Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

Tiaaaa czekam na uprawomocnienie sie dec do zabudowy,po weekendzie bede wiedziec.Adaptacja wstepna projektu w toku.Mysle...ile wyceni sobie Pani za to...a zmieniamy: liczbe otw okiennych-2 duze likwidujemy,4 male grazowe tez,jedna scianke dzialowa wywalamy,dom bedzie z Ytonga,a w proj. z bet. kom....i bez ocieplenia,bedzie zamaist 4 kominow 2,bo reku z gwc bedzie.Ciekawe ile za to wsz wezmie ....

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tiaaaa czekam na uprawomocnienie sie dec do zabudowy,po weekendzie bede wiedziec.Adaptacja wstepna projektu w toku.Mysle...ile wyceni sobie Pani za to...a zmieniamy: liczbe otw okiennych-2 duze likwidujemy,4 male grazowe tez,jedna scianke dzialowa wywalamy,dom bedzie z Ytonga,a w proj. z bet. kom....i bez ocieplenia,bedzie zamaist 4 kominow 2,bo reku z gwc bedzie.Ciekawe ile za to wsz wezmie ....

Hej - i co tam u Was? Jak adaptacja? Ja też likfiduję ściankę działową i zastanawiam się nad sensem okienek w garażu - ale to mogę zrobi8ć sobie sama - bez adaptacji - wpis kierownika budowy i po sprawie. Chcę też dobudować jedną ściankę i z jednego okna w jadalni zrobić też wyjście do ogrodu.

Hej - i co tam u Was? Jak adaptacja? Ja też likfiduję ściankę działową i zastanawiam się nad sensem okienek w garażu - ale to mogę zrobi8ć sobie sama - bez adaptacji - wpis kierownika budowy i po sprawie. Chcę też dobudować jedną ściankę i z jednego okna w jadalni zrobić też wyjście do ogrodu.

ja juz mam papierki w starostwie...czekam na pozwolenie...

aha okna ja dwa w garażu zlikwidowałem...

co do ytonga to nie wiem czy to się tak opłaci...mój znajomy wybudował i ocieplał bo nie dawał rady z gazem.. :)

a poza tym bloczek z Y. prawie 15 zet ...

ale każdy rzeźbi jak lubi więc chylę czoła przed wyzwaniem...

pozdrawiam

hmmm bede miec sciane 40 cm...i znam z opinii juz mieszkajacych nawet w 36.5 cm grub ze spoko....mam zrobiona symualcje ilosciowo materialowa i...wychodzi niewiele drozej..owszem mozna najtaniej...ale czy jakosc pojdzie w parze?dom w koncu na lata.....material drozszy...ale pewny i sprawdzony..zobaczymy...sam chyle czola ...w pokorze i z lekka bojaznia w ogole przed budowa domu-temu wyzwaniu....

hmmm bede miec sciane 40 cm...i znam z opinii juz mieszkajacych nawet w 36.5 cm grub ze spoko....mam zrobiona symualcje ilosciowo materialowa i...wychodzi niewiele drozej..owszem mozna najtaniej...ale czy jakosc pojdzie w parze?dom w koncu na lata.....material drozszy...ale pewny i sprawdzony..zobaczymy...sam chyle czola ...w pokorze i z lekka bojaznia w ogole przed budowa domu-temu wyzwaniu....

sorki...nie chciałbym być niegrzeczny i wywoływać wojny ale czy np zwykły beton komórkowy nie jest materiałem bardziej sprawdzonym...

wydaje mi się że na przestrzeni wielu powojennych lat zbudowano z niego znacznie więcej domków i innych budowli niż z tzw. nowoczesnych materiałów budowlanych, a może sięmylę...

:D

a my czekamy,dzisiaj Pani architekt daje w palnik-Krystyny wiec moj projekcik lezy.Poza tam jakies babsko urzedowskie zapomnialo sprawdzic i nie ma czegos do ukonczenia uprawomocnienia decyzji co do zabudowy!!!Tak wiec w czw umowimy sie na rozmowe z Pania archi i w pt naniesiemy zmiany i moze po weekendzie zacznie sie adaptacja wlasciwa..... A moja ekipa juz czeka na mnie,szukaja wykonczeniowki,ale wokol mnie nikt sie nie buduje....wiosna idzie...a my powoli zbieramy sily i zamairy do budowy....:-))))

qrcze...mam problem z wiezba we Wspanialym. Wlasnie wrocilem z tartaku i gosc mnie zalatwil.Stwierdzil ze dane z tabelki o ilosciowym wyliczeniu drewna sa inne niz te wyczytane z rzutu wiezby z projektu.Mimo ze trzeba dodac zapas do danych z tabelki to dane wymierzone linijka z rzutu sa mniejsze niz te ktore zaklada wyliczenie ilosciowe.Chodzi o 1.5 dlugosci krokwi koszowej.Na przyklad.Szlag mnie trafia.W ogole jest pare zmian co do jetek.Warto dac po dwie z kazdej strony krokwi a nie jedna jak w projekcie.Wiem ze to wiecej materialu ale logicznie myslac wtedy zapobiega sie rotacji obustronnej krokwi a nie tylko z jednej strony jak to jest w projekcie.Nie wiem z kim to konsultowac.Napisalem do redakcji do specjalistow ale....jutro sie dowiem wiecej.Ech.....

Witajcie:) Po przedświątecznej wizycie we Wspaniałym Agi i Seba zakupiliśmy projekt. Prawie trzy miesiące trwała walka z papierkami, ale dziś udało się w końcu wywalczyć w starostwie pozwolenie - co oznacza, że za dwa tygodnie rusza budowa naszego Wspaniałego w wersji A :D Mamy już na działce różnej maści cegły, bloczki fundamentowe i stal, więc jak już fachowcy ruszą to powinno pójść szybko :lol:

Hej.To fajnie.....Ile czasu zajela Wam adaptacja projrktu-przez uprawniona osobe,a ile od zlozenia dokumentow do czasu uzyskania pozw na budowe?Z czego budujecie?Macie wiezbe????

Adaptacja zajęła 2 dni. Pozwolenie w ciągu miesiąca, ale wyproszone i załatwiane różnymi kanałami, bo w moim starostwie norma to 60 dni. W międzyczasie okazało się, że pan od adaptacji musi pouzupełniać pieczątki itp. przez co mogło się wszystko opóźnić, ale jako, że ja nachodziłam niemalże codziennie starostwo to szybko się o tym dowiedziałam i szybko zostało naprawione.

Budować będziemy z cegły U-220, więźby nie mamy jeszcze - nie mamy gdzie tego trzymać, ryzykujemy już z tą cegłą, bo działka nieogrodzona :-?

male wyjasnionko.otoz odpowiedziala mi Pani z Muratora i..rzekla: dane z tabelki-liczby m 3 drewna i metraz sa podstawa do orientacyjnego zamowienia wiezby.nie do konca wiem czy nadal pomimo juz naddatku w dlugosci drewna trzeba doliczyc te zapasowe 30 cm dlugosci,odpowiedz przyjdzie pewnie po weekendzie.adaptacja zaczeta,choc glowimy sie nad ukladem ilosciowym okien w scianie i ich rozmieszczeniem.zlikwidowalismy okno polaciowe w pokoju na gorze,okno elewacyjne w scianie,ktos tu juz cos takiego zrobil w wersji A Wspanialego.Mysle ze tydzien i mamy adaptacje...potem ...echhhhhh...

cos malo ost. napisaliscie...zatem ja pomarudze...Wspanialy wers. enerooszczedna,czytalem opis proj. w Muratorze--hmmm jakby wiekszy o pare m.kw. inna troche tech budowy scian..ale jakis szokujacych zmian nie ma....ja tez chya bede miec energooszcz....coz......ale detale...pewnie w szczegolach...w sumie i tak z kazdego proj. sie da zrobic energooszcz.dom...jak sie chce i ma z czego i za co.....ja nadal czekam na wyliczenie juz calosci Wspanialego z Ytonga....na razie wiem ze...ponizej 49 tys....i juz sporo drozej teraz by mozna kupic...te cholerne ceny w tym naszym cholernym Kraju.....ech...a ile jeszcze przed nami....szkoda gadac...ale coz...marzenia-ich realizacja kosztuja....:-)))

jutro uderze po zamowienie wiezby...ale nie mam ilosciowego wyliczenia kontr- i samych lat.....i pojade....drewno zapewne polezie w gore niebawem...wiec ...na razie 6200 netto za m3,impregnacja 60 pln netto za m3.....

projekt sie adaptuje.....i czekam ...na kolejne etapy przygotowan do budowlanej gehenny...........................a Wy co?juz do Swiat sie szykujecie?ja...hmmmmmkolejne poza domem...i rocznica - pierwsza zareczyn......:-)))niestety do pracy pojde w ten dzien....w sensie Swieta...bo data w kwietniu...byla w 2006....ale co ja bede nudzic.......