Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeśli się samemu robi instalację odkurzacza centralnego, to można się zamknąć w 400 - 450 zl za materiał (nie licząc gniazdek, ani szufelek, gdyż te się robi dopiero po tynkach i podłogach).

Ja też planuje wykonać takową instalacje samodzielnie, raczej filozofii w tym nie ma.

Wracając do tematu wysokości ściany kolankowej to ja podniosłem ją na wysokość trzech ytongów + wieniec czyli 80cm. Wydaje mi się, że taka wysokość jest wystarczająca, ale jeszcze nie wykończyłem i do zamieszkania daleko więc nie do końca jestem w stanie ocenić. Oczywiście przy podwyższeniu ścianki wydłużyłem okap, żeby miało to ręce i nogi, chętnych zapraszam do oglądania http://www.szyszka-i-dukenukem.mojabudowa.pl/ :)

Pozdrawiam

Oskar

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

[]Wariant I - Murator M04a. Myślimy nad rozpoczęciem na jesień.[/

witam . cieszę się że ktoś wybiera wersje A . jak czytam na forum większość wybrało wersjeB. czytam i widze że dużo uwag negatywnych jest względem projektu. ja dokonując zmian w projekcie narazie nie narzekam . nie dziwie sie że narzekacie na tą mini kotłownie ja dobudowałam kotłownie za garażem i jestem zadowolona.przez zime zrobione zostały instalacje a teraz zaczeła ekipa tynkować.jedyna rzecz jaka mnie denerwuje to te słupy które wyczodzą w drzwiach ale to wina murarzy , tak szybko zrobili ścianki działowe a wystarczyło przesunąć drzwi. PS.NICRAM_AISAK pisze u was że jesteście z Chełmka czyżby koło Jaworzna.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
u nas wersja B lustrzana, a kuchnia wygląda mniej więcej tak:

[ATTACH=CONFIG]113560[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]113561[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]113562[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]113563[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]113564[/ATTACH]

bardzo ładna. U nas miała być na początku jakaś ciemna, teraz mąż coś o białej mówi. Jakoś nie mam pomysłu na wykończenie

Wprawdzie nie mam zdjęć, bo jeszcze nie mam co fotografować, ale jako człowiek przezorny mam już konkretne koncepcje wszystkich moich pomieszczeń, których wykańczanie czeka mnie za kilka miesięcy :)

Kropka: pytałaś o salon... a jaki konketnie zakres "wykańczania" masz do wykonania? Chodzi Ci o rozstawienie mebli, dobór mebli, kolor mebli, kolor ścian...? Długo już śledzę różne pomysły na wykończenie i chętnie skorzystam ze zgromadzonych zasobów :) tylko nie wiem czego potrzebujesz...

U mnie było o tyle prosto, że zaczęłam od tego co mam - komplet wypoczynkowy, w bardzo wyrazistym kolorze: pomarańczowym. Żeby miało to ręce i nogi w obliczu takiego ciężkiego kalibru reszta musi być jakaś bardziej stateczna i stonowana, więc będą białe i szare ściany, szare panele i srebrne dodatki (np. duże lustro w srebrnej ramie) :D

Co do kuchni:

Magda - świetna ta Wasza kuchnia. Wydaje mi się mega optymalna. Powiedz tylko jak się zachowują te lakierowane fronty? Na czarnych bardzo widać ślady, na białych nie widać, a na czerwonych...?

Kropka, a czy Twój mąż nie zajmuje się meblami właśnie? :) Rzeczywiście biel ostatnio w kuchni króluje. Ale mam też patent, co zrobić, żeby było ciekawiej i nie zbyt monotonnie - połączenie frontów białych z innym kolorem. Ja planuję z jakimś drewnem typu orzech. Widziałam takie kuchnie i są bardzo eleganckie i nowoczesne, czyli dokładnie to czego szukam. Jeżeli chodzi natomiast o rozstawianie urządzeń i szafek to już się nie wypowiem, bo u nas jest całkowicie inaczej niż w wersji B (z resztą to moje nie jest specjalnie korzystne i też będzie u mnie trochę kombinowania :/ ale cała zabawa na tym polega - hihi)

asiazett jest ale wiesz "szewc bez butów chodzi" ;) Mamy trochę zdjęć kuchni które robił ale sam wybrzydza, raz podoba mu się jedno, za chwilę co innego.

Na razie jedna ściana wygląda tak (Sorki za bałagan ale przy moim 1,5 roczniaku mogę pomarzyć o porządku), reszta jest biała,

DSC00184.JPG

w kuchni kilka szafek na krzyż z tymczasowymi frontami, w planach kolor mebli kuchennych był taki jak drzwi spiżarki

DSC00185.JPG

Pierwotnie mieliśmy iść w brązy ale teraz nie wiem czy chce.

Meble w salonie zostaną, ale zmieniłabym zupełnie kolorystykę ścian, niekoniecznie brąz.

Na podłodze na razie zostaną z musu panele, kominka nie mamy

Na tej ścianie naprzeciwko drzwi wejściowych wymyśliliśmy sobie takiego tygrysa

http://naklejkolandia.pl/allegro/dzikie_koty_xxl/5.jpg

Po prostu sami nie mamy pomysłu na wszystko, kolorystykę mebli, obniżony sufit w kuchni i halogeny itp

Jeszcze co do kuchni, wyspa kuchenna ma być zakończona taką ścianką (możliwe że z półkami podświetlonymi halogenami) żeby kuchnia wydawała się jakby zamknięta.

94.JPG

95.JPG

Tylko kolory, kolory i jeszcze raz kolory mnie gnębią.

Myślałam o szarym z fioletem ale to zostawię do sypialni.

Może czerwień, może zieleń.

Mam sugestię to się podzielę - jak się przyda to fajnie, a jak nie to też o tyle będziecie bliżej, że to nie :)

Salon: kolor tego mebla mi się obłędnie podoba, sama mam podobne :) nie wspominając o jego praktyczności, bo kurzu na nim prawie nie widać. Ale ze względu na ich szarawy odcień przydały by się żywe kolory. Za mną ostatnio bardzo chodzi turkus (oprócz tego, że nie mam go gdzie umieścić... :p). I tak też bym Ci proponowała taki turkus pod te meble. Zdjęcia poglądowe o jaki kolor się rozchodzi:

G6zcCEQCWGmD9mrSlX.jpg d26fb6eac1dc29585578cc979b94bdc2.jpg Dulux_Intensive_zdjecie_wnetrza_2_big.jpg

te ostatnie dodatki drewniane są dla mnie zbyt czerwonawe i uważam, że jasne, szarawe drewno było by idealne :)

A do tego dodała bym jakąś jedną małą ścianę w kolorze czekoladowym (dużo ciemniejszą niż ta Twoja aktualna) a ta na wprost pod tygrysa - delikatny, spokojny beż. I dywanik - też beż, choć może i każdy z tych 3 by pasował :) Energetycznie, wyraźnie, nowocześnie, a do tego elegancko i przejrzyście - tak to widzę :D Nie powiedziałaś tylko nic o wypoczynku, więc nie wiem jak by się on miał do reszty.

Ja też fiolety i szarości odesłała bym do sypialni w pierwszej kolejności, ale jeśli żywe to w gruncie rzeczy też można nieźle je skomponować. Tyle, że obawiam się, że szybko by się opatrzyły, bo są takie za bardzo stonowane i "poprawne"

Tyle o salonie. Co Wy na to?

Kuchnia:

pomysł na kuchnię wydaje mi się całkiem rzeźki. Też uważam, że kolor w kuchni musi być, bo wtedy jest energia. Np.:

img106.jpg pomaranczowa_kuchnia1.jpg e0d1ae9f-8e23-402a-8e88-9d106ae14db1.jpg

Kolor frontów - super, pomysł ze ścianką też. I mega podobają mi się w tej kuchni, którą proponujesz te białe półki jak kwadratowe klocki. Marzą mi się takie, ale nie mam w swojej kuchni jak takich zastosować :(

Co do salonu: te meble co teraz mamy są fajne bo w sumie każdy kolor potem pasuje. Góra i biblioteczka docelowo mają być przeszklone: szyba plus aluminiowa ramka.

Turkus na pewno odpada ;)

Co do wypoczynku to właśnie kupiliśmy ciemnobrązową wersalkę tzn wygląda jak kanapa, z poduszkami brąz i beżowe wzory) i pewnie postoi jakiś czas (dopóki nie zrobimy góry).

Żyrandole wszędzie są w tym stylu, srebrne z mlecznymi kloszami

images?q=tbn:ANd9GcT9JwMuYXeGAJyF9WhjznZxKb8nZ7HG-vAbyVyhXzh7CuaGW4S8

Kiedyś kiedyś planujemy zmienić jasne panele na płytki paradyż woodentic ale to luźne plany

images?q=tbn:ANd9GcQllFPMqLm5cPC8npJNjF2Vt8kZYRkzDKRBD2Djc7VwtdDn9Rmo

Kuchnia: na te kwadraty nawet nie zwróciłam uwagi, fajne są ale chyba faktycznie we "wspaniałym" nie ma gdzie takich zrobić. Z tego zdjęcia podoba nam się tylko ta ścianka ;)

Co do kolorystyki: podłoga wiadomo jasna, coś się dobierze.

Ciekawym rozwiązaniem przy białych meblach jest właśnie kolor w formie szkła albo płytek

DSC00109.JPG

28.JPG

Edytowane przez kropka2

No to może brąz na ścianach w połączeniu z beżami było by optymalne do tego co masz...? Ja bym osobiście tylko pogłębiła/przyciemniła ten brąz, który masz aktualnie. Sama kiedyś do tych mebli miałam brąz pod spodem i było naprawdę fajne. Do tego braliśmy z Duluxa "Jasny beż" i "Rzymski poranek" - dobrze się komponowało :) Choć zdjęcia trochę przekłamują kolory, to poglądowo zamieszczam:

DSC02007.jpg DSC03229.jpg DSC03225.jpg DSC03214.jpg DSC02006.jpg

• 1 month później...

I znów cisza na watku.

KOńczymy powoli ogrodzenie, przód na razie będzie tmczasowy bo nie ma kasy na bramę.

Wykańczamy przejście pod schodami bo do tej pory było "goło".

I powoli klaruje mi się wizja dołu, brąz na jednej ścianie, reszta beż/kawa z mlekiem, część "korytarzowa" to jakaś stonowana zieleń.

W kuchni meble białe+zielone dodatki