Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szambo

krzysig

Recommended Posts

Witam

Na jaką cenę powinienem się nastawić przy zakupie szamba, rodzina 5-cio osobowa, za 2 lata planowane jest dociągnięcie kanalizacji więc mam zamiar potraktować ten zakup jako tymczasowy ale bezproblemowy. Chciałbym się dowiedzieć odn. calkowitej ceny zakupu szamba transportu wykonania wykopu i osadzenia szamba.

dięki za info

krzysig

Kwestia ceny jest zależna od miejsca gdzie mieszkasz rodzaju szamba.... Ja w zeszłym roku na jesień (2004) dałem za gotowe szambo betonowe - sarkofag dwukomorowy 9 m3 jakieś 2500 + wykop jakieś 150 zł (okolice W-wy). Do tego dali mi certyfikat że szambo nie jest jakieś "garażowe". Jeżeli za 2 lata będą u Ciebie budowali kanalizację - rozważ szambo stalowe, jest trochę droższe ale można je wykopać i od biedy sprzedać.... Przy tak bliskim terminie kanalizacyjnym poważnie rozważył bym tę opcję. pzdr.

Kwestia ceny jest zależna od miejsca gdzie mieszkasz rodzaju szamba.... Ja w zeszłym roku na jesień (2004) dałem za gotowe szambo betonowe - sarkofag dwukomorowy 9 m3 jakieś 2500 + wykop jakieś 150 zł (okolice W-wy). Do tego dali mi certyfikat że szambo nie jest jakieś "garażowe". Jeżeli za 2 lata będą u Ciebie budowali kanalizację - rozważ szambo stalowe, jest trochę droższe ale można je wykopać i od biedy sprzedać.... Przy tak bliskim terminie kanalizacyjnym poważnie rozważył bym tę opcję. pzdr.

dokladnie tak

stalowe spokojnie odsprzedasz - betonowe czy nawet PVC -juz nie

w betonowym koszta transportu drakonskie, pvc delikatne i b. trudne do odkopania

stalowe kupowałem za 2tys 8m3 - Poznan

W różnych miastach różnie podchodzą do tej kwestii ale przważnie na szambo potrzebne jest pozwolenie na budowę - musisz dowiedzieć się więc czy zgodzą się na szambo z kręgów betonowych, czy nie mają wymagań co do atestów... chyba, że nie zamierzasz odebrać budynku przed wykonaniem kanalizacji ... :wink:

Ja wymurowałem swoje z bloczków betonowych. Zaizolowałem z obu stron podwójnie dno zazbroiłem zalałem betonem podobnie z wierzchem. Wyszły dwie komory o pojemności łącznie 10m3. Materiały + robocizna+ wykop kosztowały mnie 1800zł. Perspektywa jest podobna jak u ciebie tzn za 2-3 lata będzie kanaliza a zbiornik wykorzystam jako rewizję.

Pozdrawiam

Ja wymurowałem swoje z bloczków betonowych. Zaizolowałem z obu stron podwójnie dno zazbroiłem zalałem betonem podobnie z wierzchem. Wyszły dwie komory o pojemności łącznie 10m3. Materiały + robocizna+ wykop kosztowały mnie 1800zł. Perspektywa jest podobna jak u ciebie tzn za 2-3 lata będzie kanaliza a zbiornik wykorzystam jako rewizję.

Pozdrawiam

• 1 month później...
  • 2 weeks później...