Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

wszystkie rozmiary okien na dole były zmieniane ze względu na zmianę wysokości parteru: z 2,70 w projekcie na 2,58 (tak ma być na gotowo).

wszystkie okna miały zmienianą tylko wysokość: w kuchni na 120, tarasowe na 230, a te 3 boczne (salonowe) na 145. okna na górze zostały niezmienione.

ja mam z kolei pytanie do Wojskiego: jakie tynki robiłeś i ile tak mniej więcej kosztowały?

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja mam z kolei pytanie do Wojskiego: jakie tynki robiłeś i ile tak mniej więcej kosztowały?

Ja tradycyjnie robiłem czyli ręcznie rzucane tynki cementowo wapienne (żadnego gipsu) mniej więcej zapłaciłem : 600x13=7800 :D

umieściłem parę fotek po tynkach więc jak ktoś chętny to zapraszam do oglądania

Edytowane przez WOJSKI

13zl? coś tanio, to chyba sama robocizna. my chyba weźmiemy tynkarzy tylko do zrobienia dołu, ograniczymy koszty a zależy nam na czasie żeby jak najszybciej zamieszkać. a garaz i góre mąż kiedyś zrobi :)

Jeśli chodzi o góre to zdecydowanie odradzam takie rozwiazanie. Wybraż sobie późniejsze tynkowanie przy wokończonym dole - to bedzie masakra.

Witam,

też uważam, że warto najbrudniejsze roboty skończyć przed przeprowadzką, więc lepiej tynki na górze zrobić. My tak robimy - malowanie i położenie podłóg jest na pewno mniej inwazyjne niż kładzenie tynków kiedy dół już jest zamieszkany...

A u nas mocno popadało ostatnio, aż wybiło studnie chłonne...

A z postępu prac to dół jest już pomalowany na kolor i czekamy na drzwi, w kuchni pojawiła się lodówka i szafki wiszące, pojawiły się też pierwsze roślinki w ogrodzie. No i mam za sobą pierwsze koszenie trawy kosiarką i bardzo mi się to na razie podoba :)

ps wrzuciłem kilka nowych fotek pod http://burta74.fotosik.pl/zdjecia/1.html

pzdr

g&e

Jeśli chodzi o góre to zdecydowanie odradzam takie rozwiazanie. Wybraż sobie późniejsze tynkowanie przy wokończonym dole - to bedzie masakra.

Ja przyłączam się do odradzania :)

po pierwsze niespecjalnie wyobrażam sobie przeprowadzanie brudnych (czyt. baaaardzo brudnych) robót podczas zamieszkiwania

po drugie na górze powierzchni do otynkowania jest mało więc nie wiem czy to aby opłacalne, lepiej zrobić tynki całościowo a z wykańczaniem zaczekać.

Co do 13 złociszy to oczywiście robocizna, niestety ale buduję w okolicach Warszawy a wykonawcy myślą że właśnie z tego tytułu posiadam małą fabryczkę pieniędzy :D

od przyszłego tygodnia zaczynam CO a potem wylewki :) a w międzyczasie może wodę mi się uda podłączyć

wiem, że to brudna robota.

ale zrozumcie, gotówki już zostało mało, my koniecznie musimy się wprowadzić tam do końca roku, jakikolwiek kredyt odpada (problemy z pracą itp). po prostu musimy z czegoś zrezygnować na rzecz dalszego wykończenia- w tym momencie za to co wydamy na otynkowanie góry( której i tak nie będziemy ruszać dalej) mamy już np. piec.

tak czy inaczej tynkarze już działają, będzie bez góry i garażu ale otynkujemy klatkę schodową. szukamy już hydraulika, a w międzyczasie bierzemy się za ocieplanie (to robimy sami).

ewentualnie mąż przez wakacje sam otynkuje resztę- zobaczymy

Wojski- my też okolice Wawy

Edytowane przez kropka2

widzę, że większość Wspaniałych buduje się w okolicach stolicy. A ja myślałam, że to taki piękny "górski" domek ;) Ale u nas będzie jak najbardziej górski! W połowie czerwca ruszamy z wylewką fundamentów.

Burta74 - bardzo podoba mi się drewniany, prosty styl Twojej kuchni. Czy wstawiliście w niej stół, tak jak to było w Waszym projekcie?

Lookita - tak to jest jak się chce dopieścić każdy szczegół :) Zamieszkanie we Wspaniałym latem 2011 to moje marzenie, ale oczywiście chciałabym jak najwięcej do tego czasu wykończyć... no cóż, życie pokaże. pozdrówka!

Witam

Zapraszam wszystkich zainteresowanych na mojego bloga http://www.szyszka-i-dukenukem.mojabudowa.pl w którym opisuje zmagania przy budowie mojego wymarzonego domku :) Jest nim oczywiście Wspaniały - wariant II (energooszczędny) - Murator EM04b http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=443&IdKolekcji=9&nr=19

Pozdrawiam

Duke

widzę, że większość Wspaniałych buduje się w okolicach stolicy. A ja myślałam, że to taki piękny "górski" domek ;) Ale u nas będzie jak najbardziej górski! W połowie czerwca ruszamy z wylewką fundamentów.

Burta74 - bardzo podoba mi się drewniany, prosty styl Twojej kuchni. Czy wstawiliście w niej stół, tak jak to było w Waszym projekcie?

Hej Jupi7,

tak, stół jest też w kuchni. Zaktualizowałem zdjęcia, trochę go tam widać: http://burta74.fotosik.pl/zdjecia/1.html

A u nas w końcu się drzwi na dole pojawiły od zeszłej soboty, cóż za komfort teraz mamy :). Powoli zaczynamy szukać fachowców do wykonania ogrodzenia z bramą i furtką od strony drogi. Ktoś może coś polecić w okolicach na północ da Wawy?

pozdro

g&e

Witam wszystkich "Wspaniałowców" ;)

Właśnie zaczynamy z żoną budowę - za 3 dni wylewamy beton do "jamy".

Domek powstaje koło Poznania.

Pozdrawiam serdecznie!

Łasuch

Witam serdecznie kolejnego Wspaniałego w naszej wielkopolskiej krainie.

Gdzie dokładnie będziecie wylewać?

Pogratulować !! Wersja ma trównież swoje zalety jak i wady (jak wszystkie nasze Wspaniałe), gdyby nie ograniczenie szerokością działki też być może skusił bym się na tą wersję, może dwóch samochodów nie będę miał ale jeden i skuter będzie już problem, nie wspomnę o rowerkach :).

Dopinamy formalności ze starym mieszkaniem, i koryguję kosztorys... Stal podrożała, za to znalazłem tani beton, i keramzyt taniej bo wanną przywieziony nie w workach.

Na etapie stanu zero wychodzi taniej niż liczyłem w ubiegłym roku, może jeszcze utarguję z wykonawcami. Solbet będę prawdopodobnie brał z Allegro wyjdzie 20 palet prosto z Solca z fabryki HDS niecałe 7800.

Jak masz Łasuchu jakieś ciekawe namiarki to podziel się na prv, zawsze możesz liczyć na wzajemność.

witam

gratuluje rozpoczęcia prac, czasem oglądamy sobie zdjęcia z początków budowy, fajnie powspominać.

u nas tynkarze skończyli. jesteśmy w trakcie kupowania styropianu do ocieplenia (będzie 15cm - wyszedł korzystnie cenowo). od przyszłego tygodnia zaczynamy prace- to akurat zrobimy sami.

skończysz szybciej ode mnie :D

ocieplasz styropianem frezowanym czy zwykłym? dlaczego 15 wyszła korzystniej masz namiar na tani styropian?

A jeszcze jedno jaką bramę garażową masz i jakie pieniądze zapłaciłeś?

Edytowane przez WOJSKI
bo tak