Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

U mnie tez lato minelo spokojnie bez szczegolnych zmian :)

w domu jakies jedynie drobne zmiany i poprawki elektryczne i takie tam, zamontowalem stacje uzdatniania wody ze studni i teraz obserwuje jakie sa efekty jej dzialania. Przesiaduje na tarasie i trawe podlewam i patrze jak rosnie, ale rosnie niestety dosc slabo ( kiepska miala bardzo glebe, sialem ja powierzchniowo zamiast zagrzebac odrobine - i teraz bardzo powoli zbiera sie do zycia, niby porosla i z boku wyglada ladnie szczegolnie po skoszeniu, ale rosnie bardzo niewiele i dosc rzadko, mam nadzieje ze w przyszlym roku sie zagesci ).

Brukowanie odkladam na przyszly rok, bo budzet za ciasny, czekam na jesienne wyprzedaze zeby kupic meble na taras ... i to wlasciwie tyle myslenia o inwestycjach.

Bardzo jestem zadowolony z solarow - praktycznie wiekszosc lata piec gazowy jest wylaczony a solary grzeja wystarczajaco wode użytkowa. Jedynie co to problem mam maly z cyrkulacja bo obecnie steruje ja piec co a zauwazylem ze cyrkulacja dosc skutecznie chlodzi ciepla wode. W ciagu kilku godzin kiedy cyrkuluje potrafi schlodzic wode o kilka ( 6-10 ) stopni zupelnie niepotrzebnie. Wymyslilem ze postaram sie jakos podpiac ja z czujnikami ruchu w lazience zeby dzialala tylko jak jest w niej ruch - tedy mysle bedzie bardziej efektywna niz sterowana z pieca co tylko godzinowo.

Idzie powoli jesien, wiec bedzie troche pracy na ogrodku :) Co sprawia mi niezla frajde nawet heh Musze wymienic tuje ktore sie nie przyjely, i dosadzic troche roslin przy sciezkach. A pozniej to juz spokojnie ... sen ziomowy :)

Pozdrowienia dla wszystkich !

Grzech

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

BiałaGwiazda, na jakim już jesteś etapie? I co wymyśliłeś ze schodami?

Fundamenty już są i nawet wylane :) Schody będą betonowe, bo drewnianych nie chce

Biała Gwiazda - witam niemal sasiada ! :) Milo ze ktos buduje wspanialego w naszej okolicy - bo innych dotychczas tutaj nie zauwazylem ...

Powodzenia, i daj znac o postepach !

No tak, prawie sąsiad ze mnie jest :)

Co do postępów to niedługo pokażę zdjęcia. Ogólnie w tym roku tylko prace pójdą do deki i dopiero na wiosnę reszta

Witam!

Mam pytanko, może coś doradzicie albo zasugerujecie :)

Rozstawem okien na poddaszu:

1. Front domu - zastanawiam się czy nie zrobić dwóch symetrycznych (szerszych) okien dzięki czemu minimalnie poszerzę sobie łazienkę?

2. Tył domu - zastanawiam się czy nie zrobić tak samo jak z przodu (szersze okna) - nie mam balkonu więc wyjście na zewnątrz nie potrzebne

Potrzebuję wiedzieć to jak najszybciej bo chcę zalewać wieniec i nie wiem gdzie umieścić "słup ściany szczytowej".

Pozdrawiam i z góry dziękuje za sugestię!

Oskar

Witam!

1. Front domu - zastanawiam się czy nie zrobić dwóch symetrycznych (szerszych) okien dzięki czemu minimalnie poszerzę sobie łazienkę?

2. Tył domu - zastanawiam się czy nie zrobić tak samo jak z przodu (szersze okna) - nie mam balkonu więc wyjście na zewnątrz nie potrzebne

Potrzebuję wiedzieć to jak najszybciej bo chcę zalewać wieniec i nie wiem gdzie umieścić "słup ściany szczytowej".

Pozdrawiam i z góry dziękuje za sugestię!

Oskar

Ja Też tak zrobiłem fotkę masz TU

Moim zdaniem w oryginalne wygląda to zdecydowanie ładniej.

Wiesz to tak jak z kobietami: rzecz gustu jednemu podobają się blondynki a drygiemu brunetki.

Nie ma przymusu zmiany okien. Pozostawiam ocenie budującemu czy chce mieć dwa jak u mnie czy u asizett czy też trzy okna jak u ciebie. Ja nie chciałem balkonów więc dokonałem właśnie takich zmian dzięki temu mam dobrze doświetlony pokój i łazienkę.

Witam!

tak dla porównania, wrzucę swoje zdjęcia:

1. mi bardziej pasował ten pierwotny rozstaw 3 okien i tak też zostało:

3fe05815a7375363med.jpg

2. też likwidowaliśmy balkony i w to miejsce zrobiliśmy dwuskrzydłowe okna i wyszło tak:

9e2c12c108eb90b2med.jpg

Dodam tylko, że podnosiliśmy trochę ściankę kolankową i w związku z tym zrobiliśmy wyższe okna i jesteśmy z tego bardzo zadowoleni - zarówno w użytkowaniu, jak i wizualnie.

Edytowane przez Magda i Michał

Witam,

Ciekawa jestem co na to sam zainteresowany? DukeNukem jaką decyzję podjąłeś?

Sam zainteresowany w kropce, dwie propozycje: zostawić lub zmienić :D

eh już tam w kropce... na coś musiałem się zdecydować... i wybrałem tą "brzydszą" wersje :D Żonka się zgodziła :)

Na sobotę zamówiłem gruchę i leje wieniec wraz ze schodami (muszę je jeszcze tylko za zbroić).

Dzięki wszystkim za sugestię i foty!

Pozdrawiam

Duke

PS.

Zastanawiam się nad dachówką.... wiem że temat rzeka ale ma ktoś może położoną dachówkę firmy Tondach? :D

Edytowane przez DukeNukem
Dachówka

Ja też wiele nie pomogę, bo nie mam Tondacha i etap kładzenia dachówki dopiero przede mną, ale powiem co wiem :)

Nam się zamarzyła dachówka płaska (nie karpiówka, tylko zwykła, ale bez falowań). Mieliśmy wybór z Tonachu właśnie, Eichelberger i Jacobi. Sprzedawca kategorycznie odradził nam Eichelbergera (wybacznie, że nie uzasadnię, ale nie było mnie przy tej właśnie rozmowie), więc został Tondach i Jacobi. Rożnica w cenie była spora na plus dla Tondachu, ale oberzeliśmy sobie z bliska dwie takie same dachówki tych dwóch producentów. Tondach ma sporo niedoróbek typu: niedomalowanie, pęknięcia ceramiki (tak jakby podczas wypalania to pękało), nierówności wyczuwalne po przejechaniu ręką etc. Niuanse i drobnostki, ale nie wiem jak to może rzutować na proces kładzenia dachówki i jej eksploatacji. Sprzedawca mówił, że to wszystko nie powinno mieć znaczenia, ale zdecydowaliśmy jednak nie ryzykować i wzięliśmy Jacobi, bo na niej takich "kleksów" nie było.

Rzeczywiście było by najlepiej dotrzeć do kogoś, kto już taki dach położył. Jego opinia była by chyba najcenniejsza.

Powodzenia :)

Witam ponownie :)

Jak już tak się wszystkiego radzę to może zapytam także o dach.

Pierwsza sprawa to, czy ktoś z Was ocieplał dach pianką poliuretanową albo myślał o tym?

Druga to, czy ktoś zastosował zamiast krokwi rozwiązanie proponowane przez firmę STEICO - BELKA DWUTEOWA?

Co do dachówczarki to nadal czekamy na wyceny. Poprosiliśmy też o wycenę dachówki Piemont firmy Röben bo żonce się bardzo podobała :)

Pozdrawiam

Oskar