Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kurcze, bo z tymi oknami to kosmos jakiś. Jak wybrać, skoro jest już tylu producentów, a jeszcze więcej punktów sprzedaży? Jak porównać ceny, skoro liczą się indywidualne wymiary? My najpoważniej chyba myślimy o Oknoplaście. Na profilach Schuco. Ale ja jestem w temacie cała zielona i nic mi to nie mówi, więc to "my" to takie trochę na wyrost :p

Ktoś może ma jakąś ogólną interpretację jak to ogarnąć, żeby wybrać coś optymalnego, kompromis ceny z jakością?

I czy wiecie coś na temat tego kiedy najkorzytsniej jest kupować (zamawiać) okna? Planowaliśmy jeszcze przed zimą zamknąć stan surowy, ale teraz wahamy się, bo mówi się o tym, że grudzień/styczeń będzie można wynegocjować lepsze ceny, jako, że wtedy interers okienny słabiej się kręci... A wczoraj usłyszałam wręcz odwrotną opinię - najbardziej martwy okres dla dealerów okien to wakacje i wtedy ceny są najkorzystniejsze? Coś mi to podjeżdża kitem wciskanym przez przedstawiciela handlowego obsługującego klienta w środku wakacji - żeby klient miał poczucie jaki świetny biznes właśnie ubił. Ale może się mylę, więc co Wy na to?

• 3 weeks później...
witam.mało pisze ale czytam regularnie.udało mi się w tym roku postawić ściany , następnej ekipie udało się skończyć dach.zdecydowaliśmy się na ROBEN czarno brązowy ,rozmiar większy w tej chwili nie pamiętam wymiarów.dach wszystkim się podoba , jednak to jest prawda ;duży dach ,duża dachówka na mały mniejsza; teraz czekam na okna . robiłam wycene w 3 punktach a mimo to zdecydowałam się na okna od IGIES & IGIES . czytałam opinie na forum , fakt okna nie są tanie ale musze przyznać że są bardzo ładne. a przeciesz okna jak dach powinny być już na lata. więc wybrałam okna drewniane materiał MERANTI [drewno egzotyczne] kolor CALWADOS . a teraz czekam na telefon , że okna gotowe i będą zakładać. po załorzeniu okien można robić instalacje . niewiem jak reszta ale ja tak bardzo nie lubie czekać.

• 3 weeks później...
Witam,

Późno bo późno ale okienka już widać :)

http://www.szyszka-i-dukenukem.mojabudowa.pl/

Pozdrawiam

Oskar

No proszę - Wspaniały nabiera "wspaniałych" kształtów :) a te okna wyszły super! Wyglądają prosto i nowocześnie. Rewelacja :)

A jaki masz plan do wykonania na ten rok? (Bo my jesteśmy właściwie na podobnym poziomie) Chcesz jeszcze zadaszyć przed zimą?

No proszę - Wspaniały nabiera "wspaniałych" kształtów :) a te okna wyszły super! Wyglądają prosto i nowocześnie. Rewelacja :)

A jaki masz plan do wykonania na ten rok? (Bo my jesteśmy właściwie na podobnym poziomie) Chcesz jeszcze zadaszyć przed zimą?

Jak najbardziej TAK :) Właśnie zamówiłem okna dachowe i membranę, a cieśla ma być na początku przyszłego tygodnia. Zrobi wywiązkę, ja dokończę szczyty i kominy, a potem już tylko dachóweczka - mam tylko nadzieje, że śniegi nie spadną :|

no gratulacje i pełen szacun. z tymi oknami na poddaszu dobry wybór. Mam dokładnie tak zrobione i jestem zadowolony te z projektu trochę za małe.

Nie do końca jestem zadowolony z okna w spiżarni, wejście mam od strony południowej więc piękne słoneczko świeci do spiżarni a to nie do końca pożądane. gdybym pomyślał wcześniej zamurował bym je, ale cóż teraz mam piękną i słoneczną spiżarnię :D

no gratulacje i pełen szacun. z tymi oknami na poddaszu dobry wybór. Mam dokładnie tak zrobione i jestem zadowolony te z projektu trochę za małe.

Nie do końca jestem zadowolony z okna w spiżarni, wejście mam od strony południowej więc piękne słoneczko świeci do spiżarni a to nie do końca pożądane. gdybym pomyślał wcześniej zamurował bym je, ale cóż teraz mam piękną i słoneczną spiżarnię :D

Ja zamurowywać nie muszę, okno mam od strony zachodniej, a poza tym za ciekawie by to nie wyglądało :)

Możesz mi powiedzieć jak wygląda u Ciebie rozstaw pomieszczeń na poddaszu? Co i jak zmieniłeś? Może dałoby radę jakieś fotki popstrykać?

Zastanawiam się czy robić tą garderobę, czy może nie powiększyć pokoi, a z ostatniego zrobić graciarnie i łózko dla gości :D

Jak to wygląda u Ciebie w "praniu"?

Pozdrawiam

Oskar

rozkład pomieszczeń mam jak w projekcie, wywaliłem tylko te nieszczęsne słupy podtrzymujące krokwie koszowe. Nad garażem mam jeden wielki pokój, nie robiłem ani łazienki ani garderoby.

Co do garderoby to zależy jak liczną masz rodzinę :p, ja bym ci radził ją zostawić, wiele pokoju nie powiększysz a dodatkowe pomieszczenie zawsze się przyda.

Fotki mogę pstryknąć, napisz czy coś cię konkretnie interesuje czy cyknąć tak po prostu.

rozkład pomieszczeń mam jak w projekcie, wywaliłem tylko te nieszczęsne słupy podtrzymujące krokwie koszowe. Nad garażem mam jeden wielki pokój, nie robiłem ani łazienki ani garderoby.

Co do garderoby to zależy jak liczną masz rodzinę :p, ja bym ci radził ją zostawić, wiele pokoju nie powiększysz a dodatkowe pomieszczenie zawsze się przyda.

Fotki mogę pstryknąć, napisz czy coś cię konkretnie interesuje czy cyknąć tak po prostu.

Ja bym prosił fotki z korytarza, łazienki i przynajmniej jednego z pokoi. Najbardziej mi zależy żeby złapać ich "objętość" i tak ogólnie jak i co się tam da poustawiać :)

A co do liczności rodzinki to jeszcze nie mogę się określić... plany z żonką mamy na dwa brzdące... a jak będzie to się okaże :D

Z góry dziękuje.

• 2 weeks później...
witam.drodzy forumowicze u mnie czas na ocieplenie poddasza i zastanawiam się czy to zrobić przed tynkowaniem ścian czy poczekać , otynkować a potem połorzyć wate. u niektórych widziałam ,że ocieplali po tynkowaniu. jakieś za i przeciw . czekam na wypowiedzi

po tynkowaniu po co ma wełna wilgoć wciągać

Witam Panstwa.

Jak dawno tu nie bylem,w sensie nie pisalem.Pozdrawiam Wszystkich moich Znajomych z tego watku,oraz Nowych Wspaniałowców.

Zima idzie....Bardzo lubie ten okres,kominek,srogie mrozy...ech,bedzie pieknie.Jesien jednak jest moja ulubiona pora roku,gdy wsz. jest piekne....

JA w zasadzie swoja przygode z budowaniem zakonczylem.Domek stoi,zyje sie dobrze,wsz. dziala,niszczy sie-zuzywa,koszta sensowne....

Co do ocieplania i tynkow.Uwazam,ze warto zrobic wsz. mokre prace przed ociepleniem,mowie o tynkach.Przeciez tyle wody ile wleja w masy tynkowe,tyle musi wyjsc ze scian ;-)

Mokra welna,zawilgocona porzadnie ,schnie baaaardzo dlugo,a dodatkowo oblozona foliami,plytami,nie ma gdzie oddawac z jednej przynajmniej strony owej wilgoci.A juz najgorsze jest to,ze przed zima ciezko jest robic mokre prace ,chyba,ze macie kase na suszenie,czas i srodki,bo latwo wysuszyc nie jest......