dori 07.08.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Doroto co tam u Ciebie?Jaki etap?Nie puscisz fotek? U nas wczoraj był zalewany strop... Zabrakło mi belek terriva bo źle jest rozpisana tabelka - są w niej wyszczególnione belki C i one są nad wejściem. Nie ma natomiast ujetych w zestawieniu belek nad salonem i na rzucie też widnieje opis C (?!) Także uważajcie jak będziecie zamawiać strop. U nas teraz pielęgnacja i podlewanie domku - dosłownie. Wczoraj zalali strop więc trzeba będzie beton podlewać. No i ekipa wróci do nas za jakieś 10dni. Impregnujemy belki na więźbę. Może za 2 ty wejdzie cieśla. Piszecie o błędnym zestawieniu belek więźbowych - w jakim to projekcie? W B? Pozdr wszystkich i cieszę się, tak jak i Wy, z każdego kroczku do przodu. Życzmy sobie wytrwałości i cierpliwości. Ja sobie myślałam, że to szybciej pójdzie, ale co nagle to po diable. I tak dobrze - z tego co piszą na innych forach - ekipy w ogóle mają ole....ający stosunek do inwestora i terminów. Albo w ogóle się nie zjawiają. Szok. U naszego sąsiada z "wioski" ekipa - specjalistyczna, bo dom miał być budowany w systemie szkieletu stalowego - ma opóźnienie 4 miesiące!!! Mieli zacząć w kwietniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 07.08.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Tak,masz racje.Z wyliczen faceta ,a troszke zerkal w tabelke,zabraklo 8 sztuk belek 4.52 cm....Czyli to nie do konca jego wina.800 pln musialem doplacic-domowic....Myslalem Doroto,ze jestescie juz z wiezba.Ja za jakies kilka dni moze zaleje strop.Ekipe wczoraj slownie przyspieszylismy,nie wiem,jaki skutek to osiagnie.Mam opoznienie 4 tyg. ale z braku Ytonga.Juz mialbym dach.....Reszta ekip czeka....kasa leci ale....na razie nie ma tagedii w procesie budowy....Pozdrowki dla All. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 07.08.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Hmm... Czy stwierdził ktoś może błędy w wyliczeniach materiałów (i innych sprawach) dla wersji A ? Poza tym jeśli w wariancie B są błędy, myślę że warto tutaj przekazac sprawę architektowi i dystrybutorowi projektu. Może udałoby się wprowadzic poprawki do projektu i następni nabywcy otrzymali by projekt z mniejszą ilością felerów. Poza tym taką "erratę" do projektu nie jest trudno zrobic, można by ją umieścic w necie w postaci PDF albo coś w tym stylu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 13.08.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 To znowu ja Dysponuje ktoś skanami rzutów i przekrojów Wspaniałego w wersji A ? Właśnie próbuję zamodelowac ten domek w 3D, włącznie ze zmianami, które planujemy zrobic. O ile parter udało mi się jakoś zrobic (mniej więcej), to z rysunku poddasza które jest w Internecie bez podanych wymiarów jest trudno coś więcej wyciągnąc. Będę wdzięczny za przesłanie jakichkolwiek rysunków z wymiarami. Skorych do pomocy proszę o kontakt na privie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośmar 15.08.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Witam wszystkich! Nareszcie mam dostęp w domu do internetu.Ale się na tym forum wydarzyło. Wszyscy pędzą z pracami do przodu. U nas też budowa pnie się do góry. Właśnie pracę skończyŁ cieśla. Szkielet dachu jest imponujący i bardzo solidny. Na początku września przychodzi dekarz. Dachówka creaton zamówiona w czerwcu, ale do tej pory jej jeszcze nie ma. Zastanawiamy się nad oknami (jakiej firmy i czy plastiki czy drewniane) oraz bramą garażową.Ilona&Sławek i Lookita jakie kupiliście okna, drzwi i bramę garażową? PozdrawiamGośmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woska01 15.08.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 u mnie cieśla wchodzi za 2 tyg. napisz proszę jak wysoką masz ściankę kolankową i jeśli masz zdjęcia wyślij proszę na [email protected]P.S. mam wstępną wycenę okien PCV + brama garażowa + drzwi wejściowe + rolety = 35000 czy ktoś się orientuje czy to jest dobra cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaSławek 15.08.