myszkaxs 11.10.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 poradźcie co zrobic z gruzem, który pozostał po stawianiu ścian i dachówce - gruz jest mieszany pporotherm, beton- ścinki dachówek. Przeglądając archiwum znalazłam w zasadzie 3 proponowane rowiązania - 1. wywieźć - tylko w okolicach W-wy jest to kosztowne za taki kontener od 200 do 400zł2. wykopac sobie w rogu na działce głeboki dół i tam to wsypac - ale tez koszt koparki trzeba wliczyc ok 100zł/za godzine3. podsypac podjazdy itp.Tylko, które z tych rozwiązan jest dobre. Oczywiscie wywóz bylby najlepszy - tylko koszty.co zrobiliście ze swoim gruzem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 11.10.2005 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 wariant 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 11.10.2005 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Poszło w tarasy i podjazdy, resztki utwardziły drogę.Poza tym te 200 zł to nie tak strasznie drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 11.10.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 ja robie tak: w miejscu podjazdu wubieram ok 100 cm ziemi (u mniei to glina) w ten dol wsypuje caly gruz przesypuje pozostalym tu i owidzie piachem ... Jak mi za rok zrobia na tym kostke to bedzie duzo bardziej stabilna niz by byla na glinie... dodatkowo taka konsturkacja w moim przypadku duzo lepiej przepusci wode niz glina ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 11.10.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 ja robie tak: w miejscu podjazdu wubieram ok 100 cm ziemi (u mniei to glina) w ten dol wsypuje caly gruz przesypuje pozostalym tu i owidzie piachem ... Jak mi za rok zrobia na tym kostke to bedzie duzo bardziej stabilna niz by byla na glinie... dodatkowo taka konsturkacja w moim przypadku duzo lepiej przepusci wode niz glina ... A z gliną co robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala.M 11.10.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Gruz który pozostał z budowy, można z wielkim powodzeniem wykorzystać równierz w swoim ogrodzie.Możesz w odpowiedznio wybranym miejscu wysypać go, na to nawet dorzucić stare opony (zatrzyma sie w nich woda i korzenie przyszłych roślin), to wszystko obsypać ziemią. Wtedy możesz na takiej sztucznie zrobionej górce posadzić iglaki płożące i różne niskie byliny. Z uwagi na to, że jest tam utrudnione podlewanie, obok posadzonego drzewka wkopuje się (w ten sam dołek co roślinę, lecz nieco płyciej) rurkę która służy potem do podlewania danej rośliny. W przyszłości można zrobić tam oczko ze strumykiem i wiele innych rzeczy. Nawet jeśli go nie zrobisz, "górka" będzie naprawde ozdobą Twego ogrodu. Zapewniam Cie.Życzę sukcesów. Ala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 11.10.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 ja robie tak: w miejscu podjazdu wubieram ok 100 cm ziemi (u mniei to glina) w ten dol wsypuje caly gruz przesypuje pozostalym tu i owidzie piachem ... Jak mi za rok zrobia na tym kostke to bedzie duzo bardziej stabilna niz by byla na glinie... dodatkowo taka konsturkacja w moim przypadku duzo lepiej przepusci wode niz glina ... A z gliną co robisz? :) u mnie jest ttyyyyyllllleeeeee gliny ze taka "odrobinka" nie zrobi żadnej różnicy ... rozprowadze po pozostałej części działki .... ok 13 arów ogródka przyjmie to praktycznie bez śladu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.10.2005 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Jeśli masz gdzieś pod ręką las to zapytaj leśniczego gdzie ma drogę do naprawy. W ten sposób można łatwo i legalnie pozbyć się gruzu. Ja w ten sposób pozbyłem się gruzu i gliny z wykopów. Wszystko legalnie i prawie bez kosztów. Warunek jest taki, że ma to być gruz, a nie mieszanina budowlanych śmieci. Czasami uczciwy i prosty sposób jest najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mannix 11.10.2005 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 ew. zadzwon do firm budujacych drogi. oni z mila checia zabiora gruz na wlasne potrzeby. w moim przypadku nie wizieli za wywoz gruzu ani grosza. nawet podziekowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 11.10.2005 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 ja robie tak: w miejscu podjazdu wubieram ok 100 cm ziemi (u mniei to glina) w ten dol wsypuje caly gruz przesypuje pozostalym tu i owidzie piachem ... Jak mi za rok zrobia na tym kostke to bedzie duzo bardziej stabilna niz by byla na glinie... dodatkowo taka konsturkacja w moim przypadku duzo lepiej przepusci wode niz glina ... A z gliną co robisz? Glina jest dobra pod trawę jeśli gleba piaszczysta - rozrzucić i przeorać oczywiście nie za dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 11.10.2005 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Może dać ogłoszenie i ktoś zainteresowany sam sobie zabierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 12.10.2005 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 ew. zadzwon do firm budujacych drogi. oni z mila checia zabiora gruz na wlasne potrzeby. w moim przypadku nie wizieli za wywoz gruzu ani grosza. nawet podziekowali. Do mnie też się zgłosił człowiek z firmy świadczącej usługi leśne, z pytaniem, czy nie chcę się pozbyć gruzu (a mam go bardzo dużo - rozbieram stary budynek). Pozbyc się nie chciałem, ale w przyszłym roku przyjedzie do mnie z maszyną do mielenia i będe miał ekstra materiał na podsypki. Godzina pracy takiego urządzenia to 200zł. W tym czasie rozdrabnia gruz rozłozony cienką warstwa na obszarze ok. pół hektara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 13.10.2005 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Bardzo mi się podobają te ostatnie wypowiedzi kontrastujące z radami w stylu - "zakopać w rogu działki" czy tym co mozna spotkać w lesie, gdzie w nocy, w stracu KTOŚ wywozi gruz w krzaki. A przecież można legalnie i elegancko z kożyścią dla wszystkich. A jaka frajda jechać na grzyby po drodze naprawionew czymś co wcześniej było tylko niewygodnym odpadem - a wystarczy tylko pomyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts