WOJSKI 05.04.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Może nie do końca w temacie no ale skoro buduje wspaniałego to możemy do tego zliczyć Zastanawiam się czy robić dylatacje na chudziaku - 1cm styro? a Wy robiliście czy nie? Dlaczego? Tyle tego wszędzie piszą że nie wiadomo co z tym zrobić, koszta żadne ale pytanie czy nie zaszkodzi? Pozdrawiam Oskar Chudziak chcesz dylatować? szczerze mówiąc nie słyszałem by ktoś to robił. Dylatuje się wylewkę bo tu występuje różnica temperatur a dylatacja właśnie do tego służy. Pomiędzy chydziakiem a podłogą jest warstwa styropianu wię nie ma potrzeby. Najlepiej skonsultuj się ze swoim kierbudem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwrobl 18.04.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Czy ktoś może podać z własnego doświadczenia jaki jest koszt budowy stanu surowego zamkniętego wg projektu M04 Wspaniały. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 19.04.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Czy ktoś może podać z własnego doświadczenia jaki jest koszt budowy stanu surowego zamkniętego wg projektu M04 Wspaniały. Z góry dziękuję wersja B - w 2008 roku - koszt około 200 tys, z tym że mieliśmy wysokie fundamenty - ok. 11 czy 13 warstw bloczków betonowych, co lekko podrożyło inwestycję. Cena zawiera bramę garażową (ok. 7 tys), ale nie zawiera drzwi wejściowych. Akurat wtedy były drogie również bloczki komórkowe... teraz są tańsze (wtedy jakieś 5 i 10 zł za sztukę). Zależy jeszcze co chcesz mieć - można taniej, można drożej... zależy gdzie budujesz...jest dużo tego 'zależy' ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodzinnebudowanie 19.04.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 (edytowane) Czy ktoś może podać z własnego doświadczenia jaki jest koszt budowy stanu surowego zamkniętego wg projektu M04 Wspaniały. Z góry dziękuję M04 Kosztorys z ubiegłego roku, na podstawie średnich cen z okolic Poznania, wraz z robocizną: -Stan zero - 40 000 w tym: izolacje, ocieplenie fundamentu (EPS 100-038 10 cm), 100 ton pospółki, 12 m3 keramzytu pod beton jako dodatkowa izolacja, kanaliza i przepusty pod pozostałe media -Ściany i strop - 63 000 w tym: beton komórkowy + klej, komin 1 kanałowy Plewa, do kominka (pozostałe kominy likwiduję, będzie WM z rekuperatorem i GWC), nadproża Strop Terivia 24 -Więźba - 18 000 ale nie wiem czy aktualne ceny... w tym: drewno na zadaszenie wejścia i na taras zadaszony -Krycie dachu - 38 000 w tym - folia membranowa, łaty i kontrłaty, blacha na obróbki, kominki, właz kominiarski, rynny (bez spustowych), dachówki wentylacyjne, itd... okna połaciowe: 3 SZT 78X140, 2 SZT 78X118 dachówka cementowa celtycka brązowa z powłoką lumino BRAAS (widzę że są droższe, ale kwestia negocjacji... jak się kupuje wszystko w jednej hurtowni to można...) -Okna i reszta - 23 000 w tym - okna białe 90+ veka alphaline, kolor jednostronny. Szkoło float: U=0,7 2 SZT80X80; 1 SZT DRZWI TARAS. 255X90; 2 SZT 145X150; 2 SZT 155X150; 6 SZT 145X80 parapety wewnętrzne konglomerat, zewnętrzne stal, rolety zewnętrzne, z montażem 8% Vat brama garażowa segmentowa, drzwi wejściowe Cena ostateczna oczywiście może ulec zmianie... co kto lubi i ile kasy może wydać. Ja Mam ceny zawyżone w stosunku do ofertowych o około 10 tyś. Powodzenia życzę Edytowane 19 Kwietnia 2011 przez Rodzinnebudowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DukeNukem 24.04.2011 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam wszystkich! Wczoraj skończyłem kłaść pierwszą warstwę Ytonga w moim wspaniałym i tak zacząłem się zastanawiać czy nie przedłużyć ściany oddzielającą kuchnie od holu/wiatrołapu o około 90cm - szerokość schodów? Czy ktoś kto już wybudował mógłby mi doradzić, a najlepiej przesłać zdjęcia z holu/kuchni/schodów? Po przedłużeniu, kuchnia na pewno będzie bardziej ustawna ale nie wiem jak to będzie wyglądać jak się będzie schodzić po schodach w dół a tam ściana no albo odwrócę bieg schodów. Pozdrawiam Oskar Edytowane 24 Kwietnia 2011 przez DukeNukem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 24.04.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 ja mam lustrzane odbicie (w odniesieniu do Twojego projektu) mam zrobione mniej więcej jak w projekcie z tą różnicą że oddzieliłem ścianką kuchnię i salon zobacz tutaj http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ec1d2a407bd20fe2.html jak przedłużysz ściankę to zmniejszysz salon a w zasadzie prześwit w wejściu. Poza tym wchodząc do salonu będziesz miał wrażenie że idziesz korytarzem do salonu. jak chcesz zdjęcia z innego ujęcia to daj zna to zrobię (chyba że przyjedziesz w odwiedziny ) pozdrawiam wojtek A i przy okazji składam najlepsze życzenia Wielkanocne wszystkim "Wspaniałym" forumowiczom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DukeNukem 26.04.2011 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Dziękuje za zaproszenie ale jest trochę za daleko A jeżeli chodzi o zdjęcia to bym prosił o zdjęcie z salonu w stronę holu i schodów A co do schodów to też mam pytanie, bo widzę że są trochę inne niż w projekcie, co musiało zostać zmienione żeby tak ładnie wyszło? wysokość stopni? Jeżeli masz jakieś zdjęcia z wykonanego zbrojenia pod schodami przed zalaniem to też bym prosił. Pozdrawiam Oskar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 26.04.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) Dziękuje za zaproszenie ale jest trochę za daleko A jeżeli chodzi o zdjęcia to bym prosił o zdjęcie z salonu w stronę holu i schodów A co do schodów to też mam pytanie, bo widzę że są trochę inne niż w projekcie, co musiało zostać zmienione żeby tak ładnie wyszło? wysokość stopni? Jeżeli masz jakieś zdjęcia z wykonanego zbrojenia pod schodami przed zalaniem to też bym prosił. Pozdrawiam Oskar Jak nie zapomnę wziąć aparatu to Ci zrobię, natomiast co do schodów nic nie było zmieniane, szerokość ta sama. Skorzystałem z patentu Lookity, wydrukowałem zdjęcie i powiedziałem murarzom że nie chcę mieć taki badziewnych trójkątnych stopni tylko normalne prostokąty . Zdjęć zbrojenia niestety nie mam, ale jak pokażesz swojemu murarzowi zdjęcie to ze zbrojeniem nie będzie miał problemu. Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez WOJSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DukeNukem 26.04.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Jak nie zapomnę wziąć aparatu to Ci zrobię, natomiast co do schodów nic nie było zmieniane, szerokość ta sama. Skorzystałem z patentu Lookity, wydrukowałem zdjęcie i powiedziałem murarzom że nie chcę mieć taki badziewnych trójkątnych stopni tylko normalne prostokąty . Zdjęć zbrojenia niestety nie mam, ale jak pokażesz swojemu murażowi zdjęcie to ze zbrojeniem nie będzie miał problemu. Mury robię sam więc i schody pewnie też, dlatego tak dopytuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 26.04.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Mury robię sam więc i schody pewnie też, dlatego tak dopytuje A to Ci się zejdzie trochę z tym murowaniem , a zbrojenie niech Ci ktoś wykona kto się na tym zna bo to wbrew pozorom bardzo ważny element konstrukcji domu. Moi murarze się bardzo denerwowali jak przyjeżdżał mój kier-bud. Przy stropie kazał im wiązać wszyskie pręty do siebie bo sporo powkładali luzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DukeNukem 26.04.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 A to Ci się zejdzie trochę z tym murowaniem , a zbrojenie niech Ci ktoś wykona kto się na tym zna bo to wbrew pozorom bardzo ważny element konstrukcji domu. Moi murarze się bardzo denerwowali jak przyjeżdżał mój kier-bud. Przy stropie kazał im wiązać wszyskie pręty do siebie bo sporo powkładali luzem No dzisiaj właśnie zacząłem kłaść drugą warstwę Ytonga, pierwszą miałem 24cm, a następne mam 36,5 Energo - murowanie z tego idze jak burze więc mam nadzieje, że aż tyle mi nie zejdzie na tym klejeniu Wiem, wiem, że zbrojenie bardzo ważne - dlatego taki ciekawski jestem. Jak robiłem fundamenty to kierbud wychwalał mnie w niebiosa ehehehh a co do stropu to raczej zdecyduje się na "gotowy" z Ytonga więc pozostanie tylko wieniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 27.04.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 DukeNukemfotki z widokiem na klatkę schodową masz tu:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2702272cc3ce9419.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1e0e558df100c7b2.htmlTak sobie popatrzyłem na twoje zdjęcia i mam małe pytanie czy nie zastanawiałeś się nad rezygnacją ze ściany pomiędzy salonem i gabinetem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzech35 27.04.2011 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Oskar, moim zdaniem nie ma co zabudowywac kuchni ani przedluzac sciany bocznej jesli chcesz zachowac jakiekolwiek wrazenie przestronnosci ... nasz wspanialy to nie jest przestronny dom i trzeba walczyc zeby utrzymac jakie takie wrazenie. Mysle ze takie poczucie przestrzeni pozniej wiaze sie z komfortem wiec przemysl to dobrze ... Zawsze faktycznie mozesz polaczyc gabinet z salonem - wtedy przestronnosc bedzie wieksza - ale sa 2 warunki : 1. Nie potrzebujesz gabinetu i tego pomieszczenia ( ja potrzebuje wiec nie wchodzilo w gre), 2. Musisz miec podciag jesli nie chcesz miec, lub chcesz burzc sciane miedzy salonem a gabinetem .. Inna sprawa ze praktycznosc takiego powstalego pomieszczenia to takrze dyskusyjna sprawa, zalezy od indywidualnych potrzeb i gustu, u mnie przemyslenia w tym temacie skonczyly sie tym ze sie nie zdacydowalem na ta przerobke. Zdjecia schodow mozesz zobaczyc w moim albumie. A jak wiosna ?! Jak Wam rosnie wszystko ? Zielono juz ? Ja zasialem trawke na wiekszosci ogrodu 3 tyg temu i wlasnie zaczyna mi wschodzic, zasadzilem kilka drzewek i krzewow, powytyczalem sciezki, i planuje zabudowac je na bazie starych podkladow kolejowych ... mysle ze bedzie klimatycznie. W czerwcu taras i pozniej zbieram na brukowanie bo wymarzyla mi sie kostka granitowa ( ale po wycenie musze dojsc troche do siebie i do funduszy ... Jak skoncze jakis etap to doloze kilka nowych fotek. Pytanie - ma ktos z Was system automatycznego nawadniania ? Mysle nad tym perspektywicznie i zastanawiam sie jak sie sprawdza w praktyce ? Pozdrowienia Grzech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DukeNukem 28.04.2011 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Dzięki Wszystkim za sugestię. Po przejrzeniu zdjęć wnioskuje, że faktycznie nie za ciekawie by to wyglądał, więc z przedłużenia ściany zrezygnuje.Jeżeli chodzi o gabinet to niestety albo stety jest on mi niezbędny do pracy (często pracuje późnym popołudniem i/lub wieczorami). Poza tym specjalnie szukałem projektu z gabinetem na parterze - ale dzięki za propozycje. PozdrawiamOskar PS.Teraz muszę zdecydować się na jakieś dwa kominy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 28.04.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Inna sprawa ze praktycznosc takiego powstalego pomieszczenia to takrze dyskusyjna sprawa, zalezy od indywidualnych potrzeb i gustu, u mnie przemyslenia w tym temacie skonczyly sie tym ze sie nie zdacydowalem na ta przerobke. U mnie zamiast gabinetu powstał kąt telewizyjny, pozatym stojąc przy wejściu i patrząc w kierunku salonu ma się wrażenie większego pomieszczenia Ale jak wspomniałeś to zależy od potrzeby zamieszkującego .....W czerwcu taras i pozniej zbieram na brukowanie bo wymarzyla mi sie kostka granitowa ( ale po wycenie musze dojsc troche do siebie i do funduszy ... Z kostką granitową poczytaj na forum kilka dni temu czytałem post o układaniu kostki i było tam sporo narzekań tych którzy mają właśnie kostkę granitową Pytanie - ma ktos z Was system automatycznego nawadniania ? Mysle nad tym perspektywicznie i zastanawiam sie jak sie sprawdza w praktyce ? Mój kumpel parający się ogrodnictwem polecał mi zainstalowanie automatycznego nawadniania, zwrócił mi tylko uwagę żebym na zewnątrz dołożył dodatkowy trujnik do którego jesienną porą będzie można podłączyć kompresor żeby wydmuchać wodę coby w zimie nie zamarzła w instalacji. Więc jak byś sam robił pamiętaj o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beniago 06.05.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Witajcie!dołączmy się do WSPANIAŁYCH:)powoli ruszamy z budową!dzięki wszystkim, którzy do tej pory swoimi postami pomogli nam w teoretycznym postawieniu!#majcie kciuki za Nas a my 3mamy za Was:)w naszej wyobraźni już mieszkamy we wspaniałym M04, ale budowa dopiero startuje i obysmy się przy niej nie wymordowali;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzech35 06.05.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 No to witamy w gronie, patrzcie do przodu, duzo sily i wytrwalosci a juz niedluga wspanialy bedzie waszym domkiem ! A gdzie budujecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 06.05.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Witajcie!dołączmy się do WSPANIAŁYCH:)powoli ruszamy z budową!dzięki wszystkim, którzy do tej pory swoimi postami pomogli nam w teoretycznym postawieniu!#majcie kciuki za Nas a my 3mamy za Was:)w naszej wyobraźni już mieszkamy we wspaniałym M04, ale budowa dopiero startuje i obysmy się przy niej nie wymordowali;) Witajcie, witajcie i powodzenia w budowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anda1978 07.05.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Witam wszystkich nowych i starych bywalców. Wkleiłam do albumu kilka zdjęć z wnętrza mojego domu, może komuś podpowiedzą jakieś rozwiązania. Mam podniesioną ściankę kolankową na 4 pustaki. Nigdy nie mam czasu ale wątek śledzę, podglądając etapy budowy kolejnych wspaniałych Czeka mnie ostatni duży etap - elewacja /może na jesieni choć miała być wiosną / . Zostało jeszcze obłożenie schodów zewnętrznych, tarasów, opaski wokół domu - ale kasy brak. http://perzynka.fotosik.pl/albumy/746587.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beniago 08.05.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 No to witamy w gronie, patrzcie do przodu, duzo sily i wytrwalosci a juz niedluga wspanialy bedzie waszym domkiem ! A gdzie budujecie ? Budujemy się 20 km od Krakowa, za Wieliczką jak narazie jeszcze troche biurokratycznej walki nam zostało ale liczymy, że juz niedługo 1. lopata zostanie wbita w ziemię. Mieliśmy nielada problem z zagospodarowaniem działki bo sąsiad jest wbudowany w naszą granicę i musieliśmy zrezygnować z okien nad garażem na rzecz okien dachowych. Ale to akurat pikuś:)nie zmieniamy wiele w projekcie-kilku ścian nie będzie, odwracamy lustrzanie łazienkę na parterze i rezygnujemy z kominka bo oboje go nie lubimy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts