Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konsekwencje od ustąpienia od umowy.

Karolina_wawa

Recommended Posts

Witam.

Mam ogromny problem i nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Może Wy mi pomożecie. Posiadam działkę budowlaną pod Warszawą - 1240 m2. Znalazłam na nią kupca, podpisaliśmy umowę przedwstępną i do końca listopada sprawa miała być już załatwiona. Kupiec wycofał się... :( Chciałam się dowiedzieć, czy w tym przypadku może on ponieść jakieś konsekwencję za zerwanie umowy przedwstępnej? Nie okreslała ona postępowania w takiej sytuacji.

Bardzo proszę o pomoc. Możę ktoś był w takiej sytuacji, albo przynajmniej wie gdzie mogę znależć taką informację.

Z góry dziękuję.

Karolina

A czy umowa przedwstępna była w formie aktu notarialnego? Jeśli nie i jeśli kupujący nie dał zadatku ani w umowie przedwstępnej nie określono kar umownych na wypadek niewykonania zabowiązania, to niedoszły nabywca odpowiada tylko za szkodę, jaką poniosłaś z powodu jego wycofania się z transakcji (zarówno koszty/straty jak i utracony zysk). Niestety, musisz udowodnić wysokość tej szkody, a to może nie być łatwe. Dlatego prawie zawsze bierze się zadatek. Ale może da się udokumentować przynajmniej koszty zawarcia umowy przedwstępnej? Prowizję agencji?

Jeśli jednak spisałaś umowę przedwstępną notarialnie, możesz domagać się w sądzie zawarcia umowy przyrzeczonej.

To wszystko reguluje Kodeks cywilny, w szczególności art. 389-390.

• 4 months później...
  • 10 months później...

witam,

nigdy nie pomyslalem ze mnie cos takiego spotka.

kupilem notarialnie dzialki rolne 2 lata temu w tamtych czasach za okazyjne pieniadze. zaplacilem od razu 80% wartosci i pokrylem koszta notarialne. po otrzymaniu ok. od agencji rolnej dostalismy wezwanie ponownie do aktu umowy ostatecznej.

niestety sprzedajacy nie przyjechal. po ponownych prozbach, grozbach i wezwaniach przez notariusza co nic nie dalo, okazalo sie teraz po 2 latach ze zostaly one ponownie sprzedane innym osobom.

roznica wartosci od zakupu do cen dzisiejszych ok. 500 tys.

co robic ???

ma ktos rade czy wskazowki.

adwokata zatrudnilem ale moze ktos ma inne zdanie. ???!!!

wyciag-bud

Pozostaje ci dochodzić roszczeń w drodze postępowania cywilnego. Żaden ze mnie prawnik, ale umowa notarialna np. kupna mieszkania nie jest podstawą do wywalenia gościa, któy nie chce się wyprowadzić. A wiem to z dobrych źródeł. Policja po przyjeździe na miejsce takiego zdarzenia stwierdziła, że w mieszkaniu ma prawo mieszkać ten, kto jest w nim zameldowany. Obowiązki wynikające z umowy cywilnej nie egzekwuje policja.

Przekładając to na twój problem - myślę, że w tej sytuacji albo dobry adwokat, albo sąsiedzi zza wschodniej :)

hallo niciacia,

jest chyba mala roznica. co do mieszkania i dzialki.

ze dzialek nie otrzymam jest w 90% pewne, ale po umowie notarialnej warunkowej powinienem byc wpisany w oddzilae III ksiegi wiecz.

jak on to zrobil ze sprzedal bez mojej wiedzy?

podrobil wypis z ksiag? oszukal notariusza?

pozdrawiam

wyciag-bud

http://www.wyciagi-budowlane.com