Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zadrzewienia

Recommended Posts

Zbyt dużo cienia, niezła zabawa z korzeniami, żeby nie podeszły pod dom i po jakimś czasie nie zmieniły warunków gruntowych (odciąganie wody) w głębi ziemi.

Wydaje mi to natomiast dobrym pomysłem przy dużej działce w polu, zrobienie czegoś jak ekran przeciwwiatrowy od strony zachodniej. Posadzenie zwartej grupy niewysokich drzew zatrzyma najczęstsze wiatry zachodnie. Od nich faktycznie powstają duże ubytki ciepła. Uwaga odległość od domu musi być większa niż 1.5h drzewa.

Chyba przesadziles z ta odlegloscia od domu. Za blisko. 3x wysokosc drzewa w zupelnosci wystarczy, poza tym moga by nie wysokie a slonce masz przewanie wysoko tak ze nie beda zacieniac. Wtej sytacji korzenie tez by nie przeszkadzaly, poza tym jeszcze zalezy jakie by bylo pokrycie drzeaz (lisciaste. iglaste, zwarte, porowate).

Zaleznie od gruntu i typu drzewa korzenie różnie się rozchodzą. Na piaskach idą w głąb, w glinie przy powierzchni. Zwykle korzenie drzewa są proporcjonalne do korony i te 0.5 to zapas. Kilkanaście lat temu te 1.5 posłużyło mojemu ojcu do zmuszenia właściciela sąsiedniej posesji do wycinki ze względu na podchodzenie korzeni pod fundamenty.

Nie, korzeni bym sie bal bo zasadzic mozna w duzej odleglosci od domu. Wiekszym mankamentem jest tutaj powierzchnia dzialki. Zyski na cieple nie bylyby wcale male bo przy wiejacym wietrze straty ciepla maga byc zwiekszone nawet o 20% z danej przegrody budynku. Zreszta to ta sama zasada co z ostatnio modna temperatura efektywna.

Problem jest w zaplanowaniu rodzaju drzew i ich lokalizacji, no i odpowiednio wczesne wsadzenie

A nie zapominajcie tez o zbawiennej roli zieleni w zaslanianiu szkaradziejstw stworonych przez czlowieka.

Iglaki wzdluz dzialki to dobry pomysl. Poza tym niektore iglaki wydzielaja fitoncydy czyli substancje bakteriobojcze.

Tylkodrzewka sadzcie juz po zrobieniu stanusurowego labo nawet wczesniej

Irek, masz rację z tą liczbą 1,5; sprawdziłam to w literaturze. Nie chodzi tylko o podchodzenie korzeni pod fundamenty, ale o nierównomierne osuszanie terenu przy fundamentach, szczególnie przy braku opadów, co może spowodować nierównomierne osiadanie. Znalazłam tabelkę z minimalnymi odl. nadsadzanych drzew od budynków, ale nie wiem, czy mogę ją publikować (prawa autorskie!?). Jak ktoś chce, to niech przyśle mi meila, wyślę ją.

Macie racje z minimalna odlegloscia drzew od budynku, ale dzialanie wiatrochronne drzew rozciaga sie do 20 krotnej wysokosci drzewa po stronie zawietrznej a i przed drzewem czy krzakiem jest 5 krotnoscia wysokoscia.

Iglaki i drzewa trzeba sadzic wczesniej bo dlugo rosna, na probe trzeba wsadzic cos bardzo powszechnego: swierk, sosna, jalowiec, cis a potem dopiero gatunki lepsze. Ale najlepiej sadzic w jakis planowany sposob a nie jak las. Potem te powszechne drzewea mozna uzupelniac mniejszymi iglakami tworzacymi juz kompozycje.

Dom w zieleni to ideal.

• 2 weeks później...
Przeglądając numery archiwane natknąłem się w jednym z numerów z 1999 na daglezję. Piszę tu o tym, bo rośnie bardzo szybko po 10 latach ma 4m. W polskich warunkach ma róść do 30m. Chyba jednak będzie droga, bo to import z Hameryki (tam dochodzi do 100m). Może jednak stanowić jakieś wyjście, jak się chce szybko osłonić.