Ushi 19.07.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 grzeslaw Masz może jakieś rzuty parteru i piętra po zmianach? Chętnie bym rzucił okiem. Na razie kombinuję na lewo i na prawo z tą kotłownią i póki co średnio widzę tam miejsce na kocioł ekogroszkowy - jeśli wejdzie to będzie tam baaaaaardzo ciasno . Też miałem na względzie wydłużenie garażu, ale zastanawiałem się jak to wpłynie na bryłę domu, jak również układ i liczbę kominów. Jak jest możliwośc przesłania tych rzutów to prześlę na priv adres emailowy, pod którym w tej chwili jestem dostępny (tego w profilu nie mam za bardzo jak odebrac - jestem teraz na necie "służbowo" ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 21.07.2007 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 grzeslaw Dorysowałem sobie na parterze przedłużenie garażu i powiem, że to jest jakieś rozwiązanie. Po rozmowie z Szanowną Małżonką doszliśmy do wniosku, że parę metrów pomieszczenia gospodarczego dostępnego od strony ogrodu się zawsze przyda. Nie tylko wejdzie piec i jakiś zapasik opału, ale i nieco narzędzi, może jakaś kosiareczka lub mebelki ogrodowe... Wiadomo, jest to parę metrów więcej, co za tym idzie, większy koszt... Wstępnie zaplanowałem to dodatkowe pomieszczenie gospodarcze na szerokośc 2 metrów. Bardzo mnie ciekawi sprawa kominów. W wariancie I Wspaniałego są 3 kominy i ciekaw jestem (no i nieco zmartwiony też ) że po przemieszczeniu kotłowni będzie trzeba przesunąc ten komin, a dorzucic jeden wentylacyjny. Może dało by się tak pokierowac pionami, żeby zostac przy 3 kominach? Opcjonalnie żeby nie robic dodatkowego pionu wentylacyjnego, może da się przesunąc pion wentylacyjny z górnej łazienki? Studiów i rozważań nad Wspaniałym ciąg dalszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 21.07.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 JA zrezygnowalem z 4 kominow-bedzie mech.went z reku,zysk taki,ze u mnie w B wersji w natrysku na dole mam wiecej miejsca,dodatkowo,zmniejszamy otwor drzwi do garazu,zysk jakies 10 cm-powieksze te mala lazienke.Juz widze,bo dzisiaj stawiaja nosna sciane w salonie,jak male beda te dwa pomieszczenia,takie na styk,ja pozostawiam,choc mam wielki dylemat,salon podzielony sciana z pokojem dodatkowym na dole.Musze miec taki pokoj,poza tym gdyby zrezygnowac z tej sciany,trzeba robic belke stropowa,co wymaga juz ingerencji w projekcie stropu.Bije sie z myslami,ale chyba zostawiam tak,jak jest w projekcie.Pytanko-czy ktos buduje Wspanialego z Ytonga?Jak cos prosze do mnie na priva......na razie widze,ze tylko chyba ja mam to ''cudo''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izydar 22.07.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Proszę o ujawnienie się osób budujących wspaniałego w wielkopolsce.Spodobał się nam ten projekt w wersji b i dobrze byłoby zobaczyć w naturze przed zakupem. Liczę na Was i pozdrawiam.Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 23.07.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Proszę o ujawnienie się osób budujących wspaniałego w wielkopolsce. Spodobał się nam ten projekt w wersji b i dobrze byłoby zobaczyć w naturze przed zakupem. Liczę na Was i pozdrawiam. Darek Darku - ja z Bydgoszczy jestem, więc chyba miałbyś niedaleko Jakby co - zapraszam! Aha - no i nie mam netu na budowie - także rzadko tu zaglądam, niestety ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 23.07.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Dorota,jak juz jestes w necie pusc pare fotek...moze byc na priva ))ja puszcze swoje....jestem do tylu ale pod strop za tydz podejde,tyle czasu zjedza mi krecenia wiency i reszta przygotowan....Pozdrowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybka74 23.07.2007 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Lookita czy mogłbyś dać namiary na siebie .... chcielibyśmy zobaczyć, pogadac w realu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 23.07.2007 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Witam Wspaniałych Dobre wieści to takie, że nadal Wspaniały jest nasz numero uno, i po paru większych lub mniejszych manewrach powinien wyjśc taki, jaki go sobie wymarzyliśmy. Wiadomo, jeszcze sporo trzeba przemyślec i pewnie niektóre rzeczy się zmienią po rozmowie z architektem, ale póki co kombinujemy "na sucho" przy pomocy komputra i ołówka w ręce. Pomysł z przedłużeniem garażu uzyskał wstępną aprobatę Co prawda dalej sprawdzamy możliwości wciśnięcia kotła na paliwo stałe w kotłownię o znikomych wymiarach, ale osobiście odczuwam w tym miejscu niedosyt przestrzeni. Przedłużenie garażu pozwoli na więcej możliwości, nie tylko w ramach kotłowni. Pozostałe zmiany na dole, to wciąż takie jak na początku, czyli likwidacja spiżarni (połączenie z kuchnią), wywalenie okien w spiżarni i kotłowni, likwidacja dwóch okien w garażu i niewielkie manewry okienne w salonie i gabinecie... Ale też w końcu trzeba wejśc też do góry. Po przedłużeniu garażu jedna z sypialni (16) zyskała na przestrzeni - około 24 metry kw. po podłodze, również zrobiła się też druga garderoba naprzeciwko obecnej (17). Po przesunięciu kotłowni na dole komin z kotła powinien wyjśc mniej więcej w tej drugiej garderobie. I tutaj narodził się nowy pomysł, a mianowicie zamiana jednej z sypialni (15) z łazienką (połączone łazienki 18 i 19). W tym momencie piony wentylacyjne, wodne i kanalizacyjne można by umieścic w pobliżu komina z kotłowni. Co sądzicie o takim pomyśle? Czy jest to możliwe i opłacalne posunięcie? Rozważania na ten temat w toku, trzeba też rozważyc kwestię wielkości łazienki i sypialń, ruchy ścian działowych, jak również usytuowanie poszczególnych pomieszczeń względem stron świata. Chętnie też poczytam, co Wy na to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izydar 23.07.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 DORI - Dzięki za zaproszenie - jeżeli będę w pobliżu to pewnie wpadnę. Niestety mam do Bydgoszczy ponad 200 km. Ale...Pozdrawiam i życzę sukcesów budowlanych. Apropo wydłużenia garażu to ja zamierzam wydłużyć go symetrycznie po 52cm do przodu i do tyłu, co pozwoli zmieścić wejście z garażu przez kotłownię do przedsionka. Na razie tyle. Rysuję projekt w programie CAD i na bieżąco wpadam na różne przeróbki (nie jestem budowlańcem, więc i tak zasięgnę rady architekta - póki co bawię się przygotowując działkę do budowy). Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 23.07.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 hmmmjak juz tak zmieniacie,to dzisiaj pokusilismy sie o nastepujace zmiany: w wersji B-zamurowalem drzwi garazowe,mam miec bramke elektr. ale z klameczki ja tez sie otworzy jak padnie prad lub silnik,bylem i dogadalem to,zamurowane drzwi garazowe beda dodakowa powierzchnia scienna dla lazienki,bo zweamy scianke te od holuwydluzajac jednoczesnie lazienke do wneki pod schodami,ktora wykorzystamy na polki z akcesoriami lazienkowymi-reczniki,chemia i inne duperelki.Zwezajac sciane od holu robie jednoczesnie miejsce pod szafe wnekowa,taka wysoka na maxa ksztaltu prostokatnego.Drzwi do lazienki robimy od holu,tuz przy scianie schodow.Problemikiem jest to,ze musimy podorabiac kolanka do inst.kan-wod w chudziaku,ale przeciez to sie da zrobic.......Dzisiaj stoi sciana nosna pom. pokojem na dole a salonem.Salon to za duzo powiedziane ale spory pokoj .Nie jest tragicznie...ale przytulnie,dla dryblasow to domek za maly wszedzie bylby ale dla niewysokich w sam razik.Musze miec ten pokoj dodatkowy na dole,zeby nie ingerowac w czesc prywatna,gdy ktos przyjedzie,posiedzi i przenocuje.Ciasno jak diabli,ale da sie...Za to...na gorze mamy sypialnie z polaczenia dwoch pokoi przy balkonie...ogromik...ale jak sie ma lozko 180x200 to w sam raz )))).Mowie Wam....czesc pomyslow rodzi rzeczywistosc.W sob wstawilem sobie stolik i krzeselka dwa do salonu i zaprosilem Zone na kawunie,a pozniej na pogadanke Tesciowa.Dla niej ciasno...ale dla nas....te koszta sa tragiczne...Samo podniesienie domu juz ile wyjdzie...ale mam material i uda sie.Trzymajcie sie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 25.07.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 dzisiaj zjechala wiezba,dalsza czesc stali,nadproza Ytongowskie jutro i silka moze w pt.Teraz najgorszy etap,wylewanie paru innych nadprozy-garazowego,przednich.....zalewanie slupow,cokolu pod kominek.....teraz powolny etap.....strop za 2 tyg. jakos......ale parter w 1.5 tyg. szybko co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia_Joasia 25.07.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 A co myślicie o tym projekcie Wspaniały Wersja II ( wersja energooszczedna ), ta wersja mnie bardziej satysfakcjonuje : http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=443&IdKolekcji= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 25.07.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 ja do dzis nie wiem czym sie ta wers. rozni od innych?chyba grubszymi murami...bo reszta ta sama.Ja buduje z Ytonga 40 cm i wiem,ze stracilem na wymiarach wewnetrznych,ucieklo mi z racji grubszego muru po 2 cm w pomieszczeniach....nie wiem co kryje sie w tym domu w wer.energooszczednej...moze inne wymiary grubosci izolacji...ja w zasadzie w polowie roie zgodnie z projektem,reszta to wszystko grubsze np. izolacje w podlogach,inny mur,wiezbe zmienilem lekko..... aha,teraz zobaczylem,tam zapewne jest rekuperator,brak komina kuchennego i lazienkowego...tez tak mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tbuszko 25.07.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 dzisiaj zjechala wiezba,dalsza czesc stali,nadproza Ytongowskie jutro i silka moze w pt.Teraz najgorszy etap,wylewanie paru innych nadprozy-garazowego,przednich.....zalewanie slupow,cokolu pod kominek.....teraz powolny etap.....strop za 2 tyg. jakos......ale parter w 1.5 tyg. szybko co? jeżeli zamówiona więźba była na podstawie zestawienia z projektu, to prosze sprawdzić poz. 27 - murłata MD-1(1) . W ZESTAWIENIU W PROJEKCIE JEST BŁĄD. JEST TAM NAPISANE 131 cm , POWINNO BYĆ 1310 cm. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 25.07.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Panie Kolego....ma Pan wersje A lub inna ale nie B.U mnie ost.pozycja w wykazie wiezby to 25.Ja mam B wersje...zmienialem wym.wiezby razem z drwalem w tartaku,rowniez wym.stropu.Podobno jest ciut za krotki...dalem o 3-5 cm dluzsze belki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybka74 26.07.2007 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Asiu my mamy wersję B energooszczędną , rózni sie grubością ścian a czymS innym to trzeba by było sprawdzic z projektem zwykłym , zeby sie doszukać innych szczegółów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaSławek 26.07.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Witajcie;) Dawno nie pisałam, bo na budowie totalne urawnie głowy - a przecież jeszcze pracować trzeba U nas wciąż "niespodzianki" ale już bliżej niż dalej;) Zabrakło nam 5 szt. dachówek i jeszcze nie dowieźli krawędziówek, więc kolejny miesiąc czekania Okna mamy, jedna szyba pęknięta.... do wymiany, brama garażowa jest, drzwi zamówione. A wewnątrz elektryka, hydraulika, tynki i wylewki Teraz już widać, jak to będzie wyglądać, ile jest miejsca itd... Cieszę się, że na dole jest tylko salon, bo jest przestrzeń, którą lubimy. I mam ubaw jak kolejni odwiedzający nas znajomi pytają: "a gdzie są balkony?" i "przecież balkon musi być!". A kiedy pytam: po co, jest przecież taras i ogród to słyszę np. "żeby pościel wywietrzyć" ranyyyyyyyyyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tbuszko 26.07.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Panie Kolego....ma Pan wersje A lub inna ale nie B.U mnie ost.pozycja w wykazie wiezby to 25.Ja mam B wersje...zmienialem wym.wiezby razem z drwalem w tartaku,rowniez wym.stropu.Podobno jest ciut za krotki...dalem o 3-5 cm dluzsze belki.... tak, mam wersje M04L, i w niej w zestawieniu jest podana zła ilość murłat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 06.08.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 witajcie ) urlpoik się skończył i czas wrócić do rzeczywistości... oczywiście większość urlpou - na budowie. ale tam nie mam neta więc nie zaglądałam tutaj... Uwaga dla tych budujących wersję B (eeee ): w zestawieniu belek stropowych jest błąd - jeśli dajecie do wyceny - to może spostrzegawcza osoba robiąca wycenę terrivy to zauważy... jak ktoś chce - szczegóły wyjaśnię innym razem, bo teraz ani przy sobie projektu nie mam - co dziwne bo prawie dosłownie z nim śpię , ani czasu na przyjemności (czyt. budowanie ) bo pracy podwójnie po urlopie. A na pamięć moją niestety nie mogę liczyć. No właśnie - po co urlop kiedy jak się wraca to wszystko trzeba nadrabiać i siedzieć do nocy w pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 06.08.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 hmmmm ogolnie projekt Wspanialego jest raczej niezbyt dokladny,szwagierka ma stary projekt ze znanego studio arch. i .....nasz jest projektem w ladnym opakowaniu i wydaniu....ale jesli chodzi o zestawienia to jest do kitu...dzisiaj znow kolejny raz przy belkach stropowych wyszlo w sumie moze z winy szefa stropow zgapienie i nie mialem 8 sztuk belek stropowych,nie wiem jak liczyl ale nie tylko z tabelki ale i z rysunkow...moze sie pomylil i zapomnial ale...wiem,ze juz paru mistrzow z odczytaniem ambitnych i zawilych rozwiazan konstrukcyjnych mialo klopoty....projekt jest niedopracowany....nie ma co liczyc na wyliczenia...a wiem,ze w innych firmach,jak sie tabelke wzielo i dalo do zamowienia,wszystko idealnie wystarczalo... Doroto co tam u Ciebie?Jaki etap?Nie puscisz fotek?ja walcze ze stropem...przygotowaniami...miesiac mi zjadlo i mam opoznienia ale coz...dzisiaj tez bedzie rozmowa z ekipa...cos sie zepsulo...chyba za wolno i niechetnie robia,bez werwy,inne fuchy...ale wyjasnimy sobie to i tamto...Zona moja bedzie glownym prowadzacym ))pozdrowki dla inwestorow..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts