Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

O spiżarce myślimy... żeby jej nie robić. Wejdzie w obrys kuchni i tyle. Dodatkowe ono w kuchni zawsze sie przyda. Tam będzie blat.

A o tym korytarzyku do garażu, jako o garderobie zupełnie nie myslałem. Ciężkoby było zrobic tam jakieś drzwi (przesuwne????) - wg mnie garderoba pod schodami odpada. Prędzej jakiś schowek, ale ten korytarzyk zupełnie mi nie pasuje.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Ja już buduję M04aL i muszę przyznać, że jak ścianki już są, to bardzo fajny jest ten domek w tym wariancie :D , nakłaniam do tej wersji, bo schody w salonie wyszły naprawdę fajnie, mimo iż sama bylam za ich umieszczeniem w miejsce garderoby. Również wyczekiwałam wariantu m04b i powiem, że jest fajny, bo duży salon i połączenie salonu z kuchnią, ale naprawdę dużym minusem jest wejscie do domu z garazu w połowie domku.

Może ta opinia coś Wam pomoże

Wpisuję się do klubu budujących wspaniałego, a dokładnie zamierzających budowac ten domek w wersji bliźniaczej. Ponieważ też jestem z Kielc, prosiłbym o kontakt, aby wymienić poglądy na projekt i ewentualne jego modyfikacje. A może można już obejrzeć fundamenty.

A może ktos inny mógłby mnie umożliwić obejrzenie budowy "wspaniałego" nie na papierze a w rzeczywistości. Byłbym bardzo wdzięczny.

• 2 weeks później...
No...no, ależ to grono "wspaniałych" rośnie :p

Marta Si serdecznie zapraszam, tj. Stara Wieś tuż za Nadarzynem (za Jankami).

Czy ja też mógłbym sie wprosić na obejrzenie zaawansowanej już budowy w sobote 9 września 2006.Jestem z Kielc, a będę w tej okolicy własnie w sobotę. Zamierzam na wiosne budować wg tego samego projektu w okolicach Warszawy

mariano z Kielce

Witam

Salon muratora w W-wie potwierdził, że od dzisiaj można będzie nabywać wersję M04b projektu "Wspaniały". Niestety nie mają PDFów z rzutami (jeszcze) więc chyba się przejadę pooglądać szczegóły na miejscu.

Pozdrawiam sympatyków i budujących M04, sam jeszcze nie jestem zdecydowany ale projekt bardzo mi przypadł do gustu, choć jest w nim jednak kilka puntków do hmm.. zastanowienia.

[/url]

Witam

Lolec czy możesz podzielić się wrażeniami po obejrzeniu projektu w salonie w Warszawie?

Niestety, nie udało mi się zajrzeć do salonu, chwilowo zostałem sam z małą i między przedszkolem, baletem i zebraniem nie udało mi się już nic wcisnąć :roll:. Ale projekt jest już w internecie: http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=389

Niestety nie wygląda zachęcająco, "naprawa" schodów spowodowała inne konsekwencje:

Parter:

- bardziej skomplikowany układ ścian - ważne przy budowie

- niepraktyczna garderoba pod schodami tj. ciasno, mała i daleko

- przejście z garażu prosto do holu - chciałem wykorzystywać p.g. także jako magazyn zakupów noszonych z samochodu, szczególnie zimą

- mniejszy wiatrołap, praktycznie brak miejsca na szafę ubraniową

- podzielony blat roboczy w kuchnii, brr..

- zlikwidowanie sympatycznego kącika jadalnego w kuchni

Piętro nienajgorzej, aczkolwiek:

- garderoba pod skosem raczej niefajna

- łazienek nie da się połączyć w jedną wielką tak jak chciałem

- balkon do likwidacji (niepotrzebny + mostki termiczne) chociaż na elewacji wygląda ładnie i tworzy przyjemne zadaszenie - raczej dobudowałbym nie związany konstrukcyjnie daszek/markizę/pergolę

- jeden ze słupów więżby wypada w holu poza ścianą

Bilans chyba mnie nie zachwyca, zaczynam się przyzwyczajać do schodów w salonie :)

ATSD: ciekawe jak teraz wisi sufit nad salonem w miejscu gdzie kiedyś była ściana konstrukcyjna przy schodach? Zastanawiam się nad usunięciem tej ściany (zostałby tylko słup) i ażurowymi schodami. Będę jednak próbował zajrzeć do projektu jeszcze w tym tygodniu bo nie daje mi to spokoju.

gośmar: drzwi do spiżarki koiecznie przesuwane, zajmie to tylko kilka-kilkanaście cm z głębokości zależnie od przyjętego rozwiązania a skrzydło drzwiowe to wróg w domu :D - ja na przykład obecnie mam takie tylko przy drzwiach wejściowych :o. Też zaczynam w przyszłym roku.

Poza tym znalazłem jeszcze inny projekt - co prawda to już nie to samo co Wspaniały. Popatrzcie na Delikatny http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=373 trochę ciasny, nie?

Pozdrawiam

Czy ktoś mógłby podzielić się ze mną zawartością płytki gdzie była wizualizacja Wspaniałego M04?

Bardzo chciałbym zobaczyć ten projekt w 3D a majowego Muratora niestety nie mam :(

W razie gdyby było to za duże na maila mogę udostępnić FTP.

Daj adres na priv to ci wyślę mam dwie więc jednej moge się pozbyć

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam,

Po długich, nawet wieloletnich poszukiwaniach znalazłam coś co naprawdę mi się podoba- projekt Wspaniałego! Niestety mam teraz dylemat , który wariat jest lepszy. Marzyłam o balkonie jest w II, ale mąż mówi - to podnosi koszty budowy, kolega mówi- po co Ci balkon jak masz taras.

W II również kuchnia jest mała i otwarta na salon a ja zawsze chcialam duza i zamkniętą.

Proszę o Wasze opinie i rady.Wszystkie za i przeciw jakie przychodzą Wam do głowy.

Będę budować na wiosnę 2007 pod Wrocławiem.

Pozdrawiam

Jola

Cześć :D dokonałaś doskonałego wyboru, bo projekt "wspaniały" jest naprawdę wspaniały, my (jak już może wywnioskowałaś z całej naszej "wspaniałej" dyskusji) budujemy wariant z podwójnym garażem i muszę przyznać, że jak już chodzę po domku, co prawda z stanie surowym, cieszę się, że zdecydowałam się na ten wariant, kuchnia jest akurat i zamknięta. Myślałam, że jak wyjdzie wariant II do będę żałować wyboru, ale o wiele bardziej DLA MNIE lepsza jest ta opcja.

Witamy w gronie "wspaniałych" :p

Hej Aga&Seb,

Przeczytałam cały wątek i zwróciłam uwagę na Wasze wahanie w sprawie schodów. Widząc dzisiaj animację war.I muszę przyznać, że schody zajmują tam dużo miejsca, choć są (przyznam ) urocze.

Tak, garaż dwustanowiskowy jest b. potrzebny- rowery, rozne graty trzeba gdzies trzymac a piwnicy u mnie byc nie moze.

Powiedz, proszę czemu jestes zadowolona teraz.

Joluś, podwójny garaż - oczywista sprawa, że jest bardzo przydatny, tak jak napisałaś, natomiast schody nie zajmują aż tak dużo miejsca, tylko, że my zrezygnowaliśmy z gabinetu na dole i zrobiliśmy duży salon, więc pewnie dlatego schody mi już tak bardzo nie przeszkadzają :D

W wariancie najnowszym nie podoba mi się (tak jak pisałam) wejście z garażu w środku domu - duży minus, a poza tym, wiesz jak to jest, już się zdecydowaliśmy i zaczęliśmy budować, to mnie już wszystko cieszy :p

Witam Jolusiu!

Ja też miałam taki dylemat. Wybrałam wariant II z podwójnym garażem bez piwnic. Wyszłam z założenia, że najważniejszy jest dla mnie salon i kuchnia, bo tu rodzina spędza najwięcej czasu.

Reszta choć ważna jest na drugim planie.

Kuchnia w I i II wariancie jest podobnych rozmiarów, ale w II można włożyć do niej więcej mebli. Ja dużo gotuję i piekę, więc potrzebuję dużo miejsca na różne klamoty. Poza tym obok (tam gdzie schody w I) można zrobić jadalnię, więc stół wyjdzie poza obręb kuchni (więcej miejsca). Pokombinuję tylko z kuchenką, bo nie wiem gdzie ją ustawić lub jak oddzielić od salonu - zobaczy się później. Nie zrezygnuję z pokoju na dole, bo to będzie pokój gościnny (gości choć lubię to poddasze będzie wyłącznie moje) i jak znam życie to będziemy tam spać (nie chce mi się ganiać po poddaszu, to dobre dla naszych dzieci).

Jak zamkniesz kuchnię, a spędzasz w niej sporo czasu to będziesz ciągle z niej wyglądać do wszystkich i krzyczeć!

Balkon na poddaszu jest super. Bez przesady z tymi kosztami, a pościel można wywietrzyć, powiesić pranie. Balkon jest przecięż od strony ogrodowej. To samo życie, gdzie zmienisz pościel i ją wywietrzysz? Bieganie na taras z góry szybko przestanie się podobać.

My budujemy też na wiosnę 2007 pod Częstochową.

Pozdrawiam gośmar