać na forum co i jak (czyli najszybciej wakacje 2006)

- zapomniałem dać na forum znać co i jaki i Wy mi przypominacie

- daję znać na forum co i jak (czyli po wakacjach 2006)...

Pozdrawiam.

• 6 months później...