Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

Mam jeszcze do Was takie pytanko - pewno o tym pisaliście, jak byliście na etapie SSO. Podnosiliście ściankę kolankową? O ile? A jeśli ktoś nie podnosił to czy pod skosami jest bardzo "niedostępnie". My o tym myśleliśmy na etapie adaptacji, ale postanowiliśmy zostawić dom jak w projekcie, a teraz nasz kierbud nam zwrócił uwagę, że to b. nisko... :rolleyes:

Witaj

U nas na stropie stanęła ścianka kolankowa o wysokości dwóch bloczków BK + wieniec o wysokości 24cm. W sumie ok. 74cm. Na tym dopiero leży murłata. Aby domek nie wyglądał głupio wydłużyłem krokwie i myślę, że wygląd specjalnie nie ucierpiał. Co do wnętrza, to mimo podwyższenia ścianki kolankowej, postawiliśmy znajdujące się w projekcie ścianki przeddziałowe (40 cm od kolankowej). Mam w nich rewizje i docelowo będą tam schowki. Jak stanę wyprostowany przed ścianką przeddziałową dotykając głową skosu to wyciągniętą ręką dotykam góry ścianki przeddziałowej (miejsca jej styku ze skosem). Czyli generalnie nie powinno być walenia głową w skos ;-)

Za tydzień będziemy już stałymi mieszkańcami naszego domku :-D

Pozdr.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

Oficjalnie możemy dołączyć do grona budujących! :welcome:

W końcu zaczęliśmy. Ekipa weszła w poniedziałek. Wczoraj wykopali pod fundamenty, dziś wylali chudziaka.

Kiedyś tam chwaliłam się, że elektrownia zrobiła nam przyłącz.

Ale prądu do dziś nie mamy. Jedziemy na pożyczonym od sąsiada. Tauronowi ciężko nawet fakturę wystawić...:bash:

No to szybkiej budowy :))

Asia a co do dostawcow pradu to szkoda gadac faktycznie ... napisze tylko jedno - przechodzcie jak najszybciej z pradu budowlanego na prad staly ( z taryf C na G ) i analizujcie ktora taryfa byla by dla Was najlepsza. Ja przez prawie 2 lata po zamieszkaniu bylem jeszcze na pradzie stalym, wszyscy lacznie z ludzmi z energetyki tlumaczyli mi ze to niemial to samo bo taryfy sa podobne a ja ze mam dosc duze zurzycie, ze tak powiem, to placilem rowno po niecaly tysiak co 2 miesiace. W kocu sie zmobilizowalem, zalatwilem te wszystkie papierki i przylacza ( placi sie 2 raz wiec dzisiaj to wcale bym sobie pradu budowlanego nie zalatwial a jedynie pozyczyl od sasiada na 2 liczniku za 20 zl z Allegro ), wybralem taryfe G12e ( z tansza taryfa przez 12 godzin w ciagu doby - nie wchodzac w szczegoly - ta tansza jest duzo tansza, a ta drozsza jest tylko odrobine drozsza, policzylem ile enegi zuzywam w jakich godzinach i wyszlo mi ze sie oplaci, zreszta wystarczy zurzyc wiecej niz 33% w nocnej taryfie i juz sie oplaci ) i podliczylem ze o ile prad w taryfie budowlanej moze i nie jest duzo drozszy niz w normalnej ale oplaty do niego doliczane juz baaardzo znacznie wieksze. Podsumowujac teraz place prawie polowe mniej za prad, przy takim samym srednim zuzyciu, a w skali roku to juz naprawde znaczne pieniadze !:)

Grzech

O bosze, pogubiłam sie Grzechu ;P

W ramach prądu to tylko zacytuję samą siebię z innego wątku, może kogoś natchnie... ;)

Ostatnio też nas wkurzyli taurończycy, bo robią prognozy jak dla krasnoludków, a potem wyrównania takie, że się nawet ich pracownicy gubią co jest co. Myśmy zawsze płacili po 500 zł, żeby wyrównanie (z 68 zł prognoz) nas nie zaskoczyło. A tu co? Wyrównanie 1 500 zł! :mad: Jak zaczęliśmy drążyć to jednak 1 200 zł, bo och, nie uwzględnili poprzedniej wpłaty... tiu tu tu tu tu...

Wysmarowalismy pismo i zażadaliśmy comiesięcznych RACHUNKÓW, a nie pitu pitu PROGNOZ, i co? Pierwszy rachuenk i już nadpłata.

Szukają oszczędności na papierze, a człowiek później za każdym razem karpik :wtf:

• 2 weeks później...

Generalnie sprawy związane z Tauronem dużo emocji wśród budujących wzbudzają.

Fakturę w końcu otrzymaliśmy (2 tygodnie szła pocztą).

Mąż napisał im maila, że w związku ze spóźnieniem nie zapłaci :p i bardzo szybko zadzwonili z Taurona, że zapłacić trzeba.

Zapłaciliśmy, ale też wystąpiliśmy o odszkodowanie. A co. Do wiosny i tak prądu nie potrzebujemy, to możemy sobie pisma słać.

Wczoraj wylaliśmy wieniec w poziomie terenu. Zostało: zaizolowanie ścian fundamentowych, zasypanie, kanalizacja i płyta. Jakieś 4 dni roboty.

Poza tym w planie mamy zakup materiałów na SSO (to co da się odliczyć) jeszcze w tym roku. Przed nami wybór dachówki, resztę raczej mamy obgadaną.

• 1 month później...
Witam,

U nas prace na górze trwają. Malowanie skończone, czekamy na zamówione drzwi, panele kupione i czekają na ułożenie.

Nie możemy się zdecydować więc podpowiedzcie co macie na górze na korytarzu: płytki czy panele? I jakie?

ja na całej powierzchni piętra mam jednakowy panel. Płytki tylko tam gdzie mam ogrzewanie podłogowe tj. w łazience i w garderobie

Panel z niższej półki za m2 coś koło 36 PLN-ów kosztował jakieś 3 lata temu.

My też panele - wszędzie takie same. I nawet tańsze niż WOJSKIEGO ;) 26 zł/m2

Właśnie się kapnęłam, że wczoraj (16.12.) stuknął nam roczek w naszym Wspaniałym!

Z tej okazji... Stawiam! Częstujcie się...

http://imageshack.us/a/img707/1601/u154.jpg

Czyli wyszliście z tego samego założenia co ja. Na dole coś przyzwoitego na górze "tanioszka" :D

a z okazji rocznicy wszystkiego najlepszego mi w czerwcu 2 latka stuknie ;)