Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas elektryk buszuje we wspaniałym i do środy ma skończyć.

Potem hydraulik i zobaczymy, co dalej.

W dalszym ciągu mamy dylemat, co do ogrzewania kominkowego. Ciężko nam jakoś podjąć decyzję ostateczną, może skorzystamy z tańszego wariantu i zainstalujemy system „grzania powietrzem”.

Z ciekawostek, to kilka fotek pomysłów na kuchnię. Też nie mamy podjętej decyzji do końca. Uwagi mile widziane.

Pomysły na aranżację kuchni

Z ciekawostek, to kilka fotek pomysłów na kuchnię. Też nie mamy podjętej decyzji do końca. Uwagi mile widziane.

Widzę, że planujecie zamknięcie kuchni. Podaj wymiary kuchni, jakie ci wychodzą przy postawieniu ścianki, będzie nam łatwiej coś doradzać.

Jeśli ściankę (tam gdzie masz słupek i lodówkę) zostawiasz tak jak w oryginale, to sama wnęka ma tylko 180 cm... odliczając słupek z piekarnikiem i lodówkę, zostaje ci 60 cm na postawienie czegokolwiek w rogu. Wciskanie tam blatu i taboretów wydaje się trochę nieustawne, bo ani blat nie będzie odpowiedniej szerokości, ani dobrze nie można będzie tam usiąść.

Skoro domek już stoi, to możecie sobie porysować trochę w terenie, czyli narysować sobie na podłodze w domku rozkład mebli i ocenić, jak z miejscem w kuchni i z komunikacją w niej - żeby nie okazało się, że nie da się przejść swobodnie między szafkami.

Edytowane przez Magda i Michał
literówki

Witam wszystkich Wspaniałych! :D

Razem z mężem też budujemy Wspaniałego M04b wariant II. Obecnie jesteśmy na etapie stanu surowego zamkniętego. Dopiero niedawno natrafiłam na to forum i z wielką ciekawością czytam o Waszych doświadczeniach z budowy i oglądam Wasze domki,są cudne :D. Nas też zachwycił ten projekt, pomimo to wprowadziliśmy pare zmian m.in. :

-zlikwidowaliśmy podcień przy wejciu do domu przez co nie ma spiżani przy kuchni, dzięki czemu kuchnia stała się większa i ustawniejsza

-powiększyliśmy garaż o jeszcze jedno stanowisko i w tym miejscu będzie kotłownia a w miejscu dotychczasowej kotłowni będzie pralnia i spiżarnia :)

-zrezygnowaliśmy z balkonów na górze i wstawiliśmy tam małe okna(tzn nie balkonowe)

Mam pytanie do Lookity o schody- jaka wyszła Ci wysokość i szerekość schodka,bo widziałam na zdjęciach ,że masz :normalne' ;) schody nie zabiegowe i my też takie chcemy zrobić?

Pozdrawiam wszystkich :D

No ,Dziewczyny,wytezajcie glowy,zeby Wam dobrze wyrabialy sie na blacie ,w kuchni pierogi ;-) !!!!!

Pierogów jeszcze nie lepiłam, ale knedle wyszły pierwsza klasa

A ostatnio kuchnia przeszła wielki test podczas chrzcin... daliśmy radę, ale żałowałam, że nie mamy lodówy "side by side"

Ale cytując kolegę z postu wcześniej "widziały gały co brały"

Śmiej sie śmiej marzensa- mieszkasz już?

Hie,hie...a co bedzie przy Komunii?????

Ja wynajmuje sale,choc nie mam za wielu gosci miec,ale....przeciez to za 6-7 lat.....dopiero....

Chcialbym zobaczyc wejscie do domku bez spizarni....Ma ktos fotki?U mnie mam chlodnawy ,fajny,wreszcie zagospodarowany kacik,czesciowo wolny,ale tam bedzie w kacie stal Antek,jak podpadnie,a juz zaczyna ;-)

JA pwoiem tylko tyle,ze nie wyobrazam sobie zakmnietej kuchni...salon moze i wiekszy lepszy,ale kuchni odciecie...Jak dla nas,otwarta kuchnia daje poczucie wiekszej wiezi,swobody,dostepu...My akurat nie zyjemy w sztywnych zasadach kulinarno -imprezowo-rodzinno-goscinnych :-)NIe mamy tlumow ludzi,tabunow rodziny,choc na ich wizytacyje,nie moge dlugo czekac;-)Pietrowy domek ma swoje plusy,moze wolelibysmy parteraka,ale tak szczerze,lgne do tego mojego Wspanialego....:-)Landary mnie przerazaja,moze dlatego ,ze nie jestem wielkim czlowiekiem,z wielkimi potrzebami,marzeniami,ambicjami?;-)wole taki skromny,przytulny domek.....Niebawem dam mu kolorki,bo juz mi sie golizna opatrzyla....

PAJOA-moje schody :

szerokosc klatki schodowej 97 cm,tyle trepy,

glebokosc 28 cm na gotowo,doliczyc pewnie trzeba ok. 1-2 cm,gdyz maskuje je podstopien,o grubosci pewnie kolo 1-1.5 cm-nie pamietam,nie mam jak sprawdzic,wszystko spasowane,

wysokosc od trepa do trepa 20 cm-od dolnego stopnia do poziomu gornego

trepy wystaja do przodu ok. 3 cm w stosunku do podstopnia,

grubosc trepow -wysokosc 4 cm,

2 podesty mi wyszly,oparte to na scianie nosnej garazowo-domowej.

Moze cos przyblizylem.

Oczywiście zdjęcia wrzucę, jak się naucze :)....ups ale mi sie "rymnęło" hihi

Budujemy dom metodą gospodarczą tzn. mąż własnymi "ręcami" z moim tatą, który jest jednocześnie kierownikiem budowy i wprowadzającym zmiany w projekcie oraz z doskoku teść pomaga. Planujemy w tym roku zrobić dół i wprowadzić się(mam wielką nadzieję) :)

Zapomniałam napisać,że w gabinecie też zrezygnowaliśmy z dzrzwi balkonowych i wstawiliśmy okno-na razie będzie to pokój córci( 2 latki )

Ma to być domek energooszczędny, będzie wentylacja mechaniczna , rekuperatory i 20 cm styropianu do ocieplenia i na podłodze.Z balkonów zrezygnowaliśmy ze względu na mostki termiczne, w sumie i tak będzie siedziało się na tarasie ;)

Na dole mamy okna nieotwieralne(witryny) ,tylko wyjście na taras jest otwieralne oczywiście.Wszystkie okna bez szprosów, z zewnątrz złoty dąb od środka białe.

Lookita dzięki za info o schodach,podam ojcu bo to on męczy się z projektem schodów(on jest za drewnianymi-my za żelbetowymi, ciekawe na czym stanie hehe) . Z jego obliczeń wychodzą troche wysokie stopnie 23cm albo 21,5cm jeśli będzie wystawał jeden stopień na przedpokój.

Eech "zazdraszczam" wszystkim, którzy już mieszkają w swoich domkach :)

NIe wystawiajcie stopnia na hol,ja ucialem to,przerabiajac projekt schodow-ja -u mnie-ja nie majster i nie budowlaniec,zrobil to moj majster z pomoca sciagnietego kumpla ;-)

Pamietajcie o tym,ze w lazience zelbet zajmie troche miejsca,bedzie niewygodny skos ,pod ktorym,ja mam kibelek ale wiecej sie nie wcisnie,umywalka bedzie dosunieta do owego zelbetu,o ile robicie niezgodnie z projektem-ja zamurowalem drzwi do garazu,mam wieksza lazienke na dole,bez garderoby,ale zrobilem sobie 2 szafy wnekowe .Pomyslcie o schodach prosto biegnacych z dolu ku gorze,ale wycinajac gorna lazienke przy sypialni.Ja akurat tak nie zrobilem,choc lazienki 3 nie mam.Wiele spraw sobie przemyslcie,o ile juz nie jest za pozno ;-)

Ktos pisal wczesniej,ze warto rysowac sobie linie na betonie,udawac,ze sie ma juz meble i wlazic ,przelazic swoimi gabarytami,tak by nie bylo pozniej zdziwienia,ze kuchnia za mala ;-) czy cos....Ja ustawialem cegly,pustaki,tak by w miare nam pozniej pasowalo,udalo sie ,czesciowo troszke za malo odwaznie podeszlismy,ale satysfakcje mamy.....

Dzięki za podpowiedzi Lookita ale chyba jest już za późno, u góry wszystko przygotowane do wylania posadzki, na dole pną się ścianki działowe, jest już pokoik, łazienka i kończy się pralnia :)

http://picasaweb.google.pl/107449231887276204656/Budowa?authkey=Gv1sRgCKug0q_tieKq_AE&feat=directlink

tu pare zdjęć ogólnych jak mniej więcej dom wygląda po zmianach z zewnątrz, z czasem się naucze i dodam więcej zdjęć.

:sleep:

Witaj pajoa, sorka że to powiem,ale to już nie jest Wspaniały, to jest koszmarek z doklejoną stodółką...

Ja mam może i zeza, ale jak patrzę na front to mi się pogarsza wzrok.

Przecież ten dom stracił całkowicie symetrię, te okna wyglądają jak by je niewidomy architek projektował...

Garaż? brak słów poprostu... Ja rozumiem że zależało wam na funkji użytkowej, ale przecież na ten dom jeszcze będziecie nie raz patrzeć i widzieć coś takiego...

Każdy z nas wprowadził lub ma w planie wprowadzić różne miejsze lub większe zmiany, ale zawsze zostawał Wspaniały, ten dom ma to coś w sobie, urzeka prostotą i za to go wszyscy mniej lub bardziej kochają. Nie jest pozbawiony wad, ale wracając do domu zawsze wraca się do Wspaniałego.

W waszym przypadku po prostu inny projekt powinniście wybrać... A współczuję pani Cybulskiej-Marks gdy to zobaczy...

Przepraszam za szczerość ale to już drugi potworek z tego projektu, jeden już stoi z niesymetrycznymi oknami, źle wpasowany w układ i wymiary działki, z tarasem na płocie sąsiada, teraz drugi... Piękna duża działka aż się prosi o jakiś ładny domek.

Jak kolwiek go nie wykończycie, i niezależnie od kosztów on już stracił na wartości.

Spójżcie na niego obiektywnie czy na pierwszy żut oka gdyby obok stała tabliczka " tanio sprzedam domek", zainteresowali byście się nim w ogóle?

A ten drugi,to gdzie jest?Ale jestes szczery...;-)

Odejscie od projketu odwazne,ale....gdyby nie te asymetryczne okna,dom przybral brylke i ogolny surowo-ascetyczny wyglad domu pasywnego.Garaz spory,ale im potrzebny.Uwazam,ze trzeba by ten nowy projekt nazwac lekko inaczej.....Za bardzo odbiega od bryly pierwotnie z projektu.......;-)Wowczas bedzie dobrze?;-)

To jest pierwszy "potworek"

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/252cb113b4ab79fc.html

Wiem że jestem szczery ale z tym garażem to nie wypał, a okna? Mam zeza to może się nie będe wypowiadał, a co do nazwy to nazwał bym go "BEEE NIEWSPANIAŁY 01"

A naprawdę to poszukał bym innego projektu.

Szkoda....

Musze przyznać, że miałem dokładnie te same odczucia ogladając tą realizację. Jednak z powodu, że tam już nie da się nic poprawić na tym etapie, postanowiłem nie psuć humoru inwestorom. Jednak ku przestrodze dla kolejnych budujących - wprowadzając zmiany zwaracajcie uwage na bryłę budynku.

Pozdrawiam,

Michał

NIe wystawiajcie stopnia na hol,ja ucialem to,przerabiajac projekt schodow-ja -u mnie-ja nie majster i nie budowlaniec,zrobil to moj majster z pomoca sciagnietego kumpla ;-)

Łukasz - napisz jeszcze jaką masz wysokść pomieszczeń na parterze. Bo zostawiajac 270 cm jak w projekcie nie da sie zmieścić takich schodów jak Twoje przy zachowaniu rozsądnej wysokości stopni.