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 A u nas przymusowy przestój, bo "fachowcy" nie dojechali A zostało ocieplić poddasze, obrobić okna i elewacja zewnętrzna. gośmar My mamy okna Oknoplastu /14500/- są ok (tylko firma, która je montowała pożal się Boże), bramę Normstahla /7000/ - super (na razie bez automatu, ale będzie ), a drzwi Dorn /3500/- tu nie mogę powiedzieć, że ok jakoś inaczej sobie je wyobrażałam... duży problem jest z tą wysokością drzwi i górnym naświetlem. Chcieliśmy drzwi porządne, antywłamaniowe itd, więc mamy, ale wygląd futryn taki sobie... czuję się jakbym wchodziła do sejfu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 15.08.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 hello ja w pon zalewam strop...zabraklo cementu w betoniarni i dopiero w pon bedzie...chyba podniose o 4 pustak domek...zakupie tylko 3 palety Y....dalej to...mam nadzieje ,ze sie jakos uda zgrac ekipy. Okna Urzedowski-mahon afrykanski,sprawdzilem ,ogladalem je w magazynie,3 miesiace juz czekaja na mnie... brama Normstahl,taka jak u Ilony i Slawka, drzwi wejsciowe Urzedowski,sie robia na dniach.....dach grafit Braas....lezy obok domu )))koniec wrzesnia mam tynkarzy..... Teraz mysle ,jak umocowac wiezbe do kolankowej,zmienilismy schody w naszej wersji B...nie mam glupich zabiegowych,tylko z podescikiem....male ale chyba fajne....jutro beda wylewane.....a tak...to miesiac opoznienia mam, a juz moglem miec zakladany dach.....ech.... Okna Urzedas galux oro-w liczbie 4 na dole,reszta profil galux....Rolety Heroal z automatyka,alusowe,drzwi wejsciowe Urzedasa,brama Normstahl-wsz z montazem--38000.Okna zmniejszylem w wymiarze i liczbie o 1 z kuchni-w wersji B. Pozdrowki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaSławek 15.08.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Lookita nie szalej tak z tym podnoszeniem poddasza, bo jeszcze zaburzysz wygląd U nas na dachu Nibra DS5 brąz angobowany - miał być Roben, ale się wykręcili nadmiarem zamówień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 15.08.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Ilono....ja tylko nasluduje Wasz pomysl ....mam kolo 78 cm....a chce tyle co Wy....86 cm od wylewki...a dojdzie jeszcze wykonczenie podlogi...2 cm mniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaSławek 15.08.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 A tak, przecież Wy z Ytonga budujecie No to ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stysia 17.08.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Witam, Projekt Wspanialy rowniez i nasza zwrocil uwage, ma cos w sobie wyjatkowego Chcialam sie zapytac, czy ktos moze buduje go w woj. dolnoslaskim? Bardzo chcialabym zobaczyc jego realizacjie w rzeczywistosci, przejsc sie po nim, poczuc czy dobrze sie w nim czuje, czy nie za duzy, czy nie za maly ... Jak na razie stoimy przed decyzja, czy to TEN Wspanialy domek, czy szukamy dalej ... Pozdrawiam serdecznie Stysia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 18.08.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 My jak dobrze pójdzie zaczynamy budowę wspaniałego w wersji A w odbiciu lustrzanym we wrześniu. Będziemy budować w Bystrzycy oławskiej niedaleko Oławy, więc jak do tego czasu sie nie zdecydujecie to myślę że do końca września mury już będą stały. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stysia 18.08.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Ciesze sie bardzo ze ktos w naszej okolicy buduje Wspanialego! W takim razie mocno trzymam kciuki za Wasza budowe i bardzo chetnie pod koniec wrzesnia obejrzymy domek w calej swej wspanialej okazalosci Pozdrawiam serdecznie ps. my myslimy zeby zaczac budowe dopiero na wiosne ale do konca roku chcemy wybrac projekt i pozalatwiac formalnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 19.08.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Witajcie...Mam taki pomysl.Mozemy zrobic spis juz budowanych Wspanialych, z zaznaczeniem jaka wersja i w jakim wojewodztwie?Jesli to nie godzi w dane prywatne , to taki pomysl moze uswiadomilby nam ile,gdzie Wspanialych w ogole powstaje...Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 19.08.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 To znow ja.Majac juz sciany na dole,strop niebawem do zalania,uswiadomilismy sobie z Zona kilka faktow i dokonalismy paru zmian.Na razie teoretycznie bo to za wczesnie ale.....zmienilismy:uklad lazienki na dolezabudowalismy drzwi do garazuschody mamy z podescikiem a nie te zabiegowe jak w latarni morskiej....wykorzystaujemy wneke pod schodami jako miejsce na wc,rezygnujac tu z szafy wnekowej....wneka pod schodami jest spora...calosc robimy jako lazienka,usuwamy z pokoju natrysk,wkladajac tam w ten prostokat szafe wnekowa ale pokojowa..Troszke miejsca zyskujemy,natomiast natrysk,robimy na scianie holu,przy drzwiach do pokoju na dole...tego nie zlikwidowalismy,uwazamy,ze miejsca jest mniej w salonie ale przez to przytulniej i mamy dodatkowy pokoj na dole...Natomiast sypialnia-ogrom-planujemy zniesc podzial na pokoje i mam 20 m.kw. pokoju...Tu pomyslimy co dalej.Byl projektant od kuchni...ia calkiem fajny domek bedzie....Nie zalujemy na razie z otwartej kuchni......Dalej czas i stan budowy pokaze,bo jak znam siebie,cos zmienie w srodku....Razem z Zonka....Mamy podobne gusta i....razem obmyslalemy to...Przeciez Pani Architekt nie budowala dla siebie,ale my tak,wiec teraz wlasnie zmiany wpadaja do glowy...a przeciez mozna.....Warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woska01 19.08.2007 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Witam, interesuje mnie jak udało Wam się zbudować schody z podestem, u nas to jest niemożliwe przynajmniej takiego zdania jest nasz majster. Proszę o informacje jakie macie wymiary schodów tzn. stopni i jak długie są zbiegi. Pozdrawiam. P.S. może macie jakieś foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 19.08.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Moj majster powiedzial,ze sie nie da...a ja,ze skoro promy kosmiczne lataja w kosmos...to chyba jakies schodki nie sa szczytem techniki....wiec...pomyslal,poprosil innego kolege po fachu i wydumali.....na razie mam zazbrojone ale bez schodkow-szalunkow.....Jutro dorobia szkielet schodow i chce wylac je jednoczesnie ze stropem.....Co do zmiany...jest istotna-nalezy sciane nosna dzielaca schody i garaz w polowie grubosci zalac -na wysokosci podestu-betonem schodow....ponad podesciki,bo wychodza dwa,idzie polowa grubosci sciany garazowej-12 cm......ja mialem Ytonga 24 szer. ale zamienilismy na zwykly b.k. 12 cm......Sa dwa podesciki ale nie te durne zabiegi....Co do szczegolow to podam jutro...nie pamietam wyskosci stopni...Mierzylem ale 2 tyg. temu. Sciane garazowa z zabudowanymi drzwiami ocieple od garazu welna...wiec nie bedzie zimno....Jak cos...piszcie na [email protected] wowczas posle fotki.Aha-ja mam wersje B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 20.08.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 No dzień dobry! I jak tam Lookita - jutro stropik? U nas poszło 18,5m3 betonu - nie licząc schodów i balkonu. To tak dla tych be-wspaniałych info, koże się przyda. Teraz wyciągnęli nam szczyty, kolankową i za tydzień wchodzi cieśla na dach. Potem od razu dachówka no i za miesiąc będzie domek zadaszony. Nie wiem czy przeć do przodu, czy robic przerwę na zimę. To trochę bardziej skomplikowana dla mnie syt - bo musiałabym sprzedać mieszkanie... Takie tam dylematy... Aha - a ja ze zmian - to na pewno zlikwiduję okna balkonowe - nad wejściem i garażem. Znaczy się zamiast balkonowych będą po prostu okna. Pzdr! P.s. Co do zdjęć - może ktoś mi na priva prześle jak się wkleja zdjęcia, albo robi album - wtedy chętnie się podzielę zdjęciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 20.08.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Witajcie... Mam taki pomysl.Mozemy zrobic spis juz budowanych Wspanialych, z zaznaczeniem jaka wersja i w jakim wojewodztwie?Jesli to nie godzi w dane prywatne , to taki pomysl moze uswiadomilby nam ile,gdzie Wspanialych w ogole powstaje...Co Wy na to? chyba nie mam nic przeciwko - u nas Bydgoszcz wersja M04b L - zresztą jak widać obok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts