kropka2 05.12.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 wątek zapadł w sen zimowy My kładziemy blachę, wreszcie, czekaliśmy na robotników od września i już straciliśmy nadzieję że zrobią w tym roku. Na szczęście pogoda dopisuje, no dziś leje od rana więc chwila przerwy ale mam nadzieję że szybko się poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 05.12.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 (edytowane) U nas też paradoksalnie jak na porę roku praca wre... Budowlańcy powiedzieli, że do świąt chcą wszystko skończyć. Mamy już: szczyty, więźbę, kominy (prawie całe, bo zabrakło 3 pustaków ) i wytyczone ścianki działowe. Z resztą wszystko do obejrzenia tutaj: http://forum.muratordom.pl/blog.php?136275-asiazett DukeNukem - jesteśmy chyba na podobnym etapie. Ostatnio byliśmy w Kaliszu (mój mąż stamtąd pochodzi) i zastanawiałam się czy nie "zahaczyć" o Twoją budowę, ale chyba tak w ciemno to darmo szukać... może następnym razem się jakoś zmówimy? Pozdrawiam wszystkich aktywnych Wspaniałowców Edytowane 6 Grudnia 2011 przez asiazett Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DukeNukem 07.12.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Miałem trochę wolnego czasu i chęci, więc udało mi się "skomponować" krótki filmik z przebiegu montażu mojego stropu. Ciekawskich zapraszam do oglądania i komentowania http://www.youtube.com/watch?v=zExUO7K4MQw?autohide=1&showinfo=0&hd=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 13.12.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 No pięknie Oskar! Kiedy Ty masz czas na takie rzeczy jak montowanie filmików? Ja się nie wyrabiam ze zrobieniem zdjęć na bieżąco do dziennika, a Ty jeszcze takie rzeczy... fiu fiu asiazett jest pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 21.01.2012 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Hej Misie pogrążone w zimowym śnie! Może Was trochę to rozbudzi: widzieliście w aktualnym Muratorze jak Wspaniały stał się bohaterem? Jest artykuł o p. Dorocie i Tomaszu spod Bydgoszczy (może też są tutaj obecni?), którzy od 3 lat są użytkownikami swojego Wspaniałego M04b i wyliczają, czy dom jest praktyczny. Zgadnijcie co im wyszło... hihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzech35 22.01.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Witam Wszystkich w nowym roku Nie widzialem tego muratora, musze kupic dzisiaj i przeczytac, ciekawe czy maja te same przemyslenia A tymczasem zima ... snig mnie zasypuje, odsypuje i tak caly czas heh Pozdrowienia Grzech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DukeNukem 23.01.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 (edytowane) Hej Misie pogrążone w zimowym śnie! Może Was trochę to rozbudzi: widzieliście w aktualnym Muratorze jak Wspaniały stał się bohaterem? Jest artykuł o p. Dorocie i Tomaszu spod Bydgoszczy (może też są tutaj obecni?), którzy od 3 lat są użytkownikami swojego Wspaniałego M04b i wyliczają, czy dom jest praktyczny. Zgadnijcie co im wyszło... hihi Jakim zimowym śnie, u mnie robota idzie pełną parą! W końcu zawitała do mnie tak wyczekiwana ekipa od dachu, z ponad miesięcznym opóźnieniem ale w końcu są! Może niewiele jeszcze widać ale coś mi się wydaję, że ten "Piemont miedziany" będzie się bardzo ładnie prezentował PS. U Grzecha zima a u mnie jedno wielkie błoto, ani wiecheć, ani przejść ani przelecieć się nad tym nie da Pozdrawiam Oskar Edytowane 23 Stycznia 2012 przez DukeNukem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 25.01.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Hej Misie pogrążone w zimowym śnie! Może Was trochę to rozbudzi: widzieliście w aktualnym Muratorze jak Wspaniały stał się bohaterem? Jest artykuł o p. Dorocie i Tomaszu spod Bydgoszczy (może też są tutaj obecni?), którzy od 3 lat są użytkownikami swojego Wspaniałego M04b i wyliczają, czy dom jest praktyczny. Zgadnijcie co im wyszło... hihi Byli oni aktywni jakiś czas temu, ale od kiedy skończyli przygodę z budową, to słuch o nich zaginął. Jakoś nie mogę wpaść, co im wyszło? Pozdrawiam, Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzech35 25.01.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 asiazett - moglabys zamiescic jakis scan tego artykulu o naszym wspanialym. Jakos jak juz mam chwile to nie moge trafic na muratora a bardzo chcialbym to przeczytac ... Bede wdzieczny Grzech Hej Misie pogrążone w zimowym śnie! Może Was trochę to rozbudzi: widzieliście w aktualnym Muratorze jak Wspaniały stał się bohaterem? Jest artykuł o p. Dorocie i Tomaszu spod Bydgoszczy (może też są tutaj obecni?), którzy od 3 lat są użytkownikami swojego Wspaniałego M04b i wyliczają, czy dom jest praktyczny. Zgadnijcie co im wyszło... hihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 26.01.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 asiazett - moglabys zamiescic jakis scan tego artykulu o naszym wspanialym. Ze mną jak z dzieckiem: mówisz i masz Smacznego ;P Tylko mnie zastanawiają te koszty budowy... Czy to te "kilka lat temu" robi z "dzisiaj" taką różnicę, czy tylko nam się wydaje, że tanio budujemy? Bo różnice w kosztorysie są powiedziała bym DIAMETRALNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzensa 31.01.2012 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Z przyjemnością przeczytałem ten scan artykułu. Nasza przygoda z Wspaniałym zaczeła się od forum i wizyty właśnie u Doroty na budowie. .Teraz powoli zapominamy o budowie, mieszkamy na stałe od 1,5 roku. Nasz domek tak jak i Doroty ma powiększony salon kosztem dodatkowego pokoju. Wszystko inne jest tak jak w projekcie , rozmiar i rozmieszczenie okien też za wyjątkiem sypialni nad garażem gdzie nie mamy okien na ścianie która jest od północnej strony, mamy dwa okna dachowe od wschodu. Mamy 15 cm styropianu i to jest za mało dawajcie 20 cm, garaż bardzo wyziębia bude,i najlepiej go oddzielić tak jak w projekcie energooszczędnym, brama też nie jest badzo ciepła a każde otwarcie przy -13 nie pomaga. Ogrzewamy gazem i to kosztuje więcej niż myślałem mimo że nie żałowałem na wykonawców i materiały, instalacje też raczej z gónej półki. Wszystko inne się sprawdza i jest bardzo praktyczne. Nie jest to rezydencja ale domek praktyczny który da się lubić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzech35 31.01.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Dziekuje slicznie, przeczytalem z zaciekawieniem. A co tych kosztow budowy to nie bardzo zrozumialem - dzisiaj jest diametralnie taniej czy drozej wg Ciebie ? Grzech Ps. Ale mrozi !! Ze mną jak z dzieckiem: mówisz i masz Smacznego ;P Tylko mnie zastanawiają te koszty budowy... Czy to te "kilka lat temu" robi z "dzisiaj" taką różnicę, czy tylko nam się wydaje, że tanio budujemy? Bo różnice w kosztorysie są powiedziała bym DIAMETRALNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 31.01.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 A co tych kosztow budowy to nie bardzo zrozumialem - dzisiaj jest diametralnie taniej czy drozej wg Ciebie ? Wiem, że nasz projekt jest trochę większy niż ten z opisu, ale koszty mamy duuużo wyższe. Nie wydaje mi się, żeby ta różnica w metrażu robiła aż taką różnicę w finansach. Pomimo, że wkładamy sporo energii w wyszukiwanie możliwie najtańszych materiałów. Dla porównania w artykule podają koszt stanu zero wraz z biurokracją: 30 tys. u nas wyszło 45 tys. w tym odszedł nam koszt projektu 2 tys. Dalej - stan surowy zamknięty z ich wyliczeń wyszło mi mniej więcej 156 tys. a my już mamy na liczniku 215 tys. bez drzwi wejściowych i bramy garażowej (a u nich już z tym). No to jakie taniej miało by być teraz? Czy gdzieś popełniamy błąd w tym budowaniu systemem gospodarczym? P.S. A "jak jest zima to musi być zimno" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzech35 31.01.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 No no ... jest jak piszesz albo i jeszcze bardziej :/ Bo juz sie przestraszylem ze mnie wyszlo tak drogo a ktos buduje taniej niz 5 lat temu Co do wydatkow to swieta racja ... u mnie tak ogolnie to ich koszty razy 2 i pol na gotowo ... faktem jest ze czesc tego to moje gadzeciarstwo, ale bruku np. jeszcze nie robilem wiec jeszcze kilka wydatkow sie znajdzie do wydania. Takie czasy ... Grzech Ps. "Pani Kierowniczko, czy ja pale ?! Ja pale cały czas ... " Wiem, że nasz projekt jest trochę większy niż ten z opisu, ale koszty mamy duuużo wyższe. Nie wydaje mi się, żeby ta różnica w metrażu robiła aż taką różnicę w finansach. Pomimo, że wkładamy sporo energii w wyszukiwanie możliwie najtańszych materiałów. Dla porównania w artykule podają koszt stanu zero wraz z biurokracją: 30 tys. u nas wyszło 45 tys. w tym odszedł nam koszt projektu 2 tys. Dalej - stan surowy zamknięty z ich wyliczeń wyszło mi mniej więcej 156 tys. a my już mamy na liczniku 215 tys. bez drzwi wejściowych i bramy garażowej (a u nich już z tym). No to jakie taniej miało by być teraz? Czy gdzieś popełniamy błąd w tym budowaniu systemem gospodarczym? P.S. A "jak jest zima to musi być zimno" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 31.01.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Mamy 15 cm styropianu i to jest za mało dawajcie 20 cm, garaż bardzo wyziębia bude,i najlepiej go oddzielić tak jak w projekcie energooszczędnym, brama też nie jest badzo ciepła a każde otwarcie przy -13 nie pomaga. Ogrzewamy gazem i to kosztuje więcej niż myślałem mimo że nie żałowałem na wykonawców i materiały, instalacje też raczej z gónej półki. Bardzo cenne informacje Marzensa a jaki typ tej gazówki masz? Podłogówka czy kaloryfery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzensa 31.01.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Bardzo cenne informacje Marzensa a jaki typ tej gazówki masz? Podłogówka czy kaloryfery? Na dole wszędzie podłogówka+ drabinka w łazience i kotłowni gdzie mam pralkę i zlew, góra kaloryfery + podłogówka w łazienkach + drabinki w łazienkach. Co do kosztów to tylko mogę wzruszyć ramionami, u mnie trzeba to pomnożyć x 2 a od jakiegoś czasu to już nie liczę, wiadomo ogród i wyposażenie nie ma górnej granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 31.01.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 My planujemy chyba podłogówkę na 100% powierzchni. Liczę, że to wpłynie na niskie koszty eksploatacji, bo na całości będzie mogło być niskotemperaturowo. Trochę tylko mi żal tych drabinek w łazienkach, ale kombinujemy jeszcze czy da się to jakoś połączyć... A z kosztami to trochę mnie pocieszyliście. Choć z drugiej strony to smutne pocieszenie: taniej nie będzie No ale chciało się mieć to się ma pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 31.01.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 W takim wypadku najtańsze rozwiazanie to drabinka zgrzałką elektryczną w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzech35 31.01.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Zdecydowanie polecam podlogowke w calym domu, dlugo mnie to meczylo az w koncu odpuscilem i zrobilem gorne sypialnie w kaloryferach ( dla mnie glownym argumentem bylo to ze czesc pomieszczen jest czesto niewykozystana wiec mozna je grzac na min a w razie potrzeby szybko nagrzac do temperatury komfortu ) ale to nie daje komfortu urzytkowania wiec do lipy taki komfort. Dodatkow przy piecach kondensacyjnych podlogowka jest znacznie bardziej ekonomiczna w uzytkowaniu bo wystarczy jej znacznie chlodniejszy czynnik ( u mnie max 40 st przy takich mrozach jak teraz ). Drabinka nie jest problemem, mozesz ja domontowac jako jeden z obwodow ogrzewania a do suszenia recznikow wystarczy czynnik o tej samej temperaturze co podlogowka ( mam tak i sie sprawdza ), mam modele dodatkowo z grzalka elektryczna wiec sa do wykozystania nawet kiedy ogrzewanie nie pracuje. Co do izolacji ... z dzisiejszej perspektywy - przesadzajcie, idzcie niemal na calosc. Czym jest kilka tysiecy zloty wiecej za dwa razy wiecej izolacji jak mozesz to zaoszczedzic w 2-3 sezony grzewcze. I duzo wiekszy komfort, takze w lecie. Szczegolnie w pomieszczeniu nad garazem. Przewymiarowywanie kaloryferow wg tkz. fachowcow to mocne nagiecie ... oczywiscie w dol. Troche poniewczasie wgryzlem sie w temat i np. zeby ogrzewac pomieszczenie czynnikiem o niskiej temperaturze - powiedzmy 35-40 stopni, przy dobrej izolacji ( 20 cm styropianu podwojnej gestosci na scianach, oraz 30 cm welny na dachu ) nie dosc ze trzeba zastosowac specjalne kaloryfery do niskich temperatu ktore szybko oddaja cieplo ( np. regulusa ) to jeszcze powinny miec min. 2,5 razy wieksza powierzchnie od tych zalozonych w projekcie !! Zazwyczaj Ci "fachowcy" przewymiarowuja na "nieco wieksze" co konczy sie tym ze musisz grzac czynnik do min 55 st bo masz zimno w pokoju. Tymbardziej wiec, podlogowka i w praktyce po problemie. Tanio, wygodnie, nie zajmuje miejsca i juz ... Pozdrowienia Grzech Ps. Polecam za to solary - przy takiej pogodzie jak teraz, pomimo mrozu moje grzeja mi wode w ciagu dnia do 40 st, a piec podgrzewa tylko o 5 stopni wiec to napewno dobra inwestycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzensa 31.01.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Zdecydowanie polecam podlogowke w calym domu, dlugo mnie to meczylo az w koncu odpuscilem i zrobilem gorne sypialnie w kaloryferach ( dla mnie glownym argumentem bylo to ze czesc pomieszczen jest czesto niewykozystana wiec mozna je grzac na min a w razie potrzeby szybko nagrzac do temperatury komfortu ) ale to nie daje komfortu urzytkowania wiec do lipy taki komfort. Dodatkow przy piecach kondensacyjnych podlogowka jest znacznie bardziej ekonomiczna w uzytkowaniu bo wystarczy jej znacznie chlodniejszy czynnik ( u mnie max 40 st przy takich mrozach jak teraz ). Drabinka nie jest problemem, mozesz ja domontowac jako jeden z obwodow ogrzewania a do suszenia recznikow wystarczy czynnik o tej samej temperaturze co podlogowka ( mam tak i sie sprawdza ), mam modele dodatkowo z grzalka elektryczna wiec sa do wykozystania nawet kiedy ogrzewanie nie pracuje. Co do izolacji ... z dzisiejszej perspektywy - przesadzajcie, idzcie niemal na calosc. Czym jest kilka tysiecy zloty wiecej za dwa razy wiecej izolacji jak mozesz to zaoszczedzic w 2-3 sezony grzewcze. I duzo wiekszy komfort, takze w lecie. Szczegolnie w pomieszczeniu nad garazem. Przewymiarowywanie kaloryferow wg tkz. fachowcow to mocne nagiecie ... oczywiscie w dol. Troche poniewczasie wgryzlem sie w temat i np. zeby ogrzewac pomieszczenie czynnikiem o niskiej temperaturze - powiedzmy 35-40 stopni, przy dobrej izolacji ( 20 cm styropianu podwojnej gestosci na scianach, oraz 30 cm welny na dachu ) nie dosc ze trzeba zastosowac specjalne kaloryfery do niskich temperatu ktore szybko oddaja cieplo ( np. regulusa ) to jeszcze powinny miec min. 2,5 razy wieksza powierzchnie od tych zalozonych w projekcie !! Zazwyczaj Ci "fachowcy" przewymiarowuja na "nieco wieksze" co konczy sie tym ze musisz grzac czynnik do min 55 st bo masz zimno w pokoju. Tymbardziej wiec, podlogowka i w praktyce po problemie. Tanio, wygodnie, nie zajmuje miejsca i juz ... Pozdrowienia Grzech Ps. Polecam za to solary - przy takiej pogodzie jak teraz, pomimo mrozu moje grzeja mi wode w ciagu dnia do 40 st, a piec podgrzewa tylko o 5 stopni wiec to napewno dobra inwestycja. No to ja coś dodam dla wszystkich co zaczynają budować i myślą że forum internetowe to dobre miejsce żeby łykąć wiedzę. Ja robiłem to samo i jednego co mnie budowa nauczyła to że w internecie każdy może być fachowcem i pisać głupoty. Niestety prawdziwi fachowcy nie mają czasu na pisanie po forach internetowych, a ci internetowi najczęsciej tylko udają że coś wiedzą. Nie chce się mądrować i dlatego nie próbuję dawać żadnych rad. Zaufajcie dobrym wykonawcom i nie próbujcie być mądrzejsi. Co do solarów to wiadomo że się nie opłacają i jak mnie się pytają to odpowiadam że dbam o środowisko naturalne i dzięki temu emituje mniej CO2, ciekawe czemu ludzie się nie pytają czy opłaca sie mieć auto za 250000 PLN albo czy opłaca się jechać na narty do Włoch. Co do ogrzewania niskotemperaturowego to chyba liczy się bardziej temp powrotu dla pieca kondensacyjnego i 55/30 jest całowicie OK jeśli chodzi o maksymalną sprawność pieca ale mogę się mylić. Też myślałem o ogrzewaniu podłogowym na piętrze ale bałem sie dużej bezwładności cieplnej i to jest prawda szczególnie kiedy temperatura na zewnątrz jest w miarę normalna tzn około zera. Idziesz spać i masz temperaturę w sypialni 18 albo 19 stopni prawie że od razu przy podłogówce nie jest tak łatwo. Tak samo jak jest słoneczna pogoda i macie prawidłowo ustawiony dom + okna jak w projekcie to się zdziwicie jak słońce nawet przy minus 20 zmienia zapotrzebowanie na energię, przy kaloryferach sterownie jest łatwiejsze + problemy z drewnianymi podłogami. Reasumując z mojego doświadczenia jak jest bardzo zimno tak jak teraz to wszędzie podłogówka jest lepsza , jak pogoda taka jak w styczniu + wiosna ,jesień to kaloryfery lepsze na piętrze.Co do drabinek to bym się nie przejmował. Ja mam wszędzie tez wsadzone grzałki elektryczne ze sterowaniem elektronicznym i żona do dzisiaj nie wie jak to właczyć, po prostu przy dobrej wentylacji w lecie i tak wszystko schnie bez grzania. Jak jest zimno to podłogówka jest właczana i to wystarcza żeby wszystko schło, drabinki są skręcone na minimum. Jak nie macie gazu to wtedy inna sprawa bo łatwiej właczyć grzałki niż palić w piecu czy kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts