Karolina_wawa 11.10.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Witam. Mam ogromny problem i nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Może Wy mi pomożecie. Posiadam działkę budowlaną pod Warszawą - 1240 m2. Znalazłam na nią kupca, podpisaliśmy umowę przedwstępną i do końca listopada sprawa miała być już załatwiona. Kupiec wycofał się... Chciałam się dowiedzieć, czy w tym przypadku może on ponieść jakieś konsekwencję za zerwanie umowy przedwstępnej? Nie okreslała ona postępowania w takiej sytuacji. Bardzo proszę o pomoc. Możę ktoś był w takiej sytuacji, albo przynajmniej wie gdzie mogę znależć taką informację. Z góry dziękuję. Karolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 12.10.2005 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 A czy umowa przedwstępna była w formie aktu notarialnego? Jeśli nie i jeśli kupujący nie dał zadatku ani w umowie przedwstępnej nie określono kar umownych na wypadek niewykonania zabowiązania, to niedoszły nabywca odpowiada tylko za szkodę, jaką poniosłaś z powodu jego wycofania się z transakcji (zarówno koszty/straty jak i utracony zysk). Niestety, musisz udowodnić wysokość tej szkody, a to może nie być łatwe. Dlatego prawie zawsze bierze się zadatek. Ale może da się udokumentować przynajmniej koszty zawarcia umowy przedwstępnej? Prowizję agencji? Jeśli jednak spisałaś umowę przedwstępną notarialnie, możesz domagać się w sądzie zawarcia umowy przyrzeczonej. To wszystko reguluje Kodeks cywilny, w szczególności art. 389-390. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 12.10.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Jeżeli była to umowa bez zadatku, to odpuść sobie. Szkoda nerwów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.02.2006 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Jeżeli była to umowa bez zadatku, to odpuść sobie. Szkoda nerwów Przedmówcy mają rację Jeżeli korzystałaś z pośrednika ... to on nawalił i możesz żądać od niego odszkodowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria271199 18.01.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 witam, nigdy nie pomyslalem ze mnie cos takiego spotka. kupilem notarialnie dzialki rolne 2 lata temu w tamtych czasach za okazyjne pieniadze. zaplacilem od razu 80% wartosci i pokrylem koszta notarialne. po otrzymaniu ok. od agencji rolnej dostalismy wezwanie ponownie do aktu umowy ostatecznej. niestety sprzedajacy nie przyjechal. po ponownych prozbach, grozbach i wezwaniach przez notariusza co nic nie dalo, okazalo sie teraz po 2 latach ze zostaly one ponownie sprzedane innym osobom. roznica wartosci od zakupu do cen dzisiejszych ok. 500 tys. co robic ??? ma ktos rade czy wskazowki. adwokata zatrudnilem ale moze ktos ma inne zdanie. ???!!! wyciag-bud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 19.01.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Pozostaje ci dochodzić roszczeń w drodze postępowania cywilnego. Żaden ze mnie prawnik, ale umowa notarialna np. kupna mieszkania nie jest podstawą do wywalenia gościa, któy nie chce się wyprowadzić. A wiem to z dobrych źródeł. Policja po przyjeździe na miejsce takiego zdarzenia stwierdziła, że w mieszkaniu ma prawo mieszkać ten, kto jest w nim zameldowany. Obowiązki wynikające z umowy cywilnej nie egzekwuje policja. Przekładając to na twój problem - myślę, że w tej sytuacji albo dobry adwokat, albo sąsiedzi zza wschodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria271199 19.01.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 hallo niciacia, jest chyba mala roznica. co do mieszkania i dzialki.ze dzialek nie otrzymam jest w 90% pewne, ale po umowie notarialnej warunkowej powinienem byc wpisany w oddzilae III ksiegi wiecz. jak on to zrobil ze sprzedal bez mojej wiedzy?podrobil wypis z ksiag? oszukal notariusza? pozdrawiamwyciag-bud http://www.wyciagi-budowlane.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts