abromba 30.04.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Trzymamy za nie kciuki i czekamy na dalsze wieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 05.05.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Witam Nie polecam dębów (mam je zaraz za siatką ogrodzeniową) ze względu na dużą ilość liści, które bardzo zakwaszają glebę i długo sie rozkładają. Zauważyłam również, że w bliskiej odległości od tych drzew nie chce nic rosnąć ( pobór wody przez korzenie ogromny). Poza tym z tego co słyszałam są złe dla człowieka ( zła energia), generalnie odradzam i to z własnego doświadczenia. Oczywiście decyzja należy do was. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 05.05.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Na dębach są jeszcze suche liście. Wygląda to nieciekawie. Mam 2 lub 3 za działką i dwa małe na działce - zostaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 20.05.2006 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Chopinetka, nie wiem jak to z dębami - jeszcze we własnym domu pod dębami nie mieszkałem (w nie własnym pod dębmi również). Podchodzę do sprawy optymistycznie (bo i laik jestem w ogrodnictwie) - więc dęby są OK a teraz z frontu przesadzania po trzech tygodniach: wreszcie pada deszcz - z podlewaniem było, jest i będzie krucho (brak czasu) rozwinęły się pączki na gałęziach (znaczy się liście są już) mając na uwadze powyższe, wnioskuję, że żyją i żyć powinny (no chyba, że liście to tak siłą rozpędu są i przesadzam teraz z optymizmem) Pozdawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 20.05.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Witam Dąb jest bardzo silnym drzewem, ja co roku wyrywam samosiejki, a ty nie przejmuj się, że nie wyrosną. Jak chcesz, w przyszłym roku przyjedź do nas to będziesz miał sadzonek ile dusza zapragnie. serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 20.05.2006 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 już mi wystarczy i pojawiły się zalążki ogrodu u żony - mają być drzewka owocowe... dlatego też będę być może mógł Tobie zaoferować niebawem dorodne okazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 06.07.2006 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 A u mnie niespodzianka: na jesieni przesadziłam samosejkę dębu czerwonego - tak ok. metra wysokości. To zanczy tak naprawdę strasznie ją sponiewierałam - bo najpierw wykopując uszkodziłam korzenie, potem zapomniałam zabrać od brata, więc stał z gołym korzeniem w worku foliowym dwa dni... Na wiosnę widać było, ze nic z niego nie będzie - pączki jakby zaschły, ale gałęzie się nie łamały, więc nie wycinałam. No i tydzień temu (czyli ok. 1 lipca) ruszył. Czyli jednak dęby czerwone to naprawdę twarde bestie, a ponadto zawsze warto poczekać, nim coś się wytnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 13.09.2006 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 a więc jest tak: lipec-sierpień - podlewałem ... no ... słabo podlewałem. Prawie wcale.Uschły. Od tygodnia czerwony ma piękne liście na najniższych gałęziach i w dole pnia nowe wypustki/gałązki.Drugi, zwykły taki, zielony ... przyczajony tygrys, uschnięty. Ja czekam aż ożyje. Planowany termin braku cierpliwości - równo za rok. Jeżeli nie ruszą w zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 15.09.2006 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Ja przesadzałam młody dąb 4 lata temu - trochę jako eksperyment i rośnie że hej! Podlewałam tak normalnie jak resztę nowych roślinek - co drugi dzień około, w upaly prawie codziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts