asiazett 18.02.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Nasz Wspaniały powstał na obrzeżach miasta, na spokojnym, cichym, ale i gęsto usianym działkami osiedlu. Działka też "darowana", ale lokalizacja wydaje mi się idealna (chyba, że dało by się w centrum, a że się nie da, to dobrze jest jak jest Zdjęcia osadzonego w krajobrazie naszego domq Widok lewej strony: I widok prawej strony: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 18.02.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 P. S. Mam jeszcze wiadomość do pochwalenia się - będziemy mięli pompę ciepła! Decyzja podjęta nieco poniewczasie, bo wybudowaliśmy komin (strata - nie strata, nie ma dylematu, bo nikt nie przewidzi, czy przez najbliższych 40 lat! się nie przyda ), ale co gorsza podpisałam już umowę z gazownią o przyłącze i tu prawdopodobnie będziemy w plecy o zakup mapy do celów projektowych na potrzeby gazowni, ale nic to... pompa będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybka74 19.02.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 kropka2 poczekaj aż wykończysz górę. My mieszkamy od roku we wspaniałym. Wprowadziliśmy się prawie, że na beton , w salonie łóżko sypialniane, w małym pokoiku - dziecko, i pełno kartonów. Jedynie co kuchnia była, łazienka na dole i na górze zrobiona. Góry mieliśmy nie robić ale się nie dało ...najpierw pomalowałam sypialnię na górze ( sama ) no to się tam przenieśliśmy, dziecko stwierdziło, ze na dole nie bedzie spać ....pomalowałam pokój dla niego .... zrobiliśmy garderobę , szafę przy naszej sypialni, pralnio-suszarnię zamiast drugiej łazienki na górze, jeszcze kupa roboty, ale jakoś pooooowoli się wykańcza. Na dole łazienka jest OK - > dla gości my mamy fajną dużą na górze i widną kuchnia --> dużo, za dużo okien , przez co mało szafek wiszących ale plus,ze jest widna , a wszystko pomieściłam w spiżarce ja bym zlikwidowała okno ostatnie przy oknie tarasowym .... kotłownia w projekcie jest na gaz, więc wiadomo, że na coś innego to jest za mała ( my mamy piec na pellet, więc ciasno jak cholera ) wiatrołap - za mały .....hehe w miejscu kotłowni przydałaby się szafa schody .... masakra, wąsko .... na dole w wiatrołapie właśnie brakuje mi miejsca na szafy na ubrania zimowe, buty .... sklep-ik mam ze 300metrów ( piwo zawsze jest .... gorzej jak mi czegoś zabraknie, to 4 km dalej musze jechać do pracy mam UWAGA 93km ( które pokonuję od 1godz i 5 minut do 2 godzin w korku ) - na całe szczescie pracuje na zmiany , wiec w miesiacu takich wyjazdów mam z 15 razy autobus szkolny jest ... moje dziecko , ja, maz nie wrócilibyśmy do bloku ...... to powietrze, las, woda .... ta cisza ... zupełnie inne życie ..inna bajka.... oby była kasa na spłatę kredytu to bedzie ok wspaniały mi pasuje, choć jest jeszcze w nim dużo roboty .... pozdrawiam serdecznie i głowa do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybka74 19.02.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) p.s podłogówkę mam na dole , brakuje mi grzejnika w dolnej łazience ... latem jest OK, zimą by się przydał .... na górze mam na ścianach takie rurki jak podłogówka obudowane płytą k/g i wystaje tylko gałka .... rewelacja jak dla nas ..., w łazience górnej podłogówka plus grzejnik, w pralnio-suszarni wielki grzejnik .... temp na górze 18*C , na dole 22*C przy tych ostatnich mrozach. do skosów się przyzwyczailiśmy ścianka podniesiona chyba o 2 pustaki. fotka jeszcze przed zabudową http://images41.fotosik.pl/177/63ec0b9d9931402emed.jpg Edytowane 19 Lutego 2012 przez Rybka74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropka2 20.02.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) Ok, pokażę jak u nas otoczenie wygląda. Tak wyglądał dojazd do działki na początku budowy: A tak to mniej więcej wygląda teraz, tzn dom już się dorobił blachy i otynkowany, a miedyz naszym domem a pierwszym wyrósł kolejny, ale droga i reszta otoczenia cały czas bez zmian: Jak znajdę trochę czasu to dorzucę środek Edytowane 20 Lutego 2012 przez kropka2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolaczek 20.02.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Rybka74 powiedz jak sprawdza Ci się to "dziwne" (w sensie pozytywnym:)) ogrzewanie. Jaka jest różnica w cenie robiąc tradycyjne kaloryfery z tym na ścianie. No i plusy i minusy tego Ja planowałam podłogówkę na dole a na górze tradycyjnie - kaloryfery bo podobno źle się śpi w pomieszczeniach z podłogówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybka74 20.02.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 kropka2 .... hehe pomalutku i droga bedzie , zobacz mój zeszłoroczny wjazd, traktorem moje autko wyciągali, potem już parkowałąm po drugiej stronie http://i1003.photobucket.com/albums/af152/rybka74/P2070016.jpg?t=1297072190 jolaczek .... muszę zapytać mojego m .. bo w sumie to miała być nowość do przetestowania i jak dla mnie pasuje.Cenowo nie wiem jak to się ma .... na pewno w łazienkach musi być kaloryfer,żeby ręcznik można było gdzie powiesić po kąpieli do wyschnięcia i tyle .... Gorąco tak jak od kaloryferów nie jest, powietrze nie jest suche ( mieszkałam w bloku przez dobrych kilkanaście lat wiec wiem co piszę ) w pokoju gdzie zakręcone toto miałam to jak sie wchodziło to czuć było chłód, w innych pokoikach jest ciepło. Ja nie wiem dlaczego wszyscy piszą, że przy podłogówce źle się śpi ? ...... w nogi nie ciągnie na podłodze, brudu po kilku latach nad kaloryferami nie ma, ja tam jestem zadowolona z tego co mam minusem może być ,że masz wystające ścianki jak to się zabuduje , tu troche widać tą ścianke po prawej stronie na fotce http://i1003.photobucket.com/albums/af152/rybka74/P2070024.jpg?t=1297072160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolaczek 20.02.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 do skosów się przyzwyczailiśmy ścianka podniesiona chyba o 2 pustaki. Rybka 74 napewno tylko 2 pustaki podnieśliście? Bo też chciałam podnieść ale o 3 a u ciebie widzę, że dwa wystarczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybka74 20.02.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) jednak o 3 zobacz sama https://lh5.googleusercontent.com/-2M9Y2fpQAo0/SNEKW5vQeWI/AAAAAAAAGmE/XspIw9A481g/h301/P8230084.JPG https://lh3.googleusercontent.com/-TvfBFZjUEB8/SNEJ-EZrLNI/AAAAAAAAGk8/24Exk5x3QHI/s903/P8230066.JPG a rurki w ścianie sa tańsze bo to tylko folia i rurki Edytowane 23 Lutego 2012 przez Rybka74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jujek 24.02.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 P. S. Mam jeszcze wiadomość do pochwalenia się - będziemy mięli pompę ciepła! Decyzja podjęta nieco poniewczasie, bo wybudowaliśmy komin (strata - nie strata, nie ma dylematu, bo nikt nie przewidzi, czy przez najbliższych 40 lat! się nie przyda ), ale co gorsza podpisałam już umowę z gazownią o przyłącze i tu prawdopodobnie będziemy w plecy o zakup mapy do celów projektowych na potrzeby gazowni, ale nic to... pompa będzie Cześć właśnie znalazłem to forum i postanowiłem się dołączyć. Ja też jestem w trakcie budowy Wspaniałego EM04b I własnie nadziałem się na problem - gazownia przesunęła termin budowy i przyłączenia do gazociągu o jakieś 2-4 lata I mam problem co tu zrobić z ogrzewaniem: - ekogroszek + solary - pompa ciepła Możesz mi podpowiedzieć na jaką pompę się zdecydowaliście i jak to Was wyszło kosztowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 24.02.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Wiem na razie niewiele, bo dopiero skończyliśmy SSO, instalacje właśnie przed nami. Wiem, że w pompach liczą się rzekomo tylko 2 firmy: Nibe i IVT. Czekam właśnie na wycenę od instalatora, która powinna przyjść na dniach wtedy powiem więcej. Mój tata niedawno skończył się budować i właśnie zaliczył pierwszy sezon grzewczy mieszkając w domu. Powiedział, że bezapealcyjne, kategorycznie i co nie tylko... trzeba nam tą pompę też założyć. Przez całą zimę płacił niecałe 500 zł za prąd miesięcznie (w tym przecież nie tylko działanie pompy, ale wszystkich urządzeń elektrycznych i na dodatek to wszystko na prądzie budowlanym!!!). Dom o powierzchni 230 m2 powierzchni użytkowej (350 m2 po podłodze). Miałam pompę ciepła w planach za jakieś 10 lat, ale te cyfry skutecznie mnie przekonały. Koszt instalacji jest rzeczywiście spory, ale w eksploatacji nie ma chyba nic tańszego... Solary nawet mi w głowie nie były, bo jakkolwiek nie liczę to mi się to wydaje nieopłacalne, choć ludzie, którzy mają solary bardzo je sobie chwalą (i tu Grzech chyba już coś mówił w tej kwestii ). Przy ekogroszku to też wiadomo, że jest trochę "babrania". Jeśli masz w zasięgu finansowym pompę ciepła to sugeruję się na nią skusić, ale rozumiem, że decyzja nie jest oczywista, trzeba wyważyć co za czym idzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BialaGwiazda 24.02.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 (edytowane) Witajcie, mam ogromną prośbę do osób które mają Wspaniałego ale najmniejszą wersje, wyczytałem, że można przenieść schody z salonu do garderoby lub łazienki. I moja prośba czy macie możliwość przesłania mi zdjęć i ewentualnie zarysu jak to u Was jest zrobione z Góry dziękuje Edytowane 24 Lutego 2012 przez BialaGwiazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 25.02.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 (edytowane) Możesz mi podpowiedzieć na jaką pompę się zdecydowaliście i jak to Was wyszło kosztowo ? Wczoraj dostałam wycenę. Oto szacowane koszty: - Węzeł cieplny (pompa NIBE, montaż, elelmenty kotłowni, izolacja...) 39 538,80 zł - Odwiert z dokumentacją 19 065,00 zł - Ogrzewanie podłogowe (materiały z robocizną; system WAVIN, styropian...) 21 092,40 zł - Prace wodno - kanalizacyjne (ciepła/zimna woda, kanalizacja, stelaże Geberit...) 8 525,52 zł - Odkurzacz centralny (urządzenie + montaż) 3 240,00 zł Ceny brutto i po rabacie. Oczywiście nie trzeba brać całego pakietu usług. Węzeł cieplny + odwiert to chyba niezbędne minimim (czyli ok. 60 tys. zł), ale wydaje mi się, że lepiej, żeby taka firma kładła też podłogówkę (z tym to ok. 80 tys. zł), a wtedy niewiele prac dla niezależnego hydraulika zostaje... Jeszcze inaczej wyliczyłam różnicę pomiędzy całkowitym kosztem pieca gazowego (w tym wszystko co do tego potrzebne, instalacje, podłogówka, piec - wszystko, wszystko...) a również całkowitą instalacją związaną z pompą (no bo przecież część inastalacji całego ogrzewania jest taka sama - bez względu na źródło ciepła, czyli innymi słowy: część się pokrywa) i wyszło mi pi razy oko - 40 tys. więcej przy pompie (można by od tego odjąć koszt wybudowania komina, bo gdyby założyć od początku inwestowanie w pompę ciepła, to komina stawiać nie strzeba, a to jakieś dodatkowe 5 tysi w dół ). Szczegółową specyfikację mogę przesłać na maila No to tyle co mogę zrobić do podjęcia decyzji. Powodzenia... Edytowane 25 Lutego 2012 przez asiazett Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolaczek 25.02.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 asiazett właśnie weszłam na forum zapytać się czy ktoś ma już albo w zamiarze założyć odkurzacz centralny bo sama się nad tym zastanawiam Cena chyba nie jest wygórowana a korzyści pewnie super Może ktoś podzieli się doświadczeniem z użytkowania tego odkurzacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 25.02.2012 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Korzyści to wygoda (nie ma szarpania się po schodach, nie plącze się kabel, jest ciszej) i mniej bakterii przy odkurzaniu - może być istotne jak ktoś jest alergikiem, albo ma takowego w domostwie I porównując do standardowego odkurzacza, to centralny jest mocniejszy, tyle, że większa moc też jest do osiągnięcia w zwykłym odkurzaczu... W sumie przyznam się Jolu bez bicia, że nie zastanawiałam się nad tym za bardzo, tylko uznałam, że chcę to mieć Ja bym to porównała do telefonu komórkowego. Kiedyś też były tylko domowe, a początkowo kto miał komórkę to prezes albo gadżeciarz. A teraz komórka to standard i tak też się dzieje z odkurzaczem centralnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 25.02.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Chodzi też o to, żeby taką decyzje podjąć przy budowie, a nie jak będzie już po ptakach... Przygotowanie wszystkiego pod instalację w momencie budowy jest tanie, a wtedy zawsze po jakimś czasie można sobie tylko dokupić maszynę i podłączyć, bo to sam odkurzacz jest najdroższy w całej imrezie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jujek 26.02.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Cześć Ja dostałem wycenę na pompę ZIRIUS M2 wychodzi około 45-50 tyś (pompa plus instalacja w kotłowni + dolne źródło poziome).W przyszłym tygodniu mam jeszcze kilka spotkań - zobaczymy co z tego wyjdzie. Co do odkurzacza, to ja właśnie skończyłem instalowanie orurowania (własnymi rękami) - to naprawdę nic trudnego.Mam w domu samych alergików, więc bez ceregieli zdecydowaliśmy się na centralny odkurzacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 26.02.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Chodzi też o to, żeby taką decyzje podjąć przy budowie, a nie jak będzie już po ptakach... Przygotowanie wszystkiego pod instalację w momencie budowy jest tanie, a wtedy zawsze po jakimś czasie można sobie tylko dokupić maszynę i podłączyć, bo to sam odkurzacz jest najdroższy w całej imrezie jeśli się samemu robi instalację odkurzacza centralnego, to można się zamknąć w 400 - 450 zl za materiał (nie licząc gniazdek, ani szufelek, gdyż te się robi dopiero po tynkach i podłogach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolaczek 27.02.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 A może mi ktoś powiedzieć ile konkretnie kosztuje zamontowanie takiego odkurzacza tzn. obudowanie rur w ścianie i inne rzeczy bo mąż nie do końca wierzy, że jest to przedział 3 -4 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 27.02.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Rury prowadzi sie w posadzce (w warstwie styropianu). Podejścia do gniazdek wyprowadzasz na sciane i tynkarze obrabiaja przy tynkowaniu. Pod szufelki zostawiasz tylko rurę wystająca z posadzki.Najważeniejsze to wykonać instalację przed tynkami i posadzkami - wtedy w nie ma dodatkowych kosztów obróbki. We Wspaniałym u nas wyszły 4 gniazdka (1 na dole, 2 na górze + techniczne w garażu ) i 2 szufelki. W zależnosci od wybranej jednostki i zestwu sprzątającego da się zmieścić w 4 tys (jak zaszalejesz to 5). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts