Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy trzeba kupowac dachowki krawedziowe?

brachol

Recommended Posts

Ja mam krawędziowe i wydaje mi się, że nie warto na nie żałować pieniędzy - w sumie nie jest to duży koszt w stosunku do całego dachu.

Są po prostu ładne, a obróbki blacharskie na pewno wyglądałyby zdecydowanie gorzej.

Mój wykonawca twierdzi, że odszedł od krawędziowych, ale on buduje ileś tam budynków na sprzedaż i wykalkulował, że ileś tam rocznie zaoszczędza - ale tak jest przy budowie na sprzedaż.

Ja zrezygnowałam z dechówek skrajnych. Zostało w kieszeni 3000zł a cieśla z dekarzem obiecali, ze ładnie wykończa dach deskami wiatrowymi. Wierzę im, bo mnie nie zawiedli a sama widziałam dachy ładnie wykończone bez tych dachówek, więc można.

Co do kosztów: dach jest już i tak wystarczająco drogi, więc dla mnie te 3 tys. to dużo (akurat na szambo z przyłączeniem zostało:))

Są właściwie dwie metody. Jeżeli dach wystaje poza szczyty - można zrobić tzw. wiatrownicę, czyli deskę obitą blachą bądź samą blachę. Robi się to rzadko, ale wyglada nienajgorzej - wszystko kwestia gustu.

Drugi sposób jest do wykorzystania gdy krawędź dachu w szczytach kończy się równo se ścianą. Można wymurować ścianę szczytową ponad połać dachu, tworząc w ten sposób osłonę dla krawędzi. Na górę ściany daje się blachę.

Gość gregmena
z dachówką skrajna na pewno wygląda ładnie.... a blachą..... ups kwiestia gustu, oszczędzając 3000 zł, można np oszczędzić 200 000 zl nie budują cdomu, ludzie ile to wczasów, aut, albo robie z ceramik albo e nie a nie jakieś oszczędności dziwne