Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

No bardzo dziekuje :) fajnie ze sie komus podoba ... :))

Ja powoli juz koncze, i tak z rocznym niemal opoznieniem, przekroczeniem budzetu ponad 2 razy, i jeszcze ostatnimi pracami na finiszu ... 2 facetow ( moj synek na 17, a ja na 37 urodziny ) wprowadzamy sie nareszcie do naszego domku :)))) Od jutra powoli przeworze rzeczy, czekam jeszcze na czesc mebli, czesc jeszcze trzeba dokupic ... elewacja czeka juz tylko na tynk i balustradki, balkony, na koniec przed zima zrobie jeszcze wstepnie podjazd ale brukowanie zostawiam na przyszly rok :)

Jak wszystko w miare ogarne i dokoncze to dodam finalne foteczki do albumu.

Pomysl na drewno faktycznie mi sie podoba i bardzo go chcialem ... postanowilem ze bedzie duzo kamienia i drewna, a malo metalu i szkla.

Filotet w sypialni jest w deche, pomarancz w moim gabinecie jeszcze bardziej, w innych pomieszczeniach na szczescie pohamowala mnie projektantka uff

ta fioletowa farba to KABE, ale szczerze mowiac to ona strasznie latwo sie palcuje wiec trzeba mocnoprzemyslec gdzie ma byc ...

Drzwi do garderoby ( te zrobione z plyty ) wywalilem, nie znioslem tej plyty na widoku ... fuj ! :) Beda z litego drewna w stylu drzwi. Moj ulubiony stolarz "dziadek" musi zrobic jeszcze kilka szczegolow do calosci wlasnie .. dobry stolarz to podstawa zabawy ! Tylko taki z pasja, chocby bym mocno drogi ... ja mam takiego ze ... podejzewam go o senne marzenia erotycznie o drewnie, bo podchodzi do niego jak do kobiety :))

No to tyle ...

znikam

Wszystkim budujacym zycze wytrwalosci i ... oszczednosci !! :)

Grzech

Grzesiu- gratuluję!!!

Pięknie tam u Ciebie- tak prosto- po męsku- uwielbiam takie wnętrza.

Ujęła mnie szczególnie dolna łazienka- pomysł z paskiem drewna był "w dechę" ;) i ta szafka w górnej łazience- no po prostu...hhmmmm BARDZO SMACZNIE...

No i jesteś tak podobny do mojego męża że gdyby nie okulary to mogłabym Was pomylić.

Dużo sił przy przeprowadzce życzę.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A mnie sie bardzo podoba,no moze nie fiolet....ale reszta...

Teraz dojrzalem,Kuba bedzie sie wysypiac w tym pomieszczonku nad pokojem?;-)Podziwiam Go,gdyz u mnie w pok. nad garazem,z 3 veluksami zaslonietymi na maxa od wew. przy tych temp. codziennych,mam ok. 28 st.Welny 30 cm.....Hmmmm.....

Kuba lubi takie zakamarki, wiesz tam mu nikt nie bedzie przeszkadzal, mi tez sie podoba taka idea tajemnych malych pokoikow z oknem dachowym hmmm Czujesz jak tam jakies dziewcze wyciagnie ?! :) hehe

A tak powaznie ma tam zrobiona dobra izolacje i wentylacje z klima ( mam centralna w calym domu i w pomieszczeniach sa tylko wyprowadzenia kanalow ). A co najlepsze !! - temperatura kazdego z pomieszczen bedzie regulowana z inteligentnego domu ( czyli tatusia :), wiec jak mu bedzie za cieplo czy zimno to bedzie musial nawiazac ze mna wdzieczna relacje i dialog heh :)

:-) ciekawe podejscie do aranzacji domku ;-)-grzech

Dachowki boczne-szczerze,dekarz to mi zrobil,nie pamietam,czy mowil mi o tym,ze drogo,ze moze lepiej blacha obic.Z perspektywy czasu-nie zaluje wykonczenia dachu,zaluje,ze mam te dechy -krokwie rozporkowe.Reszta ,to ma lezec,bez przeciekow,miec izolacje.Balkonu w ogole nie uzywamy,teraz bede montowac 2 rolety zew,ktore latem mam nadzieje ochronia moja sypialnie przed nagrzaniem sie....

Schody samonosne to cikeawe rozwiazanie,zwlaszcza jedyne sensowne w wersji A Wspanialego.Piekne schody tego typu ma w wykanczanym domku ,Kolega moj z tego forum,majacy inny niz nasz dom,ale schody powalaja.Cena rowniez,ale jak wiele razy wspominalem,nasz dom nie ma elementu reprezentacyjnego ;-),a jego,to rezydencja.....

Witam wszystkich budujących wspaniałego :)

czytając wasze forum i dzięki pomocy znajomym budującym wspaniałego udało mi się z rodzinką wybrać i wprowadzić w życie kilka modyfikacji projektu.

Obecnie jesteśmy na etapie surowy zamknięty (wylewki już są). jak pogoda pozwoli w tym roku jeszcze elewacja poleci.

pozdrawiam wszystkich :) i powodzenia w budowie jak i w mieszkaniu we wspaniałych :)

Edytowane przez atawar

• 2 weeks później...

Lokita :)) Wlasnie wyslalem Ci duuuza odpowiedz na priva ... przepraszam ale nie zauwazylem przez kilka miesiecy Twojej wiadomosci w skrzynce ...

:-) ciekawe podejscie do aranzacji domku ;-)-grzech

Dachowki boczne-szczerze,dekarz to mi zrobil,nie pamietam,czy mowil mi o tym,ze drogo,ze moze lepiej blacha obic.Z perspektywy czasu-nie zaluje wykonczenia dachu,zaluje,ze mam te dechy -krokwie rozporkowe.Reszta ,to ma lezec,bez przeciekow,miec izolacje.Balkonu w ogole nie uzywamy,teraz bede montowac 2 rolety zew,ktore latem mam nadzieje ochronia moja sypialnie przed nagrzaniem sie....

Schody samonosne to cikeawe rozwiazanie,zwlaszcza jedyne sensowne w wersji A Wspanialego.Piekne schody tego typu ma w wykanczanym domku ,Kolega moj z tego forum,majacy inny niz nasz dom,ale schody powalaja.Cena rowniez,ale jak wiele razy wspominalem,nasz dom nie ma elementu reprezentacyjnego ;-),a jego,to rezydencja.....

Sluchajcie, ponad 2 lata meki, i przyjemnosci ( glownie z czytania tego forum :), i chyba to moj ostatni post przez zasiedleniem mojego wspanialego :)))

Mysle ze w najblizszy weekend a jak nie to w nastepny juz napewno ide na swoje sprawdzic jak sie bedzie zylo w tym co powymyslalem heh .. mam nadzieje ze nie bedzie zle.

Jeszcze tylko troche mebli do skrecenia, kilka ostatnich poprawek i szczegolow Pana stolarza, jutro elektrycy zamontuja anteny do tv, radia, podlaczenie internetu i ... wieleeeeelkie pozadki i bedzie gotowe :)

Domek sie wlasnie tynkuje ( mysle ze skoncza do 2 tygodni ), pozniej brama i bramka ... a na koniec przed zima tylko utwardzenie podjazdu i stop na ten rok. Wiosna brukowanie, ogrodek, jakies miejsce do grilowania i moj wymarzony taras do zmontowania i ... jedno duze marzenie spelnione ! :)

Mowie Wam ... bardzo bardzo dziekuje wszystkim z tego forum po przeczytalem go chyba przez te dwa lata z 10 razy od deski do deski, obejzalem wszystkie zdjecia wiele razy ... i czerpalem z Waszych doswiadczen doslownie calymi garsciami !:) Bardzo pomogly ...

Zdjecia z dzisiaj juz wrzucilem do albumu - nastepne wrzuce jak juz bedzie gotowe na tip top i jak juz bede mieszkal :)

Pozdrowienia dla wszystkich ...

Grzech

Grzegorz super!

ja to przy Was nie mam się czym chwalić, wszyscy na tip top wykańczają a u nas...cóż piec i grzejniki podłączone (trochę przepalamy już). płytki położone w wiatrołapie i łazience na podłodze (ściany zostaną gołe). w tym tygodniu panele na cały dół (tniemy koszta,docelowo będą płytki), malujemy na razie tylko na biało.

sprzątamy i za 3-4 tygodnie się wprowadzamy. o meblach nie myślimy, bierzemy trochę staroci które mamy. jak nam się koncepcja wystroju wnętrza wyklaruje to mąż zacznie coś skręcać i stawiać

kropka ... no co Ty najwazniejsze ze tez niedlugo bedziecie mieszkac juz w swoim Wspanialym, a wykonczy sie z czasem. Czesto tak jest lepiej bo praktyka wskazuje jakie rozwiazania sa lepsze i mniej jest blednych decyzji ! Wiec napewno bedzie super ... Nie ma co ukrywac ze wykonczenie to tylko kwestia pieniedzy ... :( I moze troche czasu .. ale tego akurat zawsze moze bedzie wiecej ... :) Koszty wykonczenia sa ogromna, to wiem juz dobrze :( Mnie kosztowalo juz wiecej niz samo wybudowanie domu ... masakra.

Powodzenia i trzymam kciuki !:)

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Kaura ... wow ale slicznie !!! :))

Ja od wczoraj mam nareszcie internet, czyli jeden nalog praktykowany wiecej ;)

Zdjecia swietne, domek sliczny, bardzo gustownie urzadzony, swietny taras ( wlasnie taki marzy mi sie wiosna ) chyba narozny nawet z tego co widze, sliczny salon, a lampa bardzo smaczna ! :) A juz tak "drewutnia" za domkiem to naprawde dzielo sztuki i mysli technicznej :) Bardzo ladnie zrobiona i praktyczna jak widze ( dobrze pomyslany przewiew - pewno na dewno do kominka co ? :)

Szkoda tylko ze tak malo tych zdjec .... ja chce wiecej !! :)) Kurde nie wiem czy to nie jest ciekawskosc ale strasznie lubie ogladac Wasze zdjecia, i widziec jak roznie mozna podejsc do tematu "wspanialego" ... :)

Ja jak znajde troche czasu to porobie troche fotek jak to wyglada juz u mnie na codzien ... :)

Narazie bylo ponad miesiac glownie rozpakowywania, rozkladani i sprzatania, sprzatania i znowu sprzatania :) Podobno normalna choroba u wszystkich nowo zamieszkalych heh

Pozdrowienia dla Wszystkich, mam nadzieje ze nie marzniecie bo u mnie wlasnie jest -19'C !! I wszedzie mam zasypane hehhe

Grzech

witam.

widzę że wszyscy zadomowieni (Kaura fajne zdjęcia) a my nadal kursujemy między domem rodziców a Wspaniałym. cały czas jest "coś" do zrobienia- a to jeszcze domalować, zagipsować, poprawić. przez nadgodziny połączone z atakiem zimy mąż nie ma czasu skręcić mebli ( mamy w łazience i kuchni szafki bez frontów i blatów, czekam też na 2 komody do salonu).

wiecznie się kurzy więc chyba poczekamy już na drzwi wewnętrzne (powinny być w tym tygodniu). domek postawiony w trudnym terenie a dodatkowo ciśnienie podnosi sąsiad który notorycznie wylewa na drogę wodę ( a nocami szambo), efekt jest taki że nawet samochodem ciężko jest przejechać. teraz jak spadł śnieg i trzymał mróz jest trochę lepiej.

przyznam że nie możemy się tak do końca przenieść trochę z wygody i braku czasu (ten wieczny bałagan i praca męża) a trochę ze strachu (tu głównie ja bo termin porodu coraz bliżej a we wspaniałym większość dnia byłabym sama).

no ale święta muszą być w nowym domu, już nawet choinka czeka na przystrojenie...

pozdrawiam wszystkich

...pomimo utrudnien,kurzu,zimy,bedziesz niebawem sie cieszyc,plakac,wspominac,tak juz jest....:-)a choinka na nowym,w nowym,atmosferka swiat,jest nie do opisania...NO i narodziny,bo potem juz tylko obowiazki,trudy,smutki,zlosci i kochanie swego cudziku,ktory robi sie juz coraz smielszy i wymagajacy :-) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kropka przed Wami niezapomniane chwile... cieszcie się nimi, bo życie pędzi dalej, a dzieci zmieniaja sie szczególnie szybko...

u nas na przykład szuruje taki Pan Samochodzik:

http://lh5.ggpht.com/_22HWvtH4gXg/TPzFQcZPC0I/AAAAAAAACbI/n5uh9UmXMXg/s512/_MG_4144.JPG

To tak na szybko

Grzechu ciesze się, że się komuś jeszcze podoba to co wymyślilismy, a zwłaszcza moj autorski projekt drewutni :)))

Lookita- jutro jestem w pracy baaaaaardzo długo.... napiszę cuś

Pozdrawiam

hehe...dzięki. ja to mężowi marudzę żeby się sprężał i ogarnął z grubsza ten bałagan bo mi się syndrom wicia gniazda załączył ;)

ale po wiem że jak w ostatni weekend nocowaliśmy, w niedzielę śniadanie do łóżka to już było tak przyjemnie, domowo....aż się nie chciało ruszać nigdzie.

• 4 weeks później...

Witam

W Nowym Roku 2011 życzę wszystkim Wspaniałym powodzenia w realizacji marzeń, mniej stresów, więcej radości i kasy bez końca - zwłaszcza na etapie wykańczania domu ;)

Sylwester - pierwszy na nowym domu - minął z szampańską zabawą. Jestem bardzo zadowolona z układu pomieszczeń na parterze /rezygnowałam z gabinetu na rzecz salonu/ więc było gdzie tańczyć i usiąść.

Witam,

jesteśmy nowi na forum :) Szukamy i szukamy.... Wspaniały tez przypadł nam bardzo do gustu... ATAWAR, czy można by było zobaczyć tą wspaniałość na żywo odwiedzając Cię w Kozerach...? Jesteśmy z Pruszkowa a działka w Osowcu...

Pozdrowienia

Marta & Andrzej

witam

czy buduje ktoś wersję powiększoną tzn wersję III 170m?

troche dużo tych stron wpisów, przejrzałem większość, ale widzę, że większość buduje wersję a...

chętnie posłuchalibyśmy jakiś uwag dotyczących konkretnie wersji III.

a tak z innej beczki, we wszystkich projektach są na poddaszu słupy drewniane wspierające konstrukcje dachu, doczytałem, że jeden użytkownik się ich pozbył, w prosty sposób, cieśla przekonstruował więźbe- czy można to zrobić z każdym projektem? te słupy ograniczają troszkę aranżację górnego piętra... w zasadzie to przeszkadza nam konkretnie 1 słup.. reszta mogłaby zostać

ja buduję, a właściwie już zbudowałem wersję II b. W III niewątpliwym plusem jest kotłownia w garażu a reszta to rzecz gustu jednym się będzie podobać pozostałym nie :) , generalnie bryła budynku została zachowana.

U mnie te słupy zostały skasowane, krokwie u dołu są wsparte oczywiście na murłacie, zamiast jętek są kleszcze i tam są dołożone dwie płatwie (na każdym końcu kleszczy). całość dodatkowo wsparta jest na ścianach poddasza. Nie wiem jak u ciebie jest skonstruowana więźba, pewnie też się da wywalić te słupy, ale najlepiej będzie wiedział cieśla no i oczywiście każdą zmianę skonsultuj z kierbudem.

Pozdrawiam