jeżyk 16.10.2005 00:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Ja kupiłem projekt gotowy kb Projekt-u za posrednictwem biura Poznań ul. Kwiatowa (bardzo solidani polecam) za projekt zapłaciłem 2400 (są to dwa projekty, cena katalogowa kb projektu), za adaptację projektu, przeróbkę ( zmiana kata nachylenia dachu, powiększenie wymiarów zewnętrznych, likwidacja wykuszy , przeróbka lukern, zmana okien ...) i załatwienie formalności w starostwie związanych z pozwoleniem na budowę zapłaciłem 1300zł. Pozwolenie do reki dostałem po 5 dniach od dostarczenia uprawomocnionych warunków zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 16.10.2005 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Ja kupiłem projekt gotowy kb Projekt-u za posrednictwem biura Poznań ul. Kwiatowa (bardzo solidani polecam) za projekt zapłaciłem 2400 (są to dwa projekty, cena katalogowa kb projektu), za adaptację projektu, przeróbkę ( zmiana kata nachylenia dachu, powiększenie wymiarów zewnętrznych, likwidacja wykuszy , przeróbka lukern, zmana okien ...) i załatwienie formalności w starostwie związanych z pozwoleniem na budowę zapłaciłem 1300zł. Pozwolenie do reki dostałem po 5 dniach od dostarczenia uprawomocnionych warunków zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.10.2005 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Nie widzę konfliktu - zmieniasz ceny w kosztorysie zarówno materiału jak i robocizny i sprawdzasz ile jaki elment może kosztować - a jest też możliwość sprawdzenia ceny jednostkowej . Poza tym jeśli kosztory jest rzeczywiście dobrze zrobiony to nie będzie później zbyt wielu atrakcji w stylu umawialiśmy się na całość na xxx a wykonaca zapomniał o czyś i żąda kolejne pieniądze itp.. TO co piszesz sprawdza sie przede wszystkim w wiekszych inwestycjach, ale nie przy budowie domku jednorodzinnego, gdzie wiekszosc buduje systemem godpodarczym. Czesto paci sie "ryczaltowo" , np 20 000 za domek 150-190m niezaleznie ile w domku jest schodow, ile okien itp. A jesli sie chce ktos zabezpieczyc przed niespodziewanymi wydatkami powinien spisac z wykonawca bardzo szczegolowa umowe z wyszczegolnym zakresem robot. A jesli mam zmieniac ceny w kosztorysie to po co mi taki posztorys - moze poprostu tylko zestawienie materialow, ktore czesto "bezplatnie" projektanci dodaja do projektu. Naprawde ceny materialow zalozonych na poczatku moga naprawde baaardzo sie roznic od zakupowych. Kto np kupujac projekt wie, jaka chce miec dachowke - a ceny moga sie roznic nawet o 100-200%! Nie mowiac juz o wykonczeniowce... Jesli zas ktos nie chce budowac systemem gospodarczym lub bardzo nie ufa swojej ekipie to powinien wynagac od nich kosztorysu ofertowego(robionego oczywiscie bezplatnie, tzn na koszt wykonawcy) Głównie chodzi o robociuznę nie tylko materiały - można sobie sprawdzić czy ceny mają normalne czy z kosmosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 16.10.2005 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Geno, ale zrozum ze mowimy tu o budowie domku jednorodzinnego...Moj murarz wzial mniej za wybudowanie mojego domku niz innego mniejszego wiec po co cale to wyliczanie? Ciesla tez mi powiedzial cene za 1m2 dachu niezaleznie od ksztaltu dachu i wiazacych sie z tym obrobek (ilosc metrow dachu naprawde nie jest trudno policzyc). A jesli ktos sie chce ze mna rozliczac co do cm to niech najpierw przedstawi szczegolowy kosztorys ofertowy.Nie ma sensu tracic kasy na kosztorys - zadko komu sie on ostateczne sprwdza. Warto za to wyciaganc od projektankta zestawienie materialow i wyliczenie powierzchni scian itp bardzo czesto jest to dalaczane do projektow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.10.2005 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Geno, ale zrozum ze mowimy tu o budowie domku jednorodzinnego... Moj murarz wzial mniej za wybudowanie mojego domku niz innego mniejszego wiec po co cale to wyliczanie? Ciesla tez mi powiedzial cene za 1m2 dachu niezaleznie od ksztaltu dachu i wiazacych sie z tym obrobek (ilosc metrow dachu naprawde nie jest trudno policzyc). A jesli ktos sie chce ze mna rozliczac co do cm to niech najpierw przedstawi szczegolowy kosztorys ofertowy. Nie ma sensu tracic kasy na kosztorys - zadko komu sie on ostateczne sprwdza. Warto za to wyciaganc od projektankta zestawienie materialow i wyliczenie powierzchni scian itp bardzo czesto jest to dalaczane do projektow. W końcu domek jednorodzinny to też nie jest taka kropla w morzu - ja się muszę rozliczać kosztorysowo nawet z faktur rzędu 1000 zł - takie są wymagania inwestorów - wiedzą przynajmniej za co płacą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts