grzeslaw 17.05.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Ja dopiero jestem na etapie kopania ław fundamentowych, więc sama jestem ciekawa ile wyjdzie materiału na poszczególne etapy...? Na razie sugeruję się danymi z kosztorysu otrzymanego z Muratora. Zamówiłam bloczków 1060szt. Uwzględniając też zamianę tych mniejszych spod tarasu i wejścia na standardowe. Tzn. co tak naprawdę zmieniliście? Niższy taras? Bloczki 12 czy 14 cm? ja mam nadal mętlik z tym. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berberys30 21.05.2007 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 Witam wszystkich !Jesteśmy na etapie wyboru projektu, przymierzamy sie poważnie do projektu "M04a" Wspaniały. Proszę, czy ktoś mógłby nam pomóc w wyborze i podesłać jakieś zdjęcia już wybudowanego (wykończonego) Wspaniałego w wersji "a", interesują mnie również zdjęcia pokoi na poddaszu, jak wyglądają w rzeczywistości ile miejsca itp. Oczywiście jeśli byłoby to możliwe opiszcie jakich zmian dokonaliście w projekcie i co jeszcze doradzacie. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berberys30 21.05.2007 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 Witam wszystkich !Jesteśmy na etapie wyboru projektu, przymierzamy sie poważnie do projektu "M04a" Wspaniały. Proszę, czy ktoś mógłby nam pomóc w wyborze i podesłać jakieś zdjęcia już wybudowanego (wykończonego) Wspaniałego w wersji "a", interesują mnie również zdjęcia pokoi na poddaszu, jak wyglądają w rzeczywistości ile miejsca itp. Oczywiście jeśli byłoby to możliwe opiszcie jakich zmian dokonaliście w projekcie i co jeszcze doradzacie. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 22.05.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Ja dopiero jestem na etapie kopania ław fundamentowych, więc sama jestem ciekawa ile wyjdzie materiału na poszczególne etapy...? Na razie sugeruję się danymi z kosztorysu otrzymanego z Muratora. Zamówiłam bloczków 1060szt. Uwzględniając też zamianę tych mniejszych spod tarasu i wejścia na standardowe. Tzn. co tak naprawdę zmieniliście? Niższy taras? Bloczki 12 czy 14 cm? ja mam nadal mętlik z tym. Pozdrawiam! Myślę, że wybudowanie tarasu dla przeciętnego majstra nie jest problemem. A że będą większe bloczki zamiast mniejszych - chcą, to tak będą mieli (nie mówiąc już o tym, że tych mniejszych u nas w okolicy po prostu nie ma, one nie są standardowe). Także pogadaj z kier-budem lub majstrem niech Tobie przeliczy, podpowie co i jak. Trochę się "wymądrzam" ale tak naprawdę wypowiedzieć się mogliby ci, którzy już postawili dom. Hmmm "wspaniali" - może napiszcie kilka słów na ten temat... Poza tym beton podlewam. Upał jak diabli Myślę, że jutro papa i za chwile ściany fundamentowe - teraz to dopiero się mury będą pojawiać. No i mam suporex na działce już. No i z tegoż właśnie powodu mieszkam na moim poletku pilnując go. Bo nie wiem jak w Waszych okolicach ale u nas to istna plaga złodziejstwa!!! Coś okropnego. Wynoszą wszystko, co się da! berberys30 witam Ciebie gorąco - jak widzisz - ja dopiero zaczynam, więc nie pomogę. Ale życzę powodzenia Rzadko się pojawiam, inni widzę też zalatani i zajęci budową - pozdrawiam wszystkich! No i odezwijcie się częściej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik 23.05.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Cześć wszystkim jestem już zakręcona samymi planami rozpoczęcia budowy Mam do Was szybkie pytanie: rozpoczęłam właśnie rozmowy z potencjalnymi ekipami. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Logiczne jest, że na wycenę wg projektu. Ale na co jeszcze? Pierwsze spotkania (przede mną cztery) mam w sobotę (19.05). Takie bardzo ogólne. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie. pozdrawiam Bea koniecznie odwiedź właścicieli domów które już zbudowali... ja odwiedziłem 3 i póki co nie żałuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 23.05.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 zaczelo sie.... dzisiaj rozpoczalem kolejny etap w moim zyciu-oczywiscie i Mojej Zony-budowe domu!!!Lawy sa czesciowo wykopane...zaczelo sie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik 23.05.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 zaczelo sie.... dzisiaj rozpoczalem kolejny etap w moim zyciu-oczywiscie i Mojej Zony-budowe domu!!!Lawy sa czesciowo wykopane...zaczelo sie!!!! nie bój nic...najważniejsze to zachować spokój... ja ten etap mam juz za sobą... mój wsapaniały podniósł się do stanu "zero" jakby to kogoś interesowało to kosztowało mnie to ok. 26,5 kzł trzymajta się mocno za portfele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośmar 23.05.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Witam wszystkich sympatyków Wspaniałego Kozik Twój stan "zero" wyniósł porównywalnie co i nas. Co w tym liczysz? Nas kosztował około 27,6 tys. zł (sam beton ok. 8,4 tys. zł). W tym liczymy położenie kanalizacji wewnątrz budynku i doprowadzenie wody do garażu, koparkę, geodetę, piasek na podsypkę, murarza. My dzisiaj zalaliśmy chudziak i czekamy do poniedziałku na stawianie murów. W tej chwili zastanawiamy się nad kominami. W planie średnica kanałów spalinowych do kominka i kotłowni jest 20x20 cm.Czy ktoś wie jak je stawiać z cegły o wymiarach 24x12 cm, aby były takie wymiary jak w planie? PozdrawiamGośmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre11 24.05.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 witam, przejrzałem całe forum i wyczytałem, że kilka osób planowało budowę wg proj.wspaniały m04a ale ze schodami w miejsce garderoby lub łazienki. Czy ktoś ukończył już budowę z tymi zmianami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik 24.05.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Witam wszystkich sympatyków Wspaniałego Kozik Twój stan "zero" wyniósł porównywalnie co i nas. Co w tym liczysz? Nas kosztował około 27,6 tys. zł (sam beton ok. 8,4 tys. zł). W tym liczymy położenie kanalizacji wewnątrz budynku i doprowadzenie wody do garażu, koparkę, geodetę, piasek na podsypkę, murarza. My dzisiaj zalaliśmy chudziak i czekamy do poniedziałku na stawianie murów. W tej chwili zastanawiamy się nad kominami. W planie średnica kanałów spalinowych do kominka i kotłowni jest 20x20 cm. Czy ktoś wie jak je stawiać z cegły o wymiarach 24x12 cm, aby były takie wymiary jak w planie? Pozdrawiam Gośmar zastanów się dobrze nad stawianiem kominów z cegły bo przy jej obecnej cenie systemowe wychodzą porównywalnie a nieporównywalnie trudniej je spier... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 24.05.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 ja mam miec Leiera,drugi z pustakow keramzytowych do kotlowni a reszte....zlikwidowalem........hmmm... takie pytanko,rozmyslanko mi sie nasuwa, jak widze lawy.... waski ten domek !!!!!jak tam zmieszcze 2 autka i rowerki?jaki maly ten gabinecik na dole,jakie waskie wszystko bedzie ))) a ile to moze kosztowac???...pochwalcie sie swoimi szacunkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik 24.05.2007 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 ja mam miec Leiera,drugi z pustakow keramzytowych do kotlowni a reszte....zlikwidowalem........hmmm... takie pytanko,rozmyslanko mi sie nasuwa, jak widze lawy.... waski ten domek !!!!!jak tam zmieszcze 2 autka i rowerki?jaki maly ten gabinecik na dole,jakie waskie wszystko bedzie ))) a ile to moze kosztowac???...pochwalcie sie swoimi szacunkami... pozcekaj aż będa ściany wtedy coś widać o garażu na dwa samochody i jeszce cóś tam zapomnij przy powierzchni 30 m2 ja nastawiłęm się na jeden sam w i jeden przed... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berberys30 25.05.2007 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 koniecznie odwiedź właścicieli domów które już zbudowali...ja odwiedziłem 3 i póki co nie żałuję... Witam,Miło by było zobaczyć któregoś Wspaniałego "na żywo", ale czy znalazł by się chętny aby nam go pokazać ? Czy ktoś z Was orientuje się jakie są przewidywyane koszty (na dziś) wybudowania stanu surowgo zamkniętego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 25.05.2007 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Witam Wspaniałych Nasz projekcik jest już w adaptacji. Teraz trwa poszukiwanie ekipy. I tutaj mam pytanie. Czy kwota 22 000 za stan surowy bez dachu i scianek działowych to dużo ? Ekipa dobra, sprawdzona, wszystko załatwiają sami. I jeszcze jedno czy ktoś z Was ma przykładowy kosztorys do banku ? Prosiłbym na maila lsi @ o2 . pl Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik 25.05.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Witam Wspaniałych Nasz projekcik jest już w adaptacji. Teraz trwa poszukiwanie ekipy. I tutaj mam pytanie. Czy kwota 22 000 za stan surowy bez dachu i scianek działowych to dużo ? Ekipa dobra, sprawdzona, wszystko załatwiają sami. I jeszcze jedno czy ktoś z Was ma przykładowy kosztorys do banku ? Prosiłbym na maila lsi @ o2 . pl Pozdrawiam hejo.... ja płacę 22kzł za wszystkie roboty murarskie bez dachu i też mam sprawdzoną ekipę z polecenia...więc cena oki bierz i nie narzekaj bo lepiej nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 25.05.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 hejo.... ja płacę 22kzł za wszystkie roboty murarskie bez dachu i też mam sprawdzoną ekipę z polecenia...więc cena oki bierz i nie narzekaj bo lepiej nie będzie No już się w międzyczasie wstępnie dogadałem że scianki działowe zrobią w tej kwocie. Więc jedno już mam z bani . Teraz ekipa do dachu i wycena materiałów. Tego ostatniego to się boję najbardziej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 25.05.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Bez dachu....ale i bez wiezby czy robocizny wiezby i pokrycia dachowego?Ja mam wstepne wyliczenia ,ze od kopania do wiezby,ze scianami dzialowymi i nosnymi,bez tarasu,obudowy kominow,schodow!!!!35 tysiecy.W tej chwili,moja ekipa o jakies 10 000 wezmie wiecej w Wawie....Ja kolo Wawy..ale uklepany termin i cena od stycznia.Cena taka sobie...ale zwazywszy ile ekip mnie olalo,ze z Ytonga chce...to ta ekipa z certyfikatem,cenowo jest do przyjecia..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 25.05.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Bez dachu....ale i bez wiezby czy robocizny wiezby i pokrycia dachowego?Ja mam wstepne wyliczenia ,ze od kopania do wiezby,ze scianami dzialowymi i nosnymi,bez tarasu,obudowy kominow,schodow!!!!35 tysiecy.W tej chwili,moja ekipa o jakies 10 000 wezmie wiecej w Wawie....Ja kolo Wawy..ale uklepany termin i cena od stycznia.Cena taka sobie...ale zwazywszy ile ekip mnie olalo,ze z Ytonga chce...to ta ekipa z certyfikatem,cenowo jest do przyjecia..... bez wiezby i bez dachu. Czyli od kopania do kominów pod dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik 25.05.2007 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Bez dachu....ale i bez wiezby czy robocizny wiezby i pokrycia dachowego?Ja mam wstepne wyliczenia ,ze od kopania do wiezby,ze scianami dzialowymi i nosnymi,bez tarasu,obudowy kominow,schodow!!!!35 tysiecy.W tej chwili,moja ekipa o jakies 10 000 wezmie wiecej w Wawie....Ja kolo Wawy..ale uklepany termin i cena od stycznia.Cena taka sobie...ale zwazywszy ile ekip mnie olalo,ze z Ytonga chce...to ta ekipa z certyfikatem,cenowo jest do przyjecia..... no twoja to z górnej półki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik 25.05.2007 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Bez dachu....ale i bez wiezby czy robocizny wiezby i pokrycia dachowego?Ja mam wstepne wyliczenia ,ze od kopania do wiezby,ze scianami dzialowymi i nosnymi,bez tarasu,obudowy kominow,schodow!!!!35 tysiecy.W tej chwili,moja ekipa o jakies 10 000 wezmie wiecej w Wawie....Ja kolo Wawy..ale uklepany termin i cena od stycznia.Cena taka sobie...ale zwazywszy ile ekip mnie olalo,ze z Ytonga chce...to ta ekipa z certyfikatem,cenowo jest do przyjecia..... no twoja to z górnej półki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts