Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

Jeśli pozwolicie trochę zmienię temat.

Chyba mogę się już oficjalnie pochwalić, że właśnie dołączam do grona "Wspaniałych". Właśnie dzisiaj zamówiłam projekt Wspaniały wariant III M04c. Nie znalazłam jeszcze nikogo na forum, kto budował by właśnie ten wariant, ale wszystkie Wspaniałe nie różnią się wiele, więc liczę, że skorzystamy z zamieszczonej tutaj wiedzy bardziej doświadczonych :) Może w międzyczasie dołączy ktoś z wersją III... Liczę, że w środę projekt dotrze, a w czwartek już jesteśmy umówieni z architektem na adaptację. Ma tam już na nas czekać mapka do celów projektowych. Do wbicia pierwszej łoapty jeszcze trochę nam zostało, ale przynajmniej coś się posuwa do przodu :) Zazdroszczę oczywiście tym co już to wszystko mają za sobą (pomijając przykrą sprawę kropki2 - wpółczucia), ale jak się chce mieć swoje własne, wymarzone - to chciał, nie chciał - musiał przez to przebrnąć. 3majcie kciuki :)

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czesc Wspaniali !:)

Wiosna idzie ... juz to czuje :) Dzisiaj bylo u mnie w dzien 19stC :)))

I dostalem syndrom dzialkowca ... heh kombinuje jak tu zaaranzowac teren wokol domu, zeby bylo funkcjonalnie, ale i z fantazja i ladnie i stylowo heheh ( wszystko naraz :) ...

Zastanawiam sie czy robiliscie moze projekt ogrodu czy dzialki wokol domu ?? Narazie stwierdzilem ze nie ide placic firmom od ogrodow i sam sprobuje cos zaprojektowac ... Moze zna ktos jakies fajne programy do projektowania ogrodu ?

Pozdrowienia

Grzech

Wszystko zalezy,do czego ma sluzyc teren wokol domu.Wg. mnie,jesli tylko dla samozadowolenia ,to projektuj sam,sadz ,pielegnuj sam wszystko,z zasadami ogolnymi tworzenia ogrodu,tak by nie powstal busz.Jesli na pokaz,majac kase i czas lub jedno lub drugie,to zainwestuj firme sprawdzona,zrob profesjonalnie.Ale wowczas,kasa na pielegnacje lub czas i samemu wsz. trzeba pielegnowac.Jesli chcesz miec ladnie,schludnie,skromnie,to trawniczek,krzewy z malymi wymaganiami pielegnacyjnymi,duze przestrzenie na trawniki,zakup dobrej kosiarki z NAPEDEM,o w miare duzej srednicy ostrza,w wolnej chwili,jazda z kosiarka to ruch dla zdrowia i odreagowanie po pracy !!!Wiem ,co pisze ;-).

Jak ambitnie,to rob system nawadniania na wejsciu,kostke ,bo potem juz dewastacja terenu psuje urok.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich po dłuższym milczeniu,

Od grudnia już mieszkamy, teraz wykańczamy się i poddasze wraz ze schodami. I tu mam pytanie do schodów w wersji II - jak sobie poradziliście z wąskim pierwszym biegiem schodów w kontekście jakiejś poręczy? Na tych fotkach co oglądałem to nikt nie ma, a coś czuję że taki patent może się przydać. Jakieś sugestie?

pzdr

g&e

http://burta74.fotosik.pl/zdjecia/1.html

wiesz, jest na tyle wasko ze uznalem ze porecz nie jest potrzebna w pierwszej czesci schodow, a w drugiej tej gornej u mnie stanowi ja naturalnie porecz na scianie wybudowanej miedzy schodami od parteru ...

z perpektywy czasu calkiem to praktyczne. Ale fakt - schody owszem sa waskie ...

I jak sie mieszka, jak zima dokuczyla Wam na przywitanie ? :)

no właśnie, tylko że już są "łapki" na ścianach podobijane; może jakaś deska na wysokości poręczy, bo poręcz za dużo zabierze i tak już wąskiej przestrzeni. Mieszka się dobrze - na razie tylko na parterze, temperatury dały się we znaki w postaci rachunków za gaz i przy okazji wyszło kilka niedoróbek jak źle uszczelnione okna - część już naprawiłem, resztę zrobię jak się ociepli :). Ściegu nie było znowu tak dużo, dało się dojechać do asfaltu, zresztą gmina na końcu bo na końcu to jednak i naszą ulicę odśnieżała. A tak poza tym widoki i piękno przyrody (zające, sarny, lisy ganiające za płotem i mnóstwo ptactwa) rekompensują drobne niedogodności związane z dojazdem do miasta.

pzdr

g&e

Pomysl z deska na porecz chyba calkiem fajny, zajmie malo miejsca i bedzie pasowala do drewna ktorego macie duzo jak widze na parterze.

Niedorobkami i oknami sie nie przejmuj, zawsze wychodza takie babole - zamow sobie goscia z kamera termowizyjna - wtedy zobaczysz gdzie jest problem i na jaka skale - najlepiej zrobic to jesli sa w miare duze roznice temperatur - wiec spiesz sie puki jeszcze zima - wtedy lepiej widac te roznice temperatur i gdzie sa duze nieszczelnosci a to rowna sie straty ciepla ... Okna mozna wyregulowac - nawet powinno sie po roku od montażu - u mnie wyregulowali i problem znikl.

Jak by ktoś chciał zobaczyć górę prawie skończoną we Wspaniałym bez żadnych przeróbek, to dodałem dziś jeszcze trochę zdjęć...

pzdr

g&e

mam bardzo podobny widok z okna pokoju nad garażem, u mnie też widać dach sąsiada :D

no i ten słup przed wejściem do łazienki, szkoda że tego nie przerobiłeś, (oczywiście nie chciałem cię wkurzy :) ),

góra wyszła piknie, a barierkę jaką dajesz? drewno?

mi do zajęcia się górą już nie wiele brakuje, kończę łazienkę na dole i praktycznie zostanie mi tylko góra czyli przykręcenie płyt gipsowych bo stelaż już od jesieni czeka.

jak znajdę chwilę czasu to zrobię wrzutkę nowych zdjęc może ktoś z nich skorzysta :)

Edytowane przez WOJSKI

Witam wszystkich!

A ja mam pytanie do tych którzy już domek postawili (wariant II) czy i o ile podnosiliście ściankę kolankową, a jak nie to jak się mieszka w takich skosach :) ?

A drugie pytanko, czy ktoś zmieniał coś w konstrukcji dachu?

Moja aktualna (skromna) galeria znajduje się pod adresem http://www.szyszka-i-dukenukem.mojabudowa.pl , za dużo nie ma, bo dopiero chudziak będzie wylewany, no ale zawsze coś :)

Pozdrowienia dla wszystkich Wspaniałych!

Oskar

...

A ja mam pytanie do tych którzy już domek postawili (wariant II) czy i o ile podnosiliście ściankę kolankową, a jak nie to jak się mieszka w takich skosach :) ?

.....

Hej,

U nas ścianka jest na 3,5 bloczka (24cm) + wieniec 15 cm - nie pamiętam ile jest oryginalnie w projekcie. W porównaniu do tego co widzę na zdjęciach burta74, nasza góra po podniesieniu wydaje sie 1,5 raza większa i bardziej ustawna.

Przy podnoszeniu ścianki kolankowej nalezy koneicznie wydłużyc okapy dachu - w przeciwnym razie bardzo traci bryła budynku.

Pozdrawiam,

Michał

Witam wszystkich!

Moja aktualna (skromna) galeria znajduje się pod adresem http://www.szyszka-i-dukenukem.mojabudowa.pl , za dużo nie ma, bo dopiero chudziak będzie wylewany, no ale zawsze coś :)

Oskar

Witaj,

to zależy czy chcesz mieć domek ładny i proporcjonalny czy z trochę większym poddaszem. Osobiście odradzam podnoszenia, ale to kwestia gustu i potrzeb.

pzdr

g

Witam wszystkich!

Oskar

z tym podnoszeniem to z umiarem, ja mam podniesioną murłatę o wysokośc maksa + wieniec czyli jakieś 40 cm, ale gdybym wiedział to co wiem dziś dołożyłbym jeszcze jednego maksa czyli jakieś +30.

i tu sie dokladnie zgadzam .... tez mam dolozonego jednego max'a, a dzisiaj mysle ze dolozyl bym 2 !:) Wiecej nie bo wtedy balbym sie mocno o wyglad, albo pakowal w przerobki dachu ... ale te 2 bym dzisiaj dal :)

Wogole kilka rzeczy zrobil bym dzisiaj inaczej heheh ... :)) Jak wielu pewnie ? :)))

Ale postanowilem ze bede wszystkie te mysli i przemyslenia spisywal, a pozniej wybuduje sobie jeszcze raz wspanialy w wersji ostatecznej ( bliskiej idealu :) heh :)

i tu sie dokladnie zgadzam .... tez mam dolozonego jednego max'a, a dzisiaj mysle ze dolozyl bym 2 !:) Wiecej nie bo wtedy balbym sie mocno o wyglad, albo pakowal w przerobki dachu ... ale te 2 bym dzisiaj dal :)

Wogole kilka rzeczy zrobil bym dzisiaj inaczej heheh ... :)) Jak wielu pewnie ? :)))

Ale postanowilem ze bede wszystkie te mysli i przemyslenia spisywal, a pozniej wybuduje sobie jeszcze raz wspanialy w wersji ostatecznej ( bliskiej idealu :) heh :)

Ja to chyba laik jeszcze :) o co chodzi z tym "maxem" :confused:

Ytong ma ~20cm wysokości... i tak się zastanawiam czy położyć 3szt czy 2 szt, a potem wylać kolejny wieniec "dachowy"?

A jeśli można zapytać to co byś zmienił ? :) może dla mnie jeszcze nie jest za późno..

Pozdrawiam

Oskar

Ytong ma ~20cm wysokości... i tak się zastanawiam czy położyć 3szt czy 2 szt, a potem wylać kolejny wieniec "dachowy"?

A jeśli można zapytać to co byś zmienił ? :) może dla mnie jeszcze nie jest za późno..

Jeśli zależy Ci na przestrzeni na górze to zdecydowanie 3 (lub nawet 4).

Jam mam 3,5 x 24cm (bloczek solbet) + wieniec.

Jesli chodzi o bryłę budynku to to zdjecia są tutaj:

https://picasaweb.google.com/Qlka79/Wykanczanie#5381660658977509890

https://picasaweb.google.com/Qlka79/Wykanczanie#5381660662099744786

Na górze są też wyższe okana niż w projekcie - po podniesienu ścianki robie sie na nie miejsce i warto to rozważyć dla zachowanie proporcji.

Tak jak pisałem wczesniej koniecznie trzeba wydłużyc okap (krokwie).

Pozdrawiam,

Michał

Hmmm

A jak zmieniałeś o te 3,5 bloczka to kontaktowałeś się z projektantem budynku...? czy tylko przy adaptacji zmieniłeś? No ja adaptacje mam za sobą więc pewnie znowu bym musiał iść i wnosić o zmiany... :/

Na stronie muratora http://projekty.muratordom.pl/energooszczedne/projekt_wspanialy-wariant-ii-energooszczedny,443,1,9.htm?nr=19

Możliwy zakres zmian, pkt. 2

"...d)zmienić wysokość domu (lub rzędnej wysokościowej kalenicy) o 10% (zwiększyć lub zmniejszyć), w szczególności: poziom posadzki parteru nad terenem projektowanym (ale nie więcej niż o 30 cm), wysokość kondygnacji parteru, wysokość ścianki kolankowej (ale nie więcej niż o dwa pustaki lub bloczki oraz pod warunkiem zmiany wysięgu okapów dachu), z zastrzeżeniem

pkt. e) (poniżej)

e)zmienić kąt nachylenia dachu w zakresie 10 stopni (zwiększyć lub zmniejszyć), z zastrzeżeniem pkt. d) (powyżej) ..."

Pozdrawiam

Oskar

Może nie do końca w temacie no ale skoro buduje wspaniałego to możemy do tego zliczyć :)

Zastanawiam się czy robić dylatacje na chudziaku - 1cm styro? a Wy robiliście czy nie? Dlaczego?

Tyle tego wszędzie piszą że nie wiadomo co z tym zrobić, koszta żadne ale pytanie czy nie zaszkodzi?

Pozdrawiam

Oskar