Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dziękuję WOJSKI za odpowiedź... kurcze, pierwsza budowa to tyyyyyle niewiadomych, że głowa mała...!

ciekawe czy taką zmianę (jakby nie było - konstrukcyjną) trzeba zgłaszać składając projekt w urzędzie, czy akceptuje ją architekt?

przecież nie porobię zmian ścian działowych bez zlikwidowania tych słupów, no bo załóżmy czysto hipotetycznie, że zaadoptuję górę po swojemu, słup będzie wychodził w połowie drzwi, oddam taki projekt do urzędu a później kierbud mi się nie zgodzi na takie rozwiązanie i co?? pewnie wszystko jest do dogadania, ale taka zmiana wiąże się już na tym etapie z wyborem cieśli, który będzie mi robił dach i to przekonstruuje, już muszę znaleźć kierownika, który to zaakceptuje na papierze, dopiero później nanieść zmiany u architekta, a następnie złożyć projekt w urzędzie. - od d**y strony! masakra. myślałem, że to będzie prostrze, a tu na każdym kroku czai się jakiś wredny problem... nie poddam się, dam radę! ;)

pytanie z innej beczki- czy w pokojach na górze wystarczy po 1 oknie dachowym czy musi być ich więcej, żeby ładnie doświetlić pokój (będą od str płd-zach)?

co do okien dachowych to ja bym ich unikał, powodują że w lato się bardziej pomieszczenie nagrzewa a podczas deszczu niemiłosiernie hałasuje (zresztą jak blachodachówka) i jeszcze pewnie parę minusów. okna dachowe stosuj jak nie masz innego wyjścia, ja musiałem dać w pokoju nad garażem inaczej miałbym za ciemno, dołożyłem okno nad klatką schodową no i dałem okno w garderobie.

witam. ile wam wyszło porotherm 25 na ściane nośną ? pytam bo jeden majster obliczył 1500 szt. a drugi 2000 szt. jeszcze kominy , napewno każdy przeliczał z którego materiału wyczodzi taniej.ile wyszło materiału na komin.

Witam, ja buduję wersję a i kiedyś z ciekawości policzyłem ile mi wyszło materiału: Porotherm 25- 2160 szt., Porotherm 11- 1240 szt, cegła pełna- 3200 szt, cegła klinkierowa- 950 szt. Oczywiście cegła pełna była wykorzystana głównie na kominy, ale oczywiście nie tylko, klinkierem wykończyłem końcówki kominów wystające ponad dach. Główny komin- ten od kotłowni jest od podstaw zbudowany z cegły, pozostałe dwa właściwie nie. Ten od kominka to wkłady kominowe obudowane porothermem, trzeci komin- jest tylko wentylacyjnym( rura PCV obudowana porothermem),

gutti73 witam,zastanawiam się dlaczego kominy z wkładów obudowałeś jeszcze porothermem. w projekcie też mam napisane że wszystkie kominy omurowac jeszcze cegłą 12 cm. pytałam w sładzie o gotowe elementy z pustaka ceramicznego to facet powiedział że tego już nie trzeba omurowywać bo niby po co. czy to możliwe.

gutti73 witam,zastanawiam się dlaczego kominy z wkładów obudowałeś jeszcze porothermem. w projekcie też mam napisane że wszystkie kominy omurowac jeszcze cegłą 12 cm. pytałam w sładzie o gotowe elementy z pustaka ceramicznego to facet powiedział że tego już nie trzeba omurowywać bo niby po co. czy to możliwe.

u mnie oba kominy to wkład ceramiczny obłożony wełną niepalną i obmurowany pełną cegłą. gość w składzie pewnie mówił ci o kominie systemowym i tego nie trzeba obmurowywać

Edytowane przez WOJSKI

Witam, je zastosowałem dokładnie ceramiczny wkład kominowy- coś podobnego do tego: http://www.jawar.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=204&Itemid=229 . Dlatego to obudowałem, są jeszcze pustaki wentylacyjne, ale ja zastosowałem rurę pcv i też ją obudowałem oczywiście. Akurat tych elementów w hurtownie wtedy nie mieli, więc zastosowałem coś innego. Sam pustak wentylacyjny oczywiście wystarczy, ale taki ceramiczny wkład kominowy raczej wolałem "zbunkrować".

• 2 weeks później...

No dokladnie, wiosna juz niedlugo ... mam taka nadzieje przynajmniej, jakos w tym roku zima nie przypadla mi do gustu :) Moze dlatego ze po 3 miesiacach mieszkania widze ile rzeczy trzeba jeszcze podokanczac w domu i zrobic wlasciwie wszystko co na zewnatrz ...

Narazie ten czas minol mi wlasciwie na dostrajaniu wszystkiego w domku a i tak zostalo jeszcze duzo do poprawek i ustawienia ... tymczasem zworze drzewo do kominka na przyszla zime, nareszcie zajolem sie troche wiecej praca po przy budowie to nie bylo zbyt wiele czasu na prace heh ...

Kombinuje teraz nad jakas koncepcja grila murowanego na zewnatrz, moze jakiejs malej altany w ogrodzie i takie tam ...

Musze kupic urzadzenie do uzdatniania wody bo jednak ta z mojej studni ma duzo kamienia i duzo osadow zostaje na umywalkach i kabinach. To jedna z tych niespodzianek ... Panowie od wentylacji i klimy tez nieco schrzanili uklad i nie osiagal zakladanych wydajnosci wiec od przyszlego tygodnia beda poprawiac ...

Poza takimi szczegolami mieszka sie fajnie w wlasnym domku, przestrzeni mam az nad to ... przyzwyczajony do mieszkan mam wyrzuty sumienia ze niektore pokoje sa odwiedzane raz na kilka dni ...

Dodalem kilka fotek z przelomu roku nowych.

Moze latem jakis zlot Wspanialych zorganizujemy ?! :) Co Wy na to ? :)

Trzymajcie sie Cieplo puki zima ! :)

Grzech

Grzesku,Ty gadzeciarzu ;-)LAdnie.Jak koszta uzytkowania domku-pompy i itp.?Czy ja dobrze widzialem,ze masz 4 panele solarow po obu polaciach dachu?Pewnie nie testowales ich od zamieszkania,moze zapomnialem.Klime wlaczasz zimaq?Osuszasz dom?Domek z zew. ladnie sie prezentuje.Zaluje,ze moj zrobilem brzydszy......ale,nie stoje z zew. i nim sie podniecam ;-)Ja montowac bede 3 rolety zew. celem ,mam nadzieje,ochrony gory przed przegrzewaniem i wyziebianiem.Gosc od veluxa zobaczy,czy mi nie spitolili izolacji wokolramowej.Ja przeklinam okna dachowe.A z faktow,spalilem od polowy listopada do dzisiaj ok. 1.5 m3 drewna chlamowego i zaplacilem za gaz,calosc 4 miechy i oplaty 720 pln......Ale tropiku nie mam w domu,gdyz zle sie czujemy w temp. powyzej 22.5 st.Dzialke mi podlalo wokol,kostke wynioslo,wiec testy jej trwaja,ale wytrzymala u mnie akurat,bedzie dobrze....

Grzesku,polecam ze stacji uzdatniania Viessmann-Epuro,ale skoro masz duzo zelaza,to najmij speca od uzdatniania,gdyz u mnie ,tylko za twarda woda jest,wiec sam sobie wsz. dobralem i kupilem.

Pozdrowki.

Edytowane przez Lookita

Czesc Lukasz :)

Za gaz wyszlo mi z ostatnich 3 miesiecy 400 zl miesiecznie ( CO i CWU ), prad wyszedl nawet wiecej bo 450 miesiecznie, wiec narazie dosc malo ekonomicznie ale to poczatek, jest wiele powodow pewnie - w ramach testowania dogrzewalem czasami dom inverterem z klimy ( do ok 0 st na zewnatrz wydaje sie to dosc ekonomiczne w stosunku do ogrzewania CO - ale dokladnych testow jeszcze nie przeprowadzilem. Daikin twierdzie ze nawet nie chyba tylko napewno jest to bardziej ekonomiczne ... no zobaczymy. Gazu tez zuzylem sporo ale to tez ma wiele przejsciowych przyczyn - reguluje przeplywomierze na obwodach a pozniej steruje obwodem poprzez elektrozawory, ale to wszystko zajmuje sporo czasu a ja mam go starsznie malo wiec jeszcze tego nie ustawilem do konca, ale do nastepnej zimy sie wyrobie :) Temperature w domu mam "mocna" bo zadko kiedy i gdzie jest ponizej 22st a sa pomieszczenia i momenty gdzie miewam po 25 st :) ale opanuje zbilansowanie ciepla tylko musze poswiecic na to jeszcze troche czasu.

Nie wiem czy to moje odczucie ale mam wrazenie ze temperatura odczuwalna jest nizsza od faktycznej w domu - mysle ze to z powodu tego ze dom jest swierzy - pierwsza zima - i musi sie wygrzac - a wilgoc wplywa wlasnie na to ze przy 22-23 st mam komfort ktory wczesniej w mieszkaniu normalnie odczuwalem przy 21 st. Pozyjemy zobaczymy.

Wiesz napewno wanna do ktorej kociol grzeje 550 litrow wody tez nie wplywa ekonomicznie na zuzycie gazu ... tak jak sauna ciegnie takze sporo pradu ... ale wiesz jak to jest na poczatku, wszystkie bajery ciesza i kozysta sie z nich czestto a z czasem mysle ze znacznie zadziej .. Mam nadzieje bo narazie mam tutaj czeste wizyty znajomych ktore zamieniaja sie w zabawe w spa przy muzyce i kolorowych drinkach i tak juz wiele wiele razy a lata juz nie te i nie wydalam z takim trybem zycia heh :)

Solary mam tylko z jednej strony - 2 podwojne panele rurowe - lacznie 40 rur. Do dogrzewania CWU w zbiorniku powinno wystarczyc, a nawet moze w lecie jakos przerobie ta instalacje i bede dogrzewal jakis maly rozkladany basen z tych solarow bo mysle ze bedzie naddatek ciepla do wykozystania. Musze wogole sprawdzic ile uzyskaly dotychczas te solary, ale osprzet mam w piwnicy a ostatnio zimno wiec zadko tam schodze :)

Wogole jeszcze przed zima przebudowalem sobie troche zjazd do piwnicy na taki lagodny - zeby na zime mozna bylo zjezdzac tam motorem - bedzie wiecej miejsca w garazu. Ten nasz garaz wcale nie jest taki duzy, 2 auta sie mieszka ale juz wtedy miejsca praktycznie jest niewiele ... w nastepnym domu chcialbym wiekszy heheh !

W kominku pale malo bo swierzym drewnem nie chce - boje sie ze zawale kominek zywicami - wiec tylko sporadycznie przywioze jakies podsuszone drewno od rodzicow. Ale napewno to dobre zrodlo ciepla ... widze ze jak rozpale pozadnie, przy wentylacji ktora roznosi to powietrze z przed kominka po calym domu - efekt jest bardzo szybko - 2 godziny i wszedzie jest cieplo. Tylko to raczej dogrzewanie bo przy podlogowce trudno wlaczac i wylaczac ogrzewanie do takich testow z efektem praktycznie po dobie.

Rolety zewnetrzne bardzo polecam ! Z kilku wzgledow - nie lubie i nie mam firan i zaslon na parterze, a co najwazniejsze ze znaczaco poprawiaja energooszczednosc - sama roleta +poduszka powietrzna miedzy nia a oknem - przy mojej powierzchni okien na parterze daje jakies 1-1,4 stopnia zysku w ciagu nocy. W lecie tez pewnie mozna zaslonic sie przed nagrzewaniem. Ustawilem sobie logike ze jesli temp zewnetrzna jest ponizej 3 stopni to po zmroku same sie zamykaja a rano jak slonce wstaje sie podnosza i wlasciwie juz o tym nie pamietam.

Mysle tez nad roletami na okana dachowe ... mam podprowadzone zasilanie ale jeszcze mysle nad koncepcja. Oryginalne i dedykowane rolety zewn na dachowce sa ciagle drogie - wiec zastanawialem sie czy nie mozna by zastosowac do tego zwyklych rolet zewnetrznych ... wiosna wroce do tematu.

Do kostki przymierzam sie w lecie - i tez mam obawy co do stabilnosci terenu bo praktycznie caly podjazd jest naworzony ziemia gruzem i kruszywem. W prawdzie jest solidnie zwibrowany i lezy juz drugi rok ale mam obawy jak bedzie przy kostce - bo teraz jak jest wysypany klincem to niewidac niewielkich ruchow a przy kostce bedzie skucha jak sie zrobia. Jaka stosowales kostke ? Jestes z niej zadowolny ? Mysle czy dac zwykla kostke brukowa czy szrpnac sie na jakas granitowa ale niewymiarowa ( na wymiarowa napewno mnie nie stac heh ). Podbno granitowa sie tak nie brudzi, ale jest nierowna ... wiec mysle i rozwarzam...

Poczytam o tej stacji Viessmann-Epuro, bo nie znalem jej wcale. Ja myslalem o Cosmo Water Home bo taka ma znajomy, ale ta Twoja jest lepsza. Wode mam twarda, ma tez troche zelaza i siarki ( co czasem powoduje niemily zapach - szczegolnie po podgrzaniu - czuc ten zapach pod prysznicem. Narazie mam tylko 2 mechaniczne filtry 10 calowe sznurkowe ale musze zrobic cos bardziej skutecznego i lokalna firma doradzila zastosowanie 3 filtrow mechanicznych + wlasnie stacja uzdatniajaca ta Cosmo WaterHome + filtr eglowy i wg nich powinno byc ok. Ale jakos bardzo to ja im nie ufam, nie stworzyli na mnie wrazenia ze siedza w tym profesjonalnie od lat wiec troche staram sie sam szukac jakiegos skutecznego rozwiazania.

A Twoj uklad filtrowania ktory sam dobrales jak wyglada ? Mozesz opisac cos wiecej ?

O rany jak zwykle sie rozpisalem ... starszny gadula !

Pozdrowienia dla Ciebie i rodzinki i wszystkich Wspanialowcow :)

Grzech

No,piekne monologi :-)

Ja mam Viessmann aqua home 18.Jakos Epuro to robi.Nie kupuj czasem ze strony Vieska,tylko w regionalnych hurtowniach,najlepiej poszukaj na allegro.Moja zamiast 2900 koszowala 1900 bez targowania sie,ale dkupilem filtr mechaniczny ,zalozenie,doszlo kolo 500 z sola.Zbilem twardosc z 10 st. niemieckich do 3,ale moge do zera,tylko po co.Nie lapie juz totalnie.MAsz pompe ciepla,kondensat i klime z reku????MAtko.Srednio mi wychodzi,ze bez dogrzewania kominkiem i reku,jakos kolo 300-400 moze bym wychodzil miesiecznie w granicach ekonomii ilosciowo-termiczno-komfortowej :-)Wiecej nie ma rady,trzeba bulic i nie ma sily ,by bylo taniej,chyba ,ze pasywniak albo maly domek.Moja chata ma metry,w 1/3 lekko to pustostan.NIe dziwie sie Tw. zuzyciu pradowemu,u mnie lekko 170-190 pln /miesiac.Latem mialem spawania i elewacje robiona,wiec prognozy mi dowalili 220 sr. pln/miesiac.Kostke rozwazalem granitowa,ale raz ,ze drozsza,dwa,ze ciezko odsniezac i zamiatac-nierownosci.Kupilem Polbruku,zobaczymy.Ja do dzisiaj dopasowuje moja prymitywna instalacje,wiec rozumiem Ciebie.Teraz nie mam juz ochoty na jakies wybajerzone instalacje,gdyz wszystko jest wtedy bardziej skomplikowane i opanowac to nie jest latwe.Mam juz dosc gadzetow.Rolety zew. mam na calym dole,chwalimy sobie niesamowicie,teraz na veluxy musze dolozyc,gdyz wq-ja mnie najabrdziej.Znow kasa idzie!!!Ale mam dobrego autoryzowanego serwisanta,ma dla mnie dobre cenki po znajomosci.Rolety zamowilem w necie,gdyz od veluxowej ceny utargowalem bez proszenia sie o okolo 200 pln mniej,czyli montaz mam gratis manualnych roletek.

witam.

my mieszkamy w naszym wspaniałym od jakichś 4 tygodni.

co tu dużo gadać-fajnie jest. Chyba jedyne zastrzeżenie jakie mam to ta odzielna kotłownia, troszkę niewygodna przy paleniu węglem i drzewem- trzeba albo biegać po mrozie albo po domu.

Na razie zasiedliliśmy głównie salon i mały pokój na dole. No i jest dość biednie, w sumie same tymczasowe meble. Mąż chciał teraz zamówić płytę i skręcić meble do salonu ale nigdzie nie możemy znaleźć koloru który nam odpowiada. W kuchni część szafek zrobiona ale fronty przykręcone tymczasowe, może bliżej lata zajmiemy się wyspą kuchenną.

Grzechu zgodzę się z Tobą że temperatura odczuwalna wydaje się niższa niż jest w rzeczywistości.

Radość z mieszkania odbiera mi tylko...sąsiad. Trafił się talent, nie dość że droga słaba to jeszcze notorycznie wylewa na nią wodę ( a nocami szambo). Oczywiście tworzy się jedno bajoro, porobiły się ogromne koleiny, ledwo można przejechać samochodem, nie mówiąc o przejściu pieszo. Ani prośba,ani groźba nie działa...

Lukasz, swieta prawda, co za duzo to nie zdrowo ... tych bajerow to mam z 2 razy za duzo jak na w miare spokojne zycie ! ehh co zrobic, tera trzeba sie juz z tym zmierzyc ...

Z pompa ciepla to chyba troche mylisz - ja mam pompe ciepla ale taka powietrze-glikol - a dokladnie Daikin Inverter - a to nie ma takich sprawnosci i uzyskow jak pompy ciepla z wymiennikami gruntowymi niestety ... ale nie kosztuje tez tyle i jest czescia ( chlodnica lub nagrzewnica w zaleznosci od wlaczonej funkcji ) ukladu klimatyzacji. Poza tym to wlasciwie bardzo malo jej uzywam bo jak jest wlaczone ogrzewanie gazowe co ( a jest praktycznie nieprzerwanie od jesienii ) to przy podlogowce taka szybka akcja jest trudna w realizacji - podlogowka dlugo stygnie. Ale mysle jak to zgrac zeby wykozystac jej potencjal na codzien.

Dzisiaj przyszedl nowy rachnek za gaz ... ups .. juz nie taki maly - bo 1600 za dwa miesiace- ale to bylo za okres w ktorym byly jeszcze duze mrozy, a u mnie bylo duzo za cieplo, wiec mysle ze w przyszlosci uda sie to znacznie zmniejszyc ...

Stacje wody poogladalem - fajna moze sie zdecyduje. A porownywales ja z CosmoWater Home ? Z opisu dosc podobna, cena tez ...

Kropka - sasiada Ci nie zazdroszcze, sam nie wiem co bym zrobil przy swjej zlosliwosci .... ale obmysl jakis plan i walcz, niech ma szacunek bo na glowe Ci wejdzie.

Lukasz i inni mieszkajacy w swoich Wspanialych juz ktoras zime - mieliscie wieksze zuzycie na ogrzewanie pierwszej zimy czy to bujdy te opowiesci ze pierwszy sezon zimowy zawsze taki jest ?

Pozdrowienia

Grzech

Hi.Porownywalem,konsultowalem sie w spr. uzdatniania wody z moim dobrym Kolega z naszego forum.Wybralismy Viesmanke,gdyz ma kilka parametrow lepszych,od przecietnych stacji.Zapomnialem juz dlaczego.Sezon-porownywalny od poc\zatku.Jedynie wilgotnosc mi sie pogorszyla po polozeniu elewacji na chalupie-pianke wokol okien mi wypalilo slonce i powietrze,wiec byly nawiewy.Teraz mam dom bardziej suchy niestety,wiec pracuje bardziej ,czassami nawadnianiem gwc,ale sporadycznie.Temp. w pokojach mi sie poprawily po wlozeniu mebli i zasiedleniu okresowym pokoju.U mnie 1/3 gory to pustostan :-)Meble kumuluja cieplo,ludzie je wydalaja,wiec efekt przy zamieszkalym domku jest duzo lepszy.Ja wiele czasu poswiecilem nastawom temp.Wypracowalismy swoj komfort termiczny,zalezny od wilgotnosci w domu.Lubimy temp. ok. 22 st. za dnia,w nocy 19-20.POdlogowka jest fajna,czasem mnie intryguje ale i tez wq-a :-)Nie umiem sie wypowiedziec,czy chcialbym ja miec wszedzie....Tam gdzie sypiam czasem,na dole,zle mi sie spi na podlogowce,spiac na sofce :-)

normalnie ręce opadają.

z naszą drogą to jest tak- jest jej 10 metrów. 6 metrów użyczyliśmy gminie (po tej stronie są 3 domy), 4 metry gminne (po tej stronie jest sąsiad). oczywiście cały czas leje tę wodę. niestety droga jest już nie przejezdna,ja się przeprowadziłam do rodziców z małym, mąż wczoraj urwał miskę olejową jak próbował przejechać. na dodatek najprawdopodobniej jest awaria kanalizacji i woda z niej wybija, podmyło w jednym miejscu na ponad pół metra.

mąż rozmawiał dziś z tym palantem, zaśmiał się w twarz że nic mu nie zrobimy i będzie sobie lał ile chce (bo to niby tylko woda).

chyba odgrodzimy te nasze 6 metrów, podwyższymy, utwardzimy a on niech sobie jeździ po swoim. a jego chyba podkablujemy, tylko gdzie to zrobić (mam zdjęcia jak leje szambo)

ale tak czy inaczej chyba do wiosny do domu nie dojedziemy:(

normalnie ręce opadają.

z naszą drogą to jest tak- jest jej 10 metrów. 6 metrów użyczyliśmy gminie (po tej stronie są 3 domy), 4 metry gminne (po tej stronie jest sąsiad). oczywiście cały czas leje tę wodę. niestety droga jest już nie przejezdna,ja się przeprowadziłam do rodziców z małym, mąż wczoraj urwał miskę olejową jak próbował przejechać. na dodatek najprawdopodobniej jest awaria kanalizacji i woda z niej wybija, podmyło w jednym miejscu na ponad pół metra.

mąż rozmawiał dziś z tym palantem, zaśmiał się w twarz że nic mu nie zrobimy i będzie sobie lał ile chce (bo to niby tylko woda).

chyba odgrodzimy te nasze 6 metrów, podwyższymy, utwardzimy a on niech sobie jeździ po swoim. a jego chyba podkablujemy, tylko gdzie to zrobić (mam zdjęcia jak leje szambo)

ale tak czy inaczej chyba do wiosny do domu nie dojedziemy:(

Jak z dziadem po dobroci nie można to podkabluj go do ochrony środowiska, albo straż miejską ściągnij.

Ja jeszcze nie mieszkam, ale jak się przeprowadzę to mojemu sąsiadowi też się skończy oszczędzanie na MPO. Co jakiś czas pompuje szambo, na razie raz go przyuważyłem i kilka razy poczułem. Jak się nie zastosuje do grzecznej prośby to będzie miał wojnę :p

A tak z aktualnych tematów budowania to już za chwilę kotłownia będzie gotowa, kurde to najdroższe pomieszczenie w domu :D

no i z powodu zimna przerwałem roboty na poddaszu (już mam ocieplone brak karton-gipsu) i robię wykończeniówkę na parterze :)

Edytowane przez WOJSKI