Siouxiee 10.10.2005 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Zamierzam niebawem zainwestować w budowę domu jednorodzinnego o pow. ok. 100m2, parterowego z poddaszem użytkowym. Zastanawiam się jednak nad wyborem sposobu jego wybudowania. Dom z drewnianych bali czy murowany? jakie są za i przeciw w obydwu metodach?Co z trwałością i konserwacją domu drewnianego, zwłaszcza jeśli większą jego część będę chciał otynkować. Jakiego rzędu wydatki należy ponieść by postawić dom w stanie surowym jednym i drugim sposobem? Dziękuję zwłaszcza za opinie oparte na Waszych doświadczeniach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GREFKO 11.10.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 nie ma to jak dom drewniany!! ekologiczny i tani, a zarazem nastrojowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 12.10.2005 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Drewniany z bali jest ekologiczny i przyjazny dla mieszkańców. Latem utrzymuje przyjemny chłodek, a zimą nie przemarza.Ale dom drewniany jest chyba droższy w budowie. I to jest minus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurand79 12.10.2005 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Polecam przeczytanie całego wątku http://www.murator.pl/forum/viewtopic.php?t=504&sid=f8225bc085af952934f38de798b0a37a Dziwi mnie tylko twoja chęć tynkowania bali... Myślę, że jednak zmienisz zdanie po przeczytaniu powyższego. Przeczytaj tamten wątek i pytaj o co chcesz na jego łamach (w dokładnie takiej kolejnści) Jest tam kilka osób, które postarają ci się pomóc - w tym ja, w mojej skromnej własnej osobie... POZDRAWIAM P.S. Jak możesz zobaczyć w moim dzienniku, ja już wybrałem.... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
francuz 12.10.2005 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 czesc, to wogole sa dwie inne domy, nie sprobuj porownac, najlepiej odwiedz kogos kto ma dom drewniany i zrozumiesz... tu nie chodzi o koszt... a jak drewniane to oczywiscie same drewno lub oddychajace ocieplenie a nie dom z welny i z folii ! Co do kosztow to roznie , powiedz troche co chcesz i ile mozesz sam robic bo tu najlepiej oczedzac ! narazie , powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 12.10.2005 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Francuz, co to jest oddychające ocieplenie??bo:a)jeśli oddychac ma sciana, czyli ma przez nią zachodzić skuteczna wymiana gazów, to niepotrzbna jest wentylacja a ogrzanie domu w zasadzie nie jest możliwe.b)jesli zaś oddychać ma wełna bez foli, to gratuluję powodzenia w hodowli pieczarek:D Co do kosztów: porządne wykonany dom z drewna, z pełnego bala zawsze będzie droższy od domu murowanego (jesli pominiemy jacuzzi i płytę indukcyjną). Droższy jest materiał(jakość!!!!), wiecej trzeba robocizny, itp, itp. Przy współczesnych technologiach to już tylko problem Twojego widzimisię. Dobrym pomysłem jest odwiedzenie kogoś z domem z bala - musi to być jednak bal pełny a nie "bajer" w postacie bal ocieplanego. Jak już wielokrotnie pisałem, albo masz wtedy bardzo drogą elewację albo bardzo drogą boazerię. PozdrawiamPaweł Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 12.10.2005 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 witaj.Niestety,w sprawie kosztow nie moge zabierac glosu,bo nie wiem.Ale skoro chcesz miec dom "drewniano-tynkowany",to moze zbuduj z np.betonu kom(podobno oddycha) a co tylko sie da wykoncz drewnem.Ja mialam takie dylematy i takie rozwiazanie wybralam.Mam nadzieje,ze sie sprawdzi.A jak drewno to faktycznie solidny bal na calosci.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pakodegites 13.10.2005 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 mam 60-cio letni dom z bali. biorąc pod uwagę koszt budowy i trwałość wybrałbym jednak trwalszy dom murowany. bez zagłębiania się w szczegóły jak dla mnie po pewnym czasie zaczynają narastać problemy związane z eksploatacją domu z bali. jest mało dobrych firm które mają doświadczenie w naprawie takich domów (np wymiana podwalin). mam problem z dobrym zabezpieczeniem tego domu przed włamaniem i coraz większe jazdy z kornikami (czy też kołatkami). może dużym plusem jest łatwość ogrzania tego domu ale póki co widzę więcej minusów niż plusów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siouxiee 13.10.2005 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 hmmm... No właśnie często czytam na forum o problemach z szkodnikami drewna. Nie musi mieć to miejsca od początku.. Ale jaką mam gwarancję co do jakości i impregnacji i wysuszenia surowca użytego do budowy do domu? Słyszałem także o możliwości ukrycia instalacji elektrycznej wewnątrz ściany, tylko co wówczas z dostępem do niej w wypadku np uszkodzenia przewodu lub chęci przeciągnięcia linii dalej w inne miejsce? z drugiej jednak strony, przewody na wierzchu? Brrrr. Dzięki za Wasze uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurand79 13.10.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Słyszałem także o możliwości ukrycia instalacji elektrycznej wewnątrz ściany, tylko co wówczas z dostępem do niej w wypadku np uszkodzenia przewodu lub chęci przeciągnięcia linii dalej w inne miejsce? z drugiej jednak strony, przewody na wierzchu? Brrrr. Dzięki za Wasze uwagi Elektrykę prowadzisz w rurkach wciągniętych w wywiercone kanały. Najlepiej zrobić instalację za pomocą pojedyńczych przewodów, a nie wielożyłowych kabli (oszczędność miejsca). Musisz założyć maxymalne wyposażenie w gniazdka antenowe, elektryczne, komputerowe, wyłączniki oświetlenia, lokalizacje kinkietów itp i zrobić tyle kanałów ile potrzeba (pamiętając o dobrze zwymiarowanej dokumentacji). Potem wystarczy przewiercić bal, żeby dostać się do rurki i wciągnąć w nie wymagane przewody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siouxiee 14.10.2005 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 Czekam właśnie na decyzję o uprawomocnieniu działki po podziale, żebym mógł ruszyć wreszcie chociażby z załatwianiem pozwoleń, warunków zabudowy, etc..także dopiero raczkuję w temacie budowy, jednakowoż chętnie skorzystam z Waszych doświadczeń. Słowa swe kieruję szczególnie do Juranda, którego droga, jak się zorientowałem, jest bardzo podobna do mojej, łącznie z załatwianiem kredytu..Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.A jutro mam wypad do znajomych mieszkających w drewnianym domku..Ciekawe, jak wypadnie ta konfrontacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pakodegites 14.10.2005 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 dom o którym pisałem był budowany z drzew o ponad metrowej średnicy, oczyszczonych z tzw bielma czyli miekkiej części, pociętych na deski grubości ok 16cm i szerokości ok 40-50cm. mój dziadek zna się na drewnie i sobie wybrał jakie chciał. teraz trudno coś takiego dostać. w każdym razie robale gryzą głównie te miejsca nie oczyszczone z bielma. nie wiem czy i w jakim stopniu zabezpieczenia typu impregnowanie pod ciśnieniem są skuteczne ale jak widzę domy z drzewek o średnicy np 20cm tylko ledwo okorowanych to sie mocno zastanawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toomcio 02.11.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Na pewno w utrzymaniu takiego domu trzeba włożyć dużo pracy, lub pieniążków. Bo chcąc go utrzymać w idealnym stanie trzeba taki dom z bali co najmniej raz na 10 lat konserwować, albo częściej w zależności od stosowanych środków renowacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 02.11.2016 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Tak sobie myślę, że po 11 latach, ten dom już chyba został wybudowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 bo to spamer-archeolog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts