dori 20.06.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Od lipca drożeją o 7% kominy Schiedel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Efka1719502157 21.06.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Witam,W sierpniu rozpoczynam budowę Wspaniałego w Gliwicach i chciałabym prosić bardziej zaawansowanych w tym temacie forumowiczów o opinię i ewentualnie bardzo mile widziane zdjęcia (myślę o innym wyglądzie elewacji, niż jest w projekcie, czy ktoś to może zrealizował)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 21.06.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 proszę o opinię: nasz domek jest z garażem w bryle. W projekcie jest ściana między garażem a częścią mieszkalną z cegły. Cały dom jest z suporexu. pyt: murować z tej cegły czy może to też być suporex? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Efka1719502157 21.06.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 My będziemy budować z Porothermu wszystkie ściany, zewnętrzne 44, w środku oczywiście cieńsze, nie zmieniałabym materiału, poza tym ściana między garażem a częścią mieszkalną to ściana nośna.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DM1719502163 22.06.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Witam! Jesteśmy z żoną na etapie poszukiwania projektu. Mamy bardzo wąską działkę (17 m) i dlatego te poszukiwania nie są łatwe. Naszym faworytem jest M04 bez... bryły garażu (na moje zapytanie o taką modyfikację Murator odpowiedział, że uzyskam na nią zgodę). Nie wiemy jednak jak ten projekt w takiej wersji by się prezentował. Myślę, że przy starannym wykończeniu detalami powinno być OK. Istnieje wiele projektów o podobnej bryle jak M04 w opcji z garażem i bez garażu (C04 - bez garażu, C12 - z garażem) i dlatego rozważamy taką adaptację. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmario 25.06.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Witam. Mam pytanko: czy ktos może buduje lub wybudował dom wg projektu Murator EM04b - Wspaniały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 26.06.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Witam! Jesteśmy z żoną na etapie poszukiwania projektu. Mamy bardzo wąską działkę (17 m) i dlatego te poszukiwania nie są łatwe. Naszym faworytem jest M04 bez... bryły garażu (na moje zapytanie o taką modyfikację Murator odpowiedział, że uzyskam na nią zgodę). Nie wiemy jednak jak ten projekt w takiej wersji by się prezentował. Myślę, że przy starannym wykończeniu detalami powinno być OK. Istnieje wiele projektów o podobnej bryle jak M04 w opcji z garażem i bez garażu (C04 - bez garażu, C12 - z garażem) i dlatego rozważamy taką adaptację. Pozdrawiam. dzień dobry! Może niedługo na stałe zawitacie na naszym "wspaniałym" wątku. 3mam kciuki a u mnie wooolllnnooo ale mury w końcu pną się do góry Pozdrawiam wszystkich!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre11 26.06.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 może się ktoś odezwie i podpowie jak przełożyć schody w wersji "a" w inne miejsce aby uzyskać salon o pełnej powierzchni 30 m2, ponieważ budowa wer."b" raczej nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre11 27.06.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 witam, może ktoś podpowie i poradzi jak przenieść schody w wersji "a" w inne miejsce aby uzyskać pełną powierzchnię salonu 30 m2.Najcenniejsze byłyby uwagi kogoś kto już takiej rzeczy dokonał.Wersja "b" nie wchodzi w grę ponieważ ma istotne dla mnie wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeslaw 29.06.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Hello! Jak daleko jesteście zaawansowani w budowe?Ja zgodnie z planem zaczynam od pierwszego, mamy już za sobą zciąganie ziemi, jutro geodeta wyznaczy fundament i zaczynamy.Właśnie mam pytanie i prośbe zarazem jeśli chodzi o fundament.Wygląda na projekcie troche inaczej niż rzut parteru. Np. nie ma fundamentu tam gdzie jest ściana oddzielająca salon od pokoju, czy też nie ma go tam gdzie zaznaczona jest kotłownia. Jak wygląda to w praktyce? Bardzo proszę o pomoc. A jęsli ktoś miałby zdjęcia bylibyśmy bardzo szczęsliwi. Mogą być same ławy, lub dalej pociągniete bloczkami. Z góry dzięki. Email: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 02.07.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Hello! Jak daleko jesteście zaawansowani w budowe? Ja zgodnie z planem zaczynam od pierwszego, mamy już za sobą zciąganie ziemi, jutro geodeta wyznaczy fundament i zaczynamy. Właśnie mam pytanie i prośbe zarazem jeśli chodzi o fundament. Wygląda na projekcie troche inaczej niż rzut parteru. Np. nie ma fundamentu tam gdzie jest ściana oddzielająca salon od pokoju, czy też nie ma go tam gdzie zaznaczona jest kotłownia. Jak wygląda to w praktyce? Bardzo proszę o pomoc. A jęsli ktoś miałby zdjęcia bylibyśmy bardzo szczęsliwi. Mogą być same ławy, lub dalej pociągniete bloczkami. Z góry dzięki. Email: [email protected] Spokojnie - fundamenty są pod najistotniejszymi elementami konstrukcyjnymi Akurat między salonem i gabinetem na parterze są fundamenty. Zapytaj kier-buda. Kurcze mam już milion zdjęć- ale mieszkam od półtorej miesiąca na budowie a tam nie mam netu, wszystko jest w domu - a teraz piszę z pracy (oczywiście poza godzinami ) i tu ich nie mam, bo bym trochę wrzuciła na neta... pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 03.07.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 u mnie Ytong od jutra!!!jade naprzeciw Tirowi z Austrii o 6ej rano ))) i przywiezli...mam 58 palatek...reszta w tym tygodniu...niestety juz wiem,ze nie rusze-pogody brak!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 05.07.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 No witajcie! Coś cisza jakaś tutaj się błąka... Jestem na etapie zamówienia kominów i mam dylemat - jedni uważają, że w kotłowni (eko-groszek) powinien być komin z wełną inni sprzedawcy - że skoro eko-groszek to jest ona zbędna... No chyba, że w przyszłości planowalibyśmy zmianę pieca na gaz czy olej - to wtedy tak. Wycena za wszystkie 4 kominy u mnie kształtuje się między 6100 a 7500brutto (zależy od producenta - a jeszcze bardziej od hurtowni ) Ja wybieram między: schiedel, IBF i odłamem schiedla - Presto. Prawie się zdecydowałam już na Presto. Kto już ma zrobiony strop terriva? Czy stal zamówiliście tak jak w kalkulacji do projektu -ponad tona i ile jeszcze betonu będę na ten strop potrzebowała?? No podzielcie się trochę wiadomościami... Do miłego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 05.07.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 helllo...ja o stropie nie mysle,robota stoi bo dop. od wczoraj i dzisiaj mam material budowlany....czesc niestety daleko stad ale juz z Austrii zjechala,czesc stoi w Ostrolece...a 58 palet Ytonga mam u siebie,codziennie laze i go sobie macam )),dzisiaj dzien drugi opijania,wczoraj juz bylo,dzisiaj znow,kolejny transport zjechal,zatem mam wszystko!!!!te 9 palet dodatkowych tez-podnosze sciane kolankowa!!!!ach....jak milo.....tylko ta pogoda....od pon moze rusza.....3 tygodnie w plecki...a mialbym juz stropik prawie.....Dori...trzymaj sie,nie zmarznij tam u siebie,nie daj lachom ukrasc tego co tak za ciezko zarobione pieniadze kupilas,jak cos...mafia z Wolomina zjedzie ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre11 08.07.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 prośba do GOŚMAR, pomóż podjąć decyzę o budowie pomiędzy wer."a" lub "b".Wiem że ty przeniosłeś schody z dużego pokoju do garderoby, jak to wykonałeś.? Dodatkowo podniosłeś ściankę kolankową - czy moglibyśmy z żoną obejrzeć budowę - planuję realizację w sosnowcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośmar 09.07.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Witam wszystkich! Właśnie wyszła nam nostrada więc internet tylko w pracy jak jest chwilka wolnego.ANDRE11- my wybraliśmy wer. "b", ponieważ schody nie rozdzielają nam kuchni i salonu. Są po drugiej stronie. Powierzchnia: salon+kuchnia+część holu jest naprawdę duża i przestronna. Nie przenosiliśmy schodów z salonu do garderoby, ponieważ to w wer."b" jest zrobione przez projektanta. Nad ścianką kolankową dużo się zastanawialiśmy, ale po pierwsze- dom będzie dostatecznie dla nas duży, a po drugie baliśmy się o wygląd zewnętrzny i założyliśmy, że odstępstw od projektu będzie min. Zapraszamy na naszą budowę, ale w chwili obecnej jesteśmy na etapie schnięcia stropów, jeszcze tydzień i można ruszyć dalej. Acha, ogląd jest trudny bo w środku są jeszcze stemple. Mieszkamy w Częstochowie. Możemy spotkać się 16-17 lipca, po południu. PozdrawiamGośmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 10.07.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 No cóż, pora wtrącic swoje parę zdań w temacie Wspaniałego W zeszłym roku, jeszcze na etapie szukania działki, wpadła nam (mnie i Szanownej Małżonce) w ręce płytka z projektami z Muratora. Jako że był to pierwszy poważniejszy kontakt z projektami, mieliśmy jedynie ogólne wyobrażenie o naszych gustach i wymaganiach - w okolicach 150 mkw, poddasze użytkowe, 6 pokoi, dach dwuspadowy, nieskomplikowana bryła i garaż, w miarę możliwości dwustanowiskowy. Oglądamy, oglądamy... i trzask, wpadł nam w oko Wspaniały M04a. Od razu odpaliliśmy też go w wersji 3D. Śmigamy wirtualnie po domku i stwierdzamy, że to jest to, ale nie bez zastrzeżeń. Wydaje się że schody w salonie zabierają dużo miejsca, zbyt małe pomieszczenie gospodarcze i skosy na górze zabierają prawie całą przestrzeń. Ale w porządku, przy pierwszym projekcie i katalogu nie dokonuje się wyborów. Przecież na pewno się trafi ten jeden jedyny, idealny... Potem jakoś nie było czasu i okazji na wnikanie w inne projekty, a poza tym po co szukac projektów jak się działki jeszcze nie posiada. Ale jakoś tak 2 miesiące temu zacząłem z powrotem wnikac w tematy budowlane i projektowe. Spodobało mi się kilka projektów, m.in. Dom w Hortensjach z Archonu, Julitka z Archipelagu, Delikatny z Muratora... ale w każdym z nich trzeba coś było nie tak i trzeba było dokonywac większych przeróbek i modyfikacji. Parę dni temu wziąłem w rączęta katalog jesień/zima z Muratora i sobie przeglądam... zresztą któryś tam raz z kolei. Lecę sobie po stronkach i się któryś tam raz z kolei zatrzymuję przy Wspaniałym, tym razem w wersji M04b. Stwierdzamy z żoną, że projekt jest niezgorszy i kombinujemy nad zmianami, czyli głównie nad oddzieleniem kuchni od salonu i przerobieniem lub likwidacją niektórych okien. Nie podobała nam się też nadprogramowa ilośc kominów. Wczoraj poczytałem co nieco obecny wątek i wielokrotnie w treści przewijał się nieco zapomniany przez nas Wspaniały w wariancie I. Wracam do rysunków, rzutów i tutaj objawienie - przecież to jest nasz stary znajomy. Ścianka i układ w kuchni już jest, jeden komin mniej i przejście z garażu nie w środku domu. Niepokoi jedynie wielkośc kotłowni i schody w salonie. Nieco się rozpisałem... Podsumowując, Wspaniały wariant I to w tej chwili nasz "number one". Nic innego jak powrót do źródła Mamy w planach jedynie niewielkie zmiany, czyli: - zlikwidowanie okien w spiżarnii i kotłowni - likwidacja ścianki i drzwi w spiżarni - likwidacja okien na tylnej ścianie garażu - zlikwidowanie wyjścia na taras z gabinetu - pozostałe okna do przeróbki, standardowe wymiary i dolna krawędź do podwyższenia - podwyższenie ściany kolankowej na górze - połączenie obu łazienek i wykorzystanie jej części na pralnio-suszarnię - przerobienie okna balkonowego na górze na zwykłe okno No i póki co tyle zmian, myślę że w większości kosmetycznych. Stwierdziliśmy, że schody w salonie mogą miec swój urok. Pozostaje jeszcze kwestia wielkości kotłowni, ale chyba kocioł na ekogroszek i jakiś 120-litrowy baniak na wodę powinien się zmieścic. Opał można trzymac w garażu. Co o tym myślicie? To by było na razie na tyle w temacie Wspaniałego. Na pewno się jeszcze odezwę, całkiem możliwe że już z kupionym projektem w ręce i po pierwszych dyskusjach z architektem. A póki co czekam na komentarze i rady. Hm... wygląda na to że Śląskich okolicach powstaje lub powstanie coraz więcej Wspaniałych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 10.07.2007 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 - zlikwidowanie okien w spiżarnii i kotłowni oj... nie wiem czy zdecydowałabym się na taki krok. Chodzi mi o wygląd budynku - tak jakoś nie widzę tego. Też nie podobają mi się taaakie wielkie okna, zastanawiam się czy ich w jakiś sposób nie zmniejszyć, bo właśnie u mnie stoją ściany i teraz widzę, że rzeczywiście te okna do małych nie należą... ale żeby całkowicie? no nie wiem... - likwidacja ścianki i drzwi w spiżarni ok, powiększysz kuchnię, ale znowu w związku z powyższym - powiększysz ją o ciemny kąt... - likwidacja okien na tylnej ścianie garażui jestem za! okna w garażu są spore, sporo ich i sporo za duże. Okna z boku zmniejszymy. Z tyłu natomiast likwidujemy okna i robimy dodatkowo wyjście do ogrodu - wstawiamy drzwi tak abym np. kiedy czegoś potrzebuję z garażu (np. wąż do podlewania ogrodu itp.) nie musiała otwierać ogromnej bramy garażowej pokazując tym samym wszystkim z ulicy co i dlaczego w takim nieładzie mam w nim - zlikwidowanie wyjścia na taras z gabinetu u mnie poszło w przeciwnym kierunku - połączyłam gabinet z salonem i na pewno nie zlikwiduję wyjścia. Zawsze mogę postawić spowrotem tam ściankę i na starość zrobić sobie na dole sypialnię z wyjściem do ogrodu... Cudo po prostu Poza tym uwielbiam wielkie okna - oczywiście nie w garażu czy kotłowni - pozostałe okna do przeróbki, standardowe wymiary i dolna krawędź do podwyższenia podwyższenie jak najbardziej jestem za. Standardowe wymiary-hmmmm już teraz i tak raczej wycena okien opiera się na ilości zużytych metrów do produkcji materiału a nie czy to są okna typowe... tak mi się wydaje... U nas 14 okien wspaniałego PCV kolor dwustronny wyceniły firmy między 12 a 18tys. Może na razie wystarczy:) Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybka74 11.07.2007 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 witam chciałabym dołączyć do Was ... wspaniali projekt ( my z tych b...eeee ) leży u architekta szkoda ze wczesniej Was nie znalazłam bo tych zmian byłoby wiecej a tak zmieniamy tylko : - zamiast okna balkonowego na górze - zwykłe - luksfer w łazience na schody...coby doświetlić trochę je - o 3 pustaki podwyższona góra i chyba tyle .... chcieliśmy zrezygnować z okien w garażu tych wychodzacych na "ogród" ale architekt stwierdził , ze tak być nie moze bo pomieszczenie bedzie za mało doświetlone tak się zastanawiam czy ta kotłownia nie jest za mała ???? czym bedziecie ogrzewać ten wspaniały dom ????? p.s Czy moglibyśmy obejrzeć Wasz dom ???? jesteśmy z Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 11.07.2007 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 moj sie dopiero stawia-dzisiaj koncza pierwsza warstwe z Ytonga,wiec nic nie widac...ale pozniej ,zapraszam,budowa kolo Wolomina.....i scianke tez podnosze o 3 pustaki ale moze byc to za malo,inni maja wiecej i to dopiero robi wrazenie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts