Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda, Kanalizacja - dofinansowanie przez gminę

Darekkow

Recommended Posts

Witam,

Planujemy uzbrojenie wspólnie z sąsiadami ok. 20 działek w wodę i kanalizację, oraz, miejmy nadzieję także gaz. Słyszałem już od kilku osób, że gmina powinna partycypować w kosztach uzbrojenia działek (drogi w których będzie prowadzona instalacja są własnością gminy). Czy ktoś z was ma doświadczenie i zdołał takie dofinansowanie uzyskać ?

Gmina aktualnie nie ma pieniędzy na inwestycje, co jest pewnym problemem, ale może jest możliwość odzyskania poniesionych nakładów w przyszłości.

Będę wdzięczny za każdą informację.

Teraz się trochę namieszało... W świetle nowej ustawy obowiązek uzbrojenia terenu został przerzucony na gminy i na przedsiębiorstwa gminne dostarczające poszczególne media. Miały być przepisy wykonawcze, ale są takie, że... nikt nic nie wie ;)

Nam udało się jeszcze to przepchnąć "po staremu", czyli komitet, projekt, uzyskanie dofinansowania (85% ;)), właśnie zaczynają się roboty. Jak to będzie dalej - mam wrażenie, że każda gmina próbuje sobie radzić z problemem po swojemu, czyli w zależności od zasobów. Gminy zamożniejsze pewnie będą zaciskać zęby i powoli "zbroić", mniej zamożne (jak nasza) po cichu namawiają do wykonywania uzbrojenia "po staremu" czyli z udziałem mieszkańców, chociaż niby nie mają teraz prawa do żądania od mieszkańców partycypacji w kosztach budowy sieci. Ale z kolei mieszkańcy chcący doprowadzić sobie media w tzw sensownym czasie godzą się na każdy układ. Sama jestem ciekawa, w którą stronę to pójdzie...

Obawiam się,że ze wzgledu na ograniczone środki,pozostaje budować samemu wodociąg.Gmina mówi:mamy obowiązek,ale nie mam pieniędzy.

My nie mamy żdnych szans na zwrot choćby symboliczny.

Drogę nam obiecali żwirem wysypać :wink: ,ale ponieważ wójt jest niesłowny,to nic z tego pewno nie będzie.

Teraz się trochę namieszało... W świetle nowej ustawy obowiązek uzbrojenia terenu został przerzucony na gminy i na przedsiębiorstwa gminne dostarczające poszczególne media. Miały być przepisy wykonawcze, ale są takie, że... nikt nic nie wie ;)

Nam udało się jeszcze to przepchnąć "po staremu", czyli komitet, projekt, uzyskanie dofinansowania (85% ;)), właśnie zaczynają się roboty. Jak to będzie dalej - mam wrażenie, że każda gmina próbuje sobie radzić z problemem po swojemu, czyli w zależności od zasobów. Gminy zamożniejsze pewnie będą zaciskać zęby i powoli "zbroić", mniej zamożne (jak nasza) po cichu namawiają do wykonywania uzbrojenia "po staremu" czyli z udziałem mieszkańców, chociaż niby nie mają teraz prawa do żądania od mieszkańców partycypacji w kosztach budowy sieci. Ale z kolei mieszkańcy chcący doprowadzić sobie media w tzw sensownym czasie godzą się na każdy układ. Sama jestem ciekawa, w którą stronę to pójdzie...

Mam gorącą prośbę, jaki jest nr tej ustawy ? Sami sfinansowaliśmy budowę sieci wodociągowej, chcemy wystąpić do gminy o zwrot kosztów.

Z góry dziękuję

• 10 months później...

Zamierzam kupić działkę budowlaną z przetargu Urzędu Miasta. Posiadają oni całe pole działek budowlanych. Działki są nie uzbrojone.

Kto powinien budować wodociąg i kanalizację sanitarną? Jak zmusić UM do wybudowania wodociągu badź parcypowaniu w kosztach?

Do mojej działki od istniejącej sieci wodociągowej i kanalizacji sanitarnej jest około 30m. Droga jest miejska. (no jeszcze jej nie ma bo jest pole).

Byłam w wodociągach i powiedzieli, że miasto powinno wybudować wodociąg.

Poradźce co mam zrobić.

• 1 month później...
Wszyscy maja ten problem i konczy sie jednakowo , ze ludziska zakasaja rekawy i robia na swoj koszt . W moim przypadku wodociagi zaproponowaly dofinansowanie w naturze tj ,zwolnienie z oplaty za wode do kwoty 50% inwestycji . Jest spoko bede mial wode gratis przez wiele wiele lat:)

Z tym problemem wielu z nas sie boryka .My juz mamy projekt a że droga jest naszą współwłasnościa to mamy wodociąg i kanalizacje wyknac we własnym zakresie ,ponieważ trzeba przeciskać się pod jezdnią i budowac odcinek 230 m to potraktowano jako budowe sieci.A tu już trzeba uzyskać masę innych opinii między innymi środowiska.Na wszystko się czeka miesiące.Koszt całej inwestycji jest potwornie wysoki a nas do budowy jest tylko troje.Gmina może jedynie odstąpić od pobrania opłaty 2tys za wodę i 3 tys za kanalizację i wtedy trzeba przekazać wodociąg .Czy gmina nie powinna dofinansować tej inwestycji zważywszy na fakt,że po wybudowaniu musimy przekazac ją na rzecz gminy

A ja mam inny problem. Chciałam budować dom, dostałam oo Zarządu wodociągów i kanalizacji warunki , zapłaciłam za warunki, ale zapłaciłam też za podłączenie do kanalizacji i wodociągu. Dostaliśmy niesatysfakcjonującą na s Dec. o War. Zabud. i w tej chwili rozważany zakup mieszkania.

Jak myślicie czy mają prawo nie oddać nam pieniędzy za podłączenia, których być może nigdy nie będzie???