BeataM. 11.10.2005 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Proszę Was bardzo o radę. Jestem na etapie dachu i zastanawiam się w jakim kolorze kupić cegłę klinkierową, by ładnie komponowała się z dachem - dachówka jest w kolorze grafitowym (konkretnie antracyt z Robena). Nie wiem czy komin powinien się zlewać z dachem, czy też powinien z nim kontrastować. I czy cegła na komin koniecznie musi być w tym samym kolorze co na cokół? A podbitka - musi być w kolorze stolarki okiennej? Może macie jakieś pomysły albo zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.10.2005 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Beata moi sąsiedzi mają antracytowy dach (prawie czarny) i kominy maja wybudowane z żółtej klinkierówki i u szczytu komina wykończone czarną cegłą (obramówka komina) Z takiej samej klinkierówki planują robić ogrodzenie i cokół wokół domu- wygląda imponująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpb1971 11.10.2005 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 u mnie komin jest w tym samym kolorze co blacha, też grafitowy. Ogrodzenie planujemy dać z tego samego klinkieru a sztachetki olchowe pomalować w kolorze takim jak okna. http://mpb1971.photosite.com/~photos/tn/75_348.ts1128927374000.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kebuz 12.10.2005 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 WitamJa mam do czarnego braasa kominy z cegły ETNA CRH Klinkier na czarnej zaprawie i wygląda super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataM. 12.10.2005 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Dziękuję Wam za szybką odpowiedź. Początkowo myślałam o ciemnym, grafitowym kominie, ale obecnie podoba mi się też klinkier w kolorze piaskowym. Obawiam się jednak, że jasna cegle z czasem będzie wyglądąła na zadymioną spalinami z kominka, nie mówiąc już co by było, gdybyśmy tak chcieli ogrzewać dom miałem. Za ciemną cegłą przemawiają więc chyba względy prktyczne. A może słyszeliście coś o środkach do czyszczenia kominów? Czy ten ciemny nalot z sadzy można w ogóle jakoś usunąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.10.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Beata nie zastanawiaj się i bierz ciemną klinkierówę- jak masz palić miałem i komin z piaskowego zrobi się zadymiony bedzie to wyglądać szkaradnie. A jeśli chodzi o czyszczenie takiego komina to lepiej od razu zrezygnować niż co roku wdrapywać się na dach i go czyścić.Co prawda moi sąsiedzi dopiero sie wybudowali i jeszcze nie mieszkaja nie potrafię powiedzieć jak zachowa się piaskowa cegła na kominie po sezonie grzewczym. Mój komin jest z ceglanej klinkierówki i zadymia się tylko jego obramówka- u sąsiadów jest to akurat czarna cegła. Ale może nie ryzykuj i wybierz ciemny kolor- takie kominy też wyglądają pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota1719499923 13.10.2005 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Ja będę miała ciemny dach, a komin mam jasny (sahara). Bardzo mi się podoba takie zestawienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 21.10.2005 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 A my mamy kominy czerwone. I cokół też. Efekt Możesz sobie pooglądać na zdjęciach w albumie. Czy komin kontrastowy czy pod kolor dachu? Oba rozwiązania są dobre, wybór to tylko kwestia upodobań. Moja rada: przemyśl sprawę wykończenia domu całościowo (elewacja, dach, stolarka, brama garażowa, cokół). Bo inaczej może wyjść tak, że teraz dobierzesz cegłę na kominy, a potem będziesz sobie pluć w brodę, bo nie będzie pasować do pozostałych elementów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 22.10.2005 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 u mnie komin jest w tym samym kolorze co blacha, też grafitowy. Ogrodzenie planujemy dać z tego samego klinkieru a sztachetki olchowe pomalować w kolorze takim jak okna. http://mpb1971.photosite.com/~photos/tn/75_348.ts1128927374000.jpg Wygląda super!!! Gratuluję gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 22.10.2005 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 Żeby nie wprowadzić za dużo "pstrokacizny" u siebie zrobiłam do grafitowego dachu komin w kolorze też grafitowym tylko o innym odcieniu...tu zdjęcie samego komina http://foto.onet.pl/upload/15/55/_493228_n.jpg a tu w efekcie końcowym... http://foto.onet.pl/upload/44/65/_522393_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 01.11.2005 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Mnie też abrdzo interesuje ten temat Dach bede miala koloru lupka (wiec zblizony to antracytu) i zastanawiam sie nad kolorem komina (elewacja żolta - jeszcze doladnie nie wiem jak bardzo żólta ). Prawde piszac podoba mi sie kolor szary - stalowy (ale nie czarny) tyle ze trudno z kupieniem cegly o takim kolorze - CRH ma taka, ale produkowana za granica, po 1 euro za szt . Maz bardziej skalania sie do żoltego, ale do tego koloru ja tym razem nie jestem przekonana, ze wzgledow opisywanych powyzej - czyli brudzenie sie (zwlaszcza ze mowie o kominie do kominka). Czy macie jekies doswiacdczenie w tej kwestii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 02.11.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 My mamy grafitowy dach i piaskowe (sahara) kominy. Ja chciałam, żeby były grafitowe, jak dach, ale mąż mnie przekonał A wygląda to tak: http://www.eg322owiak.photosite.com/~photos/tn/106_348.ts1126213496000.jpg Co do brudzenia - jeszcze nie wiem, bo I sezon grzewczy dopiero w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.11.2005 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Mnie też się podoba grafit z piaskowym kolorem komina z klinkieru, zwłaszcza, gdy ta cegła pojawia się jeszcze w elewacji, podmurówce czy ogrodzeniu. Widziałam parę takich domów i jest naprawdę extra. Co to brudzenia, to dotyczy to chyba tylko źle wykonanych kominów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
botanika 02.11.2005 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Do dachówki Rupp sirius antracyt obudowaliśmy kominy antracytową cegłą klinkierową z Robena.Byliśmy za tym aby kominy raczej sie nie odznaczały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataM. 20.11.2005 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Uda mi się w koncu wkleić te zdjęcia czy nie!!!!????http://foto.onet.pl/mojalbum/zdjecie.html?no=0&id=46145&zid=554272&r= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekW 05.12.2005 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Do blachy i papy (termozgrzewalna wierzchniego krycia) w kolorze grafitowym zdecydowaliśmy się na kominy wymurowane z najtańszego klinkieru w standardowym, ceglastym kolorze. Jest OK, ale trzeba pamiętać, że nasz dach to wentylowwany stropodach o nachyleniu 5% w większości zakryty ściankami attyki. Elewacja będzie gołebio-szara. Będą z nią kontrastować grafitowe rynny, rury spustowe, obróbki. Kominy są widoczne i moim zdaniem ich kolor nie gryzie się. Ale charakter domu sprawia, że nie zawsze i nie wszyscy gapią się do góry i dach nie rzuca się w oczy (nie jest elementem stale widocznym). Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 03.03.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Mnie też abrdzo interesuje ten temat Dach bede miala koloru lupka (wiec zblizony to antracytu) i zastanawiam sie nad kolorem komina (elewacja żolta - jeszcze doladnie nie wiem jak bardzo żólta ). Prawde piszac podoba mi sie kolor szary - stalowy (ale nie czarny) tyle ze trudno z kupieniem cegly o takim kolorze - CRH ma taka, ale produkowana za granica, po 1 euro za szt . Maz bardziej skalania sie do żoltego, ale do tego koloru ja tym razem nie jestem przekonana, ze wzgledow opisywanych powyzej - czyli brudzenie sie (zwlaszcza ze mowie o kominie do kominka). Czy macie jekies doswiacdczenie w tej kwestii ? Wojty, jaki kolor w końcu wybraliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kebuz 03.03.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Witam.My mamy dachówkę braasa czarna celtycka, do tego kominy bordo z czarnym "etna" z CRH Klinkier na czarnej zaprawie. Efekt nezły polecam.Na poczatku był chaos i chcieliśmy żółty "sahara" ale za duży kontrast, stonowaliśmy i jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 09.03.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Ja mam tak http://foto.onet.pl/upload/40/77/_522001_n.jpg lub tak: http://foto.onet.pl/upload/45/51/_528240_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kebuz 29.03.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Witam.No to wygląda tak.Czarny braas i kominy Etna z CRH.http://foto.onet.pl/albumy/zdjecie.html?no=0&id=49438&q=kebuz1&k=2&nxt=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts