Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

Hello.

NIestety u mnie strop w czwartek.Dzisiaj jeden z murarzy-a robia 3 bracia od poczatku...wiec tak wolno idzie-przecial sobie pila lancuchowa nos i buzke po obu stronach nosa...Na szczescie niezbyt gleboko i szybko mu pomocy udzielono w szpitalu,ale 2-3 dni go nie bedzie.Rana skory,kosci cale...szwy i pamiatka po mojej budowie.Wspoczuje,balem sie ,ze bedzie to wiekszy dramat.Ale jakos sie wylize.Stropu zalewanie w czw. rano-biore wolne :-)))

Dzisiaj zrobie fotki schodow wew. sa zaszalunkowane.I tyle...reszta opoznia sie....ale tynkarze mnie nie zostawia i....przesuna termin o jakies 2 tyg.Jak mowia,zaden dom ,w ktorym w tym roku tynkowali,nie wyrobil sie w planie....

Co do kompletowania info o lokalizacji stawianych i stojacych juz Wspanialych...to moze pozbieramy to z forum,po czym zsumuje i wpisze na forum w post.

Ja buduje Wspanialy wersja B w Starych Lipinach kolo Wołomina.Kolo Wolo sa dwa Wspaniale- A i B...:-)))od naszych forumowych, a dla mnie osobiscie poznanych wlascicieli wersji A wiele sobie poogladalem,przemyslalem i uzmyslowilem......Wielkie dzieki - wiecie Komu ;-) .

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lookita napisał:

Witajcie...

Mam taki pomysl.Mozemy zrobic spis juz budowanych Wspanialych, z zaznaczeniem jaka wersja i w jakim wojewodztwie?Jesli to nie godzi w dane prywatne , to taki pomysl moze uswiadomilby nam ile,gdzie Wspanialych w ogole powstaje...Co Wy na to?

My budujemy Wspaniałego M04b L woj. śląskie, a konkretnie Częstochowa.

Pozdrawiam

Gośmar

Inwestorzy, co wybrali żywot we Wspaniałych:

Dori-Bydgoszcz wersja M04B L

Gośmar-Wspaniały M04B L woj. śląskie, a konkretnie Częstochowa

Lookita- Wspaniały M04B, Stare Lipiny, mazowieckie

Ilona&Sławek- Wspaniały M04A, Kobyłka,mazowieckie

Zimny- Wspaniały M04A L, Bystrzyca gm.Oława

Woska01- Wspaniały M04B, Gruszczyn koło Swarzędza

Grzesław- Wspaniały M04A, Rychwał koło Konina

Kaura- Wspaniały M04A, gmina Biskupice powiat Wieliczka, Małopolska

Micto- Wspaniały M04B, koło Myślenic, Małopolska

Luzmaria- Wspaniały M04A, koło Bydgoszczy

Malgosia60-Wspaniały M04A, prawdopodobnie w Jaworznie, woj. śląskie

Magda i Michał- Wspaniały EM04b L (wer. energooszczędna), Rusiec

''Efka'' Wspaniały M04 B Gliwice

Inwestorzy, co wybrali żywot we Wspaniałych:

Dori-Bydgoszcz wersja M04b L

Gośmar-Wspaniały M04b L woj. śląskie, a konkretnie Częstochowa

Lookita- Wspaniały M04b, Stare Lipiny, mazowieckie

Ilona&Sławek- Wspaniały M04a, Kobyłka,mazowieckie

Ja buduje M04A L - Bystrzyca gm.Oława, woj. dolnośląskie

znaczy dopiero zaczynam, wczoraj pierwsze paliki wbite w ziemie zostaly pod wykop :D

No to mnie też dopiszcie :)

Wspaniały M04A - Rychwał koło Konina

Od tygodnia mam wylany strop i sobie ładnie podlewam.

Jutro wrzucam cegłe na górę bo zaczynam murki od piatku.

Ja z koleji podnoszę kolankową o 2 cegły (25 PW) mam nadzieję że to wystarczy.

Pozdrawiamy!

Marzena i Grzegorz

Witam wszystkich forumowiczów. Od kilku dni wczytuję się w wypowiedzi na forum, szczególnie odnośnie budowy domów z projektów Muratora. Ponieważ zamierzam podjąć wyzwanie jakim jest budowa własnego domu jestem zainteresowana projektem "Wspaniały" symbol M04b. Czy ktoś już może realizowal ten projekt?? Chętnie zapoznam się z uwagami na temat tego projektu oraz jego realizacji. Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego dnia

Wątek na temat "Wspaniałego" jest juz rozpoczety i zapraszam do lektury: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=56698 . Ja z męzem też chciałam wybudowac ten dom, ale niestety kupiliśmy wąską działkę 20X50 gdzie ten projekt nie pasuje. Udanego budowania i witamy na forum.

Uprzejmie informuje,ze w czwartek po duzych bataliach,stresach,klopotach...zalalem w 35 stopniowym upale strop.To wazny etap,najwiecej pracy,najdluzej poszlo zeby go miec...Dramat ale juz mam i laze sobie po poddaszu...Ufff.Teraz kolejne etapy....kolejne wrazenia prawda?;-)

Betonku na schody z podestami,balkon w mojej wersji B budowanej z Ytonga 40 cm poszlo 17 m 3......

Witam, u nas wreszcie strop zalany - całe 17,5 m3, teraz będziemy czekać na kolankowe ( robimy na 2 cegły) chcieliśmy więcej ale kierownik stwierdził, że wyższa ścianka kolankowa musi mieć dodatkowy wieniec,więc odpuściliśmy sobie, nie wiem czy to dobrze wyjdzie i czy nie będziemy się czołgać pod skosami, ale przynajmniej bryła budynku nie straci formy. Potem jeszcze schody, cały czas liczymy jak tu je zrobić ze spocznikiem, ale jeszcze nie wymyśliliśmy. Mamy już kupioną więźbę i zamówioną dachówkę Terra Maxima antracyt i już nie możemy się doczekać kiedy ją położą, do tego wybraliśmy okna w kolorze orzecha ze szprosami no i wnękę wejściową obłożymy kamieniem. Jestem ciekawa czy ktoś myślał już o wykończeniu elewacji, jeśli tak to napiszcie proszę czy obkładacie szczytowe ściany drewnem tak jak w projekcie. Na dzisiaj kończę, bo jutro trzeba wcześnie wstać i podlać stropik ( mój mąż oczywiście to zrobi, nie ja........ chociaż podobno ma padać, to może pośpimy). :lol:

hello!

U nas wczoraj wpadła ekipa od więźby - 7 osób. Śmieją się że pojutrze wiecha! :lol: No i zapomniałam o tym, że kominy powinny mieć już klinkier. I dopiero teraz w trybie ekspresowym muszę rozwiązać problem - klinkierowa cegła czy płytka, no i jaki kolor. Właściwie to już powinien majster naciskać... no ale najlepiej liczyć na siebie, jak widać. Co Wy zrobiliście/zrobicie? No kolor już muszę sama dobrać (dach będzie w ciemnym brązie) ale polećcie co radzicie - cegła czy może być płytka???

Witam, interesuje mnie jak udało Wam się zbudować schody z podestem, u nas to jest niemożliwe przynajmniej takiego zdania jest nasz majster. Proszę o informacje jakie macie wymiary schodów tzn. stopni i jak długie są zbiegi.

Pozdrawiam.

P.S. może macie jakieś foto.

:o

schody ze spocznikiem zrobiłem, ale juz przy wylewaniu stropu nad parterem otwór w stropie poszerzyłem o 10 cm w stosunku do projeku.

Poza tym, wykonalem scianke oddzielającą klatkę schodową od pokoju.

Prosze podać maila a wyśle fotki :D

To znow ja.

Majac juz sciany na dole,strop niebawem do zalania,uswiadomilismy sobie z Zona kilka faktow i dokonalismy paru zmian.Na razie teoretycznie bo to za wczesnie ale.....zmienilismy:

uklad lazienki na dole

zabudowalismy drzwi do garazu

schody mamy z podescikiem a nie te zabiegowe jak w latarni morskiej....

wykorzystaujemy wneke pod schodami jako miejsce na wc,rezygnujac tu z szafy wnekowej....wneka pod schodami jest spora...calosc robimy jako lazienka,usuwamy z pokoju natrysk,wkladajac tam w ten prostokat szafe wnekowa ale pokojowa..Troszke miejsca zyskujemy,natomiast natrysk,robimy na scianie holu,przy drzwiach do pokoju na dole...

Witam!

Jestem na etapie wnoszenia poprawek do M04B i wpadłem na podobne rozwiązanie schodów - przesuwam ściany garażu po około 60cm do przodu i tyłu i w ten sposób będę miał wejście z garażu przez kotłownię, a w miejsce szafy wnękowej i starych drzwi myślałem o powiekszeniu łazienki.

LOOKITA - masz może jakiś szkic waszego pomysłu??? Chętnie porównam to z moim - co 2 głowy to nie jedna. Może jakiś skan??? Mój e-mail [email protected] (moje przeróbki nie uwzględniają jeszcze aranżacji łazienki ale kombinuję ze schodami ze spoczynkiem bo mam nadzieję zrobić wejście do pokoju nad garażem z "półpiętra").