nicram_aisak 19.03.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Venus to życzymy powodzenia.Jeśli chodzi o ściany fundamentowe, to zależy na jaką głębokość je zrobicie, gdzie 0 budynku itp.U Nas bylo tak: 40 cm ława, 80 cm ściana murowana, 25 cm wieniec (bo mamy szkody górnicze).Najlepiej to sobie policzyć z projektu dł. ścian x wysokość i podać na składzie ilość m2 ściany - oni wyliczą ile bloczków wchodzi na m2.U nas było ok. 57m2 bloczków.Na ściany zamówiliśmy 180m2 gr. 24 cm i 125 m2 gr. 12cm. Mamy możliwość zwrotu.Da się wszystko dokładnie wyliczyc - ja tak liczyłam i się nie myliłam (wiadomo zawsze jakiś odpad jest).Na ściany już mi się nie chciało tak dokładnie liczyć, bo skosy są itp i dużo zabawy z tym.Ale ilość betonu na ławy, stal, bloczki, styropian prosto da się wyliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
venus_genetrix 27.03.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Wszystko obliczone (m/w pewnie niż co do sztuki;)) i wiadome:) Bloczków betonowych na fundamenty w sumie - 3500 sztuk. Na razie dojechało 2,4 tys. I dobrze, bo więcej byśmy nie upchnęli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 28.03.2014 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Mi potrzebne materiały podawał kierownik murarzy, fundamenty lałem z "gruchy" jak się towar prawie kończył operator pompy dzwonił do firmy i zamawiał "dolewkę". Bloczki betonowe czy z betonu komórkowego podawał mi na oko, zostało mi może z pół palety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 28.03.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 A w projekcie nie ma takich zestawień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicram_aisak 30.03.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 W projekcie są zestawienia, ale przydatne jeśli się robi dokładnie jak w projekcie. U Nas są dodatkowe elementy - zbrojenie, wieńce, rdzenie itp., więc trzeba samemu policzyć. Nasz wykonawca na początku podawał Nam mniej-więcej ile, ale zwykle z dużym zapasem My zawsze jak kupujemy materiał, to z możliwością zwrotu tego co Nam zostanie. Wylaliśmy płytę 0. W przyszłym lub jeszcze następnym tygodniu zaczynamy murować. Mieliśmy zagłostkę czy na izolacje poziomą dać papę czy folię - zdecydowaliśmy, że folię. Teraz dylemat jaką... Sprawa okien nadal nie wyjaśniona - Inwestor nie ma zdania, Inwestorka boi się odpowiedzialności No i trzeba wentylację zaprojektować, by wydać otwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmw 30.03.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Witam budujących. Od kiedy to zmienił się temat naszego wątku. Stare zakładki do tematu prowadzą w krzaki. Co do okien od frontu to my mamy wszystkie trzy okna na parterze tej samej wielkości (otwory w murze miały 95 x 120). Z tym, że skrajne są górą wyrównane z dużymi oknami na długiej ścianie, a okno we wnęce z drzwiami bez naświetla. Całość wygląda dobrze, tyle, że u nas za tymi oknami są gabinet i przedsionek. W garażu mamy dwa okna zbudowane z pustaków szklanych (luksferów) 5x5 każde i mogę zapewnić, że dobrze doświetlają całe pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
venus_genetrix 31.03.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 (edytowane) Witaj, piotrmw Stare zakładki do tematu prowadzą w krzaki. Dokładnie... Pisałam w tej sprawie dwukrotnie do admina, ale bez skutku Chyba mają nas gdzieś...http://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gif Wątek, w którym piszemy teraz, to wcale nie jest główny wątek dotyczący projektu M04. Ten, który był na FM jako pierwszy, a jednocześnie największy - popadł w niebyt. Z dnia na dzień. Wiem, bo udało mi się przeczytać trochę ponad setkę stron, chciałam przeczytać wszystkie posty... W garażu mamy dwa okna zbudowane z pustaków szklanych (luksferów) 5x5 każde i mogę zapewnić, że dobrze doświetlają całe pomieszczenie. Czyli pomysł jest dobry, jeśli zależy nam tylko na odrobinie światła dziennego w garażu - super:) Edytowane 31 Marca 2014 przez venus_genetrix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmw 03.04.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Witaj, Venus Wątek, w którym piszemy teraz, to wcale nie jest główny wątek dotyczący projektu M04. Ten, który był na FM jako pierwszy, a jednocześnie największy - popadł w niebyt. Z dnia na dzień. Wiem, bo udało mi się przeczytać trochę ponad setkę stron, chciałam przeczytać wszystkie posty... Chyba nie jest aż tak źle. Oni połączyli dwa wątki o Wspaniałym i nadali temu wspólnemu nową nazwę. Pierwszych kilka postów jest z krótkiego wątku a reszta z naszego, założonego przez Marti05, czyli "Czy ktoś buduje M04 Wspaniały z Muratora". Na pierwszy rzut oka są tam wszystkie posty naszego wątku. Najgorsze w tym wszystkim jest jest to, że wystarczyło zrobić zwykłe przekierowanie do nowego wątku. Zamiast tego mamy usunięty wątek i wiadomość o nieokreślonym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 19.04.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Cześć WSPANIALI http://imageshack.com/a/img839/5316/w9p.gif Żeby Wam Zajączek spełnił marzenia... Dużo uśmiechu, zabawy i relaksu w święta. I po też Pozdrawiam - asiazett z załogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
venus_genetrix 19.04.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Witajcie:) Dołączam do życzeń: Spokojnych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy Rodzinnej atmosfery i pysznej biesiady:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicram_aisak 10.07.2014 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Ależ tu cisza. U Nas dach się robi. Patrzymy w niebo i modlimy się o słońce Zaczynamy też poszukiwanie okien. Co u Ciebie Venus? Jak prace? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzech35 10.07.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Ale czytamy jak juz cos sie pojawi Tez siedzimy i patrzymy w niebo ale Slonca ostatnio nawet jest dosc sporo wiec na tarasie przyjemnie ... tak dla motywacji dla wszystkich budujacych, juz niedlugo Was to czeka i bedzie fajnie i ze warto ! ) Ja w tym roku na jesień przymierzam się do 2 ostatnich rzeczy które zostały mi jeszcze z budowy - kupna i montażu oczyszczalni ekologicznej, oraz 2 - brukowanie całego podjazdu ... wiec oszczędzam, oszczędzam ... i mam nadzieje ze się uda A co u reszty ? Co tam wydziwiacie w swoich Wspaniałych ? Grzech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 14.07.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Jejku, mówisz Grzechu, że roboty związane z domem są możliwe do skończenia? Ja myślałam, że to jest neverending story Nawet nie chcę wymieniać co jeszcze planuję/muszę zrobić, bo mi się odechciewa i tracę zapał Ale fakt. Chłodek na tarasie w upalny dzień, opalanie zanim jeszcze "mieszczuchy" wykopią szorty z dna szafy, brak potrzeby wychodzenia z psami i parę jeszcze innych bonusów - bezcenne! No i od razu znowu zaczyna mi się chcieć... Muszę: poszyć rolety rzymskie (i zamówić mechanizmy, o materiałach nie wspomnę), zamówić szafkę RTV, uzupełnić trawnik, obsadzić płot przed posesją, położyć maty wiklinowe na płocie, kupić stół na taras + jakoś go udomowić, zamówić u stolarza "skrzynkę" na warzywa, kupić podkaszarkę. Potem pierdzielnąć remoncik, jeszcze jakiś czas pojeździć na szmacie zamiast na fitness i chyba mam fajrant :lol2: Grzech - jaki WSPANIAŁY avatarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzech35 14.07.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Co Ty końca nie ma bo później chcesz poprawiać, a później myślisz że może lepiej było by wybudować nowy pod nowa hmm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 14.07.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 ... może lepiej było by wybudować nowy pod nowa hmm ? O! To, to, to, to, to! Ja już nawet mam nowy projekt upatrzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzech35 14.07.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Który który ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 14.07.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 (edytowane) Ten KLIK Swoją drogą - widzieliście 40% przeceny naszych projektów? A i tak jakoś popytu nie ma Edytowane 14 Lipca 2014 przez asiazett Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicram_aisak 15.07.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Asia nie kupują, bo to stary projekt. Nie spełnia aktualnych przepisów i problem jest, bo przy adaptacji trzeba wszystko przeliczać itp. A ten projekt co pokazałaś, to nie wiele się różni od Wspaniałego. Tylko elewację ma bardziej nowoczesną. Więc po co budować drugi podobny Ja, gdybym teraz wybierała, to raczej coś takiego: http://projekty.muratordom.pl/projekt_niebywaly-wariant-i,2595,0,0.htm?a=75&photo_id=33214&page=3&t=1 http://projekty.muratordom.pl/projekt_blekitny-swit-wariant-i,2838,0,0.htm?a=75&page=2&t=1 Asia, nie podpuszczaj z tym oglądaniem projektów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzech35 15.07.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Ja to bym raczej taki z nowoczesną bryłą bez skosnego dachu, z dużymi przeszkleniami od południa z jakimś tarasem na piętrze i dużym na parterze, i chyba jednak trochę większej powierzchni szczególnie w zakresie salonu, garażu i dolnej łazienki pod jedno pomieszczenie na bibliotekę z kominkiem ... Tak mi się marzy heh i najlepiej w górach dla widoku no a tymczasem w piątek wakacje nareszcie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 15.07.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 ... A ten projekt co pokazałaś, to nie wiele się różni od Wspaniałego. Tylko elewację ma bardziej nowoczesną. Więc po co budować drugi podobny ... No niewiele, bo jednak nie od parady wybrałam Wspaniałego Ale wyjście z kuchni bezpośrednio na taras - to jest czad! Przeliczaniem to się chyba inwestorzy nie muszą martwić ...i najlepiej w górach dla widoku no a tymczasem w piątek wakacje nareszcie ! Właśnie na emeryturę to sobie wyjadę mieszkać w Chorwacji. Góry i morze w jednym, klimat miodzio Postanowione! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts