gośmar 02.05.2007 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Witajcie No nareszcie mamy chwilkę. Widzę, że na forum sporo się zmieniło. Co niektórzy z nas już mieszkają w naszym wspaniałym. Dla przypomnienia my budujemy się pod Częstochową i mamy projekt M04bL. Jesteśmy na etapie wylanych ław. W piątek przychodzi murarz stawiać fundamenty z bloczków betonowych. Nasze dotychczasowe wydatki to:- podłączenie do sieci wodociągowej 2580 zł- przyłącze do sieci energetycznej ze skrzynką budowlaną (wypożyczoną na czas budowy) 3570 zł- zakup pustaków Porotherm, bloczków i akermama (ceny ze I/07r.) 28041 zł- zakup drutu 1,4 t z transportem 4141 zł- ściąganie humusu 210 zł- wytyczenie geodezyjne 350 zł (inni chcieli od 500-600 zł)- wykopy koparką 375 zł- zalewanie ław betonem z gruszki 6087 złTo wszystko na razie. Jeżeli ktoś może powiedzieć jaką wysokość mają fundamenty - ile jest rzędów z betoników to będziemy wdzięczni.Jak będzie coś u nas widać to zamieścimy jakieś fotki. Pozdrawiamy Gośmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośmar 02.05.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Jeszcze raz witam Z czego budujecie komin do kominka (z cegły czy gotowy wkład) i komin do spalin w kotłowni? PozdrawiamGośmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 02.05.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 ja kupilem systemowy pod kominek...Shiedel chyba,a pod kociol bedzie mi murarz budowac normalny z klockow wentylacyjnych,podwojny dla wentylacji pom.gosp....a rurka do kondensata pojdzie w jeden z nich...tak mi proponuje montazysta kotla.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 05.05.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 znowu chłonę jak gąbka Wasze informacje dzięki, że się nimi dzielicie!!! to dla mnie bardzo ważne i cenne wskazówki! Proszę o dalsze Poza tym mam pytanie - czy zamawiając materiał kierujecie się ich wykazem z kosztorysu Muratora czy raczej np. majster mówi Wam ile czego potrzebuje? Słyszałam opinie, że ilości materiałów w kosztorysach muratora często są nieprecyzyjnie określone, stąd moje pytanie. No właśnie jeszcze o coś miałam zapytać. Budujecie na zaprawę czy klej - my chcemy na klej - ile będziemy go potrzebowali? Pozdrawiam Was! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 06.05.2007 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Hello.Materialy zamowilem przez PSB,u kolegi.Wyliczyli mi wszystko do scian,klej mam tez policzony.Kazalem dolozyc wszystko pod fundament-bloczki keramzytowe,nie musze ich ocieplac,folie dadza,zamowilem po starych cenach termoorganike do podlog,po weekendzie juz,tu na miejscu zamowile welne,chyba,ze przebija oferte kolegi.Dach czeka,wiezba sie robi,okna juz lada tydzien zjada z lini prod.ale nie mam kre,od wt.zaczynamy etap przedwstepny,14go,moze kopanie law..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaSławek 07.05.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Hej Wspaniali Jutro odpiszę na maile w sprawie kosztorysu i cen betonu. Dopiero co wróciłam do domu i próbuje się ogarnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Ch. 08.05.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 zdecydowalismy z mezem o zakupie projektu M04b. Jesli jest ktos kto jest w trakcie budowy lub zbudowal chetnie bysmy obejrzeli. Planujemy budowe w Warszawie Wawer Bardzo chetnie obejrzalabym rowniez projekt M04a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.05.2007 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 a ja od wczoraj mam rozwalona hale,wyczyszczone podloze pod budowe Wspanialego....od pon. chyba ruszamy,w pt geodeta,kredytu nie mam...nie poskladalem przez ten cholerny weekend majowy papierow.Akurat w tym roku ten weekend mi byl niepotrzebny....Zaczynam czuc...ciezar obowiazkow i...waznosci zadania na cale chyba swoje juz zycie ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.05.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Szanowni Panstwo Wspaniali.Macie juz swoje kosztorysy pod bank?Prosze pokazcie jakies glowne wartosci,zwlaszcza Ci , co juz postawili troche.Myslke,ze wersja A ma takie same cenki jak B tak?Ja mam kosztorys pod inny domek,ale powierzchniowo zblizony pod nasze...oto link,dla kogos moze sie przyda. Na sam dol trzeba zjechac.Sorki,ale wybaczy tworca tegoz kosztorysiku,ale skoro upubliczniony ,to i powielony http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1780688&highlight=ytong#1780688 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeslaw 10.05.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Wypadałoby się przedstawić Jestem Grzegorz a oto moja żona Marzenka . Zaczynamy budowę na początku lipca. Bedziemy mieszkać w okolicach Konina. A Wy? Pozdrawiamy!! Witam Was cieplutko! My zgodnie z opisem budujemy pod Bydgoszczą. Właściwie zaczniemy. Mamy zdjęty humus i ruszamy dalej po dłuuuugim weekendzie. Życzmy sobie powodzenia! Witam, witam! Jak tam prace? Fundamenty już stoją? My już poczyniliśmy pare zakupów. W zwiazku z tym mam pytanie do wszystkich budujących Wspaniałego. Ile sztuk cegieł 25 P+W potrzeba na mury i ściany nośne? Ile zużyliście bloczków cementowych (kanlodów) na fundamenty? Z góry dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 10.05.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Hejo.U mnie dzis wytyczono domek.Hmmmdo najwiekszych nie nalezy...ale ..cos sie zmiesci i da mieszkac.Dzisiaj tez bede wiedziec ile czego mi wyliczono i zamowilem.Ale czekam na wycene by zrobic kosztorys do banku..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 10.05.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Witam wszystkich Razem z moja zonka dlugo szukalismy domku, i w koncu dzisiaj zapadla decyzja ze bedzie to M04a. Uff jak fajnie ze wkoncu wybor projektu mamy za soba, chodz zapewne przed nami jeszcze duzo wiekszych trudnosci . Co do projektu, chcemy wprowadzić kilka niewielkich zmian: 1. Polaczyc salon z pokojem na dole 2. Zmienimy troche lazienke na dole tak, ze nie bedzie w niej prysznica. Bedzie mniejsza za to powiekszymy garderobe na dole , a w zasadzie bedzie to pomieszcenie gospodarcze. Ta wneka koło lazienki tez bedzie zabudowana i polaczona z garderoba. 3. Co do schodów w salonie o ile się da to myslimy nad tym aby zaczynały się one na bocznej scianie salonu (ale to jeszcze kwestia przemyslenia) 4. Na gorze jedynie chcemy polaczyc lazienki w jedna. 5. Zlikwidujemy jeszcze kilka okien To jak narazie tyle ze zmian, generalnie domek jest milutki i wydaje sie byc funkcjonalny. Jesli ktos z Was moglby podeslac rzuty i przekroje bylbym wdzieczny. A i zapomnialem powiedziec ze jestesmy z okolic Wroclawia. Mam nadzieje ze bedziemy tu czesto zagladac Pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośmar 10.05.2007 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Witamy Was wszystkich My zużylismy 1862 sztuki bloczków betonowych, z tym że fundamenty pod wszystkie ściany zewnętrzne budowaliśmy z bloczków w poprzek tj. szer.25 cm. Fundamenty pod ściany wewnetrzne układane były z bloczków dł. 38 cm.Pozdrawiamy Gośmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaSławek 10.05.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Witajcie;) Mam chwilowy problem z łączem. Zalogowałam się na moment gościnnie. Pamiętam o Was, odpiszę na maile jak tylko moja neostrada obudzi się ze snu. Pozdrawiam Wspaniałych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 10.05.2007 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Ja dopiero jestem na etapie kopania ław fundamentowych, więc sama jestem ciekawa ile wyjdzie materiału na poszczególne etapy...? Na razie sugeruję się danymi z kosztorysu otrzymanego z Muratora. Zamówiłam bloczków 1060szt. Uwzględniając też zamianę tych mniejszych spod tarasu i wejścia na standardowe. I jeszcze jedno - może ktoś wie (może Aga &Seb):Otóż mam dylemat ponieważ pod fundamentem mamy położyć rurę od kanalizacji i od wody. I tak ta od kanalizy ma być 160 plus rura osłonowa (t.zw. peszela) 250. No i problem tkwi w tym, że takiej wielkiej osłony nie mogę dostać nigdzie No i pytam się Was jak to robiliście - szczególnie dotyczy to tych, którzy już ten aspekt mają za sobą. Można wrzucić np tę kanalizacyjną fi 160 w większą kanalizacyjną np. fi 200 ... Tak? Co o tym myślicie??pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeslaw 11.05.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Dzięki za info. A ile kładłeś warstw? 6 czy 7? Pozdrawiam! Witamy Was wszystkich My zużylismy 1862 sztuki bloczków betonowych, z tym że fundamenty pod wszystkie ściany zewnętrzne budowaliśmy z bloczków w poprzek tj. szer.25 cm. Fundamenty pod ściany wewnetrzne układane były z bloczków dł. 38 cm. Pozdrawiamy Gośmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośmar 12.05.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Witamy grzesław napisał: Dzięki za info. A ile kładłeś warstw? 6 czy 7? 7 warstw! Pozdrawiam Gośmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośmar 13.05.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Witajcie Czy ktoś wie gdzie idzie nawiew powietrza do kominka?Pod chudziakiem czy na chudziaku i jakiej średnicy rurą. Pozdrawiam Gośmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beatka_30 15.05.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Cześć wszystkim jestem już zakręcona samymi planami rozpoczęcia budowy Mam do Was szybkie pytanie: rozpoczęłam właśnie rozmowy z potencjalnymi ekipami. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Logiczne jest, że na wycenę wg projektu. Ale na co jeszcze? Pierwsze spotkania (przede mną cztery) mam w sobotę (19.05). Takie bardzo ogólne. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie. pozdrawiam Bea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeslaw 17.05.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Cześć wszystkim jestem już zakręcona samymi planami rozpoczęcia budowy Mam do Was szybkie pytanie: rozpoczęłam właśnie rozmowy z potencjalnymi ekipami. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Logiczne jest, że na wycenę wg projektu. Ale na co jeszcze? Pierwsze spotkania (przede mną cztery) mam w sobotę (19.05). Takie bardzo ogólne. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie. pozdrawiam Bea Przede wszystkim musisz wyczuć czy są profesjonalistami, gadaj z nimi językiem budowlańca, tak żeby ci kitu nie wcisneli. Najlepiej niech Tobie wskażą co ostatnio budowali w okolicy, przejedz się, zobacz jak i wyszło i pogadaj z właścicelami inwestycji. Wtedy ci powiedzą, że np. są ok ale się spóźniają, albo robą fuszerkę, piją wódkę i kłucą się o pieniądze Pogadaj z nimi o wolnych terminach, jeśli ich mają mało tzn że są nieźli. Musisz zapytac co jest w twoim zakresie (np. posilki, jakiś sprzęt, pomocnicy) a co w ich, ze szczegółami np. do jakiego etapu robią i dokłądnie jak. np schody, kominy itp. Dasz rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts