Marzensa 11.02.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Nasz domek w wersji b w zimowej szacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropka2 12.02.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Witam,Mi się już "wspaniały" odwidział. Gdybym budowała jeszcze raz to wybrałabym zupełnie inny projekt, najchętniej parterowy.Co do skosów na poddaszu, jeszcze tam nie przebywamy a już mi się to nie podoba. Na dodatek weszła nam wilgoć i pleśń w spiżarce i małym pokoju przy oknie.Cudownie po prostu ;/ Powoli myślimy o wykończeniu na gotowe dołu czyli kuchni głównie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolaczek 13.02.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Witam, obiecałam zdjęcie działki więc proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolaczek 13.02.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Studnie już mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 13.02.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 ...a ryby sa?...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 13.02.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Na dodatek weszła nam wilgoć i pleśń w spiżarce i małym pokoju przy oknie. Cudownie po prostu ;/ Kropka2, no ale wilgoć to chyba nie jest wina projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 13.02.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 [ATTACH]100445[/ATTACH]Witam, obiecałam zdjęcie działki więc proszę No taki widok z okna to naprawdę perełka - rewelacja! . Ale czy to wzniesienie działki w razie powodzi wystarczjąco Was zabezpieczy przed zalaniem? Bo ja bym się mimo wszystko obawiała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolaczek 13.02.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 No taki widok z okna to naprawdę perełka - rewelacja! . Ale czy to wzniesienie działki w razie powodzi wystarczjąco Was zabezpieczy przed zalaniem? Bo ja bym się mimo wszystko obawiała Nic się nie stanie, mam tą działkę 6 lat i nic nie było:) Taki widok będzie z salonu i też bardzo mi się podoba. Co do ryb to "zarybili" nam wody ale zanim urosną to trochę minie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 13.02.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 [ATTACH]100445[/ATTACH]Witam, obiecałam zdjęcie działki więc proszę Widoku można pozazdrościć Pięknie tam u Ciebie Jolu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolaczek 13.02.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Pięknie jest wiosną ... teraz trochę szaro ale jak wszędzie o tej porze roku Dobrze, że wiosna tuż tuż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 13.02.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Co do ryb to "zarybili" nam wody ale zanim urosną to trochę minie No to akurat jak się wybudujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmw 13.02.2012 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 jolaczek - widok z salonu będziesz miała piękny. To może ja też coś wrzucę. Nasz domek zimą: front z ukosa i tył. Większość zmian wyglądu zewnętrznego widać na zdjęciach. Może one kogoś zainspirują lub ostrzegą przed wprowadzeniem podobnych. (w dachu brakuje jeszcze podbitki - będzie biała) Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzensa 14.02.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Jak zdjęcia to zdjęcia, pare postów do tyłu zamieściłem zdjęcie prawie wykończonego domku, bez balustrad bo brak koncepcji tzn nierdzewka albo drewno ale ciężko się zdecydować i trochę lenistwo się wkradło, dla tych co teraz zaczynają zdjęcie z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropka2 15.02.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Fakt wilgoć nie jest winą projektu. Myśleliśmy że może to dlatego że tam jest trochę niższa temp (w salonie to 20-22 st) w pokoju jakieś 18-19 a w spiżarce ok 17. Ale w takim razie dlaczego nie ma jej w garażu czy w przejściu pod schodami, tam zimniej więc i ściany mają prawo przemarznąć. Co do samego użytkowania: dla mnie mogłoby nie być tego okna kuchennego z przodu, tak samo w spiżarce. W małym pokoju przeszkadza mi duże okno tarasowe, tylko ścianę zajmuje. Dla odmiany w łazience na dole bardzo mi okna brakuje. W ogóle jakoś mało funkcjonalna jest, mała, jakby wrysowana w projekcie na odczepne. Kotłownia przy wiatrołapie, gdy pali się w węglowym też niewygodna. Salon niby duży a wybieramy teraz narożnik i wszystkie wydają się za duże do tego wnętrza. Żałuję że w pokoju na dole nie pociągnęliśmy podłogówki, sam grzejnik trochę słabo daje rade. Może moja irytacja bierze się stąd że od roku mieszkamy tylko na dole, w dodatku wykończone aby tylko było, pierwsze lepsze panele, kilka szafek na krzyż. Dopiero teraz kupiliśmy żyrandole i piekarnik (a to razem ze stołem też na razie prowizorka). Może jak wykończymy górę, wszystko będzie miało swoje miejsce (ubrania w garderobie, pralka w pralnio-suszarnio-graciarni a nie w kuchni, dziecko ze swoim bajzlem w pokoju, my w sypialni, wanna w łazience z oknem i naturalnym światłem których teraz bardzo mi potrzeba,) to spojrzę na projekt przychylniejszym okiem Może i sąsiedztwo się przyczynia, wiecznie mokro wiosną i jesienią, wszędzie daleko. Nie idzie się z sąsiadami dogadać żeby zrobić porządną drogę, odwodnienie działek- chyba myślą że wszystko samo się zrobi,a może jeszcze trzeba im sponsorować. Bezpańskie psy biegają, strach z dzieckiem z domu na spacer wyjść (nasz priorytet na ten rok to ogrodzenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzech35 15.02.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Ale dyskusja ozyla ... hm dobrze Co do bryly domu i samego projektu to do dzisiaj uwazam ze jest ladny, i w miare funkcjonalny. Ja scianke kolankowa podwyzszylem tylko +1 bo balem sie ze wyglad bedzie dziwny jak tak wysoko dach podniose. Ale po ponad roku mieszkania ... jesli bede budowal nastepny dom, to z pewnoscia nie bedzie w nim skosow .. tutaj zgadzam sie z Lookita, to bardzo malo praktyczne i funkcjonalne - na tyle malo zeby szukac raczej estetyki wygladu w projektach funkcjonalnych niz odwrotnie ... Teraz powstaje bardzo wiele projektow opartych na prostych brylach, nastawionych na faunkcjonalnosc, a formy i wygladu szukajacych raczej w przesunieciu tych bryl czy roznych elewacjach. I chyba to mnie przekonuje ... Z tym ze narazie napewno domu nastepnego budowac nie bede, chyba kilka lat trzeba odpoczac Natomiast w zakresie lokalizacji, choc to pewnie tez subiektywne, wiem ze chce mieszkac na obrzerzach miasta, nie za daleko, tam gdzie jeszcze jest cywilizacja w zasiegu, a nie na wsi jak teraz ( choc to tylko 6 km ). Wieczny problem z wozeniem dziecka do miasta ( szkola, angielski itp), zakupy, wyjscie na piwo czy do restauracji ... tu jest roznica ktora sie czuje tak uzytkowo na codzien. Na taksowki zeby wrocic z glupiego piwa w weekend wydalem juz naprawde duzo ... juz nie mowiac ze po glupie fajki wieczorem trzeba jechac 4 km w jedna strone. Moze to kwestia tego ze wczesniej mieszkalem 12 lat w samym centrum miasta, ale mysle ze wiele rozsadku w tych argumentach jednak jest. Lepiej wydac na dzialke 2 razy wiecej, moze nawet 3 razy wiecej, bo lokalizacja to podstawa. Koszt budowy jest taki sam. Jestem jednak szczesliwy, bo to moj pierwszy dom, i powoli czuje sie w nim "jak w domu" wlasnie. Jest wygodniej o niebo niz w mieszkaniu, mam garaz, ogrod, taras, moge grac muzyke glosno kiedy chce, mam spokoj ... z tego wszystkiego bym juz nie zrezygnowal napewno Grzech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 15.02.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Daj mi na priva,jak wm,reku,inne parametry dzialaja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 15.02.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Na taksowki zeby wrocic z glupiego piwa w weekend wydalem juz naprawde duzo ... juz nie mowiac ze po glupie fajki wieczorem trzeba jechac 4 km w jedna strone. Nasuwa mi się tylko jeden wniosek: Grzechu - nie pij i nie pal tyle! A na poważnie, nikogo nie zaskoczę, jak powiem, że wszystko ma swoje wady i zalety. Dom - fajna rzecz, ale jasne, że mieszkać w centrum - bezcenne (oczywiście jeszcze zależy jakiego miasta, mi w mojej przytulnej mieścinie, przy samym rynku mieszkało się bajecznie jeśli chodzi o lokalizację, ale ciasno jeśli chodzi o metraż, teraz mieszkam na obrzeżach miasta, w 2 x większym mieszkaniu, ale na 4. piętrze i pokroiła bym się, żeby móc wrócić do ciasnego, ale w centrum i na 1. piętrze). Na niedogodności pozostaje zacisnąć zęby, albo przynajmniej nie biadolić (hehe) i cieszyć się z korzyści. Co ja niniejszym czynię wyczekując cierpliwie/niecierpliwie daty zasiedlenia mojego Wspaniałego, który z pełną włąsną odpowiedzialnością sobie wybrałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropka2 15.02.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 My z działką dużego wyboru nie mieliśmy bo po prostu już była, po dziadku.Owszem można było sprzedać, szukać innej ( w cenie sprzedaży i tak pozostawała tylko wieś) a zależało nam na czasie. Mieszkanie na wsi ,cóż plusy i minusy. Tak jak u Grzecha do najbliższego sklepu tylko samochodem bo daleko. W przyszłości do szkoły z dzieckiem daleko, na dodatkowe zajęcia trzeba będzie do miasta wozić. Nie mam prawka ale nawet gdybym miała to mocno zastanawiałabym się nad dojazdem samochodem, jednak pociąg tańszy. Trochę przyzwyczajenie daje o o sobie znać bo do tej pory mieszkałam w mieście, co prawda na przedmieściu ale 10-15 min spacerku i jest się w centrum Za to cisza, spokój, piękne zachody słońca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmw 16.02.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 U nas podobnie jak u kropki2 - działki sobie nie wybieraliśmy - dziękujemy za nią przodkom Realia są jakie są - do głównych ulic Gdańska ok. 14 km ale jeszcze jesteśmy w granicach miasta, do najbliższego sklepiku 800m, autobus - 1 km, market - 5 km. Sprawę przeanalizowaliśmy i wiemy na co się decydujemy. Oboje jesteśmy dziećmi blokowisk i nie możemy doczekać się przeprowadzki do Wspaniałego. Prawdopodobnie tak jak kropka2, na początku, wylądujemy na parterze. To i tak będzie ogromna poprawa w stosunku do tego co mamy obecnie. Mam nadzieję, że skosy nie będą u nas zbyt uciążliwe. Podniosłem ściankę kolankową o jeden pustak + wieniec (krokwie wydłużyłem), co przy pozostawieniu ścianek przeddziałowych daje początek skosu na wysokości 130 cm od docelowej posadzki. kropka2 Jeżeli gdzieś występuje nadmierna wilgoć, to dobrze jest sprawdzić czy w tym pomieszczeniu wszystko jest w porządku z wentylacją, bo to ona odpowiada za odprowadzenie wilgoci. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolaczek 17.02.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 U nas to w ogóle zadupie ale czego się nie robi dla męża - on zawsze marzył o domku nad wodą. Marzenia się spełniają Dzieci wiecznie z nami nie będą mieszkać ale na czas ich szkoły to będę zmuszona dowozić je do przystanku albo do szkoły. Najstarszy ma 14 lat więc do studiów tuż tuż młodszy 10 to jeszcze trochę no i mała ma 1,5 roku (to na odmłodzenie:)) Domu drugiego nie będę już budować więc musimy jakoś dać radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts