Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ile może trwać podpisanie 1 papierka,którego i tak nikt nie czyta!!!???

65 dni?

Czy z tą cholerną polską biurokracją da się wygrać???

może zbombarduj ich cierpliowścią i spokojem :) ciekawe co urzędnicy na to? jak zareagują? :p

A tak na poważnie to co Ci możemy powiedzieć - głową muru nie przebijesz. Papiery muszą swoje przeleżeć i kiedyś tam się je dostaje podbite... 3mamy kciuki, chyba za cierpliwość najbardziej, bo jeszcze pewnie Ci się przyda niejeden raz przy tej budowie... :)

W albumie dorzucilem sporo najnowszych zdjec tarasu i ogrodu, jesli komus pomoze to zapraszam do ogladania :)

No Grzech - narażasz się! Tym, że ten Twój dom jest taki ładny :p Muszę przyznać, że nawet podpatrzyłam sobie kilka pomysłów w wykończeniach, które mam nadzieję uda mi się przenieść na mojego Wspaniałego :) Kawał dobrej roboty - szacun wielki i oklaski :)

Kazdy jest ladny bo jest wyjatkowy

Ja bym nawet powiedziała: każdy jest ładny, bo jest Wspaniały :)

witam.zastanawiam się czym ocieplić dom.czekam na wasze opinie za i przeciw . wełna czy styropian

Małgosia,

my zdecydowaliśmy się na styropian, bo wełna wcale nie jest cieplejsza tylko "oddychająca", ale i przy tym droższa. Mam wątpliwości na temat przepuszczalności wełny, jeżeli do tego dochodzą jeszcze kleje, tynki, siatki - zależy też pewnie z czego się buduje... Dodatkowe ryzyko jest takie, że jeżeli wełna nasiąknie wilgocią to traci te wszystkie właściwości, a styropian choćby stał w wodzie to nią nie nasiąknie... Wolimy dać grubszy styropian (będziemy ocieplali 20 cm) niż przepłacać i wcale nie mieć lepiej tylko ekskluzywniej. To oczywiście moje zdanie - jest subiektywne i zbudowane na pozaciąganych gdzieś, jakoś, wyrywkowych informacjach, ale takie właśnie jest w tej sprawie. Mam nadzieję, że pomocne :)

• 2 weeks później...

Witam

Czy ktoś z Was próbował zmienić konstrukcję dachu tak aby te dwa słupy nie stały "na środku". Cofnąć je w stronę komina tak aby jeden z nich oparł się na ścianie nośnej co znacznie uprości konstrukcję stropu? (Wspaniały wariant II) i sama góra będzie lepiej wyglądać?

Pozdrawiam

Oskar

Witam

Czy ktoś z Was próbował zmienić konstrukcję dachu tak aby te dwa słupy nie stały "na środku". Cofnąć je w stronę komina tak aby jeden z nich oparł się na ścianie nośnej co znacznie uprości konstrukcję stropu? (Wspaniały wariant II) i sama góra będzie lepiej wyglądać?

Pozdrawiam

Oskar

ja wywaliłem te słupy, częściowo konstrukcja opiera się na ściankach działowych a zamiast jednej podłużnicy kalenicowej są dwie na wysokoości jętek.

ja wywaliłem te słupy, częściowo konstrukcja opiera się na ściankach działowych a zamiast jednej podłużnicy kalenicowej są dwie na wysokoości jętek.

A masz jakieś zdjęcia gotowej więźby ? Szkice? Jakiś taki rysunek techniczny, cokolwiek :)

Z góry dzięki :)

Dwa zdjęcia znalazłem, a może masz więcej?

W weekend widziałem się z cieślą i zrobimy tak jak u Ciebie, dzięki bardzo za pomysł!

Edytowane przez DukeNukem

• 1 month później...
Witam Wszystkich, nie będę oryginalny :) Od paru dni wziąłem się za budowę domu. Mam wariant I z pojedynczym garażem a więc ten najmniejszy, szukam pomysłu na schody które są w salonie, na necie nie było nic konkretnego. Może jest ktoś z Was kto już wybudował dom, ciekawi mnie jak kto, jakie rozwiązanie ze schodami wykombinował.

A masz jakieś zdjęcia gotowej więźby ? Szkice? Jakiś taki rysunek techniczny, cokolwiek :)

Z góry dzięki :)

Dwa zdjęcia znalazłem, a może masz więcej?

W weekend widziałem się z cieślą i zrobimy tak jak u Ciebie, dzięki bardzo za pomysł!

No niezły zaskok mam, potrzebne ci te zdjęcia :D, w razie co daj znać podeślę na priva :)

Witam,

WOJSKI zdjęć już nie potrzebuje :) Po tym jak wszystko zostało ustalone, na budowę ponowie przyjechał cieśla i powiedział że jednak bezpieczniej będzie zrobić te dwa słupy, poza tym wyjdzie mniej drewna. Jedyne co to cofnę je trochę tak aby schowały się w ścianach do góry.

Wczoraj montowałem strop systemowy Ytong! Zainteresowanych zapraszam na bloga http://www.szyszka-i-dukenukem.mojabudowa.pl/

Pozdrawiam

Oskar

• 3 weeks później...

Coś nam tu forum zapada w sen zimowy... :( A przecież jeszcze nawet lato się nie skończyło :)

Nic się u Was nie dzieje?

BiałaGwiazda, na jakim już jesteś etapie? I co wymyśliłeś ze schodami?

U nas stoją już ściany parteru. We wtorek zaczynają kłaść strop, a dzisiaj zamówiliśmy dachówkę. I a propos dachówki: czy ktoś z Was, wybudowanych już Wspaniałowców ma dachówkę ceramiczną płaską, jak ta na zdjęciach?

beispiel.jpg sty_es_s.jpg dachflaeche.jpg

Może możecie się też podzielić jakie kolory dachówki, stolarki okiennej i elewacji wybraliście dla swoich Wspaniałych? Wiem, że do większości można dotrzeć na dziennikach, czy albumach, ale wtedy każdego trzeba szukać z osobna, a tu może udało by się zebrać wiele osób w jednym miejscu...?

Witam,

u nas lato upłynęło na lenistwie a teraz bierzemy się do roboty.

Zamówiliśmy blachę na dach ( będzie grafitowy w macie) i za jakieś 2 tygodnie bierzemy się za robotę

kropka2 ja się już pogubiłam... przecież Wy już mieszkacie w swoim domku? To jak zamówiliście blachę na dach?