Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

grtuluję wszystkim młodym rodzicom :)

moja córa skończyła niedawno 2 latka i to właśnie jej narodziny przyczyniły się do rozpoczęcia przygody ze wspaniałym :D

a tak przy okazji zakładał ktoś z was alarm w domu? jak rozmieściliście czujki i gdzie umieściliście centralkę?

co prawda rozplanowałem już instalację ale chciałem się upewnić czy będzie dobrze. A może jakiś rysunek poglądowy ktoś ma 8)

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

...jak sie to mowi: ' kope lat sie nie widzielismy...''

Witajcie.Dawno mnie tu nie bylo.Wiosna,sniegi odtajaly,zatem wyjrzec trzeba spod zimowych brudow....

Jak zyjecie,jak sie Wam mieszka,buduje?

Ja pragne sfinalizowac zamiar wyk. elewacji na domek.Mam juz wycenki,ekipy 2,ale chyba jedna juz upatrzona.

Wreszcie w styczniu zakupilem i zamontowano mi BALUSTRADE WEWNETRZNA :-) !!!!!

A tak,coz ,Synal mi demoluje domek ;-), wokol trawniki po zimie zdechle,wszystko niebawem wyladnieje.

Pozdrawiam ...Łukasz.

• 2 weeks później...

Witajcie :D

wreszcie zdecydowałam się i znalazłam czas na dodanie zdjęć z mojego Wspaniałego.

Nieststy odkładałam to i gdzieś mi się zawieruszyły :evil: zdjęcia z dwóch pierwszych etapów. Obecnie wykańczamy domek, dużo robimy sami m.in poddasza ale funusze są coraz mniejsze, a praktycznie mówiąc wykończamy się :wink:

Pozatym witam wszystkich nowych i tych ukrytych co śledzą wątek tak jak ja przez pewien czas. Widze że i elita jeszcze tu zagląda.

Łukaszu fajny masz ten domek i gratuluję coraz większego urwisa.

http://perzynka.fotosik.pl/albumy/746587.html

Wiosna idzie,zatem wszystko niebawem sie zacznie....

Tak ogolnikowo zaczalem....

Jak widac,czasem tu zagladam.Zamarlo,zwlaszcza u tych,co zaczynali ze mna.....

Ja wyrywam brode,mysle,mysle...nad elewacja.Srodki,wyceny musze zgromadzic,pomysly juz miec,a tu....cieniutko.....

Jutro bede miec spota z wykonawca,mlody chlopak,jak ja,wiec pomysly jakies ma ;-) musze znow cos powymyslac,pozmieniac,gdyz nie bylbym soba....

Oj,znow dylematy,myslalem,ze przy kafelkach bedzie trudno,a tu prosze.....

Wspanialowcy-Ci co mieszkaja-na co narzekacie w swoich domkach?Tak sie spytam......Inny domek wybralibyscie?;-)

Teraz wszyscy zajęci budowaniem to czasu nie mają :D , ja teraz też każdą wolną chwilę na budowie spędzam

Poprawiam, muruje, kopię, łączę, skręcam jednym słowem wszytko, aby tylko do przodu.

Wieczorami zaglądam do netu i się dokształcam.

A korzystając z okazji pytanie:

Kiedy montowaliście (przed czy po tynkach) i jakie parapety (drewno, kamień)

pozdrawiam wszystkich którzy się budują i wykańczają :p :p

Po tynkach wewnetrznych,ja zamontowalem kamienne parapety,ale przed szpachlowaniem scian-gladziami,wowczas wszystkie nierownosci sie wygladzilo po montazu parapetow.Trzeba bardzo uwazac,powierzyc to madrej osobie,mnie ekipa od wykonczeniowki jeden polamala,potem,zamontowal ze mna facet od parapetow-kamieniarz....

Witam

Wraz z mężem budujemy wspaniałego M04 b lustrzaną wersję. Pisałam dawno temu na forum, ale jakoś tak z braku czasu przestałam. W chwili obecnej jesteśmy na etapie stanu surowego zamkniętego.

Jeżeli chodzi o zmiany w projekcie to:

- zamykamy kuchnię,

- duży pokój został połączony z gabinetem

- okno balkonowe salonowe przenieśliśmy w miejsce okna „narożnego”.

- na piętrze w garderobie będzie pralnia

- sypialnia nie będzie miała łazienki i garderoby.

- góra została podniesiona o cegłę

- taras ciągnie się od okna balkonowego z gabinetu do środkowego okna salonu. Litera L

Na obecnym etapie musimy zburzyć – przestawić dwie ścianki.

Kotłownia – przesunięcie wejścia bliżej drzwi wejściowych domu

Łazienka na dole poszerzona do plus minus gabinetu

Wejście do gabinetu z hollu zostanie zamurowane

Do tej pory obeszło się bez większych kłopotów, ale… Przyszła pora na „wykańczanie” i tu setki pytań i dylematów.

W związku z powyższym prosiłabym o radę.

1.Hydraulik stwierdził, że pomimo ogrzewania podłogowego, jakie chcemy zamontować na całym dole powinniśmy dodać kaloryfery, ponieważ sama podłogówka nie da rady.Pragnę tu wspomnieć, iż planujemy również kominek z płaszczem wodnym.

I tu prośba o podanie czy podłogówka sama wystarczy i ile macie obiegów. Może ktoś ma też płaszcz wodny??

2.Tu bezpośrednio kieruje zapytanie do lokity, ponieważ w galerii widziałam kolektory słoneczne. Czy korzystacie z próżniowych czy z płaskich? Dodatkowo czy to się opłaca do wspaniałego i ogólnie jak wrażenia.

3.Pytanie ostatnie dotyczy pieca. Czy na gaz czy może na paliwo stałe?

Mam nadzieję, że obszernością posta Was nie zniechęciłam.

Mam zamiar pojawiać się regularnie na forum.

Pozdrawiam i z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi.

Ps. Postaram się szybko zrobić fotoalbum. Troszkę ich mam.

Hej.Odpowiem,ale nie mysl,ze uzyskasz latwe ode mnie odpowiedzi ;-)

Kominek z plaszczem mam,swietna,mocna sprawa,ale:

to mini kotlownia w salonie,trzeba bawic sie,czyscic,u mnie czesto szybe,bo mam taki kominek-Makroterm,albo kominki z plaszczem tak maja,no ,nie wszystkie,ale kolejny bedzie chyba zagraniczny :-)

Mam kociol kondensacyjny-mialem gaz,wiec nie myslalem o innym zrodle glownym ogrzewania,ale:

majac kase wieksza,moze nie majac dostepu do gazu,dla bajeru,wybralbym POMPE CIEPLA :-)wowczas,wszedzie podlogowka-wowczas,dylemat,czy dogrzejesz wszystko....

co do podlogowki

-mysle,czasem zaluje,ale nie wiem do konca,czy bledem byloby zrobienie jej wszedzie-sypialnie i reszta poddasza-pamietaj,podlogowka zeby dzialala ,musisz czekac okolo 3-4 godz,potem juz tylko pracuje-najefektywniej z kondensatem,a juz na bank z pompa ciepla,ale,jak chcesz schlodzic ,to nie jest latwo ja skrecic,dlatego,warto miec regulowane kazde pomieszczenie przy podlogowce-czyli wyzszy koszt dodatkowych sterowniko-silownikow,ja nie mam,zaluje,a mam tylko dol.

U mnie-ten sam dom,mam tylko na dole grzejnik w kotlowni,ktorego uzywam ,gdy musze wyrzucic cieplo z kominka,bo mi sie zagotowuje ;-),drugi,w lazience na dole-do suszenia recznikow-podpiety jest niezaleznie od podlogowki,jakos z obiegiem cwu.

Wniosek-u mnie,przy podlogowce mam za cieplo,w zyciu nie myslalem o zamontowaniu grzejnika w salonie,czu gabineciku ,taki mam,jak w projekcie.Wazna rzecz-ja lubie-moja Rodzinka-21-22 na dole,gora ok. 19-20 do spania,za dnia ,chyba kolo 21.Poki co,jest nas 3,gora do spania,mycia mojej Bestyjki,przewijania,czeka na zamieszkanie za kilka lat :-)

Uwazam,ze spokojnie podlogowka da rade,nawet za bardzo,ale madrze zrob sterowanie,na kilka obwodow,do samego salonu i jadalni.Ja mam najprostsza instalacje,7 petli,sterownych termostatem,albo na listwie zasilajacej.Nie douczylem sie w tym temacie,zaluje,ze mam za prosto i nie mozna precyzyjniej tym sterowac.W tym naszym ,malym,nieksztaltnym domku :-) te grzejniki na dole to ohydztwo :-)))

Solary-mam od kwietnia,dzialaja,to ,bez dotacji ,kosztowny gadzet.Ja potyralem dla tego ukladu,lubie miec nowosci,sprawdzaja sie,poki co,za kilka lat sie zwroca,ale przy pompie ciepla i kondensacie-gazie,dluzej,jak przy oleju ,gazie plynnym.Oszczednosci mam,ale zainwestowalem w zestaw prozniowy ok. 10 000 rok temu,total.

Jak chcesz 2 kotlownie-eko-groch i kominek z plaszczem,to jestes odwazna,lubisz miec syfiku troche i duzo pracy dla Meza :-)))Ja u siebie tylko to kocham,ale Zonka,czesto sie rozczula troszke przy ogienku i winku,potem ,mam juz lekko ze wszystkim :-)Ale to i tamto,trzeba lubic!!!

Teraz o kosztach moich.Od 17 lipca 2009,do dzisiaj,spalilem gazu za ok. 1500 pln.Dodam,ze palac w kominku ,spalilem ok. 3 m3 drewna lichego,iglastego,DARMOWEGO,dlatego mam zerowe jego koszty.Solar wypracowal ok. 500 pln w tamtym roku.

O pradzie niue pisze,bo mam kilka zracych urzadzen,oprocz pomp itp.

Czekam na zmiany,utrwalone w fotoalbumie.

Wtrace sie.Moze macie powody,ale nie zabudowywuj sciana oddzieljaca hol od gabinetu,zostaw swiatlo,ale powieksz salon.Mozecie zalowac.Bylem w wersji scalonej,mam porozdzielana,kazda ma swoje wady,ja poki co,jakos nie placze,jak moja zona,ze mam maly salon,za to mam awaryjny pokoj na dole,tv-bawialniano-goscinny,gora jest prywatna ,nasza czescia,tylko dla nas.Pomyslcie,poustawiajacie sobie wsz. w domku na betonie,surowo,pomysly czasem powpadaja niespodziewanie :-)

Ja tego domu-skosy,uklad,nie wybralbym podnownie,a mam podniesiony o ok. 80-90 cm.Jest duzo wiekszy,podobno brzydszy niz oryginal,ale funkcjonalniejszy,skosy sa,wq-rzaja mnie-nas,ale coz...Za to mam sporo wiekszy dom,tego nie zaluje....

Hej,

Jak pisal Lookita podłogowe na dole wystarczy az z zapasem. My w tą zimę grzalismy tylko kominkiem z płaszaem bez bufora i to tylko wieczorami (18-24) i temperatura nie spadała ponizej 20 st przy najwiekszych mrozach. Co innego u góry - jednyne czego załuje to ze nie zrobiłem tam też podłogówki.

Zastanów sie czy zamykac przejscie do salonu od strony łazienki. Łazienka bez powiekszania wcale nie jest az tak mała (jak na dodatkową łazienke i wc).

Przy podnoszeniu scianki kolankowej warto wydłużyc okapy dachu - bryła domu wygląda znacznie lepiej.

Jesłi masz przyłącze gazowe to nie baw sie w kotły na paliwo stałe. Jesłi już sie zdecydujesz jednak na jakis ekogroszek to wtedy zrezygnuj z płaszcza w kominku.

Nie jestem pwein czy rezygnacja ze wszystkich garderob to dobry pomysł - chociaż pralnia moze byc po czesci garderoba i pomieszczeniem na szczotki i odkurzacz :)

Nasz Wspaniały już (prawie cały) wykonczony stoi w Ruścu (koło Nadarzyna). Jak masz dużo dylematów co do wykonczenia do zapraszamy na ogladanie :)

Pozdrawiam,

Michał

Witam

Dziękuję za odpowiedzi.

Niestety nie mam gazu, i nie wiadomo kiedy o ile będzie stąd pomysł na piec na pellety oraz kominek z płaszczem.

Ogrzewanie podłogowe będzie na pewno na całym dole oraz w łazience na górze. Dodatkowo w łazienkach kaloryfer – podgrzewacz.

Co do wymiarów łazienki to patrząc na nią teraz (ściany) nie widzę tu dużo miejsca na „toaletę” dlatego też postanowiliśmy że ją poszerzymy o jakieś 30 – 40 centymetrów kosztem gabinetu, który będzie u nas robił za kącik telewizyjny.

Kącik ten jest częścią salonu. Zrobiony podciąg. Zależało mi na większym salonie.

Jedyna kwestia do rozważenia to zamurowanie drzwi do gabinetu i postawienie tam szafy z lustrem. Kolejna miałaby być pod schodami (taki schowek). W głównej sypialni będą normalne szafy zamiast łazienki i garderoby. To powinno wystarczyć jeżeli chodzi o garderoby.

Nasza pralnia będzie takim mini składzikiem.

Wracając do ogrzewania, to czemu Michale odradzasz płaszcz wodny. Czy chodziło o ekogroszek czy ogólnie o łączenie z paliwem stałym.

Nad solarami nadal się zastanawiamy, wiadomo chodzi o koszta. Na pewno zrobimy sobie do nich „wyjście”, a kiedy zamontujemy zobaczymy :) .

Ps. Dach został wydłużony po podniesieniu.

Pzd.

Mając już jeden kocioł na paliwo stałe (tanie żródło ogrzewania) kominka bedziesz używać rekreacyjnie. Nie ma więc sensu przepłacac za kominek z płaszczem wodnym i skazywac sie na szybkie brudzenie szyby przy paleniu rekreacyjnym.

Dodatkowo w kominku z płaszczem nie napalisz w przypadku braku prądu (kocioł na pelety tez nie działa bez prądu).

A uwierz mi i Łukaszowi że przy innym tanim żródle ciepła nie bedziesz palic w kominku codziennie.

Ja mam jako alternatywe ogrzewanie elektryczne więc palę w zime codziennie.

Zdjęcia z dolnej łazienki (niepowiększanej) znajdziesz tu http://picasaweb.google.com/Qlka79/Wykanczanie#

Daliśmy krutszą muszle i jest ok. Tylko że to wersja energooszczedna wiec nie ma komina na scianie pomiedzy domem a garazem.

Witajcie gowia i inni wspaniałowcy

pozwól że najpierw odpowiem na pytanie Lookity:

Nie wybrałabym tego projektu ponownie. Następny mój dom :lol: :lol:

będzie parterowy z olbrzymią biblioteką na antresoli.

Podobnie jak Lookitę wkurzają mnie skosy (a mamy dom w wersji oryginalnej- nie podnosilismy scianki kolankowej)

Wkurza mnie garaż właściwie na 1 samochód (bo mamy tam jeszcze magazyn róznych tzw. przydasiów) jak również mała kuchnia (wersja M04a)

Denerwują mnie schody- wąskie- jedynie 90cm szerokości- na codzień jest OK, ale żebyście widzieli gimnastykę z wnoszeniem mebli na piętro... uchh..

działo sie- już mam sciany do malowania.

Pomieszczenie gospodarcze- dramatycznie małe- mamy tam co prawda pompę ciepła i zasobnik CWU i jeszcze pralkę- nie mam suszarni- jak również miejsca gdzie mozna zgromadzić i wymyć np. ubłocone buty.

Ostatnio u koleżanki widziałam wypasione pomieszczenie gospodarcze, które wzbudziło moją zadrość....

Dla odmiany- góra- pieterko jest dosyć sensownie rozplanowana, u nas po połączeniu łazienek i dwóch pokoików w jeden powstały fajne pomieszczenia.

Fajna jest tez spizarka, choć ostatnio u jednych Wspaniałowców widziałam wersję kuchni bez spizarki i swietnie rozplanowaną i urządzoną...

no ale trzeba było na to wpaść samemu.

Generalnie projekt jest nawet sensowny, tylko wiele rzeczy trzeba przemyśleć indywidualnie.

A teraz moja opinia nt. podłogówki: róbcie w całym domu i nie słuchajcie hydraulika, który plecie bzdury.

My mamy tylko dwa grzejniki- recznikowce w łazienkach. Na całej górze jest podłogówka, oczywiscie na dole również i dawała radę w zimie przy -15 stopniach... zobacz w galerii ile mamy przeszkleń. Odkąd mamy w domu malucha- tempertura jest wzglednie stała- 20-22 stopnie, na górze do spania trochę chłodniej- w sypialni własciwie mieliśmy ją przykręconą do minimum.

Dobrze pisze Lookita- warto dać osobne regulatory do każdego pomieszczenia.

Co do ogrzewania- gdybym miała gaz na działce wybrałabym piec gazowy i kominek bez płaszcza do palenia dla samej przyjemnosci... Nawet bez DPG.

Jeśli chcesz kocioł na paliwo stałe musisz pomyśleć o miejscu na jego składowanie.

Bez wzgledu na źródło ciepła- ponownie zrobiłabym podłogówkę w całym domu- odkąd mieszkamy w naszym domu nie skarżę się na zmarznięte nogi :)

Jutro spojrze na rozdzielacze i napisze ile mamy obiegów.

My podobnie jak Łukasz przymierzamy sie do wykończenia elewacji. Drewna na szczytach na pewno nie bedzie. Chciałabym zrobić kamienną podmurówkę i narożniki, więc mam prośbe- jeśli ktoś widział lub ma takie wykończenie- proszę o linka, albo zdjecie na priva lub tutaj.

Jeszcze o parapetach dla Wojskiego- mamy drewniane- montowane po tynkach przed gładziami.

Pozdrawiam

Miałem podobny pomysł czyli postawienie kominka z płaszczem wodnym i kocioł na ekogroszek, jednak.....

po drodze na działkę wszedłem do sklepu z kominkami sprawdzić co i jak z kominkiem z płaszczem.

Czy się opłaca taki wydatek?

Na co sprzedawca:

A czym pan będzie grzał?

Ekogroszkiem - padła odpowiedź

To się panu nie opłaca, koszt ogrzewania ekogroszkiem i drewnem jest porównywalny, gdyby miał Pan elektryczne albo gaz to tak.

U mnie zaplanowałem na części kuchennej, wiatrołapie, przejściu do garażu oraz obie łazienki ogrzewanie podłogowe reszta kaloryfer dodatkowo zwykły kominek z rozprowadzeniem ciepła. Piec do grzania GRANPAL EKO

Ścianka pomiędzy gabinetem a salonem usunięta, wejście do gabinetu pozostawiłem otwarte. Wizualnie stojąc przy wejściu widać sporo wolnej przestrzeni całkiem fajnie to wyszło.

Na pytanie czy wybrałbym ponownie?

Jestem na etapie budowy zatem ciężko mi odpowiedzieć na pytanie.

"Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma" ktoś kiedyś powiedział na nasze można by przetłumaczyć "Fajny każdy projekt którego nie budujemy"

Albo jakoś tak :D

Każdy projekt ma plusy i minusy na każdym forum widać że ktoś jest niezadowolony z projektu.

Ja na chwilę obecną już żałuję że podniosłem górę tylko o jedną cegłę (max+wieniec) reszty na razie nie :)

Za parapety dziękuję, mam dylemat czy kamień czy drewno oraz czas montażu, gość od okien mówił mi że najlepiej przed tynkami, wtedy tynkarze ładnie obrobią okna.

Za parapety dziękuję, mam dylemat czy kamień czy drewno oraz czas montażu, gość od okien mówił mi że najlepiej przed tynkami, wtedy tynkarze ładnie obrobią okna.

Jeśłi tynki cementowo wapienne bez gladzi gipsowej (np. zacierane piaskiem kwarcowym albo z agregatu) to radze przed tynkami.

My mamy tynki zacierane pisakiem kwarcowym i wszelkie poprawki niestety widać dośc mocno.

Ja się też podłącze do dyskusji. Nasz domek oddany do uzytkowania ale nie bardzo sił zostało żeby się przeporowadzić. Narzekania na wielkość domu trochę mnie śmieszą bo przecież widziały gały co brały. Zamiast wybierać domy na podstawie uroczych podbajerowanych obrazków lepiej policzyć metry. Zamiast przedłużać, podnosic, przerabiać lepiej wybrać po prostu większy dom. Ktoś nie chce dużo okien to zamiast poprawiac architekta niech wybierze inny projekt. Nie ma gazu to po co się męczyc z malutką kotłownią która w zupełności starcza na kocioł gazowy i jeszcze zostaje sporo miejsca na

pralke i zlew. Wszyscy marzą o parterowych ale po prostu dużo dzialek jest na parterowe domy za mała i taka jest rzeczywistość. Ten dom został zaprojektowany na wąską działke i, jak mamy szeroką i duzą to jest setki lepszych projektów. Jak planujemy trzymać dwa samochody

w garażu to garaż jest za mały, ale jak jeden samochód + rowery, narty, etc,etc to jest w sam raz. Jak potrzebujemy wielkich sypialni zeby mieć co ogrzewać i sprzątac to wybór jest spory. Narzekamy na brak pomieszczania gospodarczego a może trzeba było nie likwidowc zlewu w garażu i było by gdzie umyc gumiaki po pracy w ogrodzie,no tak ale wtedy trzeba było nie likwidować okien w garażu bo bez nich za ciemno. etc,etc

Po przeczytaniu odpowiedzi na post poważniej zastanawiamy się nad kominkiem z rozprowadzeniem ciepłego powietrza.

Rzeczywiście kominek z płaszczem może nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Jeżeli chodzi o powiększenie łazienki, to jednak się zdecydujemy.

Kwestia zamknięcia gabinetu od strony holu jeszcze jest do przedyskutowania.

Podłogówka będzie na całym dole i w łazience na górze.

Ja zawsze chciałam mieć na podłodze drewniane deski, dlatego też na górze będą kaloryfery. Dół dla wygody będzie z podłogówki.

Wracając do kwestii ponownego wyboru Wspaniałego. Zawsze chciałam mieć ogromny salon, lubię duże przestrzenie i taki chciałam dom. Z upływem czasu postanowiliśmy zmniejszyć jego wielkość do około 150 metrów.

Ponieważ jeszcze nie mieszkam we Wspaniałym trudno mi mówić o wadach, ale muszę jedno zaznaczyć, nie jest to dom idealny. Nie każdy potrafi wyobrazić sobie wszystko, stwierdzenie „widziały gały, co brały” nie do końca w moim mniemaniu jest celne. Ja nie mam wyobraźni przestrzennej gdybym ją miała nie musiałabym przesuwać teraz ścianek :D .

Kaura, moja koleżanka ma dom około 200 metrów jak byłam u niej pierwszy raz to też mi się podobało tyle miejsca i taki duży salon, kuchnia i łazienka na dole. Tyle tylko, że połowa salonu stoi pusta, łazienka robi za toaletę a jest wielkości kuchni wspaniałego. I tu przyszła refleksja, weź to wykończ i ogrzej.

Ja jak na razie jestem bardzo zadowolona ze wspaniałego. Zobaczymy, co powiem jak już zamieszkamy. :D

Kwestia zamknięcia gabinetu od strony holu jeszcze jest do przedyskutowania.

jeżeli lubisz przestrzeń to na Twoim miejscu nie zmykałbym gabinetu.

W razie czego zapraszam do mnie na wizję lokalną (w końcu Piaseczno niedaleko Warszawy). Zresztą przy najbliższej wizycie zrobię kilka fotek

Witam ponownie Szanownych BudowWspaniałych!,

oczywiście z przeprowadzki na Boże Narodzenie nic nie wyszło (kasa.. :( ). W pocie czoła wykańczamy dół, i na allegro kupiliśmy mimo nie skończonego salony mebelki do niego. Każdy weekend spędzamy od stycznia już w domku. Wiosna jest obłędna dla mieszczucha, ptaszyny takie koncerty urządzają że hej!. Kilka nowych fotek możecie zobaczyć pod

http://burta74.fotosik.pl/zdjecia/1.html

Kolejny termin przeprowadzki to do końca wakacji....

Pozdrawiam i życzę wytrwałości w budowaniu....

g&e

Podłogówka będzie na całym dole i w łazience na górze.

Ja zawsze chciałam mieć na podłodze drewniane deski, dlatego też na górze będą kaloryfery. Dół dla wygody będzie z podłogówki.

Witam.

Dla Ciebie i wszystkich, którym przeszkadza drewno na podłogówce ciekawy temat w tej kwest:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?101637-Pod%C5%82og%C3%B3wka-i-drewno-Sko%C5%84czmy-z-tymi-bzdurami-! :D

Jest jeszcze parę innych wątków na temat drewna/desek/paneli na wodnym ogrzewaniu podłogowym.

U nas w całym domu będzie podłogówka a na niej w zależności od przeznaczenia pomieszczeń: kafle, panele (może deska trójwarstwowa - zobaczymy na co będzie nas stać pod koniec wykończeniówki), może cienkie wykładziny dywanowe. W salonie na 100% będzie drewno.

Pozdr.