Rybka74 11.07.2007 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Lookita Ytong też na poczatku myśleliśmy o nim , o jakiej grubosci ? i czy docieplasz potem czyms? bo też jedni mówia ze nie trzeba, inni ze trzeba..... a ogrzewać czym bedziesz ? masz jakąś sprawdzoną ekipę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 11.07.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Dori Zaintrygowałaś mnie tymi oknami z kotłowni i spiżarni. Za pomocą painta na szybko dokonałem rzezi na wizualizacji frontu wariantu I i powiem, że źle to nie wygląda. Ale wiadomo, że jest to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje. Moim zdaniem te okna to zabieranie ścian w pomieszczeniach, w których się one mogą przydac. Głównie mi tu chodzi o kotłownię, a jak się już zabieram za wywalanie okna w kotłowni, trzeba też byc konsekwentnym w spiżarni. Co do spiżarni, warto się jeszcze nad tym pozastanawiac, ale zlikwidowanie ścianki i drzwi pozwoliłoby na ciągłośc zabudowy kuchni i większe wykorzystanie pomieszczenia. Może faktycznie miejsce stanie się ciemnym kącikiem, ale sądzę, że znajdzie się zastosowanie ciemnego kącika. Z drugiej strony może warto odseparowac taki kącik spiżarniany drzwiami w celu umieszczenia tam jakichś bambetli i rzeczy, które normalnie nie powinny kłuc oczu w kuchni i stac na widoku. Warto się jeszcze nad tym pozastanawiac. Co do detali przyjdzie jeszcze czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre11 11.07.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 witam, GOŚMAR wielkie dzięki za możliwość obejrzenia twojej budowy .Mnie tez pasuje po 16.07 ale może poprzez e-mail podasz telefon kontaktowy aby potem szybciej skontaktować się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 11.07.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Ushi spiżarka jest dla mnie bardzo istotna. Będzie to super miejsce na schowanie tego co nie ma zabierać miejsca w kuchni i nie ma być widoczne itp. Słuchaj Ushi a jak już tak się bawisz tym paintem - to może mi podeślesz "gotowca" też chętnie zerknę - a nie bardzo wiem jak do tego się zabrać. Czy tam - albo gziekolwiek indziej - można będzie sobie np. dobrać kolory elewacji? Ja mam Wspaniałego wersję b odbicie lustrzane A u naj cały czas wykończenie pod wieniec - nadproża, słypy itd. Także ściany parteru już stoją. Jakby kto chciał podjechać i oblukać - zapraszam do Bydgoszczy Tylko niech przestanie już padać!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 11.07.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Dori Po lanczu powinienem znaleźc chwilę czasu to podeślę Ci te obrazki na maila. Niestety w tej chwili mam do dyspozycji jedynie firmowe konto pocztowe, które nie powinno służyc do prywatnej korespondencji, ale raz na jakiś czas to myślę że można cos puścic... Zobaczymy czy zadziała... A obrazki to były zrobione w Windowsowym Paint'cie w tempie expresowym Życzę lepszej pogody... niestety w Hiszpanii wręcz odwrotnie, przydałoby się nieco ochłodzenia - ostatnio ponad 35 st. Celsjusza to norma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybka74 11.07.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 my jeszcze przerabiamy balkon na dłuższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 11.07.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 buduje z Yt 40cm,dzisiaj poszly pierwsze 2 warstwy na klej,3 tyg. w plecy mam przez oczekiwanie na Y....jeszcze nie wsz dojechalo,nie zamierzam docieplac,ale jak wyjdzie?podobno to super cieply material,tak pisza ci co mieszkaja juz,bede miec ogrzewanie gazem ziemnym-kondensacyjny piec i kominek z plaszczem wodnym,solary za 2 lata moze szybciej....jako wspomaganko,podnosze sciane kolankowa ale zamurowujemy 2 okna duze i przesuwamy okna w garazu-beda luksfery.....i pare zmian innych....najwazniejsze ,ze ekipa z certyfikatem jak na razie buduje co do milimetra,byl instruktor z Ytonga-potwierdza ich porzadna aczkolwiek wolna robote.....w sobote mam miec juz wszystko zwiezione z Austrii....dramat z Ytongiem,ale wierze w jego walory.....slicznie te klocki sie kladzie ale trzeba wiedziec jak.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybka74 12.07.2007 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Lookita dzieki napisałam priv-ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 12.07.2007 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Witam, Korzystam ze sposobności i wrzucam przerobione widoki Wspaniałego. Oczywiście obrazki wykorzystane są w celach poglądowych, wiecie, prawa autorskie i takie tam (Copyright by Murator) Pierwszy obrazek to rzucik na front Wariantu I ze zlikwidowanymi oknami w spiżarni i kotłowni: http://www.nsk.net.pl/~ushi/files/widok3.jpg Drugi obrazek to widok z drugiej strony tego samego wariantu ze zlikwidowanymi oknami z tyłu garażu oraz jednym małym oknem w salonie. http://www.nsk.net.pl/~ushi/files/widok2.jpg Chyba nie wygląda tak źle, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 12.07.2007 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Ushi dziękuję za maila. Hhmmm no nie wygląda to źle. Warte przemyślenia. Właściwie zastanawiają mnie nadal tylko okna spiżarnia - kotłownia - po reszta bez zastrzeżeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 12.07.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Hmm... okna oknami, elewacja elewacją, a ja dalej się niepokoję wielkością kotłowni. W wariancie I posiada 4.8 mkw. ale mając na uwadze drzwi i przejście do garażu, z tych 5 metrów robi się 3 mkw. (około 1,5 x 1,95 m). I gdzie tu wcisnąc kocioł na paliwo stałe, baniak 120 litrów, naczynie wzbiorcze i inne graty do kotła? Przypuścmy że kocioł (ecogroshec with podaynick ) ma 1,2 m szerokości x 0,74 m głębokości. W tym momencie przestrzeń wokół pieca wygląda kiepsko. Po bokach po 36 cm miejsca, z tyłu 20 cm i z przodu 60 cm... Jak to się ma do wymagań instalacyjnych, norm ? Ech, czemu w tych projektach które mi się podobają nie ma porządnej kotłowni ? Człowiek chciałby węglem palic to nie może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 12.07.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Hmm... okna oknami, elewacja elewacją, a ja dalej się niepokoję wielkością kotłowni. W wariancie I posiada 4.8 mkw. ale mając na uwadze drzwi i przejście do garażu, z tych 5 metrów robi się 3 mkw. (około 1,5 x 1,95 m). I gdzie tu wcisnąc kocioł na paliwo stałe, baniak 120 litrów, naczynie wzbiorcze i inne graty do kotła? Przypuścmy że kocioł (ecogroshec with podaynick ) ma 1,2 m szerokości x 0,74 m głębokości. W tym momencie przestrzeń wokół pieca wygląda kiepsko. Po bokach po 36 cm miejsca, z tyłu 20 cm i z przodu 60 cm... Jak to się ma do wymagań instalacyjnych, norm ? Ech, czemu w tych projektach które mi się podobają nie ma porządnej kotłowni ? Człowiek chciałby węglem palic to nie może no jest jedno pytanie - czy w kotłowni musi być okno czy może go nie być?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybka74 13.07.2007 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Ushi a czy Ty wiesz ze taki kocioł wazy 600kg ? a zastanawiałeś się co zrobisz jak w zime gdzieś wyjedziesz ? co wtedy?ekogroszek 490zł za tone w workach cyt: W warunkach przeciętnej zimy zużycie ekogroszku, w gospodarstwie domowym w kotłach o mocy 15-25 kW, wynosi ok. 1-1,5 kg na godzinę czyli na miesiąc tonę .... napisali przecietnej zimy ....czyli lekkiej ..... a ile kiedy naprawde jest zima ???? czy to naprawde tak sie opłaca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 13.07.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Hm... ile ludzi tyle odpowiedzi, trzech Polaków, cztery opinie A tu na forum tych odpowiedzi to już jest multum, normalny mętlik. Wczoraj uciąłem pogawędkę ze znajomym, który znowu poleca mi ogrzewanie elektryczne. Samo użytkowanie może jest i ciut droższe (to zależy od sposobu używania), ale inwestycja i montaż jest dosyc tani i łatwy. Sam w zasadzie pali kominkiem (zwykłym, z rozprowadzeniem powietrza grawitacyjnie w kilka punktów domu, ok. 150 mkw.) i mówi że mu to wystarcza do utrzymania temp. w okolicach 20 st. Kuzyn, który się teraz kończy budowac, też będzie grzał prądem. I bądź tu człowieku mądry... Może palenie drewnem (kominek) nie jest takie najgorsze? Wielu mówi że nie ma co robic z salonu kotłowni... ale chyba nie jest tak brudno i źle? A i samo rozpalanie nie trwa zbyt długo. Hm... ile kubików drewna schodzi na miesiąc / sezon... no i po ile chodzi teraz np. kubik dębu czy brzozy. Z tym ogrzewaniem aż tak mi się nie pali, trzeba to na spokojnie przemyślec. Dobrze by było miec jakąś alternatywę... np. kocioł-kominek, kominek-prąd czy tam podobne... Wiem na pewno, że warto miec ciepły dom (ściany, dach, strop, podłoga), wtedy niezależnie od ogrzewania zużywa się mniej energii. Przemyśleń ciąg dalszy niebawem. Kotłownia mała bo mała, ale dalej trzymam się projektu Wspaniały Wariant I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 13.07.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Dori Śfagier żony pali w mieszkaniu w kamienicy kociołkiem na zwykły węgiel i nie ma w tym pomieszczeniu okna. Podstawa to komin i wentylacja - skąd trzeba brac powietrze i wypuszczac spaliny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 13.07.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Pomieszczenie na kocioł Zgodnie z obowiązującymi przepisami nie można umieszczać kotłów na paliwo stałe w pomieszczeniach przeznaczonych na pobyt ludzi (ani stały, ani czasowy). Potrzebne jest wydzielone pomieszczenie techniczne o wysokości nie mniejszej niż 2,2 m (dopuszcza się wysokość 1,9 m w istniejących budynkach), w którym możliwe jest spełnienie następujących warunków: # wykonanie wystającego 5 cm ponad poziom podłogi fundamentu, na którym stanie kocioł; # wykonanie kratki ściekowej w podłodze; # wykonanie w całym pomieszczeniu podłogi z materiałów niepalnych, a jeśli to niemożliwe, obicie jej w miejscu, gdzie stanie kocioł, blachą stalową grubości 0,7 mm - tak by sięgała 0,5 m od krawędzi kotła; # zamontowanie sztucznego oświetlenia (dobrze, jeśli w pomieszczeniu kotłowni może być również oświetlenie naturalne); # zapewnienie swobodnego dostępu do kotła umożliwiającego jego czyszczenie i konserwację, a w tym celu - zachowanie minimalnych odległości kotła od ścian: - 0,7 m od tyłu, - 1,0 m z boków, - 2,0 m od przodu kotła do przeciwległej ściany; # wykonanie wentylacji grawitacyjnej składającej się z następujących elementów: - nawiewu zapewniającego stały dopływ powietrza do spalania bezpośrednio z zewnątrz budynku przez otwór o przekroju min. 200 cm kw. umieszczony na wysokości do 1 m nad podłogą, - wywiewu przez oddzielny kanał wentylacyjny o przekroju minimum 14×14 cm, z wlotem umiejscowionym pod sufitem i wylotem wyprowadzonym ponad dach. Ponadto jeśli w kotłowni ma się znajdować skład paliwa, to odległość między nim a kotłem nie powinna wynosić mniej niż 40 cm (niektórzy producenci kotłów zalecają nawet 100 cm). Rzeczywiście w powyższym artykule nie ma mowy o oknie - choć taką opinię słyszałam, że w nowobudowanych kotłowniach jest ono wymagane. To wg powyższych informacji coś mi tu braknie miejsca na piec w kotłowni.... hmmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 13.07.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Oj braknie braknie... Też wybadałem tą normę, ale wczytując się w forum gdzieś znalazłem informację że często stosuje się mniejsze odległości, zalecane przez instalatorów czy też producentów kotłów. Normalnie zgryz jest z tymi małymi kotłowniami... Czyżby jestem skazany na grzanie w kominku albo kociołkiem na prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 14.07.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 heja U mnie murki z ida do gorki,dzisiaj garazu tyl i scian reszte robia,od pon tempo wzronie ,ze ho ho....mam zarys ogolny juz domku,mam drzwi wejsciowe i okna balkonowe,fajnie to wyglada ale jakos lyso..))nadal kompletuje material....nawet nie wiecie jak mam dosc juz tego sluchania,bedzie jutro,bedzie na pewno....juz tak slysze od 2 miesiecy...... Domek jest skromny gabarytowo ale o tym kazdy wiedzial....ja sam pewnie sie zaskocze juz w praktyce...ale coz.....U mnie postawilem na drozszy wariant ogrzewania-kociol kondensacyjny zespolony z makrotermem z pl.wodnym....inne warianty nie wchodza w gre....solary niebawem...trudno...inwestycja na lata musi byc zrobiona dobrze i niestety nie bede tu kosztem wlasnego zdrowia i zony mojej oszczedzac...i tak na mnie spadnie palenie w kominku,no moze czyszczenie przede wsz. ale....inny piec nie bardzo moglby stac i byc obslugiwany gdy mnie nie ma....Tesc jest blisko ,bardzo blisko ale...po co mi to.... Drewna mamy duzo,zamowie z mazurow i zwioza ladne i tanie drewienko tirem....NA razie,najwazniejsze jest to,ze wszystko skoczylo do gory....A mialem spory przestoj..3.5 tyg.!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 16.07.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Hop do góry Dori Jesteś na bardziej zaawansowanym etapie ze Wspaniałym. Masz jakiś pomysł na rozegranie sprawy z piecem, miejscem w kotłowni i ogrzewaniem w ogóle? Co na to wszystko producenci kotłów i instalatorzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeslaw 19.07.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 No widzę, że całkiem ładnie idziecie do góry, chociaż wątpliwości macie prawie tyle samo co ja Generalnie od tygodnia mam zrobione fundamenty, akualnie zasypuje środek i od zewnątrz piaskiem. Spodziewałem się około 10 przyczep żwiru, wrzuciłem już 15 i nadal mało, wejdzie jeszcze z 10 conajmniej. Mimo wszystko to będzie kawał chałupy Co do ogrzewania to znalazłem inne rozwiązanie, być może ktoś juz na to także wpadł. Zrobiłem kotłownie z tyłu garazu. Tam jest spoo miejsca i aż się o to prosi. Od poczatku standardowa kotłownia wydawała mi się zbyt mała i zacząlem myśleć. Po prostu wydłużam garaż o długość 2,7 m co daje mi powierzchnie miespełna 9m2, na kotłownie spokojnie już starczy, zawsze to lepiej niż 4,8 m2 Po za tym na górze powiększy mi się pokój gdzie planowałem zrobić sobie jakieś mini kino albo fitness. drzwi do kotłowni będą z garażu a także z tyłu od zewnątrz, tak aby spokojnie wjechać z paliwem (eko-groszek), wywozić popiół i ewentualne śmieci. A ja zyskałem pomieszczenie na moje graty w miejscu kotłowni Architekt zaakceptował zmiany i zrobił niezbędne przeróbki z komnem włącznie. Zobaczymy niebawem jak będzie to w praktyce wyglądac. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts