Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sprawdziło się:

+ projekt Lipińskich,

+ okablowanie strukturalne skrętką UTP + koncentryk do TV instalacja jest gwiaździsta z kącika pod schodami gdzie jest "centrum sterowania", na tym chodzi telefon, TV, antwłamaniówka, przyciski sterujące do bram,

+ centralka telefoniczna z domofonem sprawdza się doskonale, otwieranie bramki, tel. bezprzewodowym z ogrodu, przełączanie rozmów no i możliwość dzwonienia na wew. W przyszłości uruchomię wybieranie nr wew. z miasta lub drugą linię (mam córkę).

+ wielokanałowy pilot do bramy wjazdowej, garażowej i bramki ten ostatni kanał uruchomiony po zamarznięciu zamka w bramce jednokanałowy pilot breloczek do bramki ma każdy domownik.

+ przyciski do otwierania bram w wewnątrz domu,

+ odkurzacz centralny instalacja czekała na jednostkę centralną, ponieważ nie byłem zdecydowany teraz stwierdzam, że jest to taka różnica jakościowa jak pralka Frania a automat, wąż jest długi ma 9m u mnie można by go skrócić, na co nie wyraziła zgody małżonka i to niech będzie argumentem dla tych, co się wahają.

+ okiennice można wyjechać na wczasy i zostawić uchylone okna,

+ dachówka,

+ kocioł dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania Vaillanta ma jedną raczej przypadkową właściwość, z której jestem bardzo zadowolony, a mianowicie cwu ustawione jest na minimum i jest to temp idealna do mycia rąk lub prysznic jednak, gdy puści się mocno wodę np. do napełnienia wanny jest ona zdecydowanie cieplejsza (gorąca) bez jakichkolwiek regulacji,

+ liczniki w płocie szkoda, że licznik wody musi być w domu,

A teraz minusy:

- wykonawcy - poziom usług w Polsce jest żenujący,

- wyciąg w kuchni potrafi cofnąć wentylację w dużym pokoju,

- wanna z hydromasażem w zupełności wystarczyłaby wanna z manualnym i tylko powietrznym,

- nowa zmywarka firmy Ar... już naprawiana a na szybkim zmywa gorzej od starego Zanussiego, który działał 11 lat bezawaryjnie i został w starym mieszkaniu,

- parapety z aglomarmuru,

- zbędne oświetlenie schodów do dzisiaj wiszą kable na kinkiety, a lampa na górze zupełnie by wystarczyła gdyby była na wł. przechodowym,

- brak włącznika lampy nad drzwiami na zewnątrz.

Wszystkim budowniczym powodzenia w nierównej walce :D

https://forum.murator.pl/topic/41912-zbudowa%C5%82em-mieszkam-ponad-rok-i/

Ciekawe podsumowanie...

Wydaje mi się, że chyba pominąłeś najważniejsze....jeden mały plusik... :-) ano jak się mieszka na tak dużej powierzchni...czy człowiek do tego przywyka jak przywkł swego czasu do raczej ciasnego bloku??

Napisałeś coś o wadzie "aglomarmuru" czy możesz to rozjaśnić na czym jego wady polegały?? rozumiem że chyba miałeś na myśli konglomerat??

https://forum.murator.pl/topic/41912-zbudowa%C5%82em-mieszkam-ponad-rok-i/#findComment-852948

U mnie:

- zmywarka marki Am... zmywała w starym mieszkaniu kilka lat, w nowym domu nowa zmywarka marki H...zmywała 3 (słownie: trzy) miesiące i b. poważnie się zepsuła.

- sprawdzają się wszędzie gdzie są wył/wł schodowe, i światła na fotokomórkę (strych, korytarz na górze i garderoba).

- odkurzacz centr. też (się sprawdza),

- jak właczam wyciąg to wyłaczam wentylację,

- nie wiem o co chodzi z manualnym hydromasażem, ale myślę, że to kwestia zapotrzebowania. Ja swojej wanny z hydro... bym nie oddała - przy problemach z kręgosłupem to jest dobrodziejstwo, a nie luksus

https://forum.murator.pl/topic/41912-zbudowa%C5%82em-mieszkam-ponad-rok-i/#findComment-852964