lkmiec 27.05.2003 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Przyznam ze az mi glupio zadawac takie pytania, ale jestem poki co zupelnie zielony i dopiero zaczynam zabawe w budowanie. Sosenke zobaczylem pierwszy raz wlasnie w Gazecie, i mam pytanie co oznacza zamieszczone wyzej: "Kosztorysowa cena domu to 138 tys.zł bez garażu i instalacji, ale już z tynkami i podłogami". W Gazecie mowia o koszcie materialow ok. 80 tys. zł. Czyli robocizna wynosi jakies 60 tys??? Z firma budowlana??? A czy ktos moze podpowiedziec koszt takiego domu pod klucz (oczywiscie bez dzialki)??? Bede ogromnie wdzieczny za odpowiecz i wybaczenie mojej zielonosci:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolek 28.05.2003 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Uff! Aż mi ulżyło bo już myślałem, że przegapiłem ten artykuł, na szczęście można go znaleźć na internetowych stronach Gazety. Sosenka jest jednym z projektów branych przeze mmnie pod uwagę, wobec czego cieszę się, że nie tylko mi ten projekt sie podoba. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 28.05.2003 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 On 2003-05-27 11:52, lkmiec wrote: A czy ktos moze podpowiedziec koszt takiego domu pod klucz (oczywiscie bez dzialki)??? Naprawde trudno to oszacować przed budową. To wyjdzie dopiero w praniu. Kosztorysz Hopryzontu opiewa na 136 tys,przyjęli stawke robocizny 6,3zł za godz. Gazeta Wyborcza przyjmuje trochę inne metody wyceny. Piszą np.coś o piwnicy o której nie ma mowy w projekcie, przyjmują też inny materiał na sciany. Ja oceniam ten domek na 120 -150 tyś. bez działki do momentu zamieszkania w zależności od tego jak uda się poprowadzić budowę. Cena kosztorysowa nie uwzględnia np. robót ziemnych, kosztów instalacji w tym pieca co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Bzdyk 19.06.2003 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 Hej Dyzia, My także przymierzamy się do budowy "Sosenki". Obecnie przygotowujemy działkę i załatwiamy pozwolenia. Piszesz, że budujecie się koło Wrocławia - to tak jak my. Czy istniałaby możliwość zobaczenia powstającej Waszej Sosenki oraz uzyskania wiedzy fachowej - z czego budujecie, skąd ekipy, jak wyglądają dotychczasowe nakłady pieniężne, itd. Planujemy zakończyć budowę w przyszłym roku, więc może też będziemy w pewnym momencie Wam przydatni istotnymi informacjami na temat budowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyzia 20.06.2003 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2003 Cześć! Dzisiaj wykopali wielką dziurę pod fundamenty i od poniedziałku biorą się ostro do budowy O kosztach i o ekipie więcej będziemy mogli powiedzieć za parę tygodni jak nam wycenią ściany i dach, fundament około 20 tys, ale z wymianą gruntu pod ławami (mamy kiepską nośność). Chętnie podzielimy się naszymi doświadczeniami jak już jakieś będziemy mieli. Budujemy w Szymanowie ( trasa na Poznań). Pozdrowienia ! Dyzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Bzdyk 24.06.2003 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Hej Dyzia! Dzięki za odpowiedź.My budujemy się w Jordanowie Śląskim (trasa na Dzierżoniów / Kłodzko).Natomiast przynajmniej raz na 2 tygodnie jeździmy do Trzebnicy - do Szymanowa, więc przysłowiowy rzut "kamienia".Wstępnie (na razie niestety nic na papierze) wycenili nam fundamenty na jakieś 10 000 zł. Za jakieś 3-4 tygodnie będziemy chcieli z nimi ruszyć i wtedy podpiszemy umowę na ich wykonanie - tym samym okaże się czy cena się utrzyma.Nasz kandydat na prowadzącego budowę zapewnia nas, iż postawi domek z wykończonym dołem do zamieszkania do kwoty 130 000 (wyceniając poszczególne etapy budowy)- ale jak wspomniałem na razie są to tylko deklaracje.Ciekawi jesteśmy jak Wy to oceniacie?Bynajmniej, jeśli trzymalibyśmy się z grubsza założonego budżetu w 3 kwartale przyszłego roku chcielibyśmy zamieszkać w Sosence z wykończonym dołem - reszta powoli później.Piszesz, że budujecie jednowarstwówkę z Ytonga - wybór po głębszej analizie literatury, czy też Wam ktoś polecił tę technologię? Zmiany w projekcie podobne do Waszych:-chcemy zrezygnować z oddzielonej ścianą klatki schodowej -przesunąć kominek o 60 cm w głąb salonu ( większa kuchnia)-powiększyć garaż o drugie stanowisko- pierwszy garaż zaadoptować na gabinet- zrobić wykusz w salonie podobny do tego z "Konwalii" -podnieśliśmy dach nad garażami i zagospodarować powierzchnię na dodatkowy pokój -przerobić górę (jest to jednak sprawa odległej przyszłości) Pozdrawiamy serdecznie P.S. Dajcie znać czy bylibyście zainteresowani spotkaniem (teraz lub już na bardziej zaawansowanej fazie budowy) w celu podzielenia się informacjami i poglądami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 26.09.2003 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2003 Witam budujących SosenkęBardzo lubię ten projekt i narazie po kilku miesiącach poszukiwań projektu jest on moim faworytem.Jak po kilku miesiącach budowy oceniacie swój wybór?Bardzo mnie interesują efekty Waszych zmagań .Czy możecie coś napisać- jak tam budowa? A może macie jakieś zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiera 04.11.2003 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Cześć bardzo sie ciesze że aż tylu ludzi chce budować SOSENKę, ja juz wybrałam ten projekt i bedę wdzieczna za wszelkie informacje na temat tego projektu i pułapek czyhających w trakcie jego realizacji. Niestety nie udało mi sie dotrzeć do tego wydania GW o którym piszecie, jesli ktoś ma zeskanowany to bedę bardzo wdzieczna za przysłanie. Cześć zyczę miłej budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 04.11.2003 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 cześćwłaśnie skończyliśmy etap fundamentów Sosenki.W tym momencie domek nie wygląda wcalena taki mały. W koncu wymiary po obrysie to 10,14x8,34m no i do tego garaż.Jak do tej pory wszystko idzie zgodnie z planem.Jak bede miał jakieś zdjęcia ,to załączę, podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 04.11.2003 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Sosenką zainteresowaliście mnie, jako nadającą się na działkę z wjazdem od południa. Poprzyglądam się, bo wygląda ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 04.11.2003 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 jeszcze jedno, jak na razie to koszty budowy sa znacznie większe od tych które sa przedstawione w kosztorysie. Wydaje mi sięże te 136 tys. jest mocno naciągane. Ceny poszczególnych materiałow są 20-30% wyższe od podanych w kosztorysie. Nie kierujcie sie więc tymi danymi bo może wamsienie udacwybudowaćdomku za 130 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kinga 06.12.2003 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2003 Czesc! ciesze sie, ze domy z pracowni Horyzont ciesza sie taka popularnoscia sa to takie ladne i zgrabne projekty ale niestety kolo nas na osiedlu nadal powstaja wiejskie klocki .... My zdecydowalismy sie na Sosenke ze wzgledu na wjazd na dzialke od poludniowego wschodu. Zastanawialismy sie tez nad Magnolia i Wierzba, ale musielibysmy zbyt duzo zmian wprowadzac i cudowac z wejsciem do domu np. od tylu dzialki. Sosenka to strzal w 10, jak nam sie wydaje. Ruszamy z budowa wiosna 2004. Budujemy pod W-wa, przy pomocy jednej ekipy (poznanskiej) "pod klucz", takze zamierzamy sie wprowadzic po 6 miesiacach od dnia rozpoczecia budowy. Cena na dzis jest ok. 1700 zł za m2. Ale moze byc wiecej bo ... VAT Technologia Ytong i dachowka brass jasnoszara, ogrzewanie gazowe. Ciesze sie, ze tyle cennych uwag tutaj piszecie, mam nadzieje, ze i nam sie to przyda. Ze zmian jakie wprowadzamy to na poddaszu dwie sypialnie i wieksza lazienka niz w projekcie - o jakies 30 cm poszerzamy caly dom. Na parterze rezygnujemy z klatki schodowej, jak kilkoro z Was oraz tworzymy male pomieszczenie kolo kuchni z przeznaczeniem na spizarke. Nad kominkiem i powiekszeniem kuchni sie zastanowimy jeszcze Pozdrawiamy wszystkich sosenkowiczow w-wa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adalbercik 11.01.2004 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Witam tez jestesmy zainteresowani Sosenka. Mamy kilka watpliwosci dot. m.in. usytuowania kominka. Czy jest na grupie ktos, lub moze kogos znacie, kto juz mieszka w "drzewku" ? Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiera 05.02.2004 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Cześć budowniczowie Sosenki Właśnie dzisiaj mam ZUD, mam nadzieję że do końca lutego będę miała pozwolenie na budowę. Jak tam wasze postepy na budowach, czyzby zimowy zastój. Czekam na wszelkie informacje na temat waszych zmagań z budową i postepów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adalbercik 05.02.2004 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Witam Z nami troche odwrotnie. Mamy juz pozwolenie na budowe - zlozone w poniedzialek, odebrane w nastepna srode (tak, 9 dni, przelom stycznia i lutego), przed nami ZUD i inne takie. Moze znacie kogos dobrego w okolicy Serocka od wody i pradu ? Sosenka zostala troche zmodyfikowana - pozbawiona okien dachowych (oprocz lazienki), 2 okien na parterze, podwyzszony zostal dach nad garazem (wersja C). no i zrobila sie z tego Sosna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 12.02.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 U nas zimowy zastój.Chetnie obejrzałbym wybudowaną sosenke, chcby w stanie surowym.Czy ktoś mógłby sie pochwalić takim stanem?Napiszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 12.02.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 12.02.2004 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 http://www.domnahoryzoncie.pl/3/pliki/widoki/render_sosenka_1.jpg http://www.domnahoryzoncie.pl/3/pliki/widoki/render_sosenka_2.jpg http://www.domnahoryzoncie.pl/3/pliki/rzuty/rzut_sosenka_1.gif http://www.domnahoryzoncie.pl/3/pliki/rzuty/rzut_sosenka_2.gif nie podoba mi się wąska i długa łazienka - parter, żeby wejść do kuchni trzeba przejść przez salonkuchnia mała {ale zależy kto co lubi} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tampiko 12.02.2004 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Magi napisałanie podoba mi się wąska i długa łazienka - parter, żeby wejść do kuchni trzeba przejść przez salon kuchnia mała oraz brak spiżarni ,ale można z tym wszystkim coś pokombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiera 05.03.2004 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 Mam pozytywna opinię z ZUD, a na poniedziałek mam dostać pozwolenie na budowę - prezent na dzień kobiet. więc moge uzbrajać działkę mam tylko nadzieje że skończy sie ta zima wkrótce. udało mi sie nawet kupić jeszcze satl przed marcowa podwyżką. mam nadzieję że wszystko jakoś pójdzie. A co u was, coś sie zaczyna powoli ruszać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts