Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zapraszam na coś ala stronka naszego wspaniałego, na razie bardzo surowa, ale musze się nauczyć, jak tam i co i gdzie się robi :oops: , ale zawsze coś.

http://www.naszdomek.jpg.pl

Witam wszystkich wspaniałych napaleńców! :)

Jestem z Bydgoszczy i dzisiaj właśnie zamówiliśmy lustr wspaniałego wariant II. Za dwa dni będę miała dokumentację, pozostałe papierki mam, tylko adaptacja (bez większych zmian na razie) no i czekanie na pozwolenie na budowę. Liczę, że pod koniec kwietnia ruszymy z budową :)

Aga&Seb bardzo dziękuję Wam, że wrzuciliście swoje zdjęcia!!! Duży ukłon!

Ale pójdę za ciosem: możecie zdradzić (choćby na priva) jakie koszty ponieśliście? I jeszcze jedno - ile i jakiego materiału potrzeba na zbudowanie tego marzenia? Może podrzucicie ściągę, hmmm? :)

Pozdrawiam Was gorąco! I nie zapominajcie wklejać zdjęcia. Aż chce się zawijać rękawy do pracy!!!

Witajcie.

Mam pytanko.Czy macie oryginalne w realu wymiary garazu w wersji Wspanialego M04B????Jak Wam sie wydaje...wejda tam dwa autka sredniej wielkosci?Co z otwieraniem drzwi?Nie mowie juz o wychodzeniu pasazerow w garazu :-)))ale obu kierowcow jednoczesnie.....Co robicie z drzwiami wewnetrznymi garazowymi?Zachowujecie je tak jak jest w projekcie?Ja sie zastanawiam....

Witajcie.

Mam pytanko.Czy macie oryginalne w realu wymiary garazu w wersji Wspanialego M04B????Jak Wam sie wydaje...wejda tam dwa autka sredniej wielkosci?Co z otwieraniem drzwi?Nie mowie juz o wychodzeniu pasazerow w garazu :-)))ale obu kierowcow jednoczesnie.....Co robicie z drzwiami wewnetrznymi garazowymi?Zachowujecie je tak jak jest w projekcie?Ja sie zastanawiam....

To pytanie do Aga&Seb - oni już wjeżdżają autkiem zapewne do swojego garażu :) Ja zamówiłam właśnie projekt i czekam na przesyłkę. Też obawiam się, że garaż nie należy do najwygodniejszych...

Cichutko się tutaj zrobiło :roll: Co porabiacie, że się nie odzywacie...? :) Ja czekam na adaptację - do poniedziałku myślę, że będą złożone papiery na pozwolenie budowy. I dalej czekanie. Zastanawiam się nad połączeniem - tak jak u Was Aga&Seb salonu z gabinetem na parterze i częściowym zasłonięciem ścianą kuchni. Szkoda mi trochę pokoiku na dole - ale salon byłby przestronniejszy... Ciekawa jestem czy taką zmianę powinnam ująć w adaptacji - chyba tak, bo ingeruję w ścianę nośną...

No i czekam na tel od majstra - czyli osoby najważniejszej w tym momencie. Ile zaśpiewa za postawienie domu? Hmm...? No właśnie szybciutko mi proszę zdradzić ile płacicie za robociznę poszczególnych etapów!!!!! To dla mnie hiperważne!

Pozdr!

witam

wstawilem do garazu dwa nasze auta...zrobilem wymiarki po plycie i....nie jest az tak zle...owszem drzwi trzeba chronic...ale jakos sie da tam zmiescic dwa autka srednie, rowerki tez z przodu...ale ciasno....jednak...cos sie pomysli....na przyszlosc..mysle ze takie kombi jak omega...tez wejdzie....ale na styk....

oczywiscie to symulacja domku ale porozstawialem pacholki na betoniku i ..symulacja garazu sie odbyla.....:-)

No tak... spodziewałam się tego. Też wolałabym aby garaż był większy. No i najlepiej gdyby był połączony z kotłownią. Jeśli nie wprowadzę zmian i nie zainstaluję pompy ciepła to pozostaje mi eko groszek i będę go wnosiła do kotłowni głównym wejściem. Nie jest to ciekawa perspektywa :-?

Ano tak...nie ma co sie dziwic..domkow nie mamy duzych...nie to co Z27 :-)))tam mialbym 9 m.kw. przed zderzakami autek...cala kotlownia wlazlaby...ale jakos bedzie....w srodku tez trzeba ladnie i MADRZE rozplanowac.....na razie zmniejszylismy wym okienek drewnianych z tym co w projekcie jest, tu sa duze otworki..a ja az tak duzych nie musze miec....

Ja zamierzam miec gazowke-tu mysle o kondensacyjnym viessmannie, podlogowke mam miec w 3 pomieszczeniach w domu i to nie najwieksze powierzchnie,poza tym kominek z plaszczem sprzezony z co i mysle dodatkowo o solarach. Innych firm zestawy wychodza duzo taniej choc nie sa to firmy jakies swiatowe..moze mniej znane. Widzialem jak dziala wspomaganie co i cwu przez solary. Fajna rzecz niemniej na wejsciu kosztowna.Ale po 8 latach przy obecnych cenach jest szansa na zwrot inwestycji. To zalezy od wielu czynnikow ale...na pewno oszczednosci sa jakies. Mam dylemat jak to polaczyc i roziwazac. Nie wiem jak dziala podlogowka i nie mam az tyle kasy zeby wrzucic w nia ponadto nie chce miec terakoty wszedzie i chlodnych podlog latem. Mysle i mysle a ceny nie sa male....Okna zamowilem drewniane z potrojnymi szybami w polowie ilosci okien do domu zamierzam ocieplic dobrze podlogi i stropy i licze na Ytonga 40 cm sciany. Ceny eksploatacji domu chcialbym obnizyc ale wiadomo ze domu pasywnego nie mam i nie chce miec..pompy ciepla nie moge umiescic wokol domu bo brak miejsca na wymiennik wiec ziemny na pewno i okresowo kominek....Nie wiem czy nie zrobi sie z tego kotlownia ale...zobaczymy....

Z ogrzewaniem solarami nie ma co przesadzać. Do pieca centralnego ogrzewania można podłączyć np. płaszcz wodny z kominka, a to już spowoduje, że potrzebny będzie system sterujacy obiegiem ciepłej wody.

Właczenie w to trzeciego źródła ciepłej wody dodatkowo skomplikuje cały system.

Nakłady poniesione na ogrzewanie słoneczne są duże, faktycznie zwracaja się po paru latach, , są bardzo efektywne latem, a mało zimą,

słuchajcie nie umiem wyczytać z projektu ile m2 ścian ma nasz domek czyli wspaniały, właściwie chodzi mi o to ile suporexu będę potrzebowała... Kompletny laik ze mnie. Wiem, że powinien powiedzieć mi to majster - ale ja w gorącej wodzie jestem kąpana i chciałabym zamawiać materiał a z majstrem spotkam się dopiero w sobotę...

I jeszcze jedno - czy macie inne propozycje elewacji zewnętrznej czy robicie z drewna, tak jak w projekcie? A co z kolorystyką?

pozdrowionka:)

No Lookita, działaj dzielnie! :) Cieszą małe nawet kroczki. Ja też miałam z tego radość. Teraz papiery już w Starostwie i czekam na pozwolenie. I tak sobie myślę, że te papierki to drobiazg w porównaniu z lataniem i załatwianiem więźby, materiałów, rozmowami z fachowcami - co jeden to przez większe "F" :) Oh, ależ się będzie działo.

A propos - co tu taka cisza ?! Wszyscy tacy zabudowani??

Pzdr